Hoppa till sidinnehåll
Bild

”Det finns en otrolig potential i att arbeta med bildberättande”

Publicerad:2022-08-25
Uppdaterad:2023-08-31
John Miller
Skribent:John Miller
Frida Marklund

Hallå där, Frida Marklund, lektor i pedagogiskt arbete med inriktning mot bild vid Umeå universitet. Du kommer att tala på Skolportens konferens Bild för grundskolan 10-11 november.

Vad ska din föreläsning handla om?

– Min föreläsning ska handla om hur man kan arbeta med bildberättande i grundskolans bildundervisning. Jag kommer att presentera min forskningsstudie om bildberättande och prata om vad berättande bilder är och kan vara. Jag planerar också att visa uppgifter som elever har gjort som exempel på berättande bilder. Dessutom kommer jag med utgångspunkt i mina forskningsresultat ge tips och råd till deltagarna.

Hur ser utmaningen ut när man arbetar med bildberättande?

– Det jag ser i min forskning är att eleverna har starka föreställningar om vad bildämnet är, även när läraren tänker att de ska jobba mer utifrån det de själva är intresserade av. Eleverna är väldigt lyhörda för vad de tror att läraren vill att de ska göra. Det kan vara väldigt små och subtila saker som exempelvis hur man beskrivit ramarna för uppgiften som eleverna kan tolka hårt. Jag ser tydligt att de styrs av skolans målstyrning, alltså vad de tänker att uppgiften går ut på. Jag kommer att ge exempel på hur man kan designa och utforma uppgifter till eleverna och uppmuntra dem att våga ha sig själva och sina intressen som utgångspunkt i bildarbetet.

Vad vill du att konferensdeltagarna får med sig från din föreläsning? 

– Jag hoppas att deltagarna får med sig idéer och inspiration för att arbeta mer med berättande bilder. Det finns en otrolig potential i att arbeta med bildberättande i undervisningen och det är också väldigt roligt. Det kan vara uppgifter som både bildlärare och elever verkligen går igång på.

Av John Miller

Du kan lyssna till Frida Marklund, på Skolportens konferens Bild i grundskolan 10-11 november!

Om konferensen och boka plats

Konferensen berör bland annat:

  • Nya styrdokument och bedömning i bild – utmaningar och möjligheter.
  • Frigör tid för lärande och bedömning genom effektiv organisering och planering i bildklassrummet.
  • Utveckla användandet av samtidskonst i undervisningen.
  • Visuell kultur och algoritmisk makt – vilken mediekunnighet behöver eleverna i bildämnet?
  • Memes som medel för kommunikation och kreativt verktyg.
  • Bildberättande och traditioner – vad tror eleverna förväntas av dem och hur kan undervisningen utvecklas?
  • Nya digitala arbetssätt för värdeskapande lärande och ämnesövergripande arbete.
  • Workshop i serieteckning med råd för undervisningen.
Stockholm

Biologi

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som undervisar i biologi eller naturkunskap på högstadiet och gymnasiet! Programmet ger både biologididaktik och ämnesfördjupning, bland annat inom källkritik, AI och genteknik. Föreläsare är till exempel Emma Frans, Sebastian Kirppu och Eva Bida.
Läs mer & boka
Åk 7–Vux
19–20 sep

Kommunikation med vårdnadshavare i förskolan

Den här kursen med kursledare Jakob Carlander fokuserar på kommunikation med vårdnadshavare för att skapa relation och bygga förtroende. Du får flera konkreta verktyg att ta till, inte minst när vårdnadshavare är påstridiga eller bär på olika trauman. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr!
Mer info
Fsk
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev