”Elever bör få faktagranska själva”

Dan Larhammar ska föreläsa om pseudovetenskap på Skolportens konferens i biologi. Foto. Mikael Wallerstedt

Dan Larhammar är ordförande i Kungliga Vetenskapsakademien och cellbiologiprofessor vid Uppsala universitet. I höst ska han föreläsa om pseudovetenskap på Skolportens konferens i biologi.

Vad handlar din föreläsning om?

– Jag ska tala om faktakontroll och källgranskning, och hur man kan använda pseudovetenskapen i undervisning. Det är tre områden som jag tänker ta upp: alternativmedicin och vaccinationsmotstånd, kreationism och global uppvärmning, säger Dan Larhammar, som forskar inom neurobiologi och evolution.

Hur kan lärare arbeta praktiskt med de här frågorna?

– Det finns en intressant aspekt med att arbeta med pseudovetenskap i undervisningen, nämligen att elever själva får göra faktagranskningar av källor till påståenden med hjälp av checklistor med tumregler. Om eleverna på egen hand får göra sökningar på internet kan de ta reda på hur informationen sprids, vilka som ligger bakom och om det finns några kommersiella eller ideologiska syften. I synnerhet när det gäller vaccinfrågan finns det flera fanatiska och envisa motståndare mot vaccinationer.

– Och så ska jag tala om hur svårt det kan vara att bemöta felaktiga påståenden och uppgifter. Man ska ta diskussionen – men man måste vara försiktig så att personen inte går in i försvarsställning, utan det är bättre att försöka lirka fram en konstruktiv dialog.

Av Moa Duvarci Engman

Du kan lyssna till Dan Larhammar på Skolportens konferens Fortbildning i biologi, den 28 september i Stockholm.

Konferensen berör:

• Antibiotikaresistens och evolutionsteorin – stärk elevernas förståelse med hjälp av digitala simuleringar.
• Epigenetik och hur forskningen ser på samspelet mellan arv och miljö på molekylnivå.
• Fältstudier – inspiration och praktiska verktyg för lustfylld undervisning och ökad miljömedvetenhet.
• Språkutvecklande arbetssätt i biologi – stötta dina elever att ta till sig vetenskapliga texter.
• Faktaresistens och vetenskapliga myter – så kan du använda dig av pseudovetenskap i undervisningen.

Sidan publicerades 2020-03-10 09:37 av
Sidan uppdaterades 2020-04-22 11:08 av


Relaterat

Komplexa textsamtal i fysikundervisningen

Att arbeta med textsamtal i NO-undervisningen är komplext. Det konstaterar Jenny Uddling som i sin forskning belyser både möjligheter och begränsningar till språk- och kunskapsutveckling som erbjuds under textsamtalen i fysikklassrummet.

Språket ställer till det för eleverna i genetikundervisningen

I genetikundervisningen använder lärare centrala begrepp på olika sätt beroende på sammanhang. Det gör ämnesinnehållet tvetydigt och oklart för eleverna, menar  Karin Thörne som forskat om genetikundervisningen på högstadiet.

Magister Tran: Det här krävs i utsatta skolor

HP Tran var lärare på en av de skolor som pekats ut som Sveriges sämsta. Nu har han lämnat samvetsstressen för elever som heter Johansson och Andersson. ”Det var meningsfullt, men jag orkade inte,” säger han.

Magister Tran: Det här krävs i utsatta skolor

HP Tran var lärare på en av de skolor som pekats ut som Sveriges sämsta. Nu har han lämnat samvetsstressen för elever som heter Johansson och Andersson. ”Det var meningsfullt, men jag orkade inte”, säger han.

Svårt att motivera elever till lovskola

Många av de elever som deltagit i lovskola under sommaren menar att de har lärt sig mycket. Samtidigt är det svårt att motivera alla elever som har behov av lovskolan att delta. Det visar Skolinspektionens granskning av sommarlovsskolor vid 62 grund- och gymnasieskolor.

Kommunen mobiliserar för att locka tillbaka elever till skolan

I projektet Klar framtid har Katrineholms kommun kopplat samman ett brett kontaktnät från flera olika förvaltningar och valt att kalla det för Framtidsteamet. ”Framtidsteamet är navet”, säger elevkoordinatorn Fredrik Winberg.

Hur kan man använda tydliggörande pedagogik i vuxenutbildningen?

David Edfelt, leg psykolog, ska tala om tydliggörande pedagogik i vuxenutbildningen på Skolportens webbkonferens Vuxenutbildning.

Elever tillbaka i klassrum efter 1,5 år hemma

De möttes av blommor och godis – och krav på att bära munskydd och använda handsprit. Runt om i Bangladesh har förväntansfulla elever återvänt till skolorna, som varit stängda i nästan 18 månader på grund av pandemin.

Flere vil stoppe hjemsendelsen af skolebørn i nærkontakt: ’Det er en håbløs situation’

Når børn har været i nærkontakt med en smittet, skal de hjem i karantæne. Og det påvirker børnene, skolerne og forældrene, mener flere.

”Vilda västern” och inte för barnens bästa – munskyddsrekommendationer väcker frustration i skolor i Svenskfinland

Barnens bästa har inte beaktats i de skolor där strängare munskyddsrekommendationer gäller. Det säger Hem och Skola, som ifrågasätter munskyddsrekommendationer utomhus. Lärarfacket talar om ”vilda västern” samtidigt som alltfler ifrågasätter karatänsbestämmelserna i skolorna.

Overtid og avspasering for elever? Det kan bli realiteten på seks skoler i Oslo neste år.

Overtid og avspasering for elever? Om byrådet får det som de vil, blir det realiteten på seks skoler i Oslo neste år.

Digitala verktyg i särskolans läs- och skrivundervisning

Jenny Samuelsson, logoped på DART och doktorand vid Göteborgs universitet, ska tala om digitala verktyg i särskolans läsundervisning på Skolportens konferens Grund- och gymnasiesärskolan.

Elev om nytt taggsystem: ”Bra att ingen utanför tar sig in i skolan”

Sedan två år pågår ett pilotprojekt på Nosabyskolan som gör att inga obehöriga kommer in på skolan. Elever och lärare har särskilda taggar som gör att de kan komma in på skolan.”Jag tycker att det har gått över förväntan, vi var rätt oroliga när det infördes”, säger Per Gustafsson, som är rektor på skolan.

”Ordning och reda behövs även i skolans finansiering”

Jag anser att det inte bara ska vara ordning och reda i klassrummen utan även i skolans finansiering. Med nuvarande lagstiftning får friskolorna ersättning för ett uppdrag de inte har. Jag tror att invånarna i Sundsvalls kommun håller med mig om att det är orimligt, skriver Linnea Lindquist, fd Sundsvallsbo och skoldebattör

Rädda barnen vill ha mer kunskap om rasism i skolan: Det är en bra idé

Var fjärde elev med utländsk bakgrund har blivit utsatt för diskriminering eller trakasserier i skolan av andra elever eller lärare, det visar en ny rapport från Rädda barnen. ”Jag har flera gånger blivit utsatt, så det är bra om man kan prata om det i skolan”, säger eleven Safya Ahmad.

Helsingforseleverna har haft sångförbud i ett år: ”För barnen har det blivit normalt att man inte får sjunga på musiklektionen”

Sedan ett år tillbaka har barnen i Helsingfors skolor inte fått sjunga på grund av coronapandemin – även om man gör det i grannkommunen. Det här har tvingat musiklärarna i staden att vara kreativa.

Skolportens konferenser
SKOLPORTENS MAGASIN
Nytt nr ute nu!

Nytt nr ute nu!

INTERVJU: Inkluderingen har gått för långt, ropar röster i skoldebatten. Tvärtom, menar MARA WESTLING ALLODI, professor i specialpedagogik. Inkludering är viktig för demokratin – och vi har inte ens börjat.

Läs mer!
Skolportens konferenser
Hur kan man använda tydliggörande pedagogik i vuxenutbildningen?
  David Edfelt, leg psykolog

Hur kan man använda tydliggörande pedagogik i vuxenutbildningen?

Hallå där, David Edfelt, leg psykolog, som ska tala om tydliggörande pedagogik på Skolportens webbkonferens Vuxenutbildning.

Läs mer
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Fokussida
Internationellt

Internationellt

Vi har en omfattande bevakning av skolnyheter från hela världen. Välkommen in!

Till fokussida
Namn och Nytt
Rektor har hyllats med pris för sitt demokratiarbete

Denice Sverla, biträdande rektor vid Ekebyhovs grundsärskola, som utsetts till Årets demokratiarbete vid branschgalan Skolledare 21, bland annat genom sitt arbete med elevstyrda projekt och bokutgivning.

Lina Axelsson Kihlblom: Förvaltningschef och bitr kommundirektör Nynäshamn

Lina Axelsson Kihlblom axlar rollen som förvaltningschef för den nya näringslivs- och arbetsmarknadsförvaltningen samt rollen som biträdande kommundirektör i Nynäshamn. Hon har närmast arbetat som chef för barn- och utbildningsförvaltningen.

Rektorernas första besök på nya Parkdalaskolan

Ulrika Lundin, Petra Granlund och Camilla Radovan kommer att vara rektorer på nya Parkdalaskolan i Ronneby kommun. Alla tre arbetar redan idag som rektorer på Snäckebacksskolan eller Skogsgårdsskolan. Besöket på Parkdalaskolan var efterlängtat.

Läs fler Namn och Nytt
Fokussida
Lön och karriär

Lön och karriär

Här samlar vi nyheter och forskning om t.ex. lönestatistik och karriärfrågor för dig som är lärare och skolledare.

Till fokussida
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
Utmärkelser

Rektor har hyllats med pris för sitt demokratiarbete

Denice Sverla, biträdande rektor vid Ekebyhovs grundsärskola, som utsetts till Årets demokratiarbete vid branschgalan Skolledare 21, bland annat genom sitt arbete med elevstyrda projekt och bokutgivning.

Stort europeiskt innovationpris till Piteå-förskola

Förskolor i Piteå och Kramfors finns bland pristagarna när EU-kommissionens nya europeiska lärarpris för innovativ undervisning delas ut för första gången.

Västeråslärare tog hem EU-pris – byggde drönare med eleverna

Läraren Juan Bergdahl på Hahrska gymnasiet i Västerås är en av vinnarna av EU-kommissionens nya europeiska lärarpris för innovativ undervisning.

Läs fler
Skolportens digitala kurser
Viktigt att förstå orsak till talrädsla
  Klara Härgestam

Viktigt att förstå orsak till talrädsla

Att vara rädd för att tala inför grupp är helt rimligt, till och med naturligt. Det säger Klara Härgestam, retoriker och kursledare för Skolportens digitala kurs ”Trygga talare i svenska”.

Läs mer
Fokussida
Fokus förskola

Fokus förskola

Här samlar vi aktuell forskning och nyheter för dig som är verksam i förskolan.

Till fokussida
Nyhetskategorier