Hoppa till sidinnehåll
Ledarskap

Den avgörande likvärdigheten

Publicerad:2017-10-24
Uppdaterad:2023-08-31
Moa Duvarci Engman
Skribent:Moa Duvarci Engman
Moa Duvarci Engman, Skolporten. Foto: Johan Marklund

Svensk skola har ett kompensatoriskt uppdrag. Det innebär att skolan ska uppväga elevers olika förutsättningar för att lyckas med sina studier – skolan ska vara likvärdig. Men enligt den senaste Pisa-mätningen från år 2015 har likvärdigheten i det svenska skolsystemet minskat, mycket på grund av att boendesegregationen och skolsegregationen har ökat.

I detta nummer av Skolporten har vi talat med några forskare om vad de tror kan vara de bakomliggande orsakerna, och vad som krävs för att vända den negativa utvecklingen. Erik Lakomaa, en av forskarna som intervjuas, pekar på betydelsen av skickliga lärare. Mycket tyder nämligen på att lärarens kompetens har större påverkan på elevers kunskapsresultat än exempelvis klasstorlek eller elevens socioekonomiska bakgrund.

I ljuset av det blir det också extra intressant att ta del av hur Röselidsskolan F-9 i Lerums kommun arbetat tillsammans med forskare för att förbättra resultaten: Skolan arbetar med flexibla elevgrupper och utan klasslärare. Lärarna planerar och utvärderar allt gemensamt – något de menar varit nycklarna till en likvärdig utbildning. Läs mer i temat om likvärdighet!

Moa Duvarci Engman, chefredaktör Skolportens forskningsmagasin


Ledaren är publicerad i Skolportens forskningsmagasin nr 5 2017. 

NYHET! Nu kan du även köpa digitala lösnummer i App Store eller Google Play

Stockholm

Biologi

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som undervisar i biologi eller naturkunskap på högstadiet och gymnasiet! Programmet ger både biologididaktik och ämnesfördjupning, bland annat inom källkritik, AI och genteknik. Föreläsare är till exempel Emma Frans, Sebastian Kirppu och Eva Bida.
Läs mer & boka
Åk 7–Vux
19–20 sep

Kommunikation med vårdnadshavare i förskolan

Den här kursen med kursledare Jakob Carlander fokuserar på kommunikation med vårdnadshavare för att skapa relation och bygga förtroende. Du får flera konkreta verktyg att ta till, inte minst när vårdnadshavare är påstridiga eller bär på olika trauman. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr!
Mer info
Fsk
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev