Bli en bättre handledare i akademiskt skrivande!

Maria Axinge. Foto: Stephanie Ivarsson

Maria Axinge, legitimerad gymnasielärare i svenska och historia och skrivhandledare vid Örebro universitet, du har designat Skolportens digitala kurs Gymnasiearbetets rapport. 

Vem riktar sig den digitala kursen till?

– Den riktar sig främst till gymnasielärare som handleder elever i Gymnasiearbetets rapportform som är en av de förberedande kurserna för högre studier. Men jag tänker mig att det här även är en utbildningen för alla gymnasielärare som jobbar med den vetenskapliga skrivproduktionen. Det är bara att den tar utgångspunkt i just rapportskrivningen i Gymnasiearbetet.

Vad får deltagarna med sig?

– Den digitala kursen är en ganska omfattande utbildning och består av teoretiska genomgångar, men i det finns en massa filmer, material och övningar som man kan ta med sig direkt in i klassrummet och genomföra med eleverna. Kursen är också uppdelad så att du som kursdeltagaren själv kan fokusera på specifika bitar som just du känner att du behöver fördjupa sig i. Vill du till exempel få mer instruktioner kring hur du ska tänka kring akademisk disposition så kan du direkt kliva in i ett sådant avsnitt. Det är lite utifrån vad deltagaren själv känner att den behöver, och då skulle jag gissa att det är olika beroende på de olika avsnitten av kursen. Men du får genom kursen framför allt med dig en översikt kring vad eleverna behöver få med sig för att få en så smidig övergång det går att få till deras första termin som nya studenter. Något som också problematiseras genom kursen.

Av John Miller

Maria Axinges kurs

Gymnasiearbetets rapport
Med Maria Axinge

Gymnasiearbetet på högskoleförberedande program ska redovisas i en vetenskaplig rapport. Eleverna knyter ihop sina studier på programmet och visar att de är förberedda för framtida studier. I den här kursen får du som handleder gymnasiearbetet handfasta verktyg för att lotsa eleverna genom den akademiska skrivprocessen. Genom att varva teoretiska avsnitt med filmklipp och övningar att använda i klassrummet, får du praktiska förslag på hur du kan hjälpa eleverna att välja frågeställning, söka information och disponera sin text.

Sidan publicerades 2022-03-18 12:51 av John Miller


Skolportens konferenser
SKOLPORTENS MAGASIN
Nytt nr av Skolportens magasin ute 31 mars!
  Skolportens magasin nr 2/2023

Nytt nr av Skolportens magasin ute 31 mars!

INTERVJU: Forskaren Emma Leifler vill att fler lärare får lära sig mer om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. TEMA: Nya perspektiv med ämnesövergripande undervisning.

Läs mer och prenumerera här!
Skolportens konferenser
Hur stöttar man elever med autism och adhd i idrottsundervisningen?
  Alexander Skytte

Hur stöttar man elever med autism och adhd i idrottsundervisningen?

Läs Skolportens intervju med Alexander Skytte, leg. lärare och författare. Han ska föreläsa på Skolportens konferens Specialpedagogik i grundskolan och kommer att tala om elever med autism och adhd i idrottsundervisningen.

Läs mer och boka din plats!
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Fokussida
Fokus förskola

Fokus förskola

Här samlar vi aktuell forskning och nyheter för dig som är verksam i förskolan.

Till fokussida
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
Fokussida
Fokussida för chefer

Fokussida för chefer

Nyheter, rapporter, forskning och utveckling för dig som är skolledare eller skolchef.

Till fokussida
Utmärkelser

Böle förskola i Piteå prisas återigen för sitt internationella samarbete

På Böle förskola genomfördes under läsåret 20212022 ett eTwinningprojekt som hette Little Red Riding Hood around Europe. För sitt projekt har förskolan för tredje gången vunnit årets eTwinningpris. Det är lärarnas sinnrika undervisningssamarbeten med andra europeiska skolor för att främja internationell förståelse bland eleverna som prisas.

Årets Förskolekraft 2023 – Malin Gummesson från Aneby

Utmärkelsen Årets Förskolekraft 2023 tilldelas Malin Gummesson, leg. förskollärare på Vireda förskola i Aneby. Hon får priset för sin drivkraft och helhetstänk som gynnar förskolans utveckling och barnens bästa. Priset delas ut av Förskoletidningen.

Brev, resande gosedjur och konst i prisad internationell undervisning

Bors högstadieskola i Värnamo och Böle förskola i Piteå har vunnit årets eTwinningpris i var sin ålderskategori. Det är lärarnas sinnrika undervisningssamarbeten med andra europeiska skolor för att främja internationell förståelse bland eleverna som prisas.

Läs fler
Fokussida
Internationellt

Internationellt

Vi har en omfattande bevakning av skolnyheter från hela världen. Välkommen in!

Till fokussida
Namn och Nytt
Ny rektor på Nybohovsskolan

Caroline Cloarec blir ny rektor på Nybohovsskolan i Liljeholmen, Stockholm. Hon kommer närmast från Solbergaskolan där hon varit biträdande rektor.

Jennika Pettersson – ny rektor på Bollnäs folkhögskola

Jennika Pettersson blir ny rektor för Bollnäs folkhögskola, hon tillträder den 17 april. Jennika arbetar idag inom Region Gävleborg som processledare inom avdelningen ledningsstöd hälso- och sjukvård.

Ulrika Hansson blir ny skolchef i Hallstahammar

Nu är rekryteringsprocessen av ny skolchef till Hallstahammars kommun avslutad. Ulrika Hansson, som idag är skolchef i Arboga kommun, tillträder sin tjänst den 29 maj och efterträder Anna Landehag som går i pension.

Läs fler Namn och Nytt
Nyhetskategorier