Hoppa till sidinnehåll
Föreläsare

Därför bör man vara restriktiv med digitala inslag i förskolan

Publicerad:2024-12-09
John Miller
Skribent:John Miller

Hallå där, Agneta Gulz, professor i kognitionsvetenskap med inriktning på lärande och undervisning vid Lunds och Linköpings universitet. Du kommer att tala på Skolportens konferens Rektor i förskolan den 23-24 januari.

Agneta Gulz
Agneta Gulz

Vad ska din föreläsning handla om?

– Föreläsningen handlar om vikten av att vara restriktiv med digitala inslag i förskolan och varför det är viktigt. Jag ska tala om det vi vet om hur människan fungerar som kunskapsvarelse och i synnerhet hur små barn bygger grunder för att växa och utvecklas som kunskapsvarelser.

– Jag kommer också att tala om under vilka förutsättningar de här allra viktigaste grunderna utvecklas som bäst hos små barn och vad det är i digitala miljöer som stör detta.

Hur ser rektorernas kunskaper ut vad gäller digitala inslag i förskolan?

– Mitt intryck är att det varierar rejält. Det finns de som kan väldigt mycket om detta ämne, men det finns också många rektorer som har ganska begränsade kunskaper. Det är kunskap som inte är så allmänt spridd som den borde vara, menar jag.

Vad vill du att konferensdeltagarna får med sig från din föreläsning?

– Min förhoppning är att jag kan bidra till bättre insikter hos deltagarna om grundorsakerna till varför man bör vara restriktiv med digitalisering av förskolemiljöer, och låta digitala verktyg vara något som endast används då och då. Jag vill också att deltagarna får upp ögonen för att det är robust forskning bakom denna kunskap.

Du kan lyssna till Agneta Gulzpå Skolportens konferens Rektor i förskolan 23-24 januari.

Konferensen berör bland annat:

  • Så går det att leda en likvärdig och hållbar förskola med fokus på kvalitet, olika förutsättningar och utmanande tider till trots.
  • Digitalisering i förskolan – hur ska du som rektor förhålla dig till läroplanen, debatten och omvärlden?
  • Beredskapsläget i förskolan – vad är bra att tänka på om krisen blir ett faktum?
  • Ny forskning om motorik och fysisk aktivitet och hur rektorn skapar förutsättningar för rörelse.
  • Att leda ett språkutvecklande arbete med fokus på strukturerad högläsning – från tanke till bestående förändring.
  • Förskolans möte med hederskulturen – vad är rektorns ansvar och möjligheter i dessa frågor?
  • Självledarskap med motivation som drivkraft.
  • Om ansvarsfördelningen i arbetslaget – så stöttar du förskollärarens ledarskap och övriga yrkeskategorier på bästa sätt.

Konferenser

Läs mer

Skolportens konferenser har ett starkt forskningsfokus. De innehåller en bredd av föreläsningar med inbjudna experter, riktade mot just din yrkesroll. Du väljer om du vill delta på plats under en till två dagar, eller via våra webbkonferenser. Där får du ta del av de inspelade föreläsningarna när det passar dig under en treveckorsperiod. Båda alternativen ger möjlighet att nätverka med föreläsare och kollegor från hela Sverige.

Några av våra kommande konferenser

AllaFskÅk F–3Åk 4–6Åk 7–9GyVux

Temaföreläsningar

Läs mer

Skolportens teman består av en till två inspelade föreläsningar samt diskussionsmaterial. Här fördjupar du dig inom en specifik fråga som rör din yrkesroll. Föreläsningarna är cirka 60 minuter långa och går att se när det passar dig under fem veckor. Licensen är individuell, kontakta oss för gruppbokning.

Några av våra kommande temaföreläsningar

AllaFskÅk F–3Åk 4–6Åk 7–9GyVux

Digitala kurser

Läs mer
Digital kurs | Malin Gren Landell

Främja närvaro i förskolan

NY KURS HOS SKOLPORTEN! Den här kursen med kursledare Malin Gren Landell handlar om hur förskolor systematiskt kan arbeta för att främja barns närvaro, vilket gynnar alla barns utveckling och lika möjligheter. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr ex. moms!

Läs mer och ta del av materialet här
Stockholm

Yrkesutbildning för vuxna

Undervisar du vuxna på ett yrkesprogram? Varmt välkommen till Skolportens konferens som ger dig den senaste forskningen inom området, praktiska verktyg för undervisningen och möjligheten att utvecklas i din yrkesroll. Välj om du vill delta på plats i Stockholm 14 maj eller digitalt på webbkonferensen mellan 21 maj-11 juni.
Läs mer och boka
Vux
14 maj

Kommunikation med vårdnadshavare i förskolan

Den här kursen med kursledare Jakob Carlander fokuserar på kommunikation med vårdnadshavare för att skapa relation och bygga förtroende. Du får flera konkreta verktyg att ta till, inte minst när vårdnadshavare är påstridiga eller bär på olika trauman. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr ex. moms!
Läs mer och boka
Fsk
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev