”Det är enkelt att bli smart på nätet”

Hugo Ewald, journalist på Dagens Nyheter

Hugo Ewald, journalist på Dagens Nyheter.

Hej där, Hugo Ewald, journalist på Dagens Nyheter. Du ska föreläsa på Skolportens konferens om källkritik, vad ska du prata om?

– Om hur enkelt det faktiskt är att med några få strategier bli smart på nätet, det vill säga att lära sig att se vad som är sant och inte. Och det utan att det kostar pengar eller tar särskilt mycket tid.

Det låter nästan för bra för att vara sant, är inte källkritik svårare än så?

– Vad som är knepigt med källkritik handlar sällan om att avgöra vad som är sant eller fejk. Problemet är att många inte känner till hur man tar reda på vem eller vilka som står bakom en webb- eller facebooksida. Vet man det kan man för det mesta med sitt sunda förnuft bedöma sanningshalten i innehållet. På konferensen kommer jag dela med mig av de här verktygen och kunskaperna.

Du kan lyssna till Hugo Ewald på Skolportens konferens om källkritik 28 januari 2020 i Stockholm:

Konferensen berör bland annat:

  • Avslöja nätets falska påståenden – praktiska verktyg och inspirerande metoder.
  • Hur källkritisk är nyhetsmedia?
  • På vilket sätt behöver undervisningen om källkritik uppdateras?
  • Att skilja vetenskap från trams.

Sidan publicerades 2019-09-09 15:55 av Emma Svensson
Sidan uppdaterades 2019-09-23 10:42 av Emma Svensson


Relaterat

Källkritik i fokus, 28 januari i Stockholm

Ämnesövergripande dag för dig som vill fördjupa dig inom källkritik. Ta del av praxisnära föreläsningar om hur man kan avslöja nätets falska påståenden, nyhetsmedias kompetens inom källkritik - är det så bra som man kan förutsätta. Och hur kan du uppdatera din undervisning om källkritik? Välkommen!

”Utbildning i hela landet bygger ett starkt samhälle”

Ett starkare samhälle kan bara byggas på jämlik tillgång till utbildning oavsett var du bor och dina föräldrars bakgrund. Därför fortsätter vi utbyggnaden av högskolan i hela landet, skriver Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning.

Dalarnas rektorer tjänar sämst i Sverige

​Dalarnas skolledare har den sämsta genomsnittslönen i Sverige. Månadslönen i snitt för en rektor är 50 100. Det är nästan fem tusen kronor mindre än genomsnittet i landet. Men löneökningstakten har ökat lite jämfört med förra året.

Bästa löneökningen i landet för Norrbottens skolledare

Skolledarna i Norrbotten hade den bästa löneutvecklingen 2019 med 6,3 procent av alla skolledare i Sverige. Det visar statistik som Sveriges Skolledarförbund presenterar idag.

Nytt spel ska förebygga grooming – testas på skolor i Västerås

Ett spel med fokus på grooming som utspelar sig på en äventyrs-ö med undangömda skatter. Spelet är en kombination av ett klassiskt brädspel och ett mobilspel med AR-teknik. Det spelet ska nu cirka 30 låg- och mellanstadieskolor i Västerås börja spela.

Malmö vill anställa obehöriga lärare – i sju år

Obehöriga lärare ska bli ”grundskolepedagoger” och kunna anställas på lång sikt för att mota lärarbristen.

Bevægelse i timerne halter på halvdelen af skolerne

Mere efteruddannelse og større fokus fra kommuner er ifølge Dansk Skoleidræt vejen til mere bevægelse i timer.

2000 universitetsstuderende dumper i basal matematik

Førsteårsstuderende på Copenhagen Business School dumper matematisk screening en uge efter studiestart.

”Det går bra för de kristna skolorna men hur går det för de övriga i Sverige?”

Det går bra för de kristna skolorna. I Sverige har de funnits i 935 år. Men hur går det för övriga? Detta borde vara regeringens och en utbildningsministers primära fråga. Det skriver Thomas Wallin, rektor och förskolechef.

Utbildar morgondagens rektorer i HBTQ

Emilia Larsdotter ska föreläsa för rektorsprogrammet på Karlstads Universitet om hur man skapar en HBTQ-inkluderande skola.

”Ska även demokrati förbjudas i skolan?”

Försöket att förbjuda religiösa friskolor utgör en mycket bekymmersam utveckling. Det är ett populistiskt utspel och en radikal tolkning av upplysningens tankegods som kommer förbjuda även sekulära övertygelser, skriver religionsforskarna Johan Eddebo och Anders Gerdmar.

Förskolepersonal i Järva vidareutbildas i svenska

Förskolelärare och barnskötare i Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta som inte behärskar svenska språket tillräckligt bra ska vidareutbildas i svenska.

”Stoppa betygen i årskurs 4”

Stoppa betygen i årskurs 4. Det finns inga forskningsresultat som visar att betyg hjälper andra än redan högpresterande elever, skriver läraren Jens Jörnborn.

Lärarassistenter särskilt utsatta för hot och våld i skolan

Hot och våld mot personalen är ett växande problem i skolorna. Den yrkesgrupp som sticker ut mest när det kommer till sjukskrivningar på grund av våldet är lärarassistenterna. Det visar färska siffror som DN fått från Arbetsmiljöverket.

”Låt alla elever lära sig cykla i skolan”

Vår forskningssammanställning visar att många barn vill gå eller cykla till skolan, men inte får. Vi uppmanar nu regeringen att göra cykelfärdighet lika självklar som simfärdighet i skolans läroplan, skriver politiker inom nätverket Svenska cykelstäder.

Ny rektor på Utsäljeskolan i Huddinge

Utsäljeskolans nuvarande rektor Kicki Holmgren-Larsson avslutar sin tjänst på skolan den 31 januari 2020. Hennes efterträdare – Marianne Widercrantz – tillträder sin tjänst den 1 april.

Konferenser
Poddagogen
Missa inte Poddagogen!

Missa inte Poddagogen!

Ny podd om forskning inom skolvärlden med Janne Kontio & Sofia Lundmark.

Läs mer
SKOLPORTENS MAGASIN
Nytt nr ute nu!

Nytt nr ute nu!

TEMA: Pojkar i skolan. Genom att bryta antiplugg-kulturer och maskulinitetsnormer kan pojkars skolresultat bli bättre.

Läs mer!
Nyhetskategorier
Mest läst senaste veckan

Carolin är 25 år – jobbar som rektor

Carolin Lindström har jobbat som barnskötare och inom förskolan, pluggat till legitimerad förskollärare, varit föräldraledig och fått jobb som biträdande rektor – och är bara 25 år gammal.

Välfärdsmiljarder: Så mycket får din kommun

Så fördelas regeringens utlovade 3,5 miljarder till kommunerna. Se hela listan – kommun för kommun.

Skolsköterska gav elev varmt vaccin – anmäls av kommunen

En skolsköterska i Sörmland har vaccinerat ett barn med vaccin som varit alldeles för varmt, enligt en anmälan från kommunen till Inspektionen för vård och omsorg.

Skolportens expertpanel

Jenny Edvardsson: Pojkars och flickors läsning

Om vi vill att våra elever ska bli läsare måste vi också läsa och vi måste tala om vår egen läsning med eleverna. Det gäller för alla lärare – inte bara de som undervisar i svenska, skriver Jenny Edvardsson, lärare i svenska och historia.

”Statsbidrag hotar skolans organisation”

Skolan är inte betjänt av politiska utspel och hierarkiska system. Vi behöver ett nytt ledarskap som utgår från varje skolas unika organisation, skriver Alf Solander, rektor i Botkyrka, skoldebattör och författare.

Jenny Edvardsson: Klassiker i undervisningen!

Jenny Edvardsson, lärare i svenska och historia, skriver för Skolportens expertpanel om varför man som lärare ska läsa klassiker med eleverna.

Läs fler experttexter
Student
För dig som ska bli lärare

För dig som ska bli lärare

Här samlar vi nyheter, forskning och annan relevant information till dig som studerar och som snart ska ut i yrkeslivet.

Läs mer
Utmärkelser

Maria prisas för sitt arbete med syv

Studie- och yrkesvägledaren Maria Järgenstedt tilldelas Lärarnas Riksförbunds likvärdighetspris för sitt engagemang för likvärdig studie- och yrkesvägledning. ”En bra vägledning kan göra skillnad för väldigt många elever”, säger hon.

”Läraryrket är en konst”

Utnämningen ”Världens bästa lärare” firar ett hantverk, inte en person. Det tycker vinnaren och bildläraren Andria Zafirakou som vill att kreativiteten ska få större tyngd i skolan.

Årets Vikarie 2019 är Erik Börjesson, 19 år, från Enskede i Stockholm

Utmärkelsen Årets Vikarie 2019 tilldelades i veckan Erik Börjesson, som har jobbat som vikarie för Pedagogpoolen sen han tog studenten i våras. Han vikarierar i alla ämnen i grundskolan och även på förskola.

Tre skolor fick ta emot utmärkelser för vinnande kvalitetskultur

Under en ceremoni på Rikskonferensen Bättre Skola i Upplands Väsby fick Framtidskompassens förskolor i Vellinge kommun, Virginska gymnasiet i Örebro och Nya Rydsskolan i Linköping ta emot kvalitetsutmärkelser.

Förskolepersonal filmade sig själva på jobbet – vann jämställdhetspris

Sju pedagoger på Derome förskola filmade sig själva för att upptäcka om de behandlade pojkar och flickor olika. I efterhand är de nöjda med det modiga beslutet att granska sig själva.

Läs fler
Namn och Nytt

Magnus Wallerå ny chef för utbildning, forskning & innovation

Magnus Wallerå är ny chef för Svenskt Näringslivs avdelning för utbildning, forskning och innovation. Han börjar sin tjänst 15 mars.

Ny rektor på Utsäljeskolan i Huddinge

Utsäljeskolans nuvarande rektor Kicki Holmgren-Larsson avslutar sin tjänst på skolan den 31 januari 2020. Hennes efterträdare – Marianne Widercrantz – tillträder sin tjänst den 1 april.

Ny rektor på Hagaskolan i Dals-Eds kommun

Rektorsrekryteringen på Hagaskolan åk 4-9 är nu klar. Maria Engström, 41 år, från Melleruds kommun tillträder tjänsten den 1 augusti. Maria bor tillsammans med sin familj i Mellerud och har de tre senaste åren arbetat som rektor i Åmåls kommun.

Chef för utbildningsförvaltningen är utsedd

Nu är det klart att Linda Lindahl blir förvaltningschef för utbildningsförvaltningen i Enköping från den första januari.

Han blir utbildningschef i Borgholms kommun

Roland Hybelius tillträder som utbildningschef den 1 mars och avslutar då sin tjänst som områdeschef på utbildningsförvaltningen i Växjö.