Dysfunktionella chefer i skolan – vad gör du?

SKOLPORTENS EXPERTPANEL 

Alf Solander, rektor för Tumba gymnasium i Botkyrka, skoldebattör och författare, om dysfunktionella chefer.

Alf Solander. Foto: Linnea Bengtsson.

Har du någonsin haft en dålig chef? Det är inte osannolikt. Åtta av tio anställda hävdar att de har erfarenheter av att arbeta nära en chef med destruktiva tendenser. Låt oss hoppas att rektorer och andra skolchefer är bättre än chefer generellt. Likväl är risken stor att du upplevt en chef som är orättvis, som slarvar med sina kalendrar, som är oförmögen att sovra och prioritera, som delegerar allt, som glömmer, som ofta är frånvarande, som hånar eller ironiserar, eller som osynliggör en del medarbetare och favoriserar andra.

Varför backar chefer upp varandra? Hierarkiska system bygger på en outtalad princip att närmaste chefsled ska stöttas, annars havererar ordningen – det handlar alltså inte om rätt och fel eller vad som är mest nyttigt för organisationen. Många medarbetare – läs lärare eller rektorer – har gått på pumpen när de framfört kritik uppåt i organisationen. Lek med tanken att även chefens chef saknar grundläggande kompetenser, till exempel att våga handla. Då händer absolut ingenting oavsett hur saklig feedback du kan leverera.

En väsentlig fråga är om din chef hindrar dig att göra ett bra jobb? Du trivs kanske utmärkt med dina arbetsuppgifter och löneutvecklingen är hygglig? Fungerar arbetsplatsen trots chefen? Genomströmningen av skolledare är rekordstor – känns det som din chef stannar länge? Dysfunktionella skolledare har en tendens att dra vidare när situationen börjar bli obekväm. Är det klokare att sitta stilla i båten och invänta bättre tider?

3 tips till dig som upplever att du har en dålig chef:

  • Våga handla och tro på att du kan påverka till det bättre, men agera aldrig ensam mot chefen och inte i affekt – det slår tillbaka mot dig oavsett hur sakliga dina synpunkter är. Prata ihop dig med dina kollegor, var alltid korrekt och balanserad och använd formella kanaler, exempelvis HR-expertis eller samverkansforum.
  • Gilla läget! Om din arbetsplats är bra behöver du kanske inte hetsa upp dig över din chefs ofullkomligheter? En vacker dag kommer kanske en fungerande chef och då har du både ett utmärkt arbetsplats och chans till en nystart.
  • Är situationen hopplös och det känns som att den inte kommer att förändras. Byt jobb! Du är duktig och kompetent. Hela Sverige består av arbetsplatser som behöver dig.
    Gräset är sällan grönare på den andra sidan staketet, men om din chef tar upp för mycket av din mentala tid och du slutar utvecklas – kan det vara klokt att gå vidare. Bara du vet svaret.


Fakta/Alf Solander 

Alf Solander är rektor för Tumba gymnasium i Botkyrka, skoldebattör och författare till Konsten att leda en skola – att göra det omöjliga (Lärarförlaget, 2017). Han har tidigare arbetat som gymnasielärare och gymnasiechef i Stockholmsområdet.


SKOLPORTENS EXPERTPANEL består av personer som återkommande utifrån sitt ämnesområde, sin expertis, skriver om en praxisnära fråga: utmaningar som de har stött på i yrkesutövningen och hanterar på olika sätt. Tanken är att erbjuda läsarna inspiration, konkreta råd, exempel och verktyg kring hur de kan arbeta i sin yrkesvardag.


Skolporten har en ny uppdaterad app!

Ladda ner appen Skolporten i App Store eller Google Play!

Inte redan prenumerant? Missa inte kampanjpriset:

2 nr av Skolporten för prova-på-priset 99 kr!

Sidan publicerades 2019-05-29 14:29 av Moa Duvarci Engman
Sidan uppdaterades 2019-05-31 11:35 av Moa Duvarci Engman


Relaterat

Rektor i förskolan, 22 november

Vi fokuserar på din roll som chef och ledare med högaktuella föreläsningar om det pedagogiska ledarskapet och din professionsutveckling. Hur leder du i förändring och hur görs en nulägesanalys? Vi tar avstamp i de frågor som är specifika för förskolans verksamhet, men belyser även ämnen utifrån din yrkesroll som chef över en mångbottnad verksamhet.

Elevhälsa, 19-20 september i Stockholm

En fungerande elevhälsa kan vara avgörande för lärande och framgång i skolan. Nu återkommer vår konferens, mer välfylld än någonsin. Ta del av föreläsningar om samverkan, unga i hederskontext, antipluggkulturer, sömn, sociala medier och hjärnan samt hur man förbättrar kommunikationen i svåra samtal.

Alf Solander: Fuska med tiden?

Alf Solander, rektor för Tumba gymnasium i Botkyrka, samt skoldebattör och författare, om hur man kan komma tillrätta med fuskande medarbetare.

Jenny Edvardsson: Peppövningar för att bli av med talängslan

Jenny Edvardsson tipsar om tre roliga och enkla peppövningar för att träna eleverna att tala inför grupp.

”BEO behövs för att skydda eleverna”

Barn- och elevombudet är viktigt för alla elever som inte får sin rätt till en trygg skolgång tillgodosedd. Att gå så långt som att helt vilja avskaffa myndigheten är inte seriöst, skriver Miljöpartiets Annika Hirvonen Falk i en replik till Liberalerna.

Experterna: Risker när kursplaner ska görs om

När dagens kursplaner formulerades var syftet att de skulle bli mer rättvisa och begripliga. I stället blev det tvärtom och därför ska de nu skrivas om. ”Vi är väl medvetna om riskerna med en revidering,” säger Ann-Christin Hartman som är enhetschef vid Skolverket.  

Mora kommun vill dra större nytta av digitaliseringen – utbildar lärare och pedagoger

På måndag börjar de flesta barn i länet skolan igen. För lärarna har arbetet redan börjat. Mora kommun är inget undantag. En ny sak för i år är det ökade fokuset på digitalisering och hur det kan användas i skolan, dels för att underlätta undervisningen, men också för att förbereda eleverna på hur det kan komma att se ut i framtiden

Pappa åtalas för att ha hotat sonens mobbare

En pappa är misstänkt för att ha hotat en äldre elev på sin sons skola. Enligt pappan ska pojken under en längre tid ha mobbat hans son, vilket fick honom att reagera. ”Jag var helt förkrossad”, säger pappan i förhör enligt Hallandsposten.

Friendsrapporten 2019: Ensamma elever mer utsatta för mobbning

Nästan var fjärde elev i åk 3-9 känner sig ensam i skolan. Dessa elever är i mycket högre grad också utsatta för mobbning, kränkningar och otrygghet. Många av de ensamma eleverna har lågt förtroende för vuxenvärlden och var femte i åk 6-9 känner inte att det finns någon vuxen att vända sig till om de blir illa behandlade. Det visar nya siffror från Friends.

”Det är dags för en ny omskakning av svenska skolväsendet”

Våra barn är värda bättre än det sätt som svensk skolpolitik förts på. Det är dags för en förändring och en ny omskakning av skolväsendet i Sverige. Men den här gången i en rationell och förnuftig riktning, skriver skolexperten Per Kornhall.

”Religiösa friskolor är ett svek mot barnen”

Skolan behöver vara en öppen miljö där barnen lär sig att tänka fritt och ifrågasätta. Men det grundläggande syftet med religiösa friskolor är att propagera för den aktuella religionen. De bidrar till ökad segregation i samhället, skriver Louise Jonsson, själv uppvuxen i religiös miljö.

”Alltid redo med en penna”

Få saker är så förknippade med skola och kunskap som en enkel penna. Samtidigt är pennan en av de saker som ofta inte är var den förväntas vara. Strategierna att få pennan dit den förväntas vara är olika och ofta föremål för diskussion.

Skadegörelse på skolor för närmare en halv miljon

Det har varit ovanligt mycket skadegörelse vid skolor och förskolor i Nässjö kommun. Enligt siffror som Smålands dagblad tagit fram närmar man sig reperationskostnader på en halv miljon kronor de senaste två månaderna.

Hälften av finländarna har nytta av svenska

Svenska som ämne i skolan har länge varit en omdebatterad fråga i Finland. Men en undersökning visar att nästan hälften av finländarna anser att de har haft nytta av att kunna svenska och bara en fjärdedel uppger att de inte behärskar språket överhuvudtaget.

Greta Thunberg: ”Det betyder inte att de lyssnar”

Greta Thunberg är känd världen över för sin ”Skolstrejk för klimatet” och bland annat åka till USA med en segelbåt. Hon har fått mycket uppmärksamhet och fått träffa framstående makthavare men tycker hon att de har lyssnat på henne?

Mamma till nioåriga Mino: ”Krävs mycket för att jag ska flytta min son”

Nykvarns kommun ska starta en egen grundsärskola. Idag betalar kommunen resorna för elever som går i särskolor i andra kommuner. Nästa år får eleverna välja mellan att byta till den nya skolan eller så får föräldrarna betala resorna själva. ”Jag flyttar inte på min son om jag inte absolut behöver”, säger Maria Säfström som har sin son på en särskola i Järna.

Konferenser
Lediga jobb
Alla lediga jobb
SKOLPORTENS MAGASIN
Tema: Skolans styrning
  Skolporten nr 3/2019 – ute nu

Tema: Skolans styrning

Sveriges rektorer slits mellan budgetkrav och elevers rätt till likvärdig utbildning.

Prova på-pris: 2 nr/99 kr!
Pedagogiska poddar
Poddar om utbildning och läraryrket

Poddar om utbildning och läraryrket

Det finns en mängd podcasts om undervisning, lärande och lärarprofessionen i sig: här länkar vi till ett urval, välkommen in och börja botanisera!

Läs mer
Fördjupning
Dags att växa?

Dags att växa?

Funderar du på nytt jobb efter sommaren? Missa inte Skolportens fokussida med nyheter om lön och karriär för dig som är lärare och skolledare!

Till Lön och karriär
Mest läst senaste veckan

”Det är dags för en ny omskakning av svenska skolväsendet”

Våra barn är värda bättre än det sätt som svensk skolpolitik förts på. Det är dags för en förändring och en ny omskakning av skolväsendet i Sverige. Men den här gången i en rationell och förnuftig riktning, skriver skolexperten Per Kornhall.

Rektorn sågar svenska skolmodellen: Därför inför vi tre terminer

Under tisdagen startar 150 gymnasieelever i Göteborg sin utbildning – som kommer att bestå av tre terminers undervisning. Det är första försöket någonsin i Sverige.

Heta skolutredningar presenteras i höst – se alla här

Stora skolpolitiska frågor som riksdagspartierna strider om är under statlig utredning. Under hösten ska flera av dessa redovisas.

Aktuella arbetsgivare
Nyhetskategorier