Hoppa till sidinnehåll
Föreläsare

Deltagarna uppskattar Skolportens webbkonferenser

Publicerad:2020-11-12
Uppdaterad:2023-08-31
Moa Duvarci Engman
Skribent:Moa Duvarci Engman

Sedan i våras är alla Skolportens konferenser omvandlade till webbkonferenser på grund av pandemin. Men det som var tänkt som en provisorisk lösning har visat sig vara ett fullgott – eller till och med ett bättre – alternativ, visar deltagarnas utvärderingar.

När coronakrisen slog till i Sverige i mars år 2020 ställde Skolportens konferensavdelning om till digitala konferenser, och erbjuder nu inspelade föreläsningar som finns tillgängliga under tio dagars tid. En lösning som har visat sig vara väldigt uppskattad bland deltagarna.

Birgitta Hartzell, vd Skolporten.

– En klar majoritet av deltagarna är väldigt positiva, och det känns fantastiskt, säger Birgitta Hartzell som är vd på Skolporten.

“Bra att kunna gå tillbaka och lyssna igen och att kunna ha tid mellan för reflektion själv och med kollegor”. Det är en av kommentarerna som Skolporten fått i höstens konferensutvärderingar.

Vad ser ni som skiljer sig när det gäller webbkonferenserna jämfört med de fysiska konferenserna?

– Att man kan ta del av föreläsningarna när det passar, och att man kan se föreläsningarna igen om man vill, är något många lyfter. En del sitter i grupp och tittar gemensamt, för att sedan diskutera med kollegorna mellan filmerna. Många tycker också att de tack vare den tekniska lösningen har kunnat kommunicera bättre än de förväntat sig, såväl med varandra som med talarna, säger Birgitta Hartzell.

En tanke från Skolportens håll med att inte livesända konferenserna var just att man skulle kunna titta i sin egen takt, säger hon, samt att föreläsningarna håller en högre kvalitet eftersom de flesta av talarna spelas in i studio.

Nu börjar många av vårens konferenser bli klara och möjliga att boka sig på.

Gör ni några förändringar inför våren?

– En förbättring är att webbkonferenserna nu kommer att finnas tillgängliga i två veckor istället för tio dagar, för vi såg att det var lite för kort, säger Birgitta Hartzell.

Vad händer efter pandemin – kommer konferenserna att vara digitala eller fysiska? 

– Förra våren tänkte vi att webbkonferenser var en provisorisk lösning, men nu ser vi att många skriver att de hoppas att vi fortsätter med det. Det planerar vi att göra, eftersom vi ser att det finns så många fördelar. Men även i framtiden satsar vi på det fysiska mötet. Vi och våra deltagare längtar efter att ses.


Fakta/Så tycker deltagarna

“Tekniken fungerade mycket bra. Föreläsningarna har överlag satt igång funderingar, reflektioner och även bekräftat vissa saker. Är jättenöjd!”

“Bra att kunna ta några föreläsningar i taget. Lättare att fokusera när man inte behöver ”plöja igenom” på kort tid. Bra att kunna stoppa och backa/lyssna igen.”

“Tacksam för möjligheten till webbkonferens och ser det som ett bra val även vid framtida konferenser. Mindre av korvstoppning, möjlighet att pausa och reflektera mellan föreläsningarna är värdefullt. Sparar in en lång restid.”

“Bra att kunna titta över tid, gå tillbaka och lyssna igen och att kunna ha tid mellan för reflektion själv och med kollegor. Tids- och resurssparande.”

“Jag behöver inte lämna barnen i Göteborg, boka resa, hotell osv. Velat gå på konferensen tidigare år men som webbkonferens kunde jag äntligen delta på ett sätt som passar mitt liv.”

“Du kan själv välja var och när du vill se föreläsningarna. Själv valde jag att sitta hemma i lugn och ro, vilket även gjorde det möjligt för mig att pausa och spola tillbaka samt se om vissa bitar.”

“Vissa av föreläsningarna har jag sett två gånger. Repetition är bra!”

Av Moa Duvarci Engman

Stockholm

Undervisa i Artificiell intelligens

Välkommen till Skolportens konferens för dig som planerar att undervisa i det nya gymnasieämnet artificiell intelligens. Ta del av aktuell forskning som utgår från ämnets syftesbeskrivning, och få praktiska verktyg som hjälper dig att planera och genomföra kurserna. Innehållet är även intressant för dig som vill veta mer om AI i samband med undervisning generellt, samt för dig som undervisar inom vuxenutbildningen.
Läs mer & boka
Gy–Vux
3 okt

Högläsning i förskolan

I den här kursen med kursledare Ann S. Pihlgren får du handfast information om hur högläsningsstunderna kan bli så språkutvecklande som möjligt, och ett viktigt nav som förskolans undervisning kan kretsa runt. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr!
Mer info
Fsk
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev