Debatt: ”Prioritera elevhälsan”

På Visättraskolan i Huddinge har man både förbättrat skolresultaten och ökat trivseln – genom att satsa på elevhälsan.

Semira Vikström, rektor på Visättraskolan. Erik Hall, biträdande rektor på Visättraskolan med ansvar för elevhälsan.

EN SJÄLVKLARHET FÖR OSS som arbetar inom skolan är att en elev enbart kan prestera om eleven mår bra, och eleven mår bra när den lyckas i skolan utifrån sina egna förutsättningar. Utgår vi från den devisen måste vi som skola också organisera elevhälsan därefter. En viktig fråga att ställa sig som skolledare är om elevhälsans resurser motsvarar elevernas behov. Är svaret på den frågan nej bör elevhälsan byggas ut och organiseras för att möta det behov som finns.

TIDIGARE PÅ VISÄTTRASKOLAN hade vi många elever som inte kände sig trygga i skolan, kunskapsresultaten var låga och vi hade lärare som mådde dåligt för att de kände att de inte räckte till. Något behövde göras och höstterminen år 2013 påbörjades arbetet med en prioriterad elevhälsa. Det handlade helt enkelt om att organisera och strukturera arbetet för att på så sätt kunna möjliggöra de förändringar som behövdes.

I dag har vi ett välfungerande elevhälsoteam som tar stöd av varandras kompetenser och erfarenhet, och där titlarna lämnas utanför dörren. Elevhälsoteamet på skolan fungerar som ett stöd för lärarna i deras vardag, en instans dit de kan vända sig för att få stöd i arbetet med elever som utmanar på olika sätt. Elevens bästa står i fokus!

Ytterst ansvarig för elevhälsan är skolans rektor, men för att elevhälsoarbetet ska få fullt fokus har vi en biträdande rektor som i sitt uppdrag arbetar till hundra procent med ansvaret för elevhälsoarbetet, där även skolans trygghets- och trivselarbete ingår. Tidigare arbetade biträdande rektor som kurator på skolan, men fick tidigt ett ansvar för elevhälsan, då det var viktigt för oss att ha en ansvarig som fungerade som spindeln i nätet. En prioriterad elevhälsa är en förutsättning för att eleven ska lyckas i sitt lärande.

ATT VI HAR PRIORITERAT elevhälsan på skolan är en viktig bidragande faktor till att vi nu kan se goda resultat vad gäller personalens mående samt elevernas trygghet, deras trivsel och kunskapsinhämtning.

I medarbetarenkäten har vi gröna staplar där den arbetsrelaterade utmattningen har sjunkit rejält. I kommunens elev- och fritidshemsenkät, som genomfördes i januari 2017, fick Visättraskolan ett kvalitetsindex på 9,2 av 10 på frågor som rörde trygghet. På frågor som rörde nöjdhet med skolan fick vi samma fina siffror.

Kunskapsresultaten är svåra att presentera i siffror då elevunderlaget ser annorlunda ut varje år, men exempelvis hade 46,4 procent av eleverna i årskurs 6 betyget E i minst 16 ämnen vårterminen 2013. Meritvärdet var samma termin 167,9. Vårterminen 2016 var resultatet 79,3 procent och meritvärdet var 203,7.

UTMANINGEN MED elevhälsa är att det är ett arbete i ständig utveckling, och elevernas behov och förutsättningar kan förändras från läsår till läsår. Därför behöver vi ha en väl utbyggd elevhälsa som på ett dynamiskt sätt tillåts växa, formas och utvecklas i samspel med elevernas behov och förutsättningar. Vi vet att vi har lyckats när varje enskild elev utifrån sina förutsättningar får känna vad det innebär att göra framsteg, anta utmaningar och övervinna dem. Med en stark elevhälsa arbetar vi för att Visättraskolans ledord – kunskap, trygghet och trivsel – ska vara självklara rättigheter för alla barn.

Semira Vikström är rektor på Visättraskolan sedan hösten 2013. Erik Hall är biträdande rektor på Visättraskolan med ansvar för elevhälsan.

Den 21–22 september kan du lyssna till dem på Skolportens konferens om elevhälsa i Stockholm.


Fakta/VISÄTTRASKOLAN

Kommunal skola i Huddinge kommun med 370 elever i årskurs F-6. Läsåret 15/16 tog Visättraskolan emot flest nyanlända av grundskolorna i kommunen och cirka 30 procent av skolans elever är enligt skollagens definition nyanlända.


Artikeln är publicerad i Skolportens forskningsmagasin nr 3 2017, prenumerera eller beställ ditt ex här

NYHET! Nu kan du även köpa digitala lösnummer i App Store eller Google Play

 

Sidan publicerades 2017-05-19 09:51 av Moa Duvarci Engman


Relaterat

”Psykoterapi kan ge stöd under skakiga gymnasieår”

Stressen är påtaglig hos många unga. Dagens betygssystem ger inte utrymme för en svacka och det skapar en stor stress hos många, säger Mats Pihlgren, psykolog och gruppchef på gymnasieskolans psykoterapimottagning Humlan i Göteborg.

Mentor kan vända frånvaro till närvaro

För att hjälpa elever med frånvaroproblematik krävs en mentor som samordnar och synliggör behoven på individnivå, säger Anna Borg, skolsamordnare på KIND-Center of Neurodevelopmental Disorders tillika en av föreläsarna på Skolportens konferens om elevhälsa.

Hur stöttar man elever med autism och adhd i idrottsundervisningen?

Läs Skolportens intervju med Alexander Skytte, leg. lärare och författare. Han ska föreläsa på Skolportens konferens Specialpedagogik i grundskolan och kommer att tala om elever med autism och adhd i idrottsundervisningen.

Därför är visuella representationer viktiga i kemiundervisningen

Läs Skolportens intervju med Emelie Patron, lektor vid Linnéuniversitetet. Hon ska föreläsa på Skolportens konferens Kemi och kommer att tala om visuella representationer i undervisningen.

Fullt fokus på engagemang och närvaro

På Lärlingsgymnasiet i ­Norr­köping kombineras studier med arbetsplats­förlagt lärande. Här samarbetar också special­pedagog Therese Strandljung med biträdande rektor ­Lina Askhed för att främja elevernas skolnärvaro.

”Än kan vi inte ropa hurra över sänkt skolpeng till friskolorna”

Vi var nog många som blev överraskade när skolministern uttalade sig i Sveriges Television att hon förväntar sig att skolpengen till friskolorna sänks. Så sent som juni 2022 röstade Lotta Edholms parti nej till förslaget om differentierad skolpeng. Men det finns frågetecken här som vi måste ha uppsikt över innan vi ropar hurra, skriver skoldebattören Linnea Lindquist.

Vässa din undervisning i sexualitet, samtycke och relationer!

Läs Skolportens intervju med sexologen Kalle Norwald. Han är en av talarna på Skolportens digitala TEMA-konferens Att undervisa om sexualitet, samtycke och relationer och ska tala om hur man kan integrera teman om sexualitet, samtycke och relationer i övrig undervisning.

”Att läsa böcker är bland det viktigaste som finns”

Läs Skolportens intervju med Nioosha Shams, läsambassadör. Hon ska föreläsa på Skolportens konferens Skolbibliotek och kommer att tala om mångspråksfokus och läsfrämjande arbete.

Så kan inkludering av gymnasieelever med NPF bli bättre

Läs Skolportens intervju med Emma Leifler som är specialpedagog och forskare vid Göteborgs universitet. Hon ska föreläsa på Skolportens konferens Specialpedagogik i gymnasiet och kommer att tala om inkludering.

Uppdraget: En trygg plats för eleverna

Anna Gill, tillförordnad rektor på Fröslundaskolan i Eskilstuna, har en klar uppfattning om vad som är skolans viktigaste uppgift. ”Vi ska visa att det finns ett alternativ till gangster­livet, att det alltid finns en bättre väg att gå”, säger hon. En tydlig struktur med fokus på elevernas trygghet har också gett goda resultat.

Trender i svensk och engelsk akademisk läsförståelse bland skolungdomar

Läs Skolportens intervju med John Löwenadler, docent i språkdidaktik vid Göteborgs universitet. Han ska föreläsa på Skolportens konferens Engelska på högstadiet eller gymnasiet och kommer att tala om trender i läsförståelse i svenska och engelska bland tonåriga elever.

Så kan man undervisa om komplexa hållbarhetsfrågor

Läs Skolportens intervju med Lotta Dessen Jankell som är doktorand i geografididaktik och lärare i geografi. Hon ska föreläsa på Skolportens webbkonferens Geografi och kommer att tala om hur man kan undervisa om komplexa hållbarhetsfrågor.

Så kan skolor främja närvaro och förebygga frånvaro i skolan

I samband med lov riskerar elevfrånvaron att öka. Det aktualiserar skolans arbete med att främja närvaro och förebygga och åtgärda frånvaro. Till stöd för det arbetet har Skolverket tagit fram rekommendationer som riktar sig skolhuvudmän, rektorer, lärare och personal inom elevhälsan.

Ledare: Svensk skola – världsbäst på digitalisering?

Har de digitala verktygen i skolan och förskolan gjort skillnad? En studie från IFAU för några år sedan visade att kunskapsresultaten inte påverkades alls på skolor där alla elever hade en egen dator – förutom hos elever med lågutbildade föräldrar. Där visade studien på en viss försämring av kunskapsresultaten.

Utmana genusmönstren i idrott och hälsa!

Läs vår intervju med Inga Oliynyk, lärare i idrott och hälsa och doktor i pedagogik, som ska föreläsa på Skolportens konferens Idrott och hälsa i låg- och mellanstadiet. Hon kommer att tala om hur man kan utmana genusmönstren i idrott och hälsa.

”Det behövs mer utrymme att prata om juridik i förskolan”

Läs vår intervju med Maria Refors Legge, jur.dr. som ska föreläsa på Skolportens konferens Rektor i förskolan. Hon kommer att tala om juridik i förskolan.

Skolportens konferenser
SKOLPORTENS MAGASIN
Nytt nr av Skolportens magasin ute 31 mars!
  Skolportens magasin nr 2/2023

Nytt nr av Skolportens magasin ute 31 mars!

INTERVJU: Forskaren Emma Leifler vill att fler lärare får lära sig mer om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. TEMA: Nya perspektiv med ämnesövergripande undervisning.

Läs mer och prenumerera här!
Skolportens konferenser
Hur stöttar man elever med autism och adhd i idrottsundervisningen?
  Alexander Skytte

Hur stöttar man elever med autism och adhd i idrottsundervisningen?

Läs Skolportens intervju med Alexander Skytte, leg. lärare och författare. Han ska föreläsa på Skolportens konferens Specialpedagogik i grundskolan och kommer att tala om elever med autism och adhd i idrottsundervisningen.

Läs mer och boka din plats!
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Fokussida
Fokus förskola

Fokus förskola

Här samlar vi aktuell forskning och nyheter för dig som är verksam i förskolan.

Till fokussida
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
Fokussida
Fokussida för chefer

Fokussida för chefer

Nyheter, rapporter, forskning och utveckling för dig som är skolledare eller skolchef.

Till fokussida
Utmärkelser

Böle förskola i Piteå prisas återigen för sitt internationella samarbete

På Böle förskola genomfördes under läsåret 20212022 ett eTwinningprojekt som hette Little Red Riding Hood around Europe. För sitt projekt har förskolan för tredje gången vunnit årets eTwinningpris. Det är lärarnas sinnrika undervisningssamarbeten med andra europeiska skolor för att främja internationell förståelse bland eleverna som prisas.

Årets Förskolekraft 2023 – Malin Gummesson från Aneby

Utmärkelsen Årets Förskolekraft 2023 tilldelas Malin Gummesson, leg. förskollärare på Vireda förskola i Aneby. Hon får priset för sin drivkraft och helhetstänk som gynnar förskolans utveckling och barnens bästa. Priset delas ut av Förskoletidningen.

Brev, resande gosedjur och konst i prisad internationell undervisning

Bors högstadieskola i Värnamo och Böle förskola i Piteå har vunnit årets eTwinningpris i var sin ålderskategori. Det är lärarnas sinnrika undervisningssamarbeten med andra europeiska skolor för att främja internationell förståelse bland eleverna som prisas.

Läs fler
Fokussida
Internationellt

Internationellt

Vi har en omfattande bevakning av skolnyheter från hela världen. Välkommen in!

Till fokussida
Namn och Nytt
Ny rektor på Nybohovsskolan

Caroline Cloarec blir ny rektor på Nybohovsskolan i Liljeholmen, Stockholm. Hon kommer närmast från Solbergaskolan där hon varit biträdande rektor.

Jennika Pettersson – ny rektor på Bollnäs folkhögskola

Jennika Pettersson blir ny rektor för Bollnäs folkhögskola, hon tillträder den 17 april. Jennika arbetar idag inom Region Gävleborg som processledare inom avdelningen ledningsstöd hälso- och sjukvård.

Ulrika Hansson blir ny skolchef i Hallstahammar

Nu är rekryteringsprocessen av ny skolchef till Hallstahammars kommun avslutad. Ulrika Hansson, som idag är skolchef i Arboga kommun, tillträder sin tjänst den 29 maj och efterträder Anna Landehag som går i pension.

Läs fler Namn och Nytt
Nyhetskategorier