”Det är enkelt att bli smart på nätet”

Hugo Ewald, journalist på Dagens Nyheter

Hugo Ewald, journalist på Dagens Nyheter.

Hej där, Hugo Ewald, journalist på Dagens Nyheter. Du ska föreläsa på Skolportens konferens om källkritik, vad ska du prata om?

– Om hur enkelt det faktiskt är att med några få strategier bli smart på nätet, det vill säga att lära sig att se vad som är sant och inte. Och det utan att det kostar pengar eller tar särskilt mycket tid.

Det låter nästan för bra för att vara sant, är inte källkritik svårare än så?

– Vad som är knepigt med källkritik handlar sällan om att avgöra vad som är sant eller fejk. Problemet är att många inte känner till hur man tar reda på vem eller vilka som står bakom en webb- eller facebooksida. Vet man det kan man för det mesta med sitt sunda förnuft bedöma sanningshalten i innehållet. På konferensen kommer jag dela med mig av de här verktygen och kunskaperna.

Sidan publicerades 2019-09-09 15:55 av Susanne Sawander
Sidan uppdaterades 2019-09-18 14:09 av Susanne Sawander


Relaterat

Källkritik i fokus, 28 januari i Stockholm

Ämnesövergripande dag för dig som vill fördjupa dig inom källkritik. Ta del av praxisnära föreläsningar om hur man kan avslöja nätets falska påståenden, nyhetsmedias kompetens inom källkritik - är det så bra som man kan förutsätta. Och hur kan du uppdatera din undervisning om källkritik? Välkommen!

Gymnasieelever i behov av särskilt stöd, 7-8 nov i Stockholm

Ta del av föreläsningar om språkutveckling, ungdomars generella hjärnutveckling, självreglering och beteendeproblematik samt specialpedagogens roll! Vi erbjuder en givande mix av forskningsbaserade föreläsningar och praktiska erfarenheter med fokus på elever i svårigheter under gymnasietiden. Välkommen!

SPSM: Skillnaderna mellan extra anpassningar och särskilt stöd

Hur ska man som lärare skilja på extra anpassningar och särskilt stöd? Specialpedagogiska skolmyndigheten reder ut.

Här får eleverna stöd i tre steg

Gränsen mellan extra anpassningar och särskilt stöd är flytande och individuell, men likväl något som många lärare funderar över.

Universitets och högskolor bör ta vetenskapligt stöd i arbetet mot sexuella trakasserier

Lärosätena anser att den akademiska strukturen och kulturen är de största hindren i arbetet mot sexuella trakasserier. UHR:s studie visar att varje lärosäte bör utgå från den egna organisationen och tillgänglig forskning när de ska tackla problemen.

Högskolan i Halmstad drabbas av nya fusket med spökskrivare

En ny form av systematiskt fusk har upptäckts på Högskolan i Halmstad. Med hjälp av spökskrivare på internet kan studenter mot betalning beställa hemtentor hos virtuella uppsatsfabriker.

Tidslinje: 7 viktiga årtal i lärarförbundens historia

I dag kom beskedet att två lärarförbund kan komma att bli ett. Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund ska se över möjligheten att bilda en ny organisering för Sveriges lärare. De två stora fackorganisationerna har en historia av sammanslagningar och splittringar. Här är de viktigaste milstolparna – från 1880 till idag!

Politiker skuggade lärare: ”Känner inte igen mig i bilden av skolan”

För att kunna ta beslut om skolans värld, måste man känna till lärares vardag, menar Lärarnas Riksförbund. Inför Skolans dag skuggade därför 17 politiker lärare runt om i Sverige. Skolvärlden tog rygg på en av dem, Moderaternas utbildningspolitiska talesperson Kristina Axén Olin.

Ny rapport från dialog med skolchefer visar på behov av mer stöd och samverkan

Under våren har skolmyndigheterna Specialpedagogiska skolmyndigheten, Skolverket och Skolinspektionen varit på turné i landet och haft dialoger med skolchefer för att förtydliga det stöd vi ger och få en bättre bild av behoven ute i verksamheterna.

Victoria gick in i väggen av studierna: ”Minnesluckor hela tiden”

Många studenter upplever stress och ohälsa under studietiden. Victoria Njie, som läser systemvetenskap på Göteborgs universitet, gick in i väggen av att kombinera studier med jobb. I dag mår hon bättre – efter stöd från både skolan och vården.

Ny läcka i Stockholms skolplattform GDPR-anmäls

I förra veckan upptäcktes det att det gick att komma åt elevdata i Stockholms skolplattform. Och i helgen visade det sig att det även gått att få fram vårdnadshavares personuppgifter enbart genom att vara inloggad.

För bullrigt på flera av Stockholms förskolor

Det är för höga bullernivåer på många av förskolorna i Bromma och Rinkeby-Kista. Det konstaterar Stockholms stads miljöförvaltning i en rapport.

Läckan i Stockholms skolplattform anmäls till Datainspektionen

Möjligheten att komma åt elevdata i skolplattformen anmäls nu till Datainspektionen av Stockholms stad. Dessutom har skolborgarrådet Lotta Edholm (L) begärt en översyn av hela projektet.

Mätning: ”Handels” i Stockholm tappar det höga anseendet

Handelshögskolan i Stockholm tillhör inte längre ett av de lärosätena i Sverige med högt anseende. Sakta men säkert har den – tvärtemot exempelvis Lunds universitet – sjunkit i anseende sedan 2012. I år blir skolan dessutom av med sin ”anseendemedalj”. Det visar en ny mätning från Kantar Sifo.

Tre av tio i utsatta områden misslyckas i skolan

I Sveriges mest utsatta områden är det i snitt bara sju av tio niondeklassare som går ut högstadiet med gymnasiebehörighet.

Stockholms stad om bristen i skolplattformen: Olyckligt

I onsdags blev Stockholms stad kontaktade av leverantören av stadens skolplattform. I ett inlägg på sociala medier skrev en person med inlogg till skolplattformen att han kunnat nå personuppgifter och omdömen om elever och lärare.

Konferenser
SKOLPORTENS MAGASIN
Nytt nr ute nu!

Nytt nr ute nu!

TEMA: Elevhälsa. Samordningen av elevhälsan ses nu över av Skolverket och Socialstyrelsen. Inte en dag för tidigt, menar forskarna. INTERVJU: Möt Susanne Kjällander, som forskar om digital teknik i förskolan. SPECIAL: 13 sidor om läsning!

Läs mer!
Lediga jobb
Alla lediga jobb
Pedagogiska poddar
Poddar om utbildning och läraryrket

Poddar om utbildning och läraryrket

Det finns en mängd podcasts om undervisning, lärande och lärarprofessionen i sig: här länkar vi till ett urval, välkommen in och börja botanisera!

Läs mer
Fördjupning
Dags att söka dig vidare?

Dags att söka dig vidare?

Funderar du på nytt jobb efter sommaren? Missa inte Skolportens fokussida med nyheter om lön och karriär för dig som är lärare och skolledare!

Till Lön och karriär
Mest läst senaste veckan

Karin Berg: Olika barn lär sig mer ihop

Redan år 1992 varnade OECD den sittande regeringen för att göra de drastiska marknadsanpassningar i den svenska skolan som man då planerade, skriver Karin Berg, Skolportens krönikör.

Sveriges Skolledarförbund saknar regeringens insikt om tuff sits för kommunerna

Förbundsordförande Matz Nilsson välkomnar att regeringen nu ska genomföra ett professionsprogram för lärare och skolledare.

”Fysisk skolmiljö spelar roll för lärandet”

Vi behöver inom de närmsta tio åren bygga över 1000 nya skolor och förskolor. Då fordras ny kunskap för att åstadkomma praktiska och ändamålsenliga utbildningsmiljöer för framtidens lärande, skriver Suzanne de Laval, som lett forskningsprojektet Ifous fokuserar: Bygga skola.

Aktuella arbetsgivare
Nyhetskategorier
Utmärkelser

Två förstapriser för Byskolan på White Guide Junior-Galan

”Årets skolkock” och ”Årets hållbara offentliga restaurang” finns på Byskolan i Södra Sandby! Priserna delades ut vid den sjunde upplagan av White Guide Junior-Galan som hölls i Malmö på onsdagskvällen.

Almapriset sätter fart på läsningen

Varje år arbetar eleverna på Hjulsta grundskola med Almapriset – världens största barn- och ungdomslitteraturpris. Under vårterminen sprudlar det av aktivitet kring läsning och litteratur på hela skolan.

”Årets rektor” kommer från Hultsfred

När Årets rektor utsågs, gick priset hedrande till Mattias Kempe Kreutz, bördig från Hultsfred.

Prisade modersmålsläraren: ”Jag vet att mitt arbete gör skillnad”

Abdul Masih Aphrem på Rågsveds grundskola är Årets språkliga eldsjäl 2019. ”Jag vet att mitt arbete gör skillnad”, säger han.

Årets skolbibliotek 2019 är Alléskolan i Åtvidaberg

Utmärkelsen årets skolbibliotek 2019 tilldelas Alléskolan, Åtvidaberg. Priset delas ut av Nationella Skolbiblioteksgruppen, som är ett nätverk av svenska organisationer som samverkar på nationell nivå för att skolbiblioteken ska bemannas, stärkas och utvecklas.

Läs fler
Namn och Nytt

”Årets rektor” kommer från Hultsfred

När Årets rektor utsågs, gick priset hedrande till Mattias Kempe Kreutz, bördig från Hultsfred.

Anders Jolby blir ny utbildningsdirektör

Nu är det klart att Anders Jolby blir ny utbildningsdirektör i Linköpings kommun. Han tillträder tjänsten den 1 december.

Hon är ny rektor på Godegårds skola

Kathrin Thomas har lett det unika arbetet att återöppna en byskola som stängts, efter att de styrande i Motala kommun ansett elevunderlaget för litet. En uppgift som måste ha krävt förmåga till samordning och okuvlig energi.

Skaras skolchef lämnar med omedelbar verkan

Skaras skolchef Jonny Palmkvist lämnar idag sitt jobb i förtid. Han sa i somras upp sig i protest mot Alliansbudgeten. Sin sista dag skulle han egentligen göra i november, men nu meddelar kommunen att han omgående lämnar sin tjänst.

Kassören tar över rektorns jobb

Pär Steen tar över Berit Öhrvalls rektorstjänst för Tankeborgen Svartlå Fria i Boden och hon tar hans plats som kassör i skolstyrelsen.