”Det behövs mer utrymme att prata om juridik i förskolan”

Maria Refors Legge

Hallå där, Maria Refors Legge, jur.dr. i utbildningsrätt. Du kommer att tala på Skolportens konferens Rektor i förskolan.

Vad ska din föreläsning handla om?

– Jag kommer att tala om juridiken i förskolan som skiljer sig från vanlig skoljuridik. Den är speciell i jämförelse med den vanliga skoljuridiken därför att den berör små barn och det gör att det finns väldigt komplexa juridiska frågor som man behöver hantera. Det kan vara problematiskt att få en uppfattning kring exempelvis kränkningar. Ett barn som kränker ett annat barn ska ju ha insikt om att man faktiskt begår en kränkande handling. Och det blir väldigt speciellt om man har att göra med en tvååring jämfört med en femtonåring. Rent utvecklingspsykologiskt har små barn inte kommit så långt i utvecklingen att man är kapabel att leva sig in i hur andra upplever saker och ting.

– Förskolan är också speciell eftersom personalen har ett så stort tillsynsansvar över barnen, man åtar sig egentligen vårdnadshavarens ansvar för barnens säkerhet. Och tillsynen måste i princip vara konstant och det leder till frågor som till exempel personaltäthet.

Hur ser det ut när det gäller kunskapen om förskolejuridik bland rektorerna?

– Jag har undervisat på rektorsutbildningen i Uppsala och Stockholm och min upplevelse är att undervisningen i juridik är väldigt inriktad på grundskolan. Men specifikt förskolejuridik är undervisningsmässigt ganska bristfälligt på utbildningarna. Det är möjligen så att obalansen går tillbaka till gamla attityder kring status och förhållandet mellan skola och förskola.

– Jag tror samtidigt att många rektorer är kapabla att applicera vanlig skoljuridik på förskolan. Mycket är samma, men det som behövs är utrymme att prata om det som är specifikt för förskolan.

Vilka är de vanligaste frågorna som du får om förskolejuridik?

– Den vanligaste frågan rör arbetsmiljön i förskolan. Det handlar till exempel om vårdnadshavare som lämnar sjuka barn. Vad är det som gäller? Vad kan man kräva av vårdnadshavarna? Och det här med viloutrymmen och möbler för förskolepersonalen är också en återkommande fråga. Jag får också en hel del frågor om orosanmälan för små barn.

Vad vill du att konferensdeltagarna får med sig från din föreläsning?

– Jag vill att rektorerna får med sig djupare juridiska kunskaper som rör förskolan och ny kunskap som de kan reflektera över. Jag hoppas också att rektorerna hittar tid för att föra vidare kunskapen till sin personal. Ofta är förskolepersonalens kunskaper i juridik knapphändiga, men det är den som i slutänden måste ta ansvar för om exempelvis en orosanmälan ska göras.

Av John Miller

Du kan lyssna till Maria Refors Legge, på Skolportens konferens Rektor i förskolan den 2-3 februari!

Konferensen berör bland annat:

  • Barn som flytt – hur kan förskolan ge ett gott stöd?
  • Juridiken i förskolan – så kan du hantera rättsliga dilemman
  • Lärande för hållbar utveckling – börja med maten!
  • Hedersrelaterat våld och förtryck i förskolan – rektors ansvar och möjligheter
  • Så skapar du ett hållbart ledarskap!
  • Att leda digitalisering i förskolan
  • Pedagogiska möjligheter i mångfaldens förskola

 

 

 

Sidan publicerades 2022-11-14 13:52 av John Miller
Sidan uppdaterades 2022-11-15 11:26 av John Miller


Relaterat

Lag om kränkande behandling tolkas olika

Skollagen om kränkningar tolkas på ett sätt av rektorer och ett annat av Skolinspektionen. Maria Refors Legge belyser i sin avhandling en rad otydligheter om skolans juridiska ansvar mot kränkande behandling.

Specialpedagogik i gymnasiet

Välkommen på Skolportens årliga konferens om specialpedagogik för gymnasiet! Innehållet passar även dig som arbetar inom vuxenutbildningen. Ta del av aktuell specialpedagogisk forskning och nätverka med kollegor från hela Sverige. Delta på plats i Stockholm eller via webbkonferensen.

Hur stöttar man elever med autism och adhd i idrottsundervisningen?

Läs Skolportens intervju med Alexander Skytte, leg. lärare och författare. Han ska föreläsa på Skolportens konferens Specialpedagogik i grundskolan och kommer att tala om elever med autism och adhd i idrottsundervisningen.

”Fullständigt orimliga nedskärningar i gymnasiet när staden gör stora överskott”

Vi har fått veta att Schillerska gymnasiet ska skära ned kraftigt. Detta beror på kommunens nya hyresmodell där hyran har höjts med 5 miljoner kronor varpå verksamheten plötsligt går 4,8 miljoner back. Det finns något djupt bisarrt i detta och vi anser att det är ett uppenbart systemfel då kommunen höjer sina egna hyror varpå skolorna tvingas skära ned, skriver flera gymnasielärare.

Därför är visuella representationer viktiga i kemiundervisningen

Läs Skolportens intervju med Emelie Patron, lektor vid Linnéuniversitetet. Hon ska föreläsa på Skolportens konferens Kemi och kommer att tala om visuella representationer i undervisningen.

Så kan inkludering av gymnasieelever med NPF bli bättre

Läs Skolportens intervju med Emma Leifler som är specialpedagog och forskare vid Göteborgs universitet. Hon ska föreläsa på Skolportens konferens Specialpedagogik i gymnasiet och kommer att tala om inkludering.

Utmana genusmönstren i idrott och hälsa!

Läs vår intervju med Inga Oliynyk, lärare i idrott och hälsa och doktor i pedagogik, som ska föreläsa på Skolportens konferens Idrott och hälsa i låg- och mellanstadiet. Hon kommer att tala om hur man kan utmana genusmönstren i idrott och hälsa.

Digitala verktyg i praktisk-estetiska ämnen – hur fungerar det?

I intervjuer vi gjort med 88 lärare från grundskolan blir det tydligt att lärare med fokus på olika ämnen och åldrar ser olika möjligheter och utmaningar med digitala verktyg. Det här inlägget fokuserar främst på skillnader och likheter när det gäller de ämnen som brukar kallas praktisk-estetiska ämnen, det vill säga bild, hem & konsumentkunskap, idrott & hälsa, musik samt slöjd, skriver  utvecklingsledaren Karin Ollinen, m.fl.

”Det behövs mer utrymme att prata om juridik i förskolan”

Läs vår intervju med Maria Refors Legge, jur.dr. som ska föreläsa på Skolportens konferens Rektor i förskolan. Hon kommer att tala om juridik i förskolan.

Studiehandledning på modersmålet stärker elevernas kunskaper i svenska

Läs vår intervju med Anne Reath Warren, lektor i didaktik, som ska föreläsa på Skolportens konferens Modersmål. Hon kommer att tala om studiehandledning på modersmålet.

Hur kan man tänka kring undervisningen i litteraturhistoria?

Läs vår intervju med Jonas Johansson gymnasielärare och universitetsadjunkt, som ska föreläsa på Skolportens konferens Svenska för högstadiet och gymnasiet. Han kommer att tala om undervisningen i litteraturhistoria.

50 pojkar klarar inte kraven till gymnasiet – riskerar hamna i kriminalitet

För flickor med annat modersmål än svenska har resultaten markant förbättrats de senaste åren. Samtidigt hamnar ungefär 50 pojkar i den här gruppen i limbo när de inte blir behöriga till gymnasiet och riskerar att hamna i kriminalitet.

Så vill partierna stötta NPF-elever – och deras lärare

Resursskolor, tidiga diagnoser och fler specialpedagoger. Det är några av riksdagspartiernas förslag för att anpassa skolan för elever med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. ”De verkar inte förstå att barn med NPF inte är en homogen grupp,” kommenterar specialläraren Sofia Sköld Lawner.  

De tappade motivationen i skolan och kom inte in på gymnasiet

17-åriga Ella Hultman och 18-årige William Josefsson från Nässjö vet hur det är att misslyckas i grundskolan. De gick båda ut högstadiet med ofullständiga betyg. Inför det här läsåret blev totalt 50 elever i årskurs nio i Nässjö kommun inte behöriga till ett nationellt program på gymnasiet.

Så kan man arbeta med normmedvetenhet i skolan

Läs vår intervju med genusvetaren och etnologen Maria Hulth som ska föreläsa på Skolportens Elevhälsa. Hon kommer att tala om värdegrund och normmedvetenhet.

Extra anpassningar – så får du det att funka

I nya avsnittet av Läraren pratar Hanna Rondahl, samordnande specialpedagog, Emma Olsson, programledare, och Alexander Skytte, idrottslärare, berättar hur de själva jobbar med anpassningar och ger flera konkreta tips. (webb-radio)

Skolportens konferenser
SKOLPORTENS MAGASIN
Nytt nr av Skolportens magasin ute 31 mars!
  Skolportens magasin nr 2/2023

Nytt nr av Skolportens magasin ute 31 mars!

INTERVJU: Forskaren Emma Leifler vill att fler lärare får lära sig mer om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. TEMA: Nya perspektiv med ämnesövergripande undervisning.

Läs mer och prenumerera här!
Skolportens konferenser
Hur stöttar man elever med autism och adhd i idrottsundervisningen?
  Alexander Skytte

Hur stöttar man elever med autism och adhd i idrottsundervisningen?

Läs Skolportens intervju med Alexander Skytte, leg. lärare och författare. Han ska föreläsa på Skolportens konferens Specialpedagogik i grundskolan och kommer att tala om elever med autism och adhd i idrottsundervisningen.

Läs mer och boka din plats!
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Fokussida
Fokus förskola

Fokus förskola

Här samlar vi aktuell forskning och nyheter för dig som är verksam i förskolan.

Till fokussida
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
Fokussida
Fokussida för chefer

Fokussida för chefer

Nyheter, rapporter, forskning och utveckling för dig som är skolledare eller skolchef.

Till fokussida
Utmärkelser

Böle förskola i Piteå prisas återigen för sitt internationella samarbete

På Böle förskola genomfördes under läsåret 20212022 ett eTwinningprojekt som hette Little Red Riding Hood around Europe. För sitt projekt har förskolan för tredje gången vunnit årets eTwinningpris. Det är lärarnas sinnrika undervisningssamarbeten med andra europeiska skolor för att främja internationell förståelse bland eleverna som prisas.

Årets Förskolekraft 2023 – Malin Gummesson från Aneby

Utmärkelsen Årets Förskolekraft 2023 tilldelas Malin Gummesson, leg. förskollärare på Vireda förskola i Aneby. Hon får priset för sin drivkraft och helhetstänk som gynnar förskolans utveckling och barnens bästa. Priset delas ut av Förskoletidningen.

Brev, resande gosedjur och konst i prisad internationell undervisning

Bors högstadieskola i Värnamo och Böle förskola i Piteå har vunnit årets eTwinningpris i var sin ålderskategori. Det är lärarnas sinnrika undervisningssamarbeten med andra europeiska skolor för att främja internationell förståelse bland eleverna som prisas.

Läs fler
Fokussida
Internationellt

Internationellt

Vi har en omfattande bevakning av skolnyheter från hela världen. Välkommen in!

Till fokussida
Namn och Nytt
Ny rektor på Nybohovsskolan

Caroline Cloarec blir ny rektor på Nybohovsskolan i Liljeholmen, Stockholm. Hon kommer närmast från Solbergaskolan där hon varit biträdande rektor.

Jennika Pettersson – ny rektor på Bollnäs folkhögskola

Jennika Pettersson blir ny rektor för Bollnäs folkhögskola, hon tillträder den 17 april. Jennika arbetar idag inom Region Gävleborg som processledare inom avdelningen ledningsstöd hälso- och sjukvård.

Ulrika Hansson blir ny skolchef i Hallstahammar

Nu är rekryteringsprocessen av ny skolchef till Hallstahammars kommun avslutad. Ulrika Hansson, som idag är skolchef i Arboga kommun, tillträder sin tjänst den 29 maj och efterträder Anna Landehag som går i pension.

Läs fler Namn och Nytt
Nyhetskategorier