Dysfunktionella chefer i skolan – vad gör du?

SKOLPORTENS EXPERTPANEL 

Alf Solander, rektor för Tumba gymnasium i Botkyrka, skoldebattör och författare, om dysfunktionella chefer.

Alf Solander. Foto: Linnea Bengtsson.

Har du någonsin haft en dålig chef? Det är inte osannolikt. Åtta av tio anställda hävdar att de har erfarenheter av att arbeta nära en chef med destruktiva tendenser. Låt oss hoppas att rektorer och andra skolchefer är bättre än chefer generellt. Likväl är risken stor att du upplevt en chef som är orättvis, som slarvar med sina kalendrar, som är oförmögen att sovra och prioritera, som delegerar allt, som glömmer, som ofta är frånvarande, som hånar eller ironiserar, eller som osynliggör en del medarbetare och favoriserar andra.

Varför backar chefer upp varandra? Hierarkiska system bygger på en outtalad princip att närmaste chefsled ska stöttas, annars havererar ordningen – det handlar alltså inte om rätt och fel eller vad som är mest nyttigt för organisationen. Många medarbetare – läs lärare eller rektorer – har gått på pumpen när de framfört kritik uppåt i organisationen. Lek med tanken att även chefens chef saknar grundläggande kompetenser, till exempel att våga handla. Då händer absolut ingenting oavsett hur saklig feedback du kan leverera.

En väsentlig fråga är om din chef hindrar dig att göra ett bra jobb? Du trivs kanske utmärkt med dina arbetsuppgifter och löneutvecklingen är hygglig? Fungerar arbetsplatsen trots chefen? Genomströmningen av skolledare är rekordstor – känns det som din chef stannar länge? Dysfunktionella skolledare har en tendens att dra vidare när situationen börjar bli obekväm. Är det klokare att sitta stilla i båten och invänta bättre tider?

3 tips till dig som upplever att du har en dålig chef:

  • Våga handla och tro på att du kan påverka till det bättre, men agera aldrig ensam mot chefen och inte i affekt – det slår tillbaka mot dig oavsett hur sakliga dina synpunkter är. Prata ihop dig med dina kollegor, var alltid korrekt och balanserad och använd formella kanaler, exempelvis HR-expertis eller samverkansforum.
  • Gilla läget! Om din arbetsplats är bra behöver du kanske inte hetsa upp dig över din chefs ofullkomligheter? En vacker dag kommer kanske en fungerande chef och då har du både ett utmärkt arbetsplats och chans till en nystart.
  • Är situationen hopplös och det känns som att den inte kommer att förändras. Byt jobb! Du är duktig och kompetent. Hela Sverige består av arbetsplatser som behöver dig.
    Gräset är sällan grönare på den andra sidan staketet, men om din chef tar upp för mycket av din mentala tid och du slutar utvecklas – kan det vara klokt att gå vidare. Bara du vet svaret.


Fakta/Alf Solander 

Alf Solander är rektor för Tumba gymnasium i Botkyrka, skoldebattör och författare till Konsten att leda en skola – att göra det omöjliga (Lärarförlaget, 2017). Han har tidigare arbetat som gymnasielärare och gymnasiechef i Stockholmsområdet.


SKOLPORTENS EXPERTPANEL består av personer som återkommande utifrån sitt ämnesområde, sin expertis, skriver om en praxisnära fråga: utmaningar som de har stött på i yrkesutövningen och hanterar på olika sätt. Tanken är att erbjuda läsarna inspiration, konkreta råd, exempel och verktyg kring hur de kan arbeta i sin yrkesvardag.


Skolporten har en ny uppdaterad app!

Ladda ner appen Skolporten i App Store eller Google Play!

Inte redan prenumerant? Missa inte kampanjpriset:

2 nr av Skolporten för prova-på-priset 99 kr!

Sidan publicerades 2019-05-29 14:29 av Moa Duvarci Engman
Sidan uppdaterades 2019-05-31 11:35 av Moa Duvarci Engman


Relaterat

Rektor i förskolan, 22 november

Vi fokuserar på din roll som chef och ledare med högaktuella föreläsningar om det pedagogiska ledarskapet och din professionsutveckling. Hur leder du i förändring och hur görs en nulägesanalys? Vi tar avstamp i de frågor som är specifika för förskolans verksamhet, men belyser även ämnen utifrån din yrkesroll som chef över en mångbottnad verksamhet.

Elevhälsa, 19-20 september i Stockholm

En fungerande elevhälsa kan vara avgörande för lärande och framgång i skolan. Nu återkommer vår konferens, mer välfylld än någonsin. Ta del av föreläsningar om samverkan, unga i hederskontext, antipluggkulturer, sömn, sociala medier och hjärnan samt hur man förbättrar kommunikationen i svåra samtal.

Alf Solander: Fuska med tiden?

Alf Solander, rektor för Tumba gymnasium i Botkyrka, samt skoldebattör och författare, om hur man kan komma tillrätta med fuskande medarbetare.

Jenny Edvardsson: Peppövningar för att bli av med talängslan

Jenny Edvardsson tipsar om tre roliga och enkla peppövningar för att träna eleverna att tala inför grupp.

Lärarnas krav för att återvända till skolbänken

Räkna in yrkeserfarenhet, betala lön under utbildningen – och gör det möjligt att plugga på distans. Det är några av de morötter som skulle kunna få obehöriga lärare att återvända till skolbänken.

Römosseskolan kritiseras av Skolinspektionen – bön upplevs inte frivillig

Den muslimska friskolan Römosseskolan i Göteborg får nu kritik av Skolinspektionen på flera punkter. Skolan ska bland annat ha separerad undervisning för pojkar och flickor i Idrott och hälsa och det ska inte vara tydligt för eleverna att de religiösa inslagen är frivilliga.

”Underkänt till förslaget om att ta bort betyget F”

Tankesmedjan Tidens rapport lyfter fram det faktum att många elever mår dåligt när de inte når upp till betygskraven. Så ska det så klart inte vara. Människovärdet avgörs inte av de betyg man får i skolan. Men eleverna lär må ännu sämre av att ha genomgått en utbildning och sedan komma ut på arbetsmarknaden och upptäcka att skolan inte förberett dem alls, skriver Karin Phil på ledarplats.

”Med skolans styrning är det omöjligt att leva upp till lagen

Helt rätt av LR-skyddsombuden att anmäla flera kommuner till Arbetsmiljöverket och Skolinspektionen. Det skriver representanter för Tankesmedjan Balans, Skolledarupproret och Elevens rätt i en debattartikel.

Experimentet som fick eleverna att stänga av mobilen

Under 30 minuter fick eleverna på Ribbaskolan i Gränna ha på sina mobiltelefoner, när 30 minuter hade gått räknade de hur många notiser de hade fått, och resultatet blev förvånande.

Den allvarsamma leken

I den reviderade läroplanen för förskolan som träder i kraft i juli i år betonas leken mer än tidigare. På förskolan Labyrinten på Värmdö tas leken på högsta allvar.

Lärarrummet : Ivans dröm är att få gå i skolan

Ivan är rom och född i Bulgarien. Hans högsta dröm är att få börja skolan. Men på grund av fattigdom och arbetslöshet har hans föräldrar gett sig ut på en lång resa i Europa, som började när Ivan bara var några år gammal. Därför har han missat de första åren i skolan. När Ivan kommer till Sverige som nioåring har hans jämnåriga kompisar redan börjat trean. Vi träffar Ivan och hör hur det gick med drömmen om att få lära sig läsa och skriva. (webb-tv)

Jenny Edvardsson: Boktips till undervisningen!

Jenny Edvardsson, lärare i svenska och historia, tipsar om böcker som passar att läsa och arbeta med tillsammans med eleverna.

Föräldrar: Sluta samla in pengar till lärarens present

Insamlingar som ska bekosta presenter till skolans personal pågår just nu på många skolor. Det är en gest sprungen ur välvilja och tacksamhet, av vänlighet och tradition, men jag skulle önska att de upphörde helt. Alla mäktar inte med, skriver föräldern och läraren Christina Örnebjär.

”Jag är lärare för att jag vill – inte för att jag måste”

Jag har lovat mig själv att inte bli en ständigt trött, sur och stressad lärare för då skulle jag antagligen göra ett klart sämre arbete samt riskera att gå hårt in i väggen. Vem gynnas av det?, skriver läraren Jonas Nilsson efter sitt 18:e avverkade läsår.

Ryssbyelever prövar ny inlärningsmetod – ”måste knuffa eleverna i rätt riktning”

Ryssbyskolan i Ljungby kommun är bland de första i landet med att införa ett koncept som kallas beteendedesign i skolan. Tanken är att det ska leda till att eleverna mår bättre och får en ökad förståelse för hur man lär sig saker.

Mora startar resursskola för barn med särskilda behov

För barn som inte har behörighet till särskolan men ändå har särskilda behov, till exempel autism eller adhd, kan det vara svårt att hantera ett klassrum med många elever och stökiga miljöer. Det är för sådana barn som Mora planerar att starta en resursskola till hösten.

Konferenser
Lediga jobb
Alla lediga jobb
SKOLPORTENS MAGASIN
Tema: Skolans styrning
  Skolporten nr 3/2019 – ute nu

Tema: Skolans styrning

Sveriges rektorer slits mellan budgetkrav och elevers rätt till likvärdig utbildning.

Prova på-pris: 2 nr/99 kr!
Pedagogiska poddar
Poddar om utbildning och läraryrket

Poddar om utbildning och läraryrket

Det finns en mängd podcasts om undervisning, lärande och lärarprofessionen i sig: här länkar vi till ett urval, välkommen in och börja botanisera!

Läs mer
Fördjupning
Dags att växa?

Dags att växa?

Funderar du på nytt jobb efter sommaren? Missa inte Skolportens fokussida med nyheter om lön och karriär för dig som är lärare och skolledare!

Till Lön och karriär
Mest läst senaste veckan

Skolministeriet : Vad ska bort från skolan?

Förväntningarna på vad skolan ska hinna lära ut till eleverna är höga. Samhällsutmaningar av olika slag möts av krav på att skolan borde göra mer. Det kan gälla allt från stresshantering till källkritik och jämställdhet. Men i tider av lärarbrist och rapporter om stress och press hos både lärare och elever, höjs nu röster som menar att vi behöver tänka om.

Caroline vägrar låta barnen gå i svensk skola – expert kritisk

Föräldrarna i den nya skolrörelsen vill inte låta barnen gå i svensk skola. Skolforskaren Martin Karlberg är mycket kritisk till gruppen och undervisningsmetoden där barnen slipper skolan. ”Det finns gedigen forskning som visar att elever inte ska styra sin undervisning själv”, säger han.

Universitet i Nederländerna rekryterar bara kvinnor

Män göre sig icke besvär. Det nederländska universitetet Eindhoven University of Technology kommer bara att anställa kvinnor framöver. Syftet är att få en jämnare balans bland könen i personalen.

Aktuella arbetsgivare
Nyhetskategorier
Utmärkelser

De prisas av kommunen för sin pedagogik

Både Årets lärare och Årets arbetslag finns på Hjärupslundsskolan i Staffanstorp.

Sex skolhuvudmän tilldelas kvalitetsutmärkelsen Guldtrappan 2019 för digital skolutveckling

Sex skolhuvudmän, med olika förutsättningar och storlek, kommunala så väl som fristående, visar nu hur svenska skolor möter utmaningarna med utnyttjande av digitaliseringens möjligheter. För sitt arbete har de nu tilldelats kvalitetsutmärkelsen Guldtrappan 2019.

Lista: Här är alla elever och lärare som fick skolutmärkelser i Södertälje

Hela 19 utmärkelser delades ut till elever och lärare i Södertälje för deras insatser i skolan. Här listar vi alla som fick årets utmärkelser.

Läs fler