Hoppa till sidinnehåll
Föreläsare

Christer Fuglesang om rymdfärder, raketfysik och rymdmiljö

Publicerad:2023-11-15
Uppdaterad:2023-11-24
John Miller
Skribent:John Miller
Christer Fuglesang

Hallå där, Christer Fuglesang, professor vid Kungliga Tekniska Högskolan och föreståndare för KTH Rymdcentersamt Sveriges första astronaut.Du kommer att tala på Skolportens konferens Fysik 25 – 26 januari 2024.

Vad ska din föreläsning handla om?

– Min föreläsning handlar om forskning om rymden. Jag kommer att tala om raketfysik och rymdmiljö samt om mina egna erfarenheter av rymdfärder. Jag planerar också att tala om möjligheterna att skjuta upp rymdparasoll som ska skärma av solljus för att bromsa ökningen av den globala temperaturen.

Hur kan vi få elever från underrepresenterade grupper, som till exempel flickor, att vilja satsa på vidare studier i fysik?

– Förebilder är alltid väldigt bra! Det är viktigt att lyfta fram kvinnor som har studerat fysik och blivit framgångsrika inom sitt ämne. I år har vi till exempel en kvinnlig Nobelpristagare i fysik, Anne L’Huillier, som dessutom forskar i Sverige. Att lyfta fram liknade exempel tror jag har god effekt för att få tjejer att vilja satsa på fysik.

Är rymdsektorn en ny arena för framtida möjliga arbeten för dagens skolelever?

– Utvecklingen går väldigt fort och många fler människor kommer att åka ut i rymden i framtiden. Och det kommer inte enbart att handla om statligt anställda astronauter eller astronauter inom internationella organisationer utan även astronauter anställda av privata rymdföretag. Det kommer också bli fler och fler jobb här på jorden som är kopplade till rymden som exempelvis utveckling av raketer och bygga satelliter till att hantera och analysera data och så vidare. Det här är en verksamhet som växer explosionsartat just nu.

Vad vill du att konferensdeltagarna får med sig från din föreläsning?

– Jag vill att deltagarna får med sig inspiration och en större förståelse för rymden och fysik. Jag hoppas också att föreläsningen kan leda till nya idéer och tankar om hur man kan använda rymden i sin egen undervisning.

Du kan lyssna till Christer FuglesangSkolportens konferens Fysik 25-26 januari 2024.

Konferensen berör bland annat:

  • Rymdforskning och erfarenheter från Sveriges ende astronaut.
  • Laborationer och experiment med små resurser som ökar förståelsen hos eleverna.
  • Hur kan fysiken bli mer tillgänglig för elever från underrepresenterade grupper?
  • Digitalisering av NP – så ligger de till och så kan du förbereda dig.
  • AI i fysikundervisningen – risker och möjligheter.
  • Bemöt elever med npf och särskild begåvning i fysikundervisningen.
  • Vad gör de på MAX IV och hur fungerar synkotronljus?
  • Värmekamerans många användningsområden i undervisningen.

Konferenser

Läs mer
Konferens i Stockholm

Idrott och hälsa för högstadiet och gymnasiet

Skolportens konferens om idrott och hälsa på högstadiet och gymnasiet! Du får b.la. konkreta råd för att undervisa i friluftsliv med små resurser, nya perspektiv på rörelse samt verktyg för att utforma idrottsundervisningen för nyanlända elever. ERBJUDANDE! Du får 30% rabatt på konferensen i Stockholm eller 15% rabatt på webbkonferensen. Ange koden IDROTT30 eller IDROTT15 när du bokar. Erbjudandet gäller t.o.m. 8 april.

Läs mer och boka din plats här!

Några av våra kommande konferenser

AllaFskÅk F–3Åk 4–6Åk 7–9GyVux

Temaföreläsningar

Läs mer
Tema

Bedömning, betyg och reviderade kursplaner

Skolportens digitala föreläsning med Anna Karlefjärd, för dig som vill lära dig mer om bedömning och betygssättning. Föreläsningen diskuterar och förklarar de förändringar som har skett gällande styrdokument och betygsprinciper, både i grundskolan och gymnasieskolan. Du får tydliga svar på dina frågor och en bra grund för bedömningsarbetet! Ta del av innehållet mellan 17 mars–28 april!

Läs mer och boka din plats här!

Några av våra kommande temaföreläsningar

AllaFskÅk F–3Åk 4–6Åk 7–9GyVux

Digitala kurser

Läs mer
Digital kurs | Jakob Carlander

Kommunikation med vårdnadshavare i förskolan

Den här kursen med kursledare Jakob Carlander fokuserar på kommunikation med vårdnadshavare för att skapa relation och bygga förtroende. Du får flera konkreta verktyg att ta till, inte minst när vårdnadshavare är påstridiga eller bär på olika trauman. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr!

Läs mer och ta del av materialet här!
Stockholm

Specialpedagogik i grundskolan

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som möter elever i behov av stöd i grundskolan. Välj om du vill delta i Stockholm eller digitalt! Ta del av den senaste forskningen om bland annat AI och framtidens digitala skola, neurodiversitet och hur vi implementerar ett specialpedagogiskt förhållningssätt i hela verksamheten.
Läs mer & boka
Åk F–9
7–8 maj

Kommunikation med vårdnadshavare i förskolan

Den här kursen med kursledare Jakob Carlander fokuserar på kommunikation med vårdnadshavare för att skapa relation och bygga förtroende. Du får flera konkreta verktyg att ta till, inte minst när vårdnadshavare är påstridiga eller bär på olika trauman. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr!
Mer info
Fsk
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev