”Att läsa böcker är bland det viktigaste som finns”

Nioosha Shams. Fotograf: Susanne Kronholm

Nioosha Shams. Fotograf: Susanne Kronholm

Hallå där, Nioosha Shams, läsambassadör. Du kommer att tala på Skolportens konferens Skolbibliotek 25-26 april.

Vad ska din föreläsning handla om?

– Föreläsningen kommer att handla om mitt arbete som läsambassadör, om vad jag har gjort och vad jag vill göra framåt. Den ska också handla om modersmål och flerspråkighet och om hur man får fler barn och unga att läsa mer.

– Att läsa böcker är bland det viktigaste som finns. Nu när allt runt omkring oss ska gå snabbt så är det ett av få långsamma sätt vi har kvar att ta in kunskap. Jag menar att skillnaden mellan att lära sig genom läsande och andra sätt är att man faktiskt fördjupar sig på ett helt annat sätt. Läsandet för barn och ungdomar är också ett sätt att behålla och utveckla fantasin, vilket gör oss till kreativa människor. Jag tänker också att litteraturen, liksom all annan form av konst och kultur är på samma sida som kärlek och hopp. Därför är det farligt när det försvinner.

Du har valt att inrikta dig på ungdomslitteratur med fokus på modersmål och flerspråkighet. Varför är det viktigt?

– Jag ser det som två olika saker. Det ena är just ungdomar och ungdomslitteratur och att det andra är modersmål och flerspråkighet. Men det är klart att de två områdena går in i varandra. Jag har valt att fokusera på ungdomar och ungdomslitteratur eftersom jag tycker att det får för lite plats i läsfrämjande sammanhang som oftast är riktade till barn. Yngre barn är en enklare målgrupp som visar snabbare resultat eftersom de redan läser mer än vad ungdomar gör. Därför har jag valt att ta mig an den svåra målgruppen, som jag faktiskt inte tycker är så svår, vilket man märker när man väl börjar prata med dem.

– Vad gäller modersmål så har det alltid varit en hjärtefråga för mig. Jag har själv ett annat modersmål än svenska. För mig att få vara nära mitt modersmål har ju också gjort att jag känner mig mer nära mig själv, min historia och min kultur. Vi lever i ett samhälle där modersmålen alltid är hotade. Det är en ständigt pågående diskussion om det överhuvudtaget ska finnas modersmålsundervisning. Det är en viktig prioritet för mig att vi ska få behålla våra språk och få känna stolthet och kärlek för våra kulturer.

Vad vill du att konferensdeltagarna får med sig från din föreläsning?

– Jag vill att deltagarna ska känna sig peppade och inspireras att fortsätta kämpa för barns och ungdomars läsning.

Av John Miller

Du kan lyssna till Nioosha Shams på Skolportens konferens Skolbibliotek 25–26 april 2023!

Konferensen berör bland annat:

  • Skolbibliotekariens roll i tider av vetenskapsförakt och polarisering.
  • Utmaningar och möjligheter med integrerade folk- och skolbibliotek.
  • Högläsning som framgångsrik läsfrämjande metod för alla stadier.
  • Så kan skolbibliotekarier och lärare samverka kring gymnasiearbetet.
  • Är ditt skolbibliotek NPF-anpassat? Om tillgänglighet i fysiska miljöer och sociala möten.
  • Mångspråksfokus och läsfrämjande arbete – nya läsambassadören på besök!
  • Hur kan skolbiblioteket bli en central och fullt integrerad funktion på skolan?
  • E-bok, ljudbok eller pappersbok? Om digital och tryckt facklitteratur för läsfrämjande och MIK-kompetens.

Sidan publicerades 2023-02-28 10:40 av John Miller


Relaterat

Lässvårigheter hos tvåspråkiga elever

Det är viktigt att identifiera lässvårigheter hos tvåspråkiga elever, annars riskerar de att inte få rätt hjälp, visar Baran Johansson i sin avhandling.

Specialpedagogik i grundskolan

Välkommen på Skolportens årliga konferens om specialpedagogik i grundskolan. Ta del av aktuell specialpedagogisk forskning och nätverka med kollegor från hela Sverige. Delta på plats i Stockholm eller via webbkonferensen. JUST NU! Boka-tidigt-pris till och med 4 april.

Hur stöttar man elever med autism och adhd i idrottsundervisningen?

Läs Skolportens intervju med Alexander Skytte, leg. lärare och författare. Han ska föreläsa på Skolportens konferens Specialpedagogik i grundskolan och kommer att tala om elever med autism och adhd i idrottsundervisningen.

Sätta betyg i grundskolan

I grundskolan sätts betyg från årskurs 6. Betyget ska spegla den kvalitet som eleven har på sina kunskaper vid tiden för betygssättningen. Här kan du som är lärare läsa mer om bedömning och betygssättning i grundskolan.

Därför är visuella representationer viktiga i kemiundervisningen

Läs Skolportens intervju med Emelie Patron, lektor vid Linnéuniversitetet. Hon ska föreläsa på Skolportens konferens Kemi och kommer att tala om visuella representationer i undervisningen.

Vässa din undervisning i sexualitet, samtycke och relationer!

Läs Skolportens intervju med sexologen Kalle Norwald. Han är en av talarna på Skolportens digitala TEMA-konferens Att undervisa om sexualitet, samtycke och relationer och ska tala om hur man kan integrera teman om sexualitet, samtycke och relationer i övrig undervisning.

Trender i svensk och engelsk akademisk läsförståelse bland skolungdomar

Läs Skolportens intervju med John Löwenadler, docent i språkdidaktik vid Göteborgs universitet. Han ska föreläsa på Skolportens konferens Engelska på högstadiet eller gymnasiet och kommer att tala om trender i läsförståelse i svenska och engelska bland tonåriga elever.

Utmana genusmönstren i idrott och hälsa!

Läs vår intervju med Inga Oliynyk, lärare i idrott och hälsa och doktor i pedagogik, som ska föreläsa på Skolportens konferens Idrott och hälsa i låg- och mellanstadiet. Hon kommer att tala om hur man kan utmana genusmönstren i idrott och hälsa.

”Det behövs mer utrymme att prata om juridik i förskolan”

Läs vår intervju med Maria Refors Legge, jur.dr. som ska föreläsa på Skolportens konferens Rektor i förskolan. Hon kommer att tala om juridik i förskolan.

Studiehandledning på modersmålet stärker elevernas kunskaper i svenska

Läs vår intervju med Anne Reath Warren, lektor i didaktik, som ska föreläsa på Skolportens konferens Modersmål. Hon kommer att tala om studiehandledning på modersmålet.

Hur kan man tänka kring undervisningen i litteraturhistoria?

Läs vår intervju med Jonas Johansson gymnasielärare och universitetsadjunkt, som ska föreläsa på Skolportens konferens Svenska för högstadiet och gymnasiet. Han kommer att tala om undervisningen i litteraturhistoria.

Så kan man arbeta med normmedvetenhet i skolan

Läs vår intervju med genusvetaren och etnologen Maria Hulth som ska föreläsa på Skolportens Elevhälsa. Hon kommer att tala om värdegrund och normmedvetenhet.

”Det finns en otrolig potential i att arbeta med bildberättande”

Läs vår intervju med Frida Marklund, lektor i pedagogiskt arbete med inriktning mot bild vid Umeå universitet, som ska föreläsa på Skolportens konferens Bild i grundskolan. Hon kommer att tala om bildberättande.

Så kan förskolan stötta barn på flykt

Läs vår intervju med Erica Mattelin, leg. psykolog och doktorand på Barnafrid, Linköpings universitet, som ska föreläsa på Skolportens konferens Specialpedagogik i förskolan. Hon kommer att tala om hur förskolan kan stötta flyktingbarn.

”Den svenska grundskolan är bland de bästa i världen”

Skoldebatten bygger på felaktiga premisser. En djupare analys av Pisa och andra internationella kunskapstester visar att svensk skola helt har återhämtat sig efter ”Pisa-raset”, sannolikt tack vare reformer som genomfördes runt 2010. Justerar man för invandringens effekter har Sverige en topplacering i OECD, skriver Gabriel Heller Sahlgren, forskare vid Institutet för näringslivsforskning och London School of Economics.

Hur kan man jobba med de globala målen i fysikundervisningen?

Ingela Bursjöö ska föreläsa på Skolportens konferens Fysik. Hon kommer att tala om hur man kan arbeta med de globala målen i fysikundervisningen.

Skolportens konferenser
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
Skolportens konferenser
Hur stöttar man elever med autism och adhd i idrottsundervisningen?
  Alexander Skytte

Hur stöttar man elever med autism och adhd i idrottsundervisningen?

Läs Skolportens intervju med Alexander Skytte, leg. lärare och författare. Han ska föreläsa på Skolportens konferens Specialpedagogik i grundskolan och kommer att tala om elever med autism och adhd i idrottsundervisningen.

Läs mer och boka din plats!
SKOLPORTENS MAGASIN
TEMA: Förskolans arbetsmiljö
  Skolportens magasin nr 1/2023

TEMA: Förskolans arbetsmiljö

Tema: Stora barngrupper och brist på utbildade förskollärare är några av förskolans utmaningar. Intervjun: En grundbult för att stävja mobbning är att arbeta med skolans ledarskap och sociala klimat, säger forskaren Robert Thornberg.

Läs mer och prenumerera här!
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
Fokussida
Internationellt

Internationellt

Vi har en omfattande bevakning av skolnyheter från hela världen. Välkommen in!

Till fokussida
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Fokussida
Fokus förskola

Fokus förskola

Här samlar vi aktuell forskning och nyheter för dig som är verksam i förskolan.

Till fokussida
Utmärkelser

Årets Förskolekraft 2023 – Malin Gummesson från Aneby

Utmärkelsen Årets Förskolekraft 2023 tilldelas Malin Gummesson, leg. förskollärare på Vireda förskola i Aneby. Hon får priset för sin drivkraft och helhetstänk som gynnar förskolans utveckling och barnens bästa. Priset delas ut av Förskoletidningen.

Brev, resande gosedjur och konst i prisad internationell undervisning

Bors högstadieskola i Värnamo och Böle förskola i Piteå har vunnit årets eTwinningpris i var sin ålderskategori. Det är lärarnas sinnrika undervisningssamarbeten med andra europeiska skolor för att främja internationell förståelse bland eleverna som prisas.

Chalmerist belönas för unikt matteprojekt

Chalmeristen Nils Grimbeck har de senaste fem åren arbetat med Matte EX, ett projekt som genom hans framgångsrika insatser riktar sig mot elever i alla Partilles högstadieskolor med extra fallenhet för matematik. Han belönas nu med Bert-Inge Hogsveds pris för bästa entreprenörskap, av Forum för tekniska fysiker på Chalmers.

Läs fler
Fokussida
Fokussida för chefer

Fokussida för chefer

Nyheter, rapporter, forskning och utveckling för dig som är skolledare eller skolchef.

Till fokussida
Namn och Nytt
Svalöfs gymnasiums rektor Lena Hansson går i pension

Lena Hansson, rektor på Svalöfs gymnasium sedan 18 år, går i pension i höst. Under hennes tid som rektor har skolan utvecklats till en modern gymnasieskola och har vuxit med fler utbildningar, program, personal och elever.

Hon är ny rektor på Mariehällsskolan

Johanna Stjernlöf är ny rektor på Mariehällsskolan i Bromma. Hon har bland annat varit biträdande rektor på Bromstensskolan och Mariehällsskolan tidigare.

Ny skolorganisation klar

Nu är den nya skolorganisationen i Sjöbo kommun klar, där alla har tackat ja till sina platserbjudanden. Nu börjar förvaltningsledningen det viktiga implementeringsarbetet att tillsammans med rektorerna skapa de bästa förutsättningarna för teamen.

Läs fler Namn och Nytt
Nyhetskategorier