”Det behövs mer utrymme att prata om juridik i förskolan”

Maria Refors Legge

Hallå där, Maria Refors Legge, jur.dr. i utbildningsrätt. Du kommer att tala på Skolportens konferens Rektor i förskolan.

Vad ska din föreläsning handla om?

– Jag kommer att tala om juridiken i förskolan som skiljer sig från vanlig skoljuridik. Den är speciell i jämförelse med den vanliga skoljuridiken därför att den berör små barn och det gör att det finns väldigt komplexa juridiska frågor som man behöver hantera. Det kan vara problematiskt att få en uppfattning kring exempelvis kränkningar. Ett barn som kränker ett annat barn ska ju ha insikt om att man faktiskt begår en kränkande handling. Och det blir väldigt speciellt om man har att göra med en tvååring jämfört med en femtonåring. Rent utvecklingspsykologiskt har små barn inte kommit så långt i utvecklingen att man är kapabel att leva sig in i hur andra upplever saker och ting.

– Förskolan är också speciell eftersom personalen har ett så stort tillsynsansvar över barnen, man åtar sig egentligen vårdnadshavarens ansvar för barnens säkerhet. Och tillsynen måste i princip vara konstant och det leder till frågor som till exempel personaltäthet.

Hur ser det ut när det gäller kunskapen om förskolejuridik bland rektorerna?

– Jag har undervisat på rektorsutbildningen i Uppsala och Stockholm och min upplevelse är att undervisningen i juridik är väldigt inriktad på grundskolan. Men specifikt förskolejuridik är undervisningsmässigt ganska bristfälligt på utbildningarna. Det är möjligen så att obalansen går tillbaka till gamla attityder kring status och förhållandet mellan skola och förskola.

– Jag tror samtidigt att många rektorer är kapabla att applicera vanlig skoljuridik på förskolan. Mycket är samma, men det som behövs är utrymme att prata om det som är specifikt för förskolan.

Vilka är de vanligaste frågorna som du får om förskolejuridik?

– Den vanligaste frågan rör arbetsmiljön i förskolan. Det handlar till exempel om vårdnadshavare som lämnar sjuka barn. Vad är det som gäller? Vad kan man kräva av vårdnadshavarna? Och det här med viloutrymmen och möbler för förskolepersonalen är också en återkommande fråga. Jag får också en hel del frågor om orosanmälan för små barn.

Vad vill du att konferensdeltagarna får med sig från din föreläsning?

– Jag vill att rektorerna får med sig djupare juridiska kunskaper som rör förskolan och ny kunskap som de kan reflektera över. Jag hoppas också att rektorerna hittar tid för att föra vidare kunskapen till sin personal. Ofta är förskolepersonalens kunskaper i juridik knapphändiga, men det är den som i slutänden måste ta ansvar för om exempelvis en orosanmälan ska göras.

Av John Miller

Du kan lyssna till Maria Refors Legge, på Skolportens konferens Rektor i förskolan den 2-3 februari!

Konferensen berör bland annat:

  • Barn som flytt – hur kan förskolan ge ett gott stöd?
  • Juridiken i förskolan – så kan du hantera rättsliga dilemman
  • Lärande för hållbar utveckling – börja med maten!
  • Hedersrelaterat våld och förtryck i förskolan – rektors ansvar och möjligheter
  • Så skapar du ett hållbart ledarskap!
  • Att leda digitalisering i förskolan
  • Pedagogiska möjligheter i mångfaldens förskola

 

 

 

Sidan publicerades 2022-11-14 13:52 av John Miller
Sidan uppdaterades 2022-11-15 11:26 av John Miller


Relaterat

Lag om kränkande behandling tolkas olika

Skollagen om kränkningar tolkas på ett sätt av rektorer och ett annat av Skolinspektionen. Maria Refors Legge belyser i sin avhandling en rad otydligheter om skolans juridiska ansvar mot kränkande behandling.

Specialpedagogik i gymnasiet

Välkommen på Skolportens årliga konferens om specialpedagogik för gymnasiet! Innehållet passar även dig som arbetar inom vuxenutbildningen. Ta del av aktuell specialpedagogisk forskning och nätverka med kollegor från hela Sverige. Delta på plats i Stockholm eller via webbkonferensen.

”Det behövs mer utrymme att prata om juridik i förskolan”

Läs vår intervju med Maria Refors Legge, jur.dr. som ska föreläsa på Skolportens konferens Rektor i förskolan. Hon kommer att tala om juridik i förskolan.

Allt om specialpedagogik i förskolan

Maria Ohlsson, själv specialpedagog, har skrivit en heltäckande bok om specialpedagogiska förhållningssätt och metoder i förskolan.

Lärare på Martin Koch-gymnasiet i Hedemora prisas för sina fysikexperiment

Det är full fart i klassrummet när fysikläraren Dan Englundh har labb med sina elever. Nu prisas han av Kungliga vetenskapsakademien för sina inspirerande demonstrationer och laborationer.

Hur kan man tänka kring språkriktighet i svenskundervisningen?

Lena Lind Palicki ska föreläsa på Skolportens konferens Svenska för gymnasiet och högstadiet. Hon kommer att tala om språkriktighetsfrågor i svenskundervisningen.

Att arbeta med övergångar i gymnasieskolan

Specialpedagogen Anna Borg ska föreläsa på Skolportens konferens Specialpedagogik för gymnasieskolan. Hon kommer att tala om små och stora övergångar i gymnasieskolan.

Hur skapar man en tillgänglig lärmiljö för alla i ämnet idrott och hälsa?

Alva Appelgren, Skolforskningsinstitutet, ska tillsammans med Karin Fröding, SPSM, tala om tillgänglig lärmiljö för alla i ämnet idrott och hälsa på Skolportens webbkonferens Specialpedagogik för grundskolan.

Kommunen backar barnen tillsammans

Ystad kommun, Region Skåne och polisen har inlett ett nära samarbete med namnet ”Backa barnet” för att bli bättre på att upptäcka barn som far illa. Skolchefen Dennis Hjelmström är spindeln i nätet.

Uppdrag: Att göra skillnad

Skolporten startade med ett enkelt faxbrev till Sveriges rektorer. I dag når vi mer än en tredjedel av skolans personal. Nu fyller Skolporten 20 år!

Jenny Edvardsson: Pojkars och flickors läsning

Om vi vill att våra elever ska bli läsare måste vi också läsa och vi måste tala om vår egen läsning med eleverna. Det gäller för alla lärare – inte bara de som undervisar i svenska, skriver Jenny Edvardsson, lärare i svenska och historia.

Splittrade åsikter om lågaffektivt bemötande: ”Lärare måste ta i med hårdhandskarna”

Ska lärare få slänga ut stökiga elever i korridoren? I torsdagens ”Opinion live” möttes lärare och forskare för att diskutera hur man ska handskas med stökiga elever. ”Hade det stått i arbetsbeskrivningen att det är din uppgift att bära ut elever, då hade jag blivit väktare istället”, säger specialpedagogen Annelie Karlsson i programmet.

Jenny Edvardsson: Klassiker i undervisningen!

Jenny Edvardsson, lärare i svenska och historia, skriver för Skolportens expertpanel om varför man som lärare ska läsa klassiker med eleverna.

Jenny Edvardsson: Vikten av läsning

Allt fler unga läser allt mindre på sin fritid. Därför måste vi se till att det ges tid till läsning, både i skolan och i hemmet. Det finns inte några genvägar, skriver Jenny Edvardsson, lärare i svenska och historia.

Jenny Edvardsson: Så kan du arbeta med skönlitterära böcker i undervisningen

Jenny Edvardsson, lärare i svenska och historia, ger här konkreta tips på hur lärare kan arbeta med skönlitterära böcker i undervisningen.

Jenny Edvardsson: Peppövningar för att bli av med talängslan

Jenny Edvardsson tipsar om tre roliga och enkla peppövningar för att träna eleverna att tala inför grupp.

Skolportens konferenser
SKOLPORTENS MAGASIN
TEMA: Elevhälsa
  Skolportens magasin nr 5/2022.

TEMA: Elevhälsa

INTERVJU: Daniel Willingham, kognitionsforskare och amerikansk professor i psykologi, vill skapa en bättre skola för eleverna via vetenskapliga rön om inlärning och minne till lärare. TEMA: Elevhälsa. Svenska elever mår allt sämre. Samtidigt har likvärdigheten inom elevhälsan minskat. Hur kan skolan arbeta mer förebyggande och främjande med de ungas psykiska hälsa?

Läs mer och prenumerera här!
Skolportens konferenser
”Det behövs mer utrymme att prata om juridik i förskolan”
  Maria Refors Legge

”Det behövs mer utrymme att prata om juridik i förskolan”

Läs vår intervju med Maria Refors Legge, jur.dr. som ska föreläsa på Skolportens konferens Rektor i förskolan. Hon kommer att tala om juridik i förskolan.

Läs mer och boka din plats!
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
Namn och Nytt
Sista förbundsmötet – så ser ledningen ut i nya Sveriges Lärare

Det nya fackförbundet för Sveriges lärare tar form. Här är personerna som ska leda det nya förbundet.

Charlotta Blom blir ny chef för UNGA Musik i Syd

Charlotta Blom blir ny chef för UNGA Musik i Syd. Charlotta kommer närmast från tjänsten som VD för Ystads teater och tillträder sin tjänst 1 mars 2023.

Därför sa skolchefen i Arvidsjaur upp sig i protest

Den före detta skolchefen i Arvidsjaur sa upp sig i protest, vilket kommer att kosta kommunen minst 650 000 kronor. Det är de ledande politikerna i kommunstyrelsen som Ola Sonidsson anser saknar respekt för såväl barn- och utbildningsnämnden och honom som anställd.

Läs fler Namn och Nytt
Fokussida
Fokus förskola

Fokus förskola

Här samlar vi aktuell forskning och nyheter för dig som är verksam i förskolan.

Till fokussida
Fokussida
Fokussida för chefer

Fokussida för chefer

Nyheter, rapporter, forskning och utveckling för dig som är skolledare eller skolchef.

Till fokussida
Utmärkelser

Tyresö-förskola får årets Guldhatten!

Priset Guldhatten premierar årets störstainsats för barns språkutveckling – i år går det till förskolan Lek och Lär i Tyresö.

De kan bli ”Årets lärare i fritidshem” 2022

Här är de fyra finalisterna som har chansen att bli ”Årets lärare i fritidshem” 2022. Vinnaren presenteras på Fritidshemmens rikskonferens den 8 december.

”Ungdomarna är vår framtid”

Eleverna är framtiden. Och geografiämnet handlar om vår överlevnad. Katrin Bienzle Arruda, lärare på Globala gymnasiet, vet precis varför hon står i klassrummet varje dag. I våras fick hon pris med kunglig glans.

Läs fler
Fokussida
Internationellt

Internationellt

Vi har en omfattande bevakning av skolnyheter från hela världen. Välkommen in!

Till fokussida
Nyhetskategorier