Dysfunktionella chefer i skolan – vad gör du?

SKOLPORTENS EXPERTPANEL 

Alf Solander, rektor för Tumba gymnasium i Botkyrka, skoldebattör och författare, om dysfunktionella chefer.

Alf Solander. Foto: Linnea Bengtsson.

Har du någonsin haft en dålig chef? Det är inte osannolikt. Åtta av tio anställda hävdar att de har erfarenheter av att arbeta nära en chef med destruktiva tendenser. Låt oss hoppas att rektorer och andra skolchefer är bättre än chefer generellt. Likväl är risken stor att du upplevt en chef som är orättvis, som slarvar med sina kalendrar, som är oförmögen att sovra och prioritera, som delegerar allt, som glömmer, som ofta är frånvarande, som hånar eller ironiserar, eller som osynliggör en del medarbetare och favoriserar andra.

Varför backar chefer upp varandra? Hierarkiska system bygger på en outtalad princip att närmaste chefsled ska stöttas, annars havererar ordningen – det handlar alltså inte om rätt och fel eller vad som är mest nyttigt för organisationen. Många medarbetare – läs lärare eller rektorer – har gått på pumpen när de framfört kritik uppåt i organisationen. Lek med tanken att även chefens chef saknar grundläggande kompetenser, till exempel att våga handla. Då händer absolut ingenting oavsett hur saklig feedback du kan leverera.

En väsentlig fråga är om din chef hindrar dig att göra ett bra jobb? Du trivs kanske utmärkt med dina arbetsuppgifter och löneutvecklingen är hygglig? Fungerar arbetsplatsen trots chefen? Genomströmningen av skolledare är rekordstor – känns det som din chef stannar länge? Dysfunktionella skolledare har en tendens att dra vidare när situationen börjar bli obekväm. Är det klokare att sitta stilla i båten och invänta bättre tider?

3 tips till dig som upplever att du har en dålig chef:

  • Våga handla och tro på att du kan påverka till det bättre, men agera aldrig ensam mot chefen och inte i affekt – det slår tillbaka mot dig oavsett hur sakliga dina synpunkter är. Prata ihop dig med dina kollegor, var alltid korrekt och balanserad och använd formella kanaler, exempelvis HR-expertis eller samverkansforum.
  • Gilla läget! Om din arbetsplats är bra behöver du kanske inte hetsa upp dig över din chefs ofullkomligheter? En vacker dag kommer kanske en fungerande chef och då har du både ett utmärkt arbetsplats och chans till en nystart.
  • Är situationen hopplös och det känns som att den inte kommer att förändras. Byt jobb! Du är duktig och kompetent. Hela Sverige består av arbetsplatser som behöver dig.
    Gräset är sällan grönare på den andra sidan staketet, men om din chef tar upp för mycket av din mentala tid och du slutar utvecklas – kan det vara klokt att gå vidare. Bara du vet svaret.


Fakta/Alf Solander 

Alf Solander är rektor för Tumba gymnasium i Botkyrka, skoldebattör och författare till Konsten att leda en skola – att göra det omöjliga (Lärarförlaget, 2017). Han har tidigare arbetat som gymnasielärare och gymnasiechef i Stockholmsområdet.


SKOLPORTENS EXPERTPANEL består av personer som återkommande utifrån sitt ämnesområde, sin expertis, skriver om en praxisnära fråga: utmaningar som de har stött på i yrkesutövningen och hanterar på olika sätt. Tanken är att erbjuda läsarna inspiration, konkreta råd, exempel och verktyg kring hur de kan arbeta i sin yrkesvardag.


Skolporten har en ny uppdaterad app!

Ladda ner appen Skolporten i App Store eller Google Play!

Inte redan prenumerant? Missa inte kampanjpriset:

2 nr av Skolporten för prova-på-priset 99 kr!

Sidan publicerades 2019-05-29 14:29 av Moa Duvarci Engman
Sidan uppdaterades 2019-05-31 11:35 av Moa Duvarci Engman


Relaterat

Alf Solander: Fuska med tiden?

Alf Solander, rektor för Tumba gymnasium i Botkyrka, samt skoldebattör och författare, om hur man kan komma tillrätta med fuskande medarbetare.

Jenny Edvardsson: Peppövningar för att bli av med talängslan

Jenny Edvardsson tipsar om tre roliga och enkla peppövningar för att träna eleverna att tala inför grupp.

Förskoleupproret: Har Folkhälsomyndigheten verkligen barns bästa i fokus?

Folkhälsomyndighetens nya riktlinjer för förskolan kommer precis som de tidigare att tolkas godtyckligt och skapa konflikter mellan vuxna i stället för en rofylld verksamhet för barnen. Det menar ledningen för organisationen Förskoleupproret.

”Stödmaterialet var aldrig avsett att användas i undervisning med elever”

Syftet med fallbeskrivningen och reflektionsfrågorna var att lärare tillsammans med sina lärarkollegor ska diskutera och reflektera över svåra situationer som kan uppstå i klassrummen och olika metoder för att hantera det, skriver Kjell Hedwall, Skolverket.

5 steg för att bli en bra mentor – Wiman tipsar

Fullsmockade scheman och stress sätter ofta käppar i hjulet och gör att rutinerade lärare inte hinner hjälpa nyexade lärare så mycket som de kanske skulle vilja. Här är skolledarens roll viktig, påpekar Maria Wiman:  

Kommunen: Språkförskola från tre års ålder: ”Chock”

För att få fler barn att lära sig det svenska språket vill nu Halmstads kommun undersöka möjligheten för obligatorisk språkförskola.Det ska gälla från tre års ålder och pågå cirka 15 timmar i veckan. ”Möter man inte svenskan på förskolan eller i sitt hem blir det en chock för barnen när de börjar skolan,” säger Lovisa Aldrin (L), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, till Hallandsposten.

Wiman: Utsatta lärare biter ihop och tänker på eleverna

Skammen över att man som lärare blir utsatt av elever skojar man inte bort. Jag tror att det ligger en arbetsheder djupt rotad i våra lärarsjälar.

Vivianas kritik efter larm om rasism på skola: ”Barn far illa”

Flera elever på en skola i Ronneby beskriver enligt en rapport av Skolinspektionen att de får utstå glåpord för sin hudfärg. Efteråt har det avfärdats av föräldrar som ”barn som retar varandra”. Föreläsaren Viviana Eliasson är starkt kritisk och uppmanar alla att ta ansvar för rasismen.  

Hur kan rektor bli en bättre kommunikatör?

Serena Mon de Vienne, retoriker, samtalsexpert och författare, ska tala om vad rektorer kan göra för att bli bättre i sin kommunikation på Skolportens konferens Rektor i fokus.

Utredare ska föreslå en långsiktig lösning för informationsförsörjningen på skolområdet

Officiell statistik om olika samhällsområden är en mycket viktig informationskälla i ett demokratiskt styrt samhälle. Det akuta problemet med strypt tillgång till skolinformation har lösts med tidsbegränsade sekretessbrytande bestämmelser, men en permanent lösning behövs. Regeringen ger nu en särskild utredare i uppdrag att lämna förslag till två alternativa lösningar för att långsiktigt säkerställa att myndigheter, kommuner och andra aktörer får tillgång till skolinformation.

Förälder om mobilförbudet: Funkar väldigt bra – lugn och ro

75 procent av skolorna som Sveriges Radio skickat ut en enkät till har mobilförbud i skolan. Henrik Roslund är gymnasielärare och han menar att de införde mobilförbud under lektionstid eftersom det var en del elever som la upp andra elever på sociala medier.

”Viktigt att skolor präglas av trygghet”

Det är viktigt att ett våldsamt språk och liknande jargonger inte får fäste i skolan. Men med brist på behörig personal, besparingar och ständigt nya gränser som passeras är det lättare sagt än gjort, skriver Anela Murguz på ledarplats

Små förbättringar av skolresultaten när mellanstadieelever ges en egen dator i skolan

Mellanstadieelever som får en egen dator i skolan når varken bättre eller sämre resultat i matematik och engelska än andra elever. Däremot finns det en tendens till något förbättrade skolresultat i svenska, enligt en ny rapport från IFAU.

Lärare hotas – kallas för ”idiot” och ”hora”

De drygt 1 000 lärare som svarat på vår undersökning berättar om en arbetsmiljö där hot och våld är skrämmande vanligt. Varannan har utsatts för fysiskt våld av elever. Sju av tio har upplevt situationer där elever betett sig aggressivt eller allmänt hotfullt, skriver Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundet.

Barbara Bergström: Lögner om friskolor sprids utan ände

I debatten talas det negativt om de stora skolkoncernerna. Vi påstås satsa på ”glädjebetyg”, ha enkla elever och skapa problem i kommunerna. Det gör mig ledsen att våra duktiga medarbetare nästan dagligen utsättas för sådana falska påståenden, skriver Barbara Bergström, grundare av Internationella Engelska Skolan.

Brittiska skolor tar betalt för skolmat med ansiktsigenkänning

I nio brittiska skolor skannas elevernas ansikten och sedan dras deras betalning för skollunchen. Tanken är att det ska dra upp tempot.

Skolportens konferenser
SKOLPORTENS MAGASIN
Nytt nr ute 25 oktober!

Nytt nr ute 25 oktober!

INTERVJU: Inti Chavez Perez tog steget från journalist till sexualupplysare och jämställdhetsexpert. Han lovordar läroplanens nya tydlighet i kunskapsområdet sexualitet, samtycke och relationer.

Läs mer!
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Fokussida
Internationellt

Internationellt

Vi har en omfattande bevakning av skolnyheter från hela världen. Välkommen in!

Till fokussida
Namn och Nytt
Ny rektor på Bernadottegymnasiet

Magnus Odung blir ny rektor på Bernadottegymnasiet. Han kommer närmast från fristående NTI-gymnasiet i Stockholm.

Mona Fallenhag ny rektor på Drottning Blanka Kungsbacka

Den 1 november tillträder Mona Fallenhag tjänsten som ny rektor för Drottning Blankas Gymnasieskola i Kungsbacka. Skolan, som firar 25 år i år, får därmed en rektor med gedigen erfarenhet från skolans värld.

Alice Teodorescu Måwe blir chef för samhällskontakter på AcadeMedia

Alice Teodorescu Måwe blir chef för samhällskontakter på AcadeMedia.

Läs fler Namn och Nytt
Skolportens konferenser
Hur kan rektor bli en bättre kommunikatör?
  Serena Mon de Vienne.

Hur kan rektor bli en bättre kommunikatör?

Hallå där, Serena Mon de Vienne, retoriker, samtalsexpert och författare, som ska tala om vad rektorer kan göra för att bli bättre i sin kommunikation på Skolportens konferens Rektor i fokus.

Läs mer
Fokussida
Lön och karriär

Lön och karriär

Här samlar vi nyheter och forskning om t.ex. lönestatistik och karriärfrågor för dig som är lärare och skolledare.

Till fokussida
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
Utmärkelser

De är årets vinnare av Läromedelsförfattarnas pris

Nu presenteras samtliga vinnare av Läromedelsförfattarnas pris 2021 – Sveriges tyngsta pris för författare av läromedel och kurslitteratur. ”Detta är författare som gjort en enorm insats på sina respektive områden”, säger Frida Engman, Läromedelsförfattarna.

Lärare prisade av utbildningsministern

Fyra lärare och skolor i Sverige har tilldelats EU-kommissionens nya europeiska pris för innovativ undervisning. Utbildningsminister Anna Ekström delade tisdagen den 19 oktober ut priserna vid en ceremoni i UHR:s lokaler i Solna.

WorldSkills Sweden korar Årets Yrkeslärare 2021

Under Yrkesutbildningsveckan prisas Årets Yrkeslärare 2021, en nationell utmärkelse som årligen tilldelas en kvinna och en man. De lyckliga vinnarna är Lars-Ove Larsson, Bygg- och anläggningslärare på Kunskapskällan i Herrljunga, och Katarina Brinte, yrkeslärare på Hotell- och turismprogrammet på Malmö Fria Läroverk.

Läs fler
Skolportens digitala kurser
Viktigt att förstå orsak till talrädsla
  Klara Härgestam

Viktigt att förstå orsak till talrädsla

Att vara rädd för att tala inför grupp är helt rimligt, till och med naturligt. Det säger Klara Härgestam, retoriker och kursledare för Skolportens digitala kurs ”Trygga talare i svenska”.

Läs mer
Fokussida
Fokus förskola

Fokus förskola

Här samlar vi aktuell forskning och nyheter för dig som är verksam i förskolan.

Till fokussida
Nyhetskategorier