Hoppa till sidinnehåll
Svenska som andraspråk

Att arbeta med drama i andraspråksundervisningen

Publicerad:2023-09-13
Uppdaterad:2023-10-19
John Miller
Skribent:John Miller

Hallå där, Alexandra Ljungkvist Sjölin, leg. lärare. Du kommer att tala på Skolportens konferens Svenska som andraspråk 12–13 oktober 2023.

Vad ska din föreläsning handla om?

– Föreläsningen handlar om hur man kan arbeta med estetiska uttryck med nyanlända ungdomar. Jag och språkforskaren Maria Rydell kommer att tala om användningen av dramaövningar i undervisningen. Att börja använda det nya språket kan ju underlättas väldigt mycket om man tillämpar teater som ett verktyg. Vi ska också presentera ett poesiprojekt som jag har gjort med mina elever.

Vilka är fördelarna med att arbeta med dramaövningar i andraspråksklassrummet?

– Jag upplever att det finns ett enorm behov av att vilja uttrycka sig, att få vara komplex, och då kan det vara en stor fördel att börja med kroppen. Att lära sig ett nytt språk kan ju vara lite som att spela teater, att man går in i olika roller. Det är en enorm fördel att få uttrycka sig tidigt med ett bredare register av uttryck. Det ger en känsla av att man fortfarande kan uttrycka sig mer komplext än bara ”Mycket bra, inte bra”. Att känna ett självförtroende i sin kropp hjälper när man ska utforska språket och våga använda nya sätt att uttrycka sig på.

Vad vill du att konferensdeltagarna får med sig från din föreläsning?

– Jag vill att deltagarna ska inspireras att våga testa andra arbetssätt, att våga ta tillvara på elevernas resurser. Och att tänka lite mer på hur man kan använda estetiska uttryckssätt i skolan.

Du kan lyssna till Alexandra Ljungkvist SjölinSkolportens konferens Svenska som andraspråk 12–13 oktober 2023.

Konferensen berör:

  • Förberedelseklass eller direktplacering – vad är bäst enligt aktuell forskning?
  • Bygga svenska – stöd för planering, genomförande och bedömning.
  • Läsinlärning för elever med annat modersmål än svenska.
  • Sva-elever med dyslexi och språkstörning.
  • Elever med erfarenhet av krig och flykt – så kan du bemöta dem.
  • Drama med andraspråkselever – förslag på arbetssätt och metoder.
  • Litteraturläsning i praktiken – att samtala och skriva om noveller och romaner.
  • Praktisk ordundervisning i sva-klassrummet.

Konferenser

Läs mer
Konferens i Stockholm

Idrott och hälsa för högstadiet och gymnasiet

Skolportens konferens om idrott och hälsa på högstadiet och gymnasiet! Du får b.la. konkreta råd för att undervisa i friluftsliv med små resurser, nya perspektiv på rörelse samt verktyg för att utforma idrottsundervisningen för nyanlända elever. ERBJUDANDE! Du får 30% rabatt på konferensen i Stockholm eller 15% rabatt på webbkonferensen. Ange koden IDROTT30 eller IDROTT15 när du bokar. Erbjudandet gäller t.o.m. 8 april.

Läs mer och boka din plats här!

Några av våra kommande konferenser

AllaFskÅk F–3Åk 4–6Åk 7–9GyVux

Temaföreläsningar

Läs mer
Tema

Bedömning, betyg och reviderade kursplaner

Skolportens digitala föreläsning med Anna Karlefjärd, för dig som vill lära dig mer om bedömning och betygssättning. Föreläsningen diskuterar och förklarar de förändringar som har skett gällande styrdokument och betygsprinciper, både i grundskolan och gymnasieskolan. Du får tydliga svar på dina frågor och en bra grund för bedömningsarbetet! Ta del av innehållet mellan 17 mars–28 april!

Läs mer och boka din plats här!

Några av våra kommande temaföreläsningar

AllaFskÅk F–3Åk 4–6Åk 7–9GyVux

Digitala kurser

Läs mer
Digital kurs | Jakob Carlander

Kommunikation med vårdnadshavare i förskolan

Den här kursen med kursledare Jakob Carlander fokuserar på kommunikation med vårdnadshavare för att skapa relation och bygga förtroende. Du får flera konkreta verktyg att ta till, inte minst när vårdnadshavare är påstridiga eller bär på olika trauman. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr!

Läs mer och ta del av materialet här!
Stockholm

Specialpedagogik i grundskolan

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som möter elever i behov av stöd i grundskolan. Välj om du vill delta i Stockholm eller digitalt! Ta del av den senaste forskningen om bland annat AI och framtidens digitala skola, neurodiversitet och hur vi implementerar ett specialpedagogiskt förhållningssätt i hela verksamheten.
Läs mer & boka
Åk F–9
7–8 maj

Kommunikation med vårdnadshavare i förskolan

Den här kursen med kursledare Jakob Carlander fokuserar på kommunikation med vårdnadshavare för att skapa relation och bygga förtroende. Du får flera konkreta verktyg att ta till, inte minst när vårdnadshavare är påstridiga eller bär på olika trauman. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr!
Mer info
Fsk
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev