Därför är visuella representationer viktiga i kemiundervisningen

Emelie Patron

Hallå där, Emelie Patron, lektor vid Linnéuniversitetet. Du kommer att tala på Skolportens konferens Kemi 20–21 april 2023.

Vad ska din föreläsning handla om?

– Föreläsningen kommer att handla om visuella representationer och deras roll i skolans kemiundervisning. Visuella representationer är något som är väldigt viktigt inom alla naturvetenskapliga ämnen. Jag har fokuserat specifikt på kemiämnet just för att det handlar om saker som vi inte kan se med blotta ögat och därför behöver man fundera på hur man visualiserar det i sin undervisning på bästa sätt.

Vad ska man tänka på som lärare när man väljer vad man ska använda för representationer?

– Min avhandling handlar bland annat om vad man använder för visuella representationer i undervisningen, men också hur man använder dem. För lärarna är det självklart vad en kemisk representation symboliserar eftersom de är en del av kemidisciplinen, men för eleverna är det inte lika självklart och då behöver representationerna förklaras. Ofta räcker det inte med en muntlig förklaring utan läraren behöver ofta använda andra visuella representationer som synliggöra kritiska aspekter som inte är synliga i den disciplinära representationen. Exempelvis används ofta strukturformler av kemister då de är enkla och smidiga att kommunicera med, men för en elev kan det bli svårt att få en helhetsförståelse då varken tredimensionella strukturer eller molekylernas rörelser synliggörs explicit med strukturformler. Då kan man behöva lägga till ytterligare representationer som synliggör de aspekterna.

Är lärare generellt medvetna om hur viktiga visuella representationer är i undervisningen?

– Jag tror att kemilärarna vet att de är viktiga. Många av de lärare som jag pratat med menar att det inte skulle gå att undervisa utan att använda sig av visuella representationer. Går man lite mer på djupet så kan de inte alltid formulera varför de använder vissa representationer. Jag tror det är viktigt att man kan sätta ord på det och kan motivera för sig själv varför man visualiserar på ett visst sätt.

Vad vill du att konferensdeltagarna får med sig från din föreläsning?

– Jag hoppas att när lärarna går igenom sina lektioner nästa gång, att de lägger lite extra fokus på de visuella representationerna och ser dem med nya ögon. Jag hoppas också att lärarna får fler verktyg att reflektera kring visuell kommunikation än vad de har idag.

Av John Miller

Du kan lyssna till Emelie Patron på Skolportens konferens Kemi 20–21 april 2023!

Konferensen berör bland annat:

  • Sjukdomsbekämpning och möjligheten till evigt liv – hur kan kemin bidra?
  • Den senaste utvecklingen inom svensk batteriforskning.
  • Hur sköts kemiinstitutionen på ett säkert och organiserat sätt?
  • Öka motivationen med elevaktiva experiment och kemiklubb.
  • Särskilt begåvade elever och NPF-diagnoser i kemiklassrummet.
  • Arbeta med samhällsfrågor i kemi på ett motiverande sätt.
  • Problematisering av laborationernas roll i undervisningen.
  • Forskningens råd om hur visuella representationer bör användas.

Sidan publicerades 2023-03-15 14:06 av John Miller
Sidan uppdaterades 2023-03-16 15:37 av John Miller


Relaterat

Nya modeller till stöd i kemiundervisningen

Kemi kan vara svårt att förstå även för högskolestudenter. En ny avhandling visar på konkreta modeller för att stötta lärare i deras undervisning.  

Videoanimationer hjälper förskolebarn att få syn på kemin

Videoanimationer är ett bra sätt att introducera kemi för förskolebarn. Med hjälp av animationer kan barnen föreställa sig abstrakta saker som atomer och molekyler, visar Clara Vidal Carullas.

Matematik för högstadiet och gymnasiet

Välkommen på Skolportens konferens för dig som undervisar i matematik på högstadiet eller gymnasiet! Ta del av aktuell forskning om matematikundervisning och nätverka med kollegor från hela Sverige! Välj att delta i Stockholm eller på distans. JUST NU! Boka till bästa pris t.o.m. 14 juni.

Ledare: Tänka matematik

Att kunna behärska den grundläggande matematiken i de lägre årskurserna, alltså förskoleklassen till årskurs 3, är viktigt eftersom det bäddar för att eleverna ska lyckas i matematiken senare under sin skolgång. Årets första nummer av Skolportens magasin har tema matematik.

Hur ökar man motivationen för att läsa matematik på yrkesprogram?

Karolina Muhrman, universitetslektor vid Linköpings universitet, ska tala om matematikundervisning på yrkesprogram på Skolportens konferens Matematik för gymnasiet.

Hur skapar man en tillgänglig lärmiljö för alla i ämnet idrott och hälsa?

Alva Appelgren, Skolforskningsinstitutet, ska tillsammans med Karin Fröding, SPSM, tala om tillgänglig lärmiljö för alla i ämnet idrott och hälsa på Skolportens webbkonferens Specialpedagogik för grundskolan.

Österman & Bråting: Får eleverna lära sig matematik i skolan?

I skolans matematikundervisning får eleverna allt mer lära sig att resonera kring matematiken medan räknefärdigheten kommit i skymundan. Detta kan ha som konsekvens att eleverna inte lär sig att räkna, vilket trots allt är en förutsättning för att kunna lösa matematiska problem. Det kan också leda till att matematiskt begåvade elever som är blyga eller mindre verbalt begåvade får dåliga betyg i matematik, skriver forskarna Tove Österman och Kajsa Bråting i en replik.

Examensdags för snabbutbildade lärare i matematik och NO

I januari utexamineras 20 lärare i matematik och naturvetenskap från en ny snabbutbildning i Göteborg. Satsningen ses som lyckad och nästa omgång ökar antal platser till 50.

Snabbutbildning för lärare i matematik och NO

I en gemensam satsning startar Göteborgs universitet och Göteborgs stad nu en lärarutbildning för behöriga i matematik, biologi, kemi, fysik och teknik.

Dags för skola 3.0

Pasi Sahlberg är den finske läraren som blev gästprofessor vid Harvard. I dag ses han som en av de främsta skolexperterna i världen. Synen på skolan måste förändras radikalt, menar Pasi Sahlberg.

Fortsatt nedåt för läsning och matematik

Resultat från två internationella kunskapsmätningar visar att svenska elevers kunskap i matematik och läsning fortsätter att sjunka, men utvecklingen har vänt för NO-prestationerna.

Att integrera ämnena matematik och programmering

Jag tycker själv om och är ganska engagerad i webbutveckling och programmering så det låg inte särskilt långt borta att försöka integrera detta i min undervisning i matematikundervisning på gymnasiet, skriver Simon Rybrand, gymnasielärare i matematik.

Skolportens konferenser
SKOLPORTENS MAGASIN
Nytt nr av Skolportens magasin ute 31 mars!
  Skolportens magasin nr 2/2023

Nytt nr av Skolportens magasin ute 31 mars!

INTERVJU: Forskaren Emma Leifler vill att fler lärare får lära sig mer om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. TEMA: Nya perspektiv med ämnesövergripande undervisning.

Läs mer och prenumerera här!
Skolportens konferenser
Hur stöttar man elever med autism och adhd i idrottsundervisningen?
  Alexander Skytte

Hur stöttar man elever med autism och adhd i idrottsundervisningen?

Läs Skolportens intervju med Alexander Skytte, leg. lärare och författare. Han ska föreläsa på Skolportens konferens Specialpedagogik i grundskolan och kommer att tala om elever med autism och adhd i idrottsundervisningen.

Läs mer och boka din plats!
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Fokussida
Fokus förskola

Fokus förskola

Här samlar vi aktuell forskning och nyheter för dig som är verksam i förskolan.

Till fokussida
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
Fokussida
Fokussida för chefer

Fokussida för chefer

Nyheter, rapporter, forskning och utveckling för dig som är skolledare eller skolchef.

Till fokussida
Utmärkelser

Böle förskola i Piteå prisas återigen för sitt internationella samarbete

På Böle förskola genomfördes under läsåret 20212022 ett eTwinningprojekt som hette Little Red Riding Hood around Europe. För sitt projekt har förskolan för tredje gången vunnit årets eTwinningpris. Det är lärarnas sinnrika undervisningssamarbeten med andra europeiska skolor för att främja internationell förståelse bland eleverna som prisas.

Årets Förskolekraft 2023 – Malin Gummesson från Aneby

Utmärkelsen Årets Förskolekraft 2023 tilldelas Malin Gummesson, leg. förskollärare på Vireda förskola i Aneby. Hon får priset för sin drivkraft och helhetstänk som gynnar förskolans utveckling och barnens bästa. Priset delas ut av Förskoletidningen.

Brev, resande gosedjur och konst i prisad internationell undervisning

Bors högstadieskola i Värnamo och Böle förskola i Piteå har vunnit årets eTwinningpris i var sin ålderskategori. Det är lärarnas sinnrika undervisningssamarbeten med andra europeiska skolor för att främja internationell förståelse bland eleverna som prisas.

Läs fler
Fokussida
Internationellt

Internationellt

Vi har en omfattande bevakning av skolnyheter från hela världen. Välkommen in!

Till fokussida
Namn och Nytt
Ulrika Hansson blir ny skolchef i Hallstahammar

Nu är rekryteringsprocessen av ny skolchef till Hallstahammars kommun avslutad. Ulrika Hansson, som idag är skolchef i Arboga kommun, tillträder sin tjänst den 29 maj och efterträder Anna Landehag som går i pension.

Ny rektor på Skarpatorpsskolan

Marion Sarmiento blir ny rektor på Skarpatorpsskolan i Skarpnäck. Botkyrka, Kungsholmen och Liljeholmen är några av hennes tidigare arbetsplatser.

Svalöfs gymnasiums rektor Lena Hansson går i pension

Lena Hansson, rektor på Svalöfs gymnasium sedan 18 år, går i pension i höst. Under hennes tid som rektor har skolan utvecklats till en modern gymnasieskola och har vuxit med fler utbildningar, program, personal och elever.

Läs fler Namn och Nytt
Nyhetskategorier