Hoppa till sidinnehåll
Föreläsare

Bli en bättre handledare i akademiskt skrivande!

Publicerad:2022-03-18
Uppdaterad:31 augusti
John Miller
Skribent:John Miller
Maria Axinge. Foto: Stephanie Ivarsson

Maria Axinge, legitimerad gymnasielärare i svenska och historia och skrivhandledare vid Örebro universitet, du har designat Skolportens digitala kurs Gymnasiearbetets rapport. 

Vem riktar sig den digitala kursen till?

– Den riktar sig främst till gymnasielärare som handleder elever i Gymnasiearbetets rapportform som är en av de förberedande kurserna för högre studier. Men jag tänker mig att det här även är en utbildningen för alla gymnasielärare som jobbar med den vetenskapliga skrivproduktionen. Det är bara att den tar utgångspunkt i just rapportskrivningen i Gymnasiearbetet.

Vad får deltagarna med sig?

– Den digitala kursen är en ganska omfattande utbildning och består av teoretiska genomgångar, men i det finns en massa filmer, material och övningar som man kan ta med sig direkt in i klassrummet och genomföra med eleverna. Kursen är också uppdelad så att du som kursdeltagaren själv kan fokusera på specifika bitar som just du känner att du behöver fördjupa sig i. Vill du till exempel få mer instruktioner kring hur du ska tänka kring akademisk disposition så kan du direkt kliva in i ett sådant avsnitt. Det är lite utifrån vad deltagaren själv känner att den behöver, och då skulle jag gissa att det är olika beroende på de olika avsnitten av kursen. Men du får genom kursen framför allt med dig en översikt kring vad eleverna behöver få med sig för att få en så smidig övergång det går att få till deras första termin som nya studenter. Något som också problematiseras genom kursen.

Av John Miller

Maria Axinges kurs

Gymnasiearbetets rapport
Med Maria Axinge

Gymnasiearbetet på högskoleförberedande program ska redovisas i en vetenskaplig rapport. Eleverna knyter ihop sina studier på programmet och visar att de är förberedda för framtida studier. I den här kursen får du som handleder gymnasiearbetet handfasta verktyg för att lotsa eleverna genom den akademiska skrivprocessen. Genom att varva teoretiska avsnitt med filmklipp och övningar att använda i klassrummet, får du praktiska förslag på hur du kan hjälpa eleverna att välja frågeställning, söka information och disponera sin text.

Stockholm

Fysik

Välkommen till Skolportens konferens för dig som undervisar i fysik! Möt en astronaut, få tips om experiment med små resurser, råd inför digitaliseringen av NP och andra verktyg för att utvecklas i din yrkesroll. Julklapp! Du får 30% rabatt på fysiska konferensen och 15% rabatt på webbkonferenser till och med 31 dec 2023!
Läs mer & boka
Åk 7–Vux
25–26 jan 2024

Rättssäker betygssättning

Förbättra din förmåga att sätta likvärdiga och rättssäkra betyg genom en handfast kurs som leds av betygsexperterna Per Måhl och Bo Sundblad. Köp kursen för 749 kr ex. moms och få tillgång till den i 6 månader. Kursintyg ingår!
Mer info
Åk 4–Vux
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev