”Det är enkelt att bli smart på nätet”

Hugo Ewald, journalist på Dagens Nyheter

Hugo Ewald, journalist på Dagens Nyheter.

Hej där, Hugo Ewald, journalist på Dagens Nyheter. Du ska föreläsa på Skolportens konferens om källkritik, vad ska du prata om?

– Om hur enkelt det faktiskt är att med några få strategier bli smart på nätet, det vill säga att lära sig att se vad som är sant och inte. Och det utan att det kostar pengar eller tar särskilt mycket tid.

Det låter nästan för bra för att vara sant, är inte källkritik svårare än så?

– Vad som är knepigt med källkritik handlar sällan om att avgöra vad som är sant eller fejk. Problemet är att många inte känner till hur man tar reda på vem eller vilka som står bakom en webb- eller facebooksida. Vet man det kan man för det mesta med sitt sunda förnuft bedöma sanningshalten i innehållet. På konferensen kommer jag dela med mig av de här verktygen och kunskaperna.

Du kan lyssna till Hugo Ewald på Skolportens konferens om källkritik 28 januari 2020 i Stockholm:

Konferensen berör bland annat:

  • Avslöja nätets falska påståenden – praktiska verktyg och inspirerande metoder.
  • Hur källkritisk är nyhetsmedia?
  • På vilket sätt behöver undervisningen om källkritik uppdateras?
  • Att skilja vetenskap från trams.

Sidan publicerades 2019-09-09 15:55 av Emma Svensson
Sidan uppdaterades 2019-09-23 10:42 av Emma Svensson


Relaterat

Källkritik i fokus, 28 januari i Stockholm

Ämnesövergripande dag för dig som vill fördjupa dig inom källkritik. Ta del av praxisnära föreläsningar om hur man kan avslöja nätets falska påståenden, nyhetsmedias kompetens inom källkritik - är det så bra som man kan förutsätta. Och hur kan du uppdatera din undervisning om källkritik? Välkommen!

Kungsbacka riskerar en halv miljon i vite för dålig studiero

Skolmiljön på ett gymnasieprogram i Kungsbacka är så dålig att kommunen nu riskerar en halv miljon i vite om det inte sker en förändring. Främst handlar det om att elever använder sig av grovt språk gentemot varandra samt inte lyssnar på lärarna.

”Ge protestantismen större plats i skolan”

Protestantismen är en viktig förklaring till Sveriges resa från fattig till rik nation. Den måste få större plats i skolan – annars riskerar klockan att vridas tillbaka hundra år, skriver lärarna Ulf Hedin, Kenneth Hermansson och Gullan Malmquist.

Lärarnas Riksförbund starkt kritiska mot skolbesparingarna i Halland

Lärarnas Riksförbund säger att Hallands län är det första exemplet där samtliga kommuner väljer att spara på skolan. Förbundets ordförande Åsa Fahlén tycker att det är en oroväckande utveckling.

Här är skolorna i Västmanland med kamerabevakning

Det är inte aktuellt med kamerabevakning av Norbergs skolgårdar – politikerna säger nej av ekonomiska skäl. Men i länet finns det flera skolor som beviljats tillstånd för fasadkameror – här är hela listan.

Slöjförbud i skolan splittrar Liberalerna

Moderaterna vill utreda ett förbud mot slöjor i grundskolan. Frågan är aktuell även på Liberalernas landsmöte – och partiet var splittrat.

I Ludvika läggs minst pengar i länet på elevhälsan

Ludvika kommun är den kommun som lägger minst pengar på elevhälsan i Dalarna, ca 1500 kronor per elev.

”Ge barn i särskolan rätt till obligatorisk förskoleklass”

Även barn i särskola borde ha rätt till tio års grundskola enligt likvärdighetsprincipen”, skriver Liberalerna Sara Wettergren och Camilla Mårtensen.

Nyankomne elever sendes i klasser uden sprogundervisning

Kommuner sender nyankomne elever direkte i almindelige klasser. Flere glemmer den basale sprogundervisning.

Stora skillnader i länet för elevhälsan

I Dalarna så sticker Ludvika ut som en av de kommuner där kostnaden per elev och år inom skolhälsan är lägst i länet, 1560 kronor per elev, enligt Skolverkets statistik. Säter ligger högst, där kostar elevhälsan 6500 kronor per elev, enligt Skolverkets statistik.

Elever i Norrbotten har cannabis på schemat – nu vill länets skolor ta efter

”Cannabis på schemat” är ett projekt som drivits i Norrbotten i sex år där lärare undervisar om drogernas baksidor. Nu vill Västerbotten låta sig inspireras och har därför bjudit in lärare från Norrbotten, för att prata med lärare och skolledning här, om hur man tar snacket om droger med ungdomarna.

Fritidshemmet inkluderas i Samverkan för bästa skola

Nationella och internationella rapporter pekar på att jämlikheten i det svenska skolsystemet behöver stärkas. Staten har ett viktigt ansvar för att skolan är likvärdig i hela landet. Sedan 2015 har Skolverket haft i uppdrag att stödja skolor med tuffa förutsättningar inom Samverkan för bästa skola. 2017 inkluderades även förskolor och förskoleklasser och nu har regeringen beslutat att även fritidshem ska omfattas av insatsen.

Ny statistik: Så mycket halkar erfarna lärare efter i lön

Erfarna lärare som arbetat länge på samma arbetsplats har ofta betydligt sämre löneutveckling än yngre och mindre erfarna kollegor, visar en ny analys av 20 000 lärares löner.

Nya siffror: Vart tionde barn lever i fattigdom i Sverige

Sverige må vara ett välfärdsland, men ändå lever vart tionde barn i fattigdom. Skillnaden är dock stor beroende på vem du tittar på. Bland barn födda i Sverige med en ensamstående förälder född utomlands är nästan varannan fattig, visar en rapport som Majblomman presenterar idag.

Ny rapport: Spelar det roll att barn i Sverige är fattiga?

Den 20 november fyller FNs barnkonvention 30 år, och vid årsskiftet blir den till lag i Sverige. Majblomman ser ingen anledning att fira. Skillnaden i ekonomiska förutsättningar för barn i Sverige är dramatisk och klyftorna ökar, visar årets rapport. Konsekvenserna för det enskilda barnet och samhället blir förödande.

Vill kontrollera lärare: ”Öser hat över SD i skolorna”

Lärarna i Alingsås kommun är partiska, enligt Sverigedemokraterna. Partiet vill därför ge nämnderna i uppdrag att se till att lärarna är objektiva i sin undervisning. ”De öser verkligen hat över SD i skolorna”, säger Glenn Pettersson, SD:s gruppledare i kommunfullmäktige.

Konferenser
Läsarundersökning
Vi vill veta vad du tänker!

Vi vill veta vad du tänker!

Hjälp oss att bli bättre genom att svara på Skolportens läsarundersökning. Det tar bara 5 minuter.

Gå till undersökningen
SKOLPORTENS MAGASIN
Nytt nr ute nu!

Nytt nr ute nu!

TEMA: Fritidshemmet. Fritidshemmets uppdrag är att skapa en meningsfull fritid för eleverna där deras intressen och kompetenser tas till vara, menar forskarna i nya numret av Skolportens magasin. INTERVJU: Det är dags för en jämlik skola – möt Dennis Beach, professor vid Högskolan i Borås.

Läs mer!
Fortbildning
Svenska som andraspråk

Svenska som andraspråk

Välkommen till två dagar med den senaste forskningen och praktiska exempel för lärare i svenska som andraspråk. 2-3 april 2020 i Malmö.

Läs mer om konferensen
Mest läst senaste veckan

Alf Solander: Unika skolor kräver unika lösningar

Skolan är inte betjänt av politiska utspel och hierarkiska system. Vi behöver ett nytt ledarskap som utgår från varje skolas unika organisation, skriver Alf Solander, rektor i Botkyrka, skoldebattör och författare.

Han blir nu utbildningschef i Borgholms kommun

Roland Hybelius tillträder som utbildningschef den 1 mars och avslutar då sin tjänst som områdeschef på utbildningsförvaltningen i Växjö.

”Politiker måste våga säkerställa förutsättningarna för rektorerna.”

Vi uppmanar Malmös politiker och ledande tjänstemän att fundera på om rektorerna i staden kan arbeta i enlighet med sitt kärnuppdrag. Om så inte är fallet behöver systemet ses över. Det skriver Matz Nilsson och Jörgen Håkansson, Skolledarförbundet, som i Malmö idag presenterar en professionsdeklaration för rektorsyrket.

Student
För dig som ska bli lärare

För dig som ska bli lärare

Här samlar vi nyheter, forskning och annan relevant information till dig som studerar och som snart ska ut i yrkeslivet.

Läs mer
Nyhetskategorier
Utmärkelser

Gymnasieelever får pris för kortfilm om klimatsmart mat

I våras vann de tävlingen Unga reportrar med en kortfilm om klimatsmart mat. Idag fick de motta Solrospriset av Klimatkommissionen Kalmar län.

Arbetet med likabehandling gav kvalitetspris

Eriksdalsskolan på Södermalm prisades för sitt arbete med likabehandling när Stockholms stad delade ut Kvalitetsutmärkelsen 2018 till några av stadens mest framgångsrika verksamheter. Tydlig struktur, täta uppföljningar och individuella anpassningar är skolans recept.

Vinnare Malmö pedagogpris 2019 (Grf): Elin Strömgren

Elin Strömgren arbetar på Rosenholmsskolan och överraskades av skolkommunalråd Sara Wettergren (L), grundskoledirektör Anders Malmquist samt Rosenholmsskolans ledning och många kollegor när hon satt och åt lunch med sina elever i årskurs två.

Vinnare Malmö pedagogpris 2019 (Gvf): Åsa Falk och Kajsa Månsson

Åsa Falk och Kajsa Månsson är mottagare av Malmö pedagogpris 2019 i kategorin gymnasieskola och vuxenutbildning.

Förskola får utmärkelser för projekt om kulturellt utbyte

Kättilsmålas förskola i Karlskrona får två kvalitetsstämplar i samband med deras projekt om kulturellt utbyte och samarbete med förskolor från andra länder runtom i Europa.

Läs fler
Namn och Nytt

Han blir nu utbildningschef i Borgholms kommun

Roland Hybelius tillträder som utbildningschef den 1 mars och avslutar då sin tjänst som områdeschef på utbildningsförvaltningen i Växjö.

Isak Skogstad blir ny skolpolitisk expert för Liberalerna

Läraren och skoldebattören Isak Skogstad går in i Liberalerna och blir ny skolpolitisk expert för partiet. Det erfar Expressen. Tanken är att han ska utveckla partiets skolpolitik och återta Liberalernas position som ledande inom området.

Jenny Nordström ny förvaltningsdirektör för Barn- och utbildningskontoret

Jenny Nordström har anställts som förvaltningsdirektör för Barn- och utbildningskontoret i Norrtälje kommun och är nu ansvarig för kommunens utbildningsverksamhet inom förskola, grundskola, gymnasieskola, särskola samt vuxenutbildning.

Lundsbergsrektor ny skolchef i Degerfors

Christer Carlsson, som i somras efter ett år slutade som rektor på Lundsbergs skola, har nu tillträtt som ny kultur- och utbildningschef i Degerfors.

Maja Frankel ny generalsekreterare på Friends

Maja Frankel har utsetts till ny generalsekreterare på stiftelsen Friends. Hon kommer närmast från jobbet som Nordenchef på Ashoka, världens ledande globala nätverk för sociala entreprenörer, och kommer att leda Friends verksamhet från 1 januari 2020.