Den avgörande likvärdigheten

Moa Duvarci Engman, Skolporten. Foto: Johan Marklund

Svensk skola har ett kompensatoriskt uppdrag. Det innebär att skolan ska uppväga elevers olika förutsättningar för att lyckas med sina studier – skolan ska vara likvärdig. Men enligt den senaste Pisa-mätningen från år 2015 har likvärdigheten i det svenska skolsystemet minskat, mycket på grund av att boendesegregationen och skolsegregationen har ökat.

I detta nummer av Skolporten har vi talat med några forskare om vad de tror kan vara de bakomliggande orsakerna, och vad som krävs för att vända den negativa utvecklingen. Erik Lakomaa, en av forskarna som intervjuas, pekar på betydelsen av skickliga lärare. Mycket tyder nämligen på att lärarens kompetens har större påverkan på elevers kunskapsresultat än exempelvis klasstorlek eller elevens socioekonomiska bakgrund.

I ljuset av det blir det också extra intressant att ta del av hur Röselidsskolan F-9 i Lerums kommun arbetat tillsammans med forskare för att förbättra resultaten: Skolan arbetar med flexibla elevgrupper och utan klasslärare. Lärarna planerar och utvärderar allt gemensamt – något de menar varit nycklarna till en likvärdig utbildning. Läs mer i temat om likvärdighet!

Moa Duvarci Engman, chefredaktör Skolportens forskningsmagasin


Ledaren är publicerad i Skolportens forskningsmagasin nr 5 2017. 

NYHET! Nu kan du även köpa digitala lösnummer i App Store eller Google Play

Sidan publicerades 2017-10-24 14:40 av Moa Duvarci Engman


Relaterat

Skolval för de redan privilegierade

Det fria skolvalet gynnar dem som förmår att välja. Det är såväl skolpersonal som elever och föräldrar överens om, konstaterar Anna Ambrose i sin avhandling.

Karin Berg: Låt oss lära av Rosling

Det är inte via medierna du lär dig att förstå världen, utan genom fakta, menade Hans Rosling. Det är med kunskap vi kan granska medierna och vara källkritiska, skriver Skolportens krönikör Karin Berg.

Bra start knyter starka band

På Hägerstensåsens grundskola får lärarna tid att planera terminsstarten tillsammans. Arbetet med elevhälsa och socialt ledarskap ska skapa arbetsro för elever – och lärare.

”Jag har slutat springa hela tiden”

Lena Berggren, förskollärare, var på väg in i väggen.

”Jag vill återerövra bilden av läraren”

Anna Anu Viik är ambuelerande modersmålslärare på Gotland. Vad får dig att trivas som lärare?

”Jag tar aldrig med mig jobbet hem”

Emelie Johansson, gymnasielärare i Gislaved. Du är relativt nyutbildad lärare. Vad får dig att må bra på en arbetsplats?

Emma Lewis, förskollärare:

”Låt barnen ta plats i samhället.”

Demokrati kräver tålamod

Kommunikationen är bärare av demokratin. Med den övertygelsen har Charlotta Granath inympat ett förhållningssätt som genomsyrar hela Viksjöskolans verksamhet.

”Det gäller att skapa en vi-känsla på skolan”

Henrik Bartoldsson är grundskollärare på Visättraskola i Huddinge.

Kristina Milotic, rektor:

”Man vinner inget på konfrontation.”

Möten som krossar fördomar

På Nils Holgerssongymnasiet i skånska Skurup möts elever från olika program och visar sin vardag för varandra. Vinsten är minskade fördomar och en mjukare skolmiljö.

”Jag sätter mitt hopp till våra hårt kämpande lärare”

Vi ser alla hur det börjar, men jag vet hur det slutar om vi förblir tysta. Så skriver Hédi Fried i denna personliga betraktelse över skolan och vårt ansvar för demokratin.

Madeleine Högman, speciallärare:

”Demokratin behöver nätsmarta elever.”

Jesper Nilsson, fritidspedagog:

”Här röstar eleverna om stort och smått.”

Lärare vill prata mer med kollegor

Pauser och samtal med kollegor är efterfrågade men sällsynta inslag i lärares vardag, konstaterar forskaren och skolpsykologen Elinor Schad.

Sveriges gymnasietreor får Hans Roslings bok

Nobel Center ger Hans Roslings bok “Factfulness: tio knep som hjälper dig att förstå världen” kostnadsfritt till alla gymnasietreor i Sverige. Med boken, som är skriven tillsammans med Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund, hoppas Nobel Center att ungdomar blir mer källkritiska. 

Konferenser
In memoriam
Skolportens grundare och vd har gått bort

Skolportens grundare och vd har gått bort

Per Reinolf, grundare och vd för Skolporten, har gått bort efter en kortare tids sjukdom. ”Det är med stor sorg som vi idag har mottagit beskedet att Per har gått bort. Att driva Skolporten var en viktig del av hans liv och han var en mycket omtyckt chef”, säger vice vd Birgitta Hartzell.

Läs mer
Aktuella chefstjänster
Fler platsannonser
För dig som arbetar i grundskolan

Läs ikapp: ta del av senaste utgåvan av Grundskolebrevet. Vi har sammanfattat det viktigaste från den senaste månadens skörd av nyheter och forskning.

Till brevet
Nyhetskategorier
SKOLPORTENS MAGASIN
Tema: Mobbning
  Nytt nr ute nu!

Tema: Mobbning

Skolorna är bra på att åtgärda synliga kränkningar, men desto sämre på att förebygga dem, menar forskarna. Intervju: Möt Bim Riddersporre, ton­givande forskare inom ledar­skap och förskola

Läs mer och prenumerera här!
Aktuella arbetsgivare
Ny fokussida
Internationella nyheter

Internationella nyheter

Skolporten har en omfattande bevakning av internationella skolnyheter. Du hittar dem på vår fokussida "Internationellt".

Till internationellt
Mest läst senaste veckan

Det nya avtalet är klart: ”Vi möter lärarbristen”

Det nya läraravtalet är till slut klart. Det signerades av parterna på torsdagskvällen och löper över tre år.

Nytt kommunalt avtal, vad betyder det för skolledare?

Skolledare, lärare eller studie- och yrkesvägledare som har kommun, landsting eller företag i Sobona (tidigare Pacta) som arbetsgivare, har fått ett nytt treårigt avtal. Det kallas #skolavtal18. Här presenteras de viktigaste bitarna som rör skolledare.

Ökad arbetsbörda för rektorerna oroar

Lärarnas samverkansråd, Sveriges Kommuner och landsting, SKL, och Sobona (tidigare Pacta) kom på torsdagskvällen överens om ett nytt avtal för landets lärare. Lärarnas arbetsmiljö står i centrum, parterna ska arbeta för att förbättra den och minska sjuktalen.

4 förslag: Så ska läraryrket bli mer attraktivt igen

Lärarbristen väntas växa de kommande åren och samtidigt funderar många lärare på att lämna yrket. Sten Hagberg, distriktsordförande för LR i Halland, har listat fyra konkreta förslag som snabbt skulle kunna vända den negativa trenden.

Hoppfullhet och misstro efter nya läraravtalet

Det nya läraravtalet har mötts av blandade reaktioner i skolsverige. Skoldebattören Åsa Plesnerär en av många som är kritisk till avsaknaden av regler i avtalet. ”Skolan behöver mer tvingande regler i arbetsmiljöfrågorna”, säger hon.