”Det är lek och det ska vara skoj”

STOCKHOLM

En materialbod där eleverna använder ett lånekort för att hämta ut prylar, styrda rastaktiviteter på fotbollsplanen och populära tillställningar. Det är grunden i Sjöstadsskolans rastverksamhet.

Fritidspedagogen Gustav Sundh blev "skolgårdslärare".

Fritidspedagogen Gustav Sundh blev ”skolgårdslärare”.

Precis som på många andra skolor var det ingen som tog ansvar för rasterna på Sjöstadsskolan i Stockholm. Killarna dominerade fotbollsplanen, elever exkluderades från lekar och material gick sönder. Fritidspedagogen Gustav Sundh säger att situationen var olidlig.

Tillsammans med en kollega gick han därför till rektorn med önskemål om att de skulle ta ansvar och bli ”skolgårdslärare”. Det blev grönt ljus. De fick gemensam planeringstid och skulle vara ute minst 25 procent av sina respektive tjänster.

– Det har varit viktigt att rektorn har stått bakom oss från dag ett. Det är ofta där det brister. Det måste finnas en rektor som ger tid och förutsättningar, och som kommunicerar ut att de här personerna ska ansvara för rastverksamheten.

Rastverksamheten likställdes med lektionstid i den meningen att den skulle vara en plats för lärande. De ansvariga fritidspedagogerna skulle ordna aktiviteter för alla skolans cirka 600 elever i stället för att vara knutna till en särskild grupp, och deras uppdrag var att se till att aktiviteterna blev genomförda.

På skolgården har de byggt upp en materialbod där barnen får låna material mot inlämnande av ett personligt lånekort. Det är barnen själva som står i boden och lånar ut saker enligt ett arbetsschema.

– Det här är en lärandesituation som sker på varje rast, alla dagar i veckan. De får stå i kö, förhålla sig till andra, formulera i tal vad de vill ha och se till att de blir förstådda. Det har tagit lång tid att bygga upp. Men det har skapat en respekt för sakers värde.

När barnen lämnar tillbaka den lånade basketbollen, hopprepet eller sällskapsspelet så får de tillbaka sitt lånekort.

Materialboden är relativt självgående tack vare ett system där de äldre barnen som tar ansvar får ett guldkort som gör att de kan låna hur mycket de vill. Det har visat sig vara populärt och ett mål att sträva mot.

Gustav Sundh, numera ensam ansvarig för rasterna, kan därmed tillbringa den mesta tiden på skolgårdens multiarena. Där organiserar han lekar och har hittat tre grundläggande moment för att de ska fungera: Alla ska snabbt kunna förstå reglerna, det ska vara okej att hoppa in och ut och Gustav Sundh bryter och startar om regelbundet.

– Det gör att ingen hinner positionera sig. Det är lek och det ska vara skoj.

En effekt av rastverksamheten är att miljön har blivit mer tillåtande och inkluderande – barnen umgås mycket mer mellan åldersgrupperna och alla rör på sig mer.

– Det är väldigt många svettiga barn som kommer in till lektionen. Inte för att de har haft idrott eller sprungit, utan för att de har lekt. Det handlar om att skapa förutsättningar för spontanlek. Det gör vi genom att erbjuda aktiviteter eller material som stimulerar till lek.

 

Fakta/5 tips för att skapa rastverksamhet

  • Skolledningen måste ge tid och förutsättningar.
  • Se rasten som lika betydelsefull som lektionerna.
  • Glöm inte att det krävs planeringstid.
  • Ge ansvaret till en eller ett fåtal pedagoger.
  • Ordna aktiviteter tillsammans med barnen och låt dem ta ansvar.

Av Carl-Magnus Höglund

Foto: Camilla Lindqvist


Artikeln är en av artiklarna i TEMA: Raster, publicerad i Skolportens forskningsmagasin nr 6/2016. Ute nu!

 

TEMA: Rustad för rast. Så kan rastmiljön bli bättre.

INTERVJU: Professor David Mitchell om en inkluderande undervisning.

INBLICK: Rätt hjälp vid lång skolfrånvaro.

DESSUTOM:

Nytt institut för skolchefer.

Därför behövs mer gymnastik i skolan.

23 aktuella avhandlingar, krönika av Karin Berg, nya böcker… och mycket mer!

Inte redan prenumerant?
Missa inte prova på-priset:

2 nr av Skolporten för prova-på-priset 99 kr!

PRENUMERERA HÄR!

Sidan publicerades 2016-12-06 09:42 av Moa Duvarci Engman


Relaterat

Viktigt med lek på fritids

I Sverige är det vanligt att leken på fritidshem fokuserar på lärande och att utveckla sin sociala kompetens. En konsekvens av det är att miljön och materialet ofta är tillrättalagt för att främja den lek som man uppfattar leder till det lärande man strävar efter, visar Eva Kane i sin avhandling.

Nätmobbning – ett stort problem

Forskaren Sofie Berne har undersökt hur den utseendefixerade nätmobbningen ser ut och vad eleverna tror att de skulle göra om de blev nätmobbade.

Nya lärare får högre lön än äldre

Äldre lärare som säger upp sig ersätts av yngre kollegor som trots att de har mindre erfarenhet får högre lön. Ofta kan det skilja flera tusen kronor i månadslön mellan lärare som slutar och lärare som nyanställs. Det visar Skolvärldens granskning av drygt 600 lärares löner.

Sagor i Tynnered ska öka läskunnigheten

Öka barns ordförråd, läsförståelse och förmåga att uttrycka sig. Det är syftet med sagocaféet i Tynnered som nu får bidrag av Folkhälsokommittén.

”Skrota idén om lika för alla – ge fler extra skolår”

Inkluderingstanken, att alla barn, oavsett förutsättningar, ska gå i samma klass, har gått för långt. De barn som har det svårast har i stället stängts ute från möjligheten att få med sig kunskaper. Inrätta fler särskilda undervisningsgrupper, låt fler elever gå ett extra år och satsa på fler speciallärare, föreslår Liberalernas partiledare Jan Björklund.

Regeringen tillsätter utredning om SFI

Efter Skolinspektionens kritiska rapport, som DN tidigare berättat om, tillsätter nu regeringen en statlig utredning för att försöka stärka kvaliteten inom SFI, svenska för invandrare.  ”De som kommer hit till Sverige har ett stort ansvar att lära sig svenska. Att ha med sig språket är nyckeln för att komma in i det svenska samhället och att kunna försörja sig”, säger Anna Ekström (S).

Språket är en fallgrop för kronanelever

Barnen på grundskolan Kronan i Trollhättan klarar kunskapskraven i de allra flesta ämnen – men när det kommer till svenska och engelska är det svårare.

Jobba och studera till lärare – samtidigt

Mälardalens högskola har startat en ny lärarutbildning som gör det möjligt att plugga till lärare och jobba som det – samtidigt. Studenterna anställs i en av de nio kommuner som deltar i samarbetet och studerar med lön hela vägen till sin grundlärarexamen.

Skolverkets generaldirektör: Bergströms oro är obefogad

Hans Bergström uttrycker i sin artikel en oro för att Skolverket inte anser att det har någon betydelse vad skolan gör. Den oron är obefogad. Efter att ha arbetat 30 år i skolan vet jag att det har stor betydelse vad ansvariga skolhuvudmän, rektorer och lärare gör, skriver Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson, i en replik.  

Ekonomiskt bakslag för lärare efter snökaos

Under det stora snökaoset i slutet av februari var det många som inte kunde ta sig till jobbet. Lärare i Trelleborgs kommun protesterar nu mot storleken på det löneavdrag de fick när de inte kunde ta sig till skolan.

Målande superkrafter mot mobbning i skola

En dag kom Elias Våhlunds dotter hem och berättade att hon blev mobbad. Det var startskottet till supersuccén ”Handbok för Superhjältar”. Bokens Röda Masken har nu blivit väggmålningar på Gränbyskolan och Liljeforsskolan som inspiration i mobbnings­kampen.

”Varifrån kommer det borgerliga ointresset för bildning?”

Frågan är hård, men de borgerligas motstånd mot estetiska ämnen är hårdare. I riksdagen vill nu Moderaterna, Liberalerna, Centern och Kristdemokraterna tillsammans med Sverigedemokraterna stoppa regeringens initiativ för att alla gymnasieelever ska få läsa ett estetiskt ämne igen. Det är att vända sig bort från hur världen förändras och kunskap söks, skriver Gustav Fridolin (MP).

”I skolan borde läroböcker prioriteras framför iPads”

Det är inte längre givet att alla elever har tillgång till egna läroböcker. Många skolor väljer tvärtom bort att köpa in skolböcker. I stället satsas det stora pengar på att elever ska få tillgång till digitala verktyg. Men de enda som vinner på att iPads får gå före läromedel är IT-företagen. Eleverna förlorar, skriver Isak Skogstad, lärare och liberal debattör.

Liberalerna vill ha obligatorisk språkförskola

Liberalerna föreslår att det ska bli obligatoriskt för barn till nyanlända att gå i förskola från tre års ålder så att de lär sig bättre svenska.

Nyhetsvärderarens slutrapport – ForskarFredags massexperiment 2017

Vilka nyheter rör sig i svenska ungdomars nyhetsflöden, och hur trovärdiga anser de unga själva att nyheterna är? I massexperimentet Nyhetsvärderaren hjälpte över 2 700 gymnasieelever forskare att undersöka dessa frågor. (pdf)

Stort intresse för ny lärarutbildning

Många har visat intresse för den nya lärarutbildningen i Karlstad. 193 personer, varav 110 i första hand, har sökt till de 30 utbildningsplatser som finns. ”2Vi är glada över att få så många sökande till den här nya formen av grundlärarprogrammet”, säger Jessica Eriksson, dekan för lärarutbildningsnämnden i ett pressmeddelande.

Konferenser
Ny fokussida
Moderna språk

Moderna språk

Här samlar vi nyheter, debatt, forskning och rapporter om moderna språk.

Till moderna språk
Aktuella chefstjänster
Nyhetskategorier
SKOLPORTENS MAGASIN
Tema: Skola på vetenskaplig grund?
  Nytt nr ute 4 april!

Tema: Skola på vetenskaplig grund?

Det är lättare sagt än gjort när akademi och praktik ska samverka för forskningsbaserad undervisning. Dessutom: Stor forskningsbilaga!

Läs mer och prenumerera här!
Aktuella arbetsgivare
Mest läst senaste veckan

Skolverkets generaldirektör: Bergströms oro är obefogad

Hans Bergström uttrycker i sin artikel en oro för att Skolverket inte anser att det har någon betydelse vad skolan gör. Den oron är obefogad. Efter att ha arbetat 30 år i skolan vet jag att det har stor betydelse vad ansvariga skolhuvudmän, rektorer och lärare gör, skriver Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson, i en replik.  

Här är skolan redan igång med digitalisering av NP

100 skolor har valts ut för att testa att göra digitala nationella prov.  På Stenkulan i Lerum är man redan igång med förberedelserna. ”Vi ser fram emot att få vara en av provskolorna”, säger rektorn Anna Brandén.

Så löser du de 8 värsta konflikterna på jobbet

Chef frågade deltagarna i undersökningen: ”Vilken är den svåraste konflikt du haft under din karriär?” och in kom svar som hade kunnat platsa i vilket psykologiskt tv-drama som helst. Här är några av dem – med kommentarer och förslag till lösningar från Chefs expert Leif E Andersson.

Utsatt stadsdel förlorar 36 miljoner kronor när elever byter skola

36 miljoner kronor. Så mycket pengar försvinner från Angered när elever väljer friskolor eller skolor i andra stadsdelar och kommuner. Pengarna var tänkta att användas särskilt i Angered. Nu förändrar Göteborgs stad skolpengen för att stoppa pengablödningen.

Ardalan Shekarabi (S) stödjer försök att stoppa religiösa friskolor

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) stödjer Stockholm och Botkyrka som vill stoppa religiösa friskolor i sina kommuner. De tänker vägra att hyra ut lokaler.

Konferens
För dig som undervisar i musik

För dig som undervisar i musik

Konferensen tar bland annat upp: likvärdig bedömning av musikkunskap, musiksalens digitala verktygslåda, elevers lustfyllda låtskrivande i praktiken och hur du kan skapa ett kreativt förhållningssätt till musikundervisningen. Välkommen!

Läs mer och boka plats