Ändrat studiesystem ökade social snedrekrytering till högskolan

De förändringar som gjordes i studiemedelssystemet 2001, minskade inte den sociala snedrekryteringen till högskolan. Tvärtom. Det visar en färsk rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.

Läs hela artikeln här!

Sidan publicerades 2018-01-12 14:25 av John Miller


Relaterat

Sagor i Tynnered ska öka läskunnigheten

Öka barns ordförråd, läsförståelse och förmåga att uttrycka sig. Det är syftet med sagocaféet i Tynnered som nu får bidrag av Folkhälsokommittén. Läs hela artikeln här!

”Eleverna drabbas när fel frågor lyfts i skoldebatten”

Den nationella skoldebatten handlar om fel saker. Alldeles för ofta diskuteras symbolfrågor som mobilförbud och kepsar, sådant som har begränsad betydelse för elevernas skolgång, skriver Patrik Finn före detta lärare och skolledare, arbetar nu som utvecklingsledare.   Läs hela artikeln här!

”Friskolor sållar bort elever med sina köer”

Debattören: Systemet gör att ”olönsamma” barn stängs ute – nu måste köerna avskaffas. Läs hela artikeln här!

Musikläraren: Tim fick MVG trots att han inte kom på lektionerna

Lektionerna var inte så viktiga men musiken gav honom högsta betyg.  – Tim var en fantastisk och ödmjuk kille som jag gav MVG trots att han var borta väldigt mycket, säger hans musiklärare på Östra Real, Marja-Liisa Piirimets Ingler. Läs hela artikeln här!

Tusentals skolor drabbade av hemsideskapningar

Tusentals skolor och förskolor i Sverige har drabbats av så kallade sökresultatskapningar, enligt Stiftelsen för internetinfrastruktur (IIS). Läs hela artikeln här!

Liberalerna vill ha specialklasser och fler särskolor

Liberalerna vill återinföra specialklasser för elever med inlärningssvårigheter och fler barn ska få gå ett år extra i skolan. För det kommer att behövas fler speciallärare. Läs hela artikeln här!

Björklund vill sätta stökiga elever i särskilda klasser

Skolan stod i fokus när Liberalerna under lördagen öppnade sitt riksmöte i Västerås. Läs hela artikeln här!

L vill åter ha klasser för svaga elever

Liberalerna vill att elever som har svårt att hänga med eller är stökig a ska sättas i särskilda klasser. Partiet anser också att fler elever borde gå ett extra år i lågstadiet. Läs hela artikeln här!

Studenter fuskade – stängs av från universitetet

Två studenter på Umeå universitet stängs av i sex veckor – efter att båda fuskade på ett prov. Läs hela artikeln här!

Får inte tillräcklig samisk undervisning – Skolinspektionen utreder

Samiska barn i Krokom ska enligt en anmälan till Skolinspektionen bli diskriminerade på grund av utebliven undervisning i samiskt språk och kultur. Läs hela artikeln här!

Mammans ilska – sonen blev inlåst på förskolan

Barnen på en förskola i Göteborg kastade leksaker på varandra och på personalen.Då låste en vikarie  in ett av barnen i ett rum, vilket Göteborg Direkt var först med att skriva om. Läs hela artikeln här!

Regionala skillnader bland adhd-diagnoser utreds

Socialstyrelsen får i uppdrag att ta reda på vilka faktorer som kan förklara regionala skillnader i diagnostisering och läkemedelsbehandling av adhd. Myndigheten ska även utreda hur psykosociala och socioekonomiska faktorer påverkar adhd bland barn. Läs hela artikeln här!

”Skolledaren måste vara en förebild”

En ny utbildningsminister har många uppgifter framför sig och för att bara nämna några: läroplanerna måste skrivas om, skollagen kompletteras, lärarutbildningen reformeras, och skolledarutbildningen ses över, skriver Inger Enkvist. Läs hela artikeln här!

”Skrota idén om lika för alla – ge fler extra skolår”

Inkluderingstanken, att alla barn, oavsett förutsättningar, ska gå i samma klass, har gått för långt. De barn som har det svårast har i stället stängts ute från möjligheten att få med sig kunskaper. Inrätta fler särskilda undervisningsgrupper, låt fler elever gå ett extra år och satsa på fler speciallärare, föreslår Liberalernas partiledare Jan Björklund. Läs hela artikeln här!

”Integrera mera” satsar på ensamkommande flickor

Antalet ensamkommande nyanlända flickor har ökat under senare år. År 2012 var andelen flickor 16 procent och i mitten av förra året 23 procent, enligt Socialstyrelsen. Läs hela artikeln här!

Ungdomar ser stort glapp mellan gymnasium och högskola

Klyftan mellan högstadiet och gymnasiet är knappt märkbar – medan steget till högskolan är stor. En del där det brister är i studie- och yrkesvägledningen, tycker ungdomarna själva. Läs hela artikeln här!

Konferenser
Ny fokussida
Moderna språk

Moderna språk

Här samlar vi nyheter, debatt, forskning och rapporter om moderna språk.

Till moderna språk
Aktuella chefstjänster
Nyhetskategorier
SKOLPORTENS MAGASIN
Tema: Skola på vetenskaplig grund?
  Nytt nr ute 4 april!

Tema: Skola på vetenskaplig grund?

Det är lättare sagt än gjort när akademi och praktik ska samverka för forskningsbaserad undervisning. Dessutom: Stor forskningsbilaga!

Läs mer och prenumerera här!
Aktuella arbetsgivare
Mest läst senaste veckan

Liberalerna föreslår 4 miljarder till lärarlöner

Liberalerna vill inrätta 30.000 tjänster som huvudlärare i skolan. Tjänsterna ska ge 5.000 kronor i lönepåslag i månaden. Läs hela artikeln här!

Här är skolan redan igång med digitalisering av NP

100 skolor har valts ut för att testa att göra digitala nationella prov.  På Stenkulan i Lerum är man redan igång med förberedelserna. ”Vi ser fram emot att få vara en av provskolorna”, säger rektorn Anna Brandén. Läs hela artikeln här!

Utsatt stadsdel förlorar 36 miljoner kronor när elever byter skola

36 miljoner kronor. Så mycket pengar försvinner från Angered när elever väljer friskolor eller skolor i andra stadsdelar och kommuner. Pengarna var tänkta att användas särskilt i Angered. Nu förändrar Göteborgs stad skolpengen för att stoppa pengablödningen. Läs hela artikeln här!

Så löser du de 8 värsta konflikterna på jobbet

Chef frågade deltagarna i undersökningen: ”Vilken är den svåraste konflikt du haft under din karriär?” och in kom svar som hade kunnat platsa i vilket psykologiskt tv-drama som helst. Här är några av dem – med kommentarer och förslag till lösningar från Chefs expert Leif E Andersson. Läs hela artikeln här!

Ardalan Shekarabi (S) stödjer försök att stoppa religiösa friskolor

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) stödjer Stockholm och Botkyrka som vill stoppa religiösa friskolor i sina kommuner. De tänker vägra att hyra ut lokaler. Läs hela artikeln här!

Konferens
För dig som undervisar i musik

För dig som undervisar i musik

Konferensen tar bland annat upp: likvärdig bedömning av musikkunskap, musiksalens digitala verktygslåda, elevers lustfyllda låtskrivande i praktiken och hur du kan skapa ett kreativt förhållningssätt till musikundervisningen. Välkommen!

Läs mer och boka plats