Alf Solander: Ingen rök utan eld – eller?

SKOLPORTENS EXPERTPANEL 

Alf Solander, rektor för Tumba gymnasium i Botkyrka, skoldebattör och författare, om ryktesspridning bland personalen och hur man kommer till rätta med det. 

Alf Solander, om ryktesspridning. Foto: Linnea Bengtsson.

Rykten är ett gissel på våra arbetsplatser. Ju större skola, ju fler rykten och det finns egentligen inget bra sätt för rektor att förutse vilka rykten som ska florera. Rykten är ju så beskaffade, att ju mer overkliga de är, ju mer sanna måste de vara, ty inget är mer uppenbart än att det särskilt osannolika måste ha en kärna av sanning.

Det hjälper inte att jaga ryktesspridare. Rykten är som dimman, kommer plötsligt och oväntat, förmörkar synen för ett ögonblick, försvinner.

Dessvärre innehåller ofta rykten inslag av mobbning. Rykten kan drabba enskilda medarbetare som plötsligt anses lida av olika problem, i klassrummet eller privat. Skolledare är alltid i blickfånget, vilka är favoriter, vilka gynnas eller missgynnas och av vilka skäl? Där det finns frågor ger ryktet snabba svar. Hela skolor kan hamna i oro av rykten om besparingar eller omorganisationer.

Som rektor kan du aldrig skapa en ryktesfri arbetsplats, men du kan använda en del systematik för att begränsa ryktesfloran. Var noga med att systematisera informationen och att du alltid presenterar allt som gäller skolan så offentligt som möjligt, i veckobrevet – eller om det gäller mer fundamental information, på en arbetsplatsträff när alla är samlade.

Om ryktena tar allt för mycket tid och kraft i anspråk måste du våga lyfta fram problematiken i ljuset. Vad handlar det om? Varför blir det så mycket rykten på vår arbetsplats? Vad är det som felar? Vad är det vi inte talar om och som vi måste göra annorlunda för att utvecklas?

3 tips för att motverka ryktesspridning:

  • Använd tydliga rutiner och officiella kanaler när du presenterar ny information som gäller skolan. Låt inte del av personalen få förhandsinformation.
  • Glöm inte att tala medarbetaretik. Att även ”oförargliga” rykten kan innebära mobbning, för den som blir utsatt. Vilken gemensam medarbetarkultur ska vi ha på skolan?
  • Rykten finns där det finns människor, men om ryktena blir för många och extrema bör detta lyftas fram i ljuset. Vad handlar det om? Varför har vi så många rykten? Vad kan vi göra annorlunda för att bryta detta mönster?

Fakta/Alf Solander 

Alf Solander är rektor för Tumba gymnasium i Botkyrka, skoldebattör och författare till Konsten att leda en skola – att göra det omöjliga (Lärarförlaget, 2017). Han har tidigare arbetat som gymnasielärare och gymnasiechef i Stockholmsområdet.


SKOLPORTENS EXPERTPANEL består av personer som återkommande utifrån sitt ämnesområde, sin expertis, skriver om en praxisnära fråga: utmaningar som de har stött på i yrkesutövningen och hanterar på olika sätt. Tanken är att erbjuda läsarna inspiration, konkreta råd, exempel och verktyg kring hur de kan arbeta i sin yrkesvardag.


NYHET! Nu kan du även köpa digitala lösnummer av Skolporten i App Store eller Google Play!

Eller vill du prenumerera? Missa inte kampanjpriset:

2 nr av Skolporten för prova-på-priset 99 kr!

Sidan publicerades 2019-03-25 09:45 av Moa Duvarci Engman


Konferenser

Förändringar i höstens konferenser

På grund av rådande omständigheter övergår några av höstens konferenser helt till digitalt format. Du som är anmäld till en fysisk konferens flyttas då automatiskt över till webbkonferensen och behåller din plats. Vi kontaktar dig personligen för mer information.

Förändringarna gäller alla konfernser som var planerade att genomföras i september och oktober. Läs mer här.

Fortbildning
Skolporten satsar på digitala konferenser

Skolporten satsar på digitala konferenser

I höst storsatsar Skolporten på digital fortbildning. "Vi tror att vår digitala satsning kommer att komma många i skolan och förskolan till nytta", säger Birgitta Hartzell, Skolportens vd.

Läs hela artikeln
Läsårstider
När börjar höstterminen?

När börjar höstterminen?

Vi har samlat hela Sveriges grundskolors läsårstider för 2020/2021.

Hitta din kommun
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
Fjärr- och distansundervisning
Skola på distans

Skola på distans

Här samlar vi verktyg och information för dig som undervisar från annan plats.

Läs mer
Namn och Nytt

Tidigare Lundsbergsrektor tar över Thoren Business School i Karlstad

Lena Bjuresäter drev en egen friskola i 15 år innan hon sålde verksamheten till ThorenGruppen. Fem år senare – bland annat efter en tid som biträdande rektor på Lundsbergs skola – korsas vägarna igen då Lena kliver in som ny rektor för Thoren Business School i Karlstad.

Ny statssekreterare på Utbildningsdepartementet

Regeringen har utsett Stefan Engström till statssekreterare hos Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning.

Skolporten 20 år
Uppdrag: Att göra skillnad

Uppdrag: Att göra skillnad

Skolporten fyller 20 år! Det startade med ett enkelt faxbrev till Sveriges rektorer. I dag når vi mer än en tredjedel av skolans personal. Läs om Skolportens resa sedan starten år 2000.

Läs mer
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
Nyhetskategorier
SKOLPORTENS MAGASIN
Skolportens magasin
  Skolporten nr 3/2020 – ute 15 maj

Skolportens magasin

Intervju: Möt forskaren Gunnlaugur Magnússon, som saknar de mest fundamentala frågorna i debatten. Tema: Rollen som skolchef – så komplex och utsatt är den.

Läs mer här
Student
För dig som ska bli lärare

För dig som ska bli lärare

Här samlar vi nyheter, forskning och annan relevant information till dig som studerar och som snart ska ut i yrkeslivet.

Läs mer
Utmärkelser

Nytt stort pris för Linköpings Universitet

Kulturgatan i Bodafors tillsammans med Linköpings Universitet har med bidrag ifrån Kamprads Stiftelse möjliggjort ett nytt stipendium för utövare inom trä och konshantverk.

Läs fler