Dysfunktionella chefer i skolan – vad gör du?

SKOLPORTENS EXPERTPANEL 

Alf Solander, rektor för Tumba gymnasium i Botkyrka, skoldebattör och författare, om dysfunktionella chefer.

Alf Solander. Foto: Linnea Bengtsson.

Har du någonsin haft en dålig chef? Det är inte osannolikt. Åtta av tio anställda hävdar att de har erfarenheter av att arbeta nära en chef med destruktiva tendenser. Låt oss hoppas att rektorer och andra skolchefer är bättre än chefer generellt. Likväl är risken stor att du upplevt en chef som är orättvis, som slarvar med sina kalendrar, som är oförmögen att sovra och prioritera, som delegerar allt, som glömmer, som ofta är frånvarande, som hånar eller ironiserar, eller som osynliggör en del medarbetare och favoriserar andra.

Varför backar chefer upp varandra? Hierarkiska system bygger på en outtalad princip att närmaste chefsled ska stöttas, annars havererar ordningen – det handlar alltså inte om rätt och fel eller vad som är mest nyttigt för organisationen. Många medarbetare – läs lärare eller rektorer – har gått på pumpen när de framfört kritik uppåt i organisationen. Lek med tanken att även chefens chef saknar grundläggande kompetenser, till exempel att våga handla. Då händer absolut ingenting oavsett hur saklig feedback du kan leverera.

En väsentlig fråga är om din chef hindrar dig att göra ett bra jobb? Du trivs kanske utmärkt med dina arbetsuppgifter och löneutvecklingen är hygglig? Fungerar arbetsplatsen trots chefen? Genomströmningen av skolledare är rekordstor – känns det som din chef stannar länge? Dysfunktionella skolledare har en tendens att dra vidare när situationen börjar bli obekväm. Är det klokare att sitta stilla i båten och invänta bättre tider?

3 tips till dig som upplever att du har en dålig chef:

  • Våga handla och tro på att du kan påverka till det bättre, men agera aldrig ensam mot chefen och inte i affekt – det slår tillbaka mot dig oavsett hur sakliga dina synpunkter är. Prata ihop dig med dina kollegor, var alltid korrekt och balanserad och använd formella kanaler, exempelvis HR-expertis eller samverkansforum.
  • Gilla läget! Om din arbetsplats är bra behöver du kanske inte hetsa upp dig över din chefs ofullkomligheter? En vacker dag kommer kanske en fungerande chef och då har du både ett utmärkt arbetsplats och chans till en nystart.
  • Är situationen hopplös och det känns som att den inte kommer att förändras. Byt jobb! Du är duktig och kompetent. Hela Sverige består av arbetsplatser som behöver dig.
    Gräset är sällan grönare på den andra sidan staketet, men om din chef tar upp för mycket av din mentala tid och du slutar utvecklas – kan det vara klokt att gå vidare. Bara du vet svaret.


Fakta/Alf Solander 

Alf Solander är rektor för Tumba gymnasium i Botkyrka, skoldebattör och författare till Konsten att leda en skola – att göra det omöjliga (Lärarförlaget, 2017). Han har tidigare arbetat som gymnasielärare och gymnasiechef i Stockholmsområdet.


SKOLPORTENS EXPERTPANEL består av personer som återkommande utifrån sitt ämnesområde, sin expertis, skriver om en praxisnära fråga: utmaningar som de har stött på i yrkesutövningen och hanterar på olika sätt. Tanken är att erbjuda läsarna inspiration, konkreta råd, exempel och verktyg kring hur de kan arbeta i sin yrkesvardag.


Skolporten har en ny uppdaterad app!

Ladda ner appen Skolporten i App Store eller Google Play!

Inte redan prenumerant? Missa inte kampanjpriset:

2 nr av Skolporten för prova-på-priset 99 kr!

Sidan publicerades 2019-05-29 14:29 av Moa Duvarci Engman
Sidan uppdaterades 2019-05-31 11:35 av Moa Duvarci Engman


Relaterat

Rektor i förskolan, 22 november

Vi fokuserar på din roll som chef och ledare med högaktuella föreläsningar om det pedagogiska ledarskapet och din professionsutveckling. Hur leder du i förändring och hur görs en nulägesanalys? Vi tar avstamp i de frågor som är specifika för förskolans verksamhet, men belyser även ämnen utifrån din yrkesroll som chef över en mångbottnad verksamhet.

Alf Solander: Fuska med tiden?

Alf Solander, rektor för Tumba gymnasium i Botkyrka, samt skoldebattör och författare, om hur man kan komma tillrätta med fuskande medarbetare.

Jenny Edvardsson: Peppövningar för att bli av med talängslan

Jenny Edvardsson tipsar om tre roliga och enkla peppövningar för att träna eleverna att tala inför grupp.

Kemisäkerhet för både lärare och elever

Kemilärare är ofta bra på att informera elever om risker. Men de är inte lika noga med sin egen säkerhet. Det säger Jenny Olander, föreståndare för KRC (Kemilärarnas resurscentrum) som erbjuder stöd i säkerhetsfrågor till kemilärare och rektorer.

Allt vanligare med mobilförbud i skolorna

2021 ska en ny lag börja gälla som reglerar mobiler i klassrummen. Men redan nu har majoriteten av grundskolorna i Sörmland infört ett mobilförbud. ”Jag tycker att vi hjälper eleverna att hantera det enorma flöde som finns i våra mobiltelefoner”, säger Stefan Enjebo, rektor på Europaskolan Rogge.

Forskare: ”Vi måste rusta eleverna för den digitala världen”

Allt fler skolor i Sörmland inför mobilförbud och 2021 väntas en nationell lag om mobilförbud i klassrummen. ”Jag önskar att man kunde se mobiltelefonen mindre som en ordningsfråga och mer som en fråga om digital kompetens”, säger forskaren Torbjörn Ott.

”Ett av svenska skolans största misslyckanden”

Hon hade upplevt det svårt att befinna sig i språkligt underläge gentemot klasskamraterna. Samtidigt hade hon nått insikten om att hon inte hade fått en skolgång på samma premisser som de andra eleverna. Hon hade på nära håll erfarit en av de svenska skolans största misslyckanden, den bristande likvärdigheten, skriver Hamid Zafar, barn- och utbildningschef i Mullsjö.

”Nyttan med läxor är långt ifrån självklar”

Att kräva att barn och ungdomar ska lägga stora delar av sin fritid på läxläsning när de redan tillbringat större delen av dagen i skolan, är att spä på den psykiska ohälsa. Att arbeta läxfritt betyder inte att undervisningen är kravlös eller flummig, skriver Pernilla Alm i en replik.

Specialpedagogens 5 tips: Så minskar du behovet av extra anpassningar

Genom att arbeta strukturerat utifrån en gemensam grund, når man många elever och behovet av extra anpassningar minskar. Det menar specialpedagogen Diana Storvik.

”Skolans kris kommer att kosta samhället enormt”

För att över huvud taget kunna diskutera vilka reformer skolan är i behov av måste vi börja med att enas om målet. Ska förmedling av kunskap vara skolans syfte, eller ska den fortsatt få handla om att eleverna ska få utveckla diverse abstrakta och omätbara förmågor i en social miljö, frågar Isak Skogstad på Göteborgs-Postens ledarsida.

Familjer flyttar för att barnen ska hamna i bra skolor

Barnfamiljer tenderar att flytta för att barnen ska ha möjlighet att hamna i rätt skola. Det är slutsatsen i en studie som presenteras i tidskriften Ekonomisk Debatt.

Gymnasieelever hjälper till att lösa utmaningar på arbetsplatsen

På Thorén Business School i Malmö vill man närma sig näringslivet genom att arbeta med casebaserad undervisning. ”Eleverna uppskattar att få göra något utöver det vanliga där de får träffa spännande personer och kanske möta nya förebilder för framtiden”, säger läraren Emma Larsson.

Omdiskuterad skola med kläduniform vill öppna

Den omdiskuterade friskolan Nordic international school har fått tillstånd att starta verksamhet i Kalmar. Skolan har fått kritik för att man haft krav på att eleverna ska bära skoluniform. ”Vi är väldigt tydliga med klädkoden i hela antagningsprocessen. Hittills är det ingen som har sagt nej. Om det händer pratar vi med eleven och elevens föräldrar”, säger Erik Ramberg, marknadschef.

”Glömde lärarutbildningen att berätta det här för dig?”

Glömde lärarutbildningen att berätta för dig att 9 av 10 kommuner underfinansierade skolan och välfärden 2018? Vilken tur att jag berättar det för dig nu. För det är något som du som lärarstudent bör veta, skrivber lärarstudenten Tilde Jansson.

Hjärnforskaren: ”Ungdomars levnadssvanor kan vara orsak till ökning av psykisk ohälsa”

Antalet barn och unga som sökt sig till samtalsmottagningarna i Sörmland på grund av psykisk ohälsa har ökat kraftigt de senaste åren. Hjärnforskaren Sissela Nutley menar att det kan bero på hur barn och ungdomars levnadsvanor ser ut idag med allt mindre sömn och mer skärmtid.

Ny studie: Var fjärde skolelev mår psykiskt dåligt och skadar sig själv

Var fjärde sjunde- och åttondeklassare har skadat sig själv avsiktligt det senaste året, för att de mår dåligt. Det visar en ny undersökning från Örebro universitet.

Konferenser
Lediga jobb
Alla lediga jobb
Student
För dig som ska bli lärare

För dig som ska bli lärare

Här samlar vi nyheter, forskning och annan relevant information till dig som studerar och som snart ska ut i yrkeslivet.

Läs mer
SKOLPORTENS MAGASIN
Nytt nr ute nu!

Nytt nr ute nu!

TEMA: Elevhälsa. Samordningen av elevhälsan ses nu över av Skolverket och Socialstyrelsen. Inte en dag för tidigt, menar forskarna. INTERVJU: Möt Susanne Kjällander, som forskar om digital teknik i förskolan. SPECIAL: 13 sidor om läsning!

Läs mer!
Mest läst senaste veckan

Ett ben i varje båt

Kan man tjäna två herrar samtidigt? Det är vad en rektor måste göra. Som kommunal tjänsteman med staten som uppdragsgivare har man ett ben i varje båt – och det är långt ifrån alltid de ligger jämsides. Chef & Ledarskap tar ett grepp om rektorn som sitter i kläm.

Utbildningspolitiska ställningstaganden från Sveriges Skolledarförbund

Sveriges Skolledarförbunds medlemmar har djup kunskap om och bred erfarenhet av hur skolan fungerar ur en mängd perspektiv. Följande områden har förbundsstyrelsen valt att lyfta fram som de största utmaningarna för en hög kvalitet i förskolan och skolan i framtiden.

”För att lösa lärarbristen måste skolans styrning ändras i grunden”

Ska vi komma till rätta med lärarbristen måste vi ändra skolans styrning i grunden. Det skriver Linnéa Lindquist, rektor för Hammarkullsskolan och initiativtagare till Skolledarupproret.

Fortbildning
Källkritik i fokus

Källkritik i fokus

Vilka praktiska verktyg finns till hjälp för att utesluta falsk information? Välkommen till en konferens med fokus på källkritik - 28 januari 2020.

Läs mer om konferensen
Aktuella arbetsgivare
Nyhetskategorier
Utmärkelser

Våga-vara-snäll stipendiet gick till skola

Pelle Stipendiet 2019 gick till Borgmästarskolan i Luleå för att de arbetar med karaktärerna kring Pelle Svanslös och att eleverna då utvecklar en större förståelse för varandras olikheter. På prischecken står det 46 500 kronor.

Susanne Kjällander, forskare vid Stockholms universitet, får Guldäpplejuryns särskilda pris 2019

Juryn för Guldäpplet har utsett Susanne Kjällander, filosofie doktor och lektor vid Stockholms universitet, till mottagare av Guldäpplejuryns särskilda pris 2019.

Skolans kvalitetspris till Edina Muratagic

Edina Muratagic, biträdande rektor på Järvenskolan i Katrineholm , tilldelas 2019 års kvalitetspris från bildningsnämnden. Hon får det för sitt engagerade arbete med att utveckla studiehandledning för nyanlända elever.

Lundaläraren har fler än 3,14 anledningar att jubla

Lundaläraren Martin Nilsson är ny världsrekordhållare i Pi Matrix, det vill säga att minnas decimaler i talet pi ≈ 3,14.

LMK-stiftelsens Medicinpris 2019

Årets Medicinpris tilldelas forskaren Johan Mårtensson. Temat för årets pris är  ”Tvärvetenskap i fokus – möten mellan medicin och humaniora”. Mårtenssons forskning syftar till att utveckla metoder som kan förstå, förklara och förbättra möjligheterna för lärande.

Läs fler
Namn och Nytt

Klart med två nya chefer i Svedala kommun

Kommunstyrelsen har fattat beslut att anställa två nya toppchefer i Svedala kommun. Fredrik Aksell tar över som utbildningschef och Boris Blumenfeld blir ny ekonomi- och utvecklingschef.

På nytt jobb: ”Jag pekar inte med hela handen”

Hon är en prisad dirigent och en erfaren rektor med meriter från flera av Stockholms förortsskolor. Men som ny rektor för Adolf Fredriks musikklasser har Anna Alvring helt nya utmaningar att ta sig an.

Lars Bergström ny vice preses vid KVA

Lars Bergström, professor i teoretisk fysik vid Stockholms universitet, har tillträtt som ny förste vice preses i Kungliga Vetenskapsakademin.

Skolans kvalitetspris till Edina Muratagic

Edina Muratagic, biträdande rektor på Järvenskolan i Katrineholm , tilldelas 2019 års kvalitetspris från bildningsnämnden. Hon får det för sitt engagerade arbete med att utveckla studiehandledning för nyanlända elever.

Lena Gumaelius är utsedd till ny prorektor för Mälardalens högskola

Mälardalens högskola utser Lena Gumaelius till ny prorektor. Lena Gumaelius kommer närmast från ett uppdrag som lektor vid KTH, där hon leder forskningsgruppen ”Ingenjörsutbildningens roll i samhället”.