Digitala kurser om lärares tysta kunskap

                             Maria Wiman

Hallå där Maria Wiman, prisbelönt lärare, debattör och författare. Du har snickrat ihop tre av Skolportens digitala kurser.

Vem riktar sig kurserna till?

– Till lärare som är nya i yrket men även lärarstudenter. Det finns ett välkänt glapp mellan utbildning och praktik som många nyexaminerade lärare kämpar med när de kommer ut i klassrummet. Jag minns själv hur jag som ny i yrket överväldigades av hur mycket det förväntas av lärare. Den här kursen är till för de lärare som behöver en stadigare grund att stå på.

Du ansvarar för tre olika digitala kurser, Lyckade lektioner, Relationer och ledarskap samt Goda föräldrakontakter. Vad får kursdeltagarna med sig?

– De rymmer mycket av den ”tysta kunskap” som inte förmedlas på lärarutbildningen och som erfarna lärare tar för givet. Det vill säga, allt från konsten att inleda och avsluta en lektion, skapa trygghet i klassrummet, vända kaos till ordning, väcka elevernas motivation, stärka det pedagogiska ledarskapet till att skapa tillitsfulla relationer med föräldrar. De digitala kurserna varvas med kortare föreläsningar, handfasta råd, tips, trix, övningar att testa i den egna praktiken samt frågor att reflektera kring.

Av Susanne Sawander

Maria Wimans tre digitala kurser

Ny som lärare – Lyckade lektioner
MED MARIA WIMAN

I den här kursen får du enkla och handfasta verktyg att ta med dig för en så bra start och första tid som möjligt. Genom att varva teoretiskt och praktiskt arbete studerar vi hur undervisningen kan planeras och genomföras på bästa sätt, samt testar flera motivationshöjande tekniker. Målet är att skapa mer välstrukturerade och lustfyllda lektioner, för dig och dina elever.

Ny som lärare – Relationer och ledarskap
MED MARIA WIMAN

I den här kursen får du enkla och handfasta verktyg att ta med dig för en så bra start och första tid som möjligt. Genom att varva teoretiskt och praktiskt arbete studerar vi hur du kan utvecklas som en stabil ledare i klassrummet, bygga upp goda relationer och rutiner, samt hantera konflikter. Målet är att skapa en trygg, stabil och tillåtande arbetsmiljö, för dig och dina elever.

Ny som lärare – Goda föräldrakontakter
MED MARIA WIMAN

I den här kursen får du enkla och handfasta verktyg att ta med dig för en så bra start och första tid som möjligt. Genom att varva teoretiskt och praktiskt arbete studerar vi hur du kan skapa goda relationer med elevernas vårdnadshavare, lyckas med olika typer av möten och kommunikation, samt hantera krävande situationer och konflikter. Målet är att skapa ett gynnsamt samarbete med elevernas bästa i fokus.

Sidan publicerades 2021-04-03 08:26 av Moa Duvarci Engman
Sidan uppdaterades 2021-05-04 11:56 av Moa Duvarci Engman


Relaterat

Digital kurs! Ny som lärare – Lyckade lektioner

Är du nyutbildad lärare och önskar fler handfasta verktyg? Med kursen Lyckade lektioner får du planering, struktur och motivation att samspela i klassrummet. I film och text presenterar Maria Wiman information, uppgifter och tekniker. Med flexibel start och tydligt upplägg kan du studera, repetera och testa. Kursintyg ingår!

Digital kurs! Ny som lärare – Relationer och ledarskap

Är du nyutbildad lärare och önskar fler handfasta verktyg? I kursen Relationer och ledarskap arbetar vi med att bygga goda relationer med elever, hantera konflikter och bli en trygg ledare i klassrummet. I film och text presenterar Maria Wiman information, uppgifter och tips för din undervisning. Flexibel start och tydligt upplägg. Pris 996 kr ex. moms. Kursintyg ingår!

Digital kurs! Ny som lärare – Goda föräldrakontakter

Är du nyutbildad lärare och önskar fler handfasta verktyg? I kursen Goda föräldrakontakter arbetar vi med att skapa ett gynnsamt samarbete med vårdnadshavare, hålla olika typer av möten och lösa konflikter genom samtalsmetodik. I film och text presenterar Maria Wiman information, uppgifter och tips för din undervisning. Flexibel start och tydligt upplägg. Pris 996 kr ex. moms. Kursintyg ingår!

”Vi hoppas att lärare vågar ta upp frågan i klassrummet”

UR:s nya serie ”Allt om porr” vill göra det lättare för lärare att undervisa om sexualitet, samtycke och relationer. Christina Friborg, pedagogisk redaktör på UR, berättar hur serien kan användas i klassrummet.

En månad efter skyddsstoppet – läraren: ”Helt annan stämning på skolan”

För en månad sedan öppnade Färsingaskolan i Sjöbo igen efter ett skyddsstopp.Detta efter att skolan drabbats av våld, hot och hemmagjorda bomber. Hör läraren Fredrik Andersson om förändringarna.

Tre lärare kan dömas efter drunkningsolycka

I Malmö tingsrätt pågår rättegången där tre lärare och en rektor riskerar fängelse för vållande till annans död. Enligt åtal har de genom oaktsamhet orsakat att en sexårig pojke drunknat – ett arbetsmiljöbrott. De fyra har levt med skuldfrågan i nära tre år.

Sexårig pojke drunknade på skoltid – lärare riskerar fängelse

Rektor och lärare från Tångvallaskolan i Vellinge, riskerar fängelse efter att en 6-årig pojke drunknade. I dag inleddes rättegången där de är anklagas för arbetsmiljöbrott.

Kravet på regeringen – efter lärarnas larm

Kritiken växer mot hur lärare och elever drabbas av effekterna av extra anpassningar. Nu vill Sveriges Lärare att regeringen griper in.

Så blir fritidslärarnas nya löner

Det är lättare för unga och nyutbildade lärare att höja sina löner jämfört med mer erfarna kollegor. Särskilt hårt drabbas lärare i fritidshem med många år i yrket – de har den sämsta löneutvecklingen av alla lärargrupper.

”Extra anpassningar låter fint – men det är ett svek”

Extra anpassningar i skolan gör att elever inte lär sig basala färdigheter som att läsa och skriva. Vi frågar oss vad vitsen med skolan är om eleverna bara når målen på papperet, skriver lärarna Filippa Mannerheim och Fredrik Sandström.

Facket varnar: Våldet från elever en fara för lärare

Lärarfacken varnar för att våld och hot från elever mot skolpersonal ökar och de är kritiska mot hur skolan hanterar problemet.Förra året rapporterade personalen i Stockholms stads skolor över 120 fall av våld och hot om våld – med bland annat slag, sparkar och direkta hot.

Skoldirektör Maria Kjällström utvald till Skolverkets nya råd för kompetensutveckling

Maria Kjällström, skoldirektör på barn- och ungdomsförvaltningen, är en av 19 ledamöter som regeringen har valt ut till ett nytt råd som bland annat ska hjälpa Skolverket att finna former för kompetensutveckling för landets förskollärare, lärare och rektorer

”Ska skolbarn verkligen lära utrikes födda lärare svenska?”

Men hur bra är det egentligen för eleverna att läraren har så begränsade språkkunskaper att de behöver hjälpa den sistnämnda med svenskan? Var finns barnperspektivet, som det annars vurmas så mycket för? skriver Naomi Abramowicz på ledarplats.

”Leken blev något som barnen längtade till”

Förskolläraren Anneli Carstensen och hennes kollegor på Inspiratörens förskola i Munkedal hjälpte en grupp med yngre barn att utveckla sin fantasi och börja samspela i leken. Deras medvetna satsning har lett till att barnen i dag längtar efter lek.

Wiman: Varför känner vi lärare oss så oumbärliga?

Vad är det i vår vardag som får oss att tro att yttersta dagen är kommen bara för att vi inte är på jobbet? frågar sig Maria Wiman.

Tre råd till lärare: Så arbetar du med anpassningar

Specialpedagogen Hanna Rondahl är aktuell med en ny bok om extra anpassningar och hur ansvaret ska fördelas. ”Som lärare kan allt runt elevernas stödbehov kännas övermäktigt, och det är lätt att tänka att det borde vara ”någon annans” uppdrag”, säger hon.

Skolportens konferenser
SKOLPORTENS MAGASIN
Nytt nr av Skolportens magasin ute 31 mars!
  Skolportens magasin nr 2/2023

Nytt nr av Skolportens magasin ute 31 mars!

INTERVJU: Forskaren Emma Leifler vill att fler lärare får lära sig mer om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. TEMA: Nya perspektiv med ämnesövergripande undervisning.

Läs mer och prenumerera här!
Skolportens konferenser
Hur stöttar man elever med autism och adhd i idrottsundervisningen?
  Alexander Skytte

Hur stöttar man elever med autism och adhd i idrottsundervisningen?

Läs Skolportens intervju med Alexander Skytte, leg. lärare och författare. Han ska föreläsa på Skolportens konferens Specialpedagogik i grundskolan och kommer att tala om elever med autism och adhd i idrottsundervisningen.

Läs mer och boka din plats!
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Fokussida
Fokus förskola

Fokus förskola

Här samlar vi aktuell forskning och nyheter för dig som är verksam i förskolan.

Till fokussida
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
Fokussida
Fokussida för chefer

Fokussida för chefer

Nyheter, rapporter, forskning och utveckling för dig som är skolledare eller skolchef.

Till fokussida
Utmärkelser

Böle förskola i Piteå prisas återigen för sitt internationella samarbete

På Böle förskola genomfördes under läsåret 20212022 ett eTwinningprojekt som hette Little Red Riding Hood around Europe. För sitt projekt har förskolan för tredje gången vunnit årets eTwinningpris. Det är lärarnas sinnrika undervisningssamarbeten med andra europeiska skolor för att främja internationell förståelse bland eleverna som prisas.

Årets Förskolekraft 2023 – Malin Gummesson från Aneby

Utmärkelsen Årets Förskolekraft 2023 tilldelas Malin Gummesson, leg. förskollärare på Vireda förskola i Aneby. Hon får priset för sin drivkraft och helhetstänk som gynnar förskolans utveckling och barnens bästa. Priset delas ut av Förskoletidningen.

Brev, resande gosedjur och konst i prisad internationell undervisning

Bors högstadieskola i Värnamo och Böle förskola i Piteå har vunnit årets eTwinningpris i var sin ålderskategori. Det är lärarnas sinnrika undervisningssamarbeten med andra europeiska skolor för att främja internationell förståelse bland eleverna som prisas.

Läs fler
Fokussida
Internationellt

Internationellt

Vi har en omfattande bevakning av skolnyheter från hela världen. Välkommen in!

Till fokussida
Namn och Nytt
Ny rektor på Nybohovsskolan

Caroline Cloarec blir ny rektor på Nybohovsskolan i Liljeholmen, Stockholm. Hon kommer närmast från Solbergaskolan där hon varit biträdande rektor.

Jennika Pettersson – ny rektor på Bollnäs folkhögskola

Jennika Pettersson blir ny rektor för Bollnäs folkhögskola, hon tillträder den 17 april. Jennika arbetar idag inom Region Gävleborg som processledare inom avdelningen ledningsstöd hälso- och sjukvård.

Ulrika Hansson blir ny skolchef i Hallstahammar

Nu är rekryteringsprocessen av ny skolchef till Hallstahammars kommun avslutad. Ulrika Hansson, som idag är skolchef i Arboga kommun, tillträder sin tjänst den 29 maj och efterträder Anna Landehag som går i pension.

Läs fler Namn och Nytt
Nyhetskategorier