Dags för skola 3.0

Synen på skolan måste förändras radikalt. Det anser Pasi Sahlberg, finländsk utbildningsexpert som reser världen runt för att berätta om Finlands ”skolmirakel”.

Det är i slutet av 1970-talet. Pasi Sahlberg går på gymnasiet i Pyhäsalmi i norra Finland och funderar på sin framtid. I klassrummet står läraren längst fram, pratar, löser ekvationer och ber eleverna räcka upp handen då de ska svara. Eleverna sitter i raka rader, med blicken framåt. Matematik är Pasi Sahlbergs favoritämne och det som får honom att över huvud taget ta sig till skolan varje morgon. För egentligen skulle han hellre idrotta eller hålla på med musik.

”Det här kan inte vara det vettigaste sättet att lära sig saker på”, tänker Pasi Sahlberg och börjar på allvar fundera på att söka sig till läraryrket. Lärarens vardag är bekant för honom. Båda föräldrarna är lärare, men det är inte de som i första hand påverkar hans yrkesval.

Pasi SahlbergPasi Sahlberg kallas i dag för den finländska utbildningspolitikens globala röst. Han anlitas ofta som expert när länder runt om i världen behöver hjälp med att analysera och utveckla sina utbildningssystem eller sina undervisningsmetoder. Pasi Sahlberg är också en populär föredragshållare som mer än en gång fått förklara bakgrunden till Finlands så kallade framgångssaga inom utbildningssektorn.

Sedan januari i år är Pasi Sahlberg gästprofessor vid Harvard graduate school of education i USA. Där föreläser han om utbildningssystem och skolutveckling och handleder magisterstudenter och doktorander. Tillsammans med dem granskar han hur utbildningsreformer förbättrar eller försämrar skolsystem och hur de påverkar elever och lärare.

Den musikintresserade gymnasiepojkens väg från norra Finland till Harvard började med matematikstudier vid Åbo universitet. De följdes av studier i pedagogik vid Helsingfors universitet för att få behörighet som ämneslärare. Studierna vid universitetet blev en chock. I motsats till vad Pasi Sahlberg hade trott var det inte alls landets främsta pedagoger som undervisade där.

– Vid universitetet fanns många skärpta vetenskapsmän och -kvinnor, men väldigt få skickliga pedagoger. På den tiden fokuserade universiteten på forskning medan undervisningen fick mindre uppmärksamhet. Jag avlade studierna i snabb takt för att så fort som möjligt få komma ut i arbetslivet.

I sju år jobbade Pasi Sahlberg sedan vid Helsingin normaalilyseo, en skola med högstadie- och gymnasieelever i Helsingfors, där lärarstuderande gör sin praktik. Han fick möjlighet att pröva olika undervisningsmetoder och började förespråka matematikundervisning inriktad på kommunikation och samarbetsinlärning (cooperative learning). Det senare innebär att eleverna lär varandra, och av varandra, genom diskussioner i små grupper.

Under åren som följde doktorerade han, utbildade och handledde blivande lärare och kom så småningom att jobba vid Utbildningsstyrelsen, motsvarigheten till svenska Skolverket. Där var han med och utformade den läroplan (från 1994) som sägs vara en viktig kugge i Finlands väg från ett medelmåttigt land till ett toppland vad gäller resultat i internationella undersökningar.

Pasi Sahlberg har också regelbundet publicerat böcker och vetenskapliga artiklar om bland annat inlärning, lärarsamarbete, undervisningsmetoder och utbildningssystem. Mest känd är Lärdomar från den finska skolan (Finnish lessons), som kom ut på svenska 2012.

Läs hela artikeln i Skolporten nr 3 2014 – ute nu!

Text av Lina Laurent

 

SOMMARERBJUDANDE! 4 nr/199 kr! 

Skolporten

Just nu får du en årsprenumeration av Skolporten för 199 kr (ord. pris 590 kr).

Passa på! Erbjudandet gäller t o m 30/9 2014 för nya prenumeranter.

Prenumerera här!

Sidan publicerades 2014-06-25 22:38 av Moa Duvarci Engman
Sidan uppdaterades 2014-09-01 20:06 av Moa Duvarci Engman


Relaterat

Skola + Marknad = Problem

Konkurrens och marknadsstyrning är inte någon bra modell för ett skolsystem, anser Jonas Vlachos, docent i nationalekonomi vid Stockholms universitet, skolforskare och skoldebattör.

På elevens sida – möt Ann-Marie Begler

Skolans utmaning handlar om de svaga eleverna, de som har sämst förutsättningar för att lära sig. Det menar Ann-Marie Begler, Skolinspektionens chef.

Nytt initiativ för inkluderande apl

Vi ska jobba med mångfald och jämställdhet och vi har utmaningar med kompetensförsörjning. En lösning är inkluderande arbetsplatslärande, iAPL. Det säger Pia Berg, som är projekt­ledare på Byggbranschens yrkesnämnd.

”Du har rätt – skolan måste få resurserna”

Flera av oss är verksamma i skolans värld och vi kan inte nog betona vikten av att skolorna också ges goda förutsättningar när det kommer till att lära ut om psykisk hälsa. Slutreplik från 16 expertorganisationer.

Mellanmålet lyfter när eleverna serverar

På fritidsavdelningen U-båten är det eleverna själva som fixar mellanmålet till sina kompisar. ”Vi ser gladare barn, barn som tror mer på sig själva och som ser att de är en del av ett sammanhang”, säger Agneta Axelsson, lärare i fritidshem på Skutehagsskolan i Torslanda.

Skolministern om lägre vinster för friskolor: ”Inte mitt problem”

Snaran dras åt för friskolekoncernerna i takt med att fler partier svänger om vinstuttagen. Regeringen ska inom kort sjösätta en ny utredning som kan innebära lägre vinster för skolkoncernerna. ”Det är inte mitt problem över huvud taget”, säger Lotta Edholm (L) i en intervju med Di.

”Skolministern – sätt psykisk hälsa på schemat”

Ungas psykiska ohälsa är en av vår tids största samhällsutmaningar. Samtidigt som Världshälsoorganisationen (WHO) lyfter undervisning i psykisk hälsa som sin främsta rekommendation, visar granskningar från Skolinspektionen att svenska läroplanen brister på flera punkter. Skolministern måste agera och tillsätta en utredning, skriver talespersoner från 16 expertorganisationer.

Alex Vårstrand: E de nån poäng med de och dem ijenklijen?

Det är nog få lärare som anser att en elev som inte kan en grammatisk regel, och som vägrar att lära sig den, undergår en positiv språklig utveckling, skriver Alex Vårstrand på ledarplats.

”Ett nytt ämne i skolan måste i så fall få kosta”

Om det ska införas ett nytt skolämne på schemat måste det få kosta pengar. Det här kan inte bli ytterligare ett politiskt beslut som faller ner i huvudet på den enskilda huvudmannen att lösa utan utrymme i budget. Replik från läraren Maria Wiman.

”Mat ett sätt att engagera alla i skolan”

Jason O’Rourke är prisbelönad rektor på Washingborough academy i England som brinner för maten – och då särskilt för hur man kan använda maten som ett pedagogiskt verktyg och låta det prägla undervisningen i olika ämnen. Vi fick en pratstund med honom. (webb-radio)

Facket: ”Lärare och vägledare ska inte behöva förlora på att jobba”

Den som jobbar efter pensionen riskerar att drabbas av en skattesmäll. Nu kräver både fackförbund och arbetsgivare att regeringen ändrar regelverket. ”Vi har partsgemensam full uppställning. Nu behöver regeringen ta initiativ”, säger Mathias Åström,  Sveriges Lärare.

Jarnlo: Höga betygen i engelska riskerar att bli en björntjänst

Samtidigt som engelskbetygen hela tiden blir högre har det på kort tid kommit två nya forskningsrapporter som slår fast att många elever är alldeles för dåligt förberedda för den akademiska engelska som väntar på högskola och universitet, skriver editionschef Hampus Jarnlo.

Så förbereder du yngre elever för nationella proven

Osäkra elever behöver hjälp med förberedelserna. För läraren kan det bli ett stressmoment att inte få ge yngre elever det stöd de behöver under de nationella proven. ”Det är viktigt att utveckla ett professionellt ­omdöme”, säger forskaren Anette Bagger.

De tar stor hänsyn till NP – kritiseras av kommunen

Nicklas Mörk och hans kollegor på Fröviskolan i Lindesberg sätter slutbetyg i matematik som stämmer med NP-resultatet. Ändå upplever lärarna att det är deras skola som betraktas som det svarta fåret och får kritik av kommunen.

Förskolläraren: ”Jag blev inkallad till chefen”

”Hon hotade även att sparka mig. Men gör det då, sa jag, jag tar inte tillbaka ett enda ord. Jag tror att de satte i system sedan att bara anställa unga och oerfarna”. Anonyma röster från förskolan berättar:

Forskaren: Vissa lärare räknar bort provet helt

När NP-betyg och ämnesbetyg skiljer sig är det provresultatet som är missvisande, anser många lärare. ”I stället för att ställa betygen mot varandra, kan man titta på hur eleven klarat enskilda delar på provet för att se var skillnaden ligger”, säger forskaren Anders Jönsson.

Skolportens konferenser
SKOLPORTENS MAGASIN
Nytt nr av Skolportens magasin ute 31 mars!
  Skolportens magasin nr 2/2023

Nytt nr av Skolportens magasin ute 31 mars!

INTERVJU: Forskaren Emma Leifler vill att fler lärare får lära sig mer om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. TEMA: Nya perspektiv med ämnesövergripande undervisning.

Läs mer och prenumerera här!
Skolportens konferenser
Hur stöttar man elever med autism och adhd i idrottsundervisningen?
  Alexander Skytte

Hur stöttar man elever med autism och adhd i idrottsundervisningen?

Läs Skolportens intervju med Alexander Skytte, leg. lärare och författare. Han ska föreläsa på Skolportens konferens Specialpedagogik i grundskolan och kommer att tala om elever med autism och adhd i idrottsundervisningen.

Läs mer och boka din plats!
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Fokussida
Fokus förskola

Fokus förskola

Här samlar vi aktuell forskning och nyheter för dig som är verksam i förskolan.

Till fokussida
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
Fokussida
Fokussida för chefer

Fokussida för chefer

Nyheter, rapporter, forskning och utveckling för dig som är skolledare eller skolchef.

Till fokussida
Utmärkelser

Böle förskola i Piteå prisas återigen för sitt internationella samarbete

På Böle förskola genomfördes under läsåret 20212022 ett eTwinningprojekt som hette Little Red Riding Hood around Europe. För sitt projekt har förskolan för tredje gången vunnit årets eTwinningpris. Det är lärarnas sinnrika undervisningssamarbeten med andra europeiska skolor för att främja internationell förståelse bland eleverna som prisas.

Årets Förskolekraft 2023 – Malin Gummesson från Aneby

Utmärkelsen Årets Förskolekraft 2023 tilldelas Malin Gummesson, leg. förskollärare på Vireda förskola i Aneby. Hon får priset för sin drivkraft och helhetstänk som gynnar förskolans utveckling och barnens bästa. Priset delas ut av Förskoletidningen.

Brev, resande gosedjur och konst i prisad internationell undervisning

Bors högstadieskola i Värnamo och Böle förskola i Piteå har vunnit årets eTwinningpris i var sin ålderskategori. Det är lärarnas sinnrika undervisningssamarbeten med andra europeiska skolor för att främja internationell förståelse bland eleverna som prisas.

Läs fler
Fokussida
Internationellt

Internationellt

Vi har en omfattande bevakning av skolnyheter från hela världen. Välkommen in!

Till fokussida
Namn och Nytt
Ny rektor på Nybohovsskolan

Caroline Cloarec blir ny rektor på Nybohovsskolan i Liljeholmen, Stockholm. Hon kommer närmast från Solbergaskolan där hon varit biträdande rektor.

Jennika Pettersson – ny rektor på Bollnäs folkhögskola

Jennika Pettersson blir ny rektor för Bollnäs folkhögskola, hon tillträder den 17 april. Jennika arbetar idag inom Region Gävleborg som processledare inom avdelningen ledningsstöd hälso- och sjukvård.

Ulrika Hansson blir ny skolchef i Hallstahammar

Nu är rekryteringsprocessen av ny skolchef till Hallstahammars kommun avslutad. Ulrika Hansson, som idag är skolchef i Arboga kommun, tillträder sin tjänst den 29 maj och efterträder Anna Landehag som går i pension.

Läs fler Namn och Nytt
Nyhetskategorier