”Elever bör få faktagranska själva”

Dan Larhammar ska föreläsa om pseudovetenskap på Skolportens konferens i biologi. Foto. Mikael Wallerstedt

Dan Larhammar är ordförande i Kungliga Vetenskapsakademien och cellbiologiprofessor vid Uppsala universitet. I höst ska han föreläsa om pseudovetenskap på Skolportens konferens i biologi.

Vad handlar din föreläsning om?

– Jag ska tala om faktakontroll och källgranskning, och hur man kan använda pseudovetenskapen i undervisning. Det är tre områden som jag tänker ta upp: alternativmedicin och vaccinationsmotstånd, kreationism och global uppvärmning, säger Dan Larhammar, som forskar inom neurobiologi och evolution.

Hur kan lärare arbeta praktiskt med de här frågorna?

– Det finns en intressant aspekt med att arbeta med pseudovetenskap i undervisningen, nämligen att elever själva får göra faktagranskningar av källor till påståenden med hjälp av checklistor med tumregler. Om eleverna på egen hand får göra sökningar på internet kan de ta reda på hur informationen sprids, vilka som ligger bakom och om det finns några kommersiella eller ideologiska syften. I synnerhet när det gäller vaccinfrågan finns det flera fanatiska och envisa motståndare mot vaccinationer.

– Och så ska jag tala om hur svårt det kan vara att bemöta felaktiga påståenden och uppgifter. Man ska ta diskussionen – men man måste vara försiktig så att personen inte går in i försvarsställning, utan det är bättre att försöka lirka fram en konstruktiv dialog.

Av Moa Duvarci Engman

Du kan lyssna till Dan Larhammar på Skolportens konferens Fortbildning i biologi, den 28 september i Stockholm.

Konferensen berör:

• Antibiotikaresistens och evolutionsteorin – stärk elevernas förståelse med hjälp av digitala simuleringar.
• Epigenetik och hur forskningen ser på samspelet mellan arv och miljö på molekylnivå.
• Fältstudier – inspiration och praktiska verktyg för lustfylld undervisning och ökad miljömedvetenhet.
• Språkutvecklande arbetssätt i biologi – stötta dina elever att ta till sig vetenskapliga texter.
• Faktaresistens och vetenskapliga myter – så kan du använda dig av pseudovetenskap i undervisningen.

Sidan publicerades 2020-03-10 09:37 av
Sidan uppdaterades 2020-04-22 11:08 av


Relaterat

Matematik, webbkonferens tillgänglig 26 okt-5 nov!

Hur blir man egentligen en duktig problemlösare och när kan det passa att programmera i matematiken? Vi presenterar aktuell forskning och praktiknära föreläsningar om bland annat ändringarna i kursplanen, digitala verktyg och programmering, matematiksvårigheter och elever som är särskilt begåvade i matematik. Konferensens innehåll är tillgängligt digitalt i hela 10 dagar - ta del av innehåll när och var det passar just dig!

Komplexa textsamtal i fysikundervisningen

Att arbeta med textsamtal i NO-undervisningen är komplext. Det konstaterar Jenny Uddling som i sin forskning belyser både möjligheter och begränsningar till språk- och kunskapsutveckling som erbjuds under textsamtalen i fysikklassrummet.

Språket ställer till det för eleverna i genetikundervisningen

I genetikundervisningen använder lärare centrala begrepp på olika sätt beroende på sammanhang. Det gör ämnesinnehållet tvetydigt och oklart för eleverna, menar  Karin Thörne som forskat om genetikundervisningen på högstadiet.

”Skickliga lärare ska inte till förorterna, de är redan där”

Ett fenomen finner jag väldigt lustigt. Ni vet det där med att det finns de som tror det går att flytta ”extra skickliga” lärare till utsatta områden och överösa dem med pengar så kommer skolresultaten att skjuta i höjden? Det är totalt orimligt. Det skriver läraren Alexander Skytte i ett blogginlägg.

Elever i Göteborg får inte byta skola – trots rätt i överklagan om skolvalet

Föräldrarnas missnöje med systemet för årets skolplaceringar i Göteborg fortsätter. De familjer som har överklagat till överklagandenämnden eller förvaltningsrätten har bara en liten chans att få beslutet ändrat – på grund av platsbrist på vissa skolor.

Elever om engelska i skolan: Svenska språket är svårare än man tror

Det är lätt att man glömmer bort hur viktigt det är att lära sig behärska det svenska språket. Det säger tre elever som går Engelska skolan efter att de läst DN:s artikel om skolan i Sollentuna som började undervisa 11-åringar på engelska utan tillstånd.

Här har eleverna lunch under lektionstid

På Eriksdalsskolan i Skövde har eleverna lunch under lektionstid. ”Det är en lugnare matro. Innan upplevde jag att de var stressade för de ville ut på rast direkt”, säger läraren Marina Karlsson.

Högskolan i Borås prisas för miljöarbete

Högskolan i Borås hör till de tre bästa lärosätena i Sverige, i alla fall när det gäller miljöarbete. Det är organisationen Klimatstudenterna som har rankat universitet och högskolor.

”Gjorde vi det verkligen bättre än vanligt i våras?”

Men jag är tveksam till att vi gjorde det bättre än på länge och jag är mycket kritisk till att dessa resultat används som en förevändning för mer distansundervisning också i framtiden. Vi jobbade på under en pandemi. Vi gjorde vårt yttersta. Men jag kan sätta pengar på att vi gör det bättre när inte hela världen står i brand, skriver krönikören Maria Wiman.

Stor ökning av ansökningar till yrkeshögskolorna i länet i år

Nästan 80 procent fler har sökt yrkeshögskoleutbildningar, i länet i höst jämfört med förra året, det visar en undersökning som P4 Jämtland gjort bland de olika utbildarna.

Debatt: Skolan ska vara till för elever – inte för entreprenörer med vinst som mål

Jag vill se jämlik skola där resurserna fördelas rättvist och utifrån behov. Där lärare och övrig skolpersonal har rätt förutsättningar för att utföra sitt jobb på bästa sätt. Jag vill att alla ska få samma erfarenhet som mig. Att tycka om att gå i skolan och tycka om att lära sig saker och få det stöd man behöver, skriver Elin Lundgren, riksdagsledamot (S), legitimerad lärare.

”Det vi läser om flyktingar sitter jag med i klassrummet”

Deltagarna i Ingela Börjessons klass har flytt från länder i krig och enorm fattigdom. ”Jag förundras över att de fortfarande står upp och nu har ett normalt liv. Det är imponerande”, säger hon.

Elever slog larm om högerextrema åsikter: ”Ledningen har känt till det”

Tidigare elever på det aktuella programmet på Katedralskolan säger att de slagit larm om sexistiska och högerextrema elever på utbildningen förut. ”Jag blir förbannad när ledningen säger att de inte känt till någonting,” säger en av eleverna till SVT Nyheter.

”Låt våra elever få gå i sin gymnasieskola”

Våra elever har redan betalat ett högt pris för kampen mot virusspridningen. De är inte smittbärare i samma omfattning som andra, de dör inte av viruset och de behöver gå i skolan för sin utbildnings, utvecklings och hälsas skull. Vad kostar det dem om skolorna stängs igen, skriver rektor Marie Svensson, Bryggeriets gymnasium i Malmö.

UHR: ”För tidigt att säga om det blir av”

Regeringen öppnar nu för att låta en begränsad grupp skriva högskoleprovet i höst. Det skulle kunna vara de personer som inte har ett provresultat sedan tidigare. UHR:s generaldirektör Karin Röding säger att det är en bra begränsning, men hon kan inte ge nåt besked idag om det trots allt blir prov i höst för den här gruppen.

Kartläggning av skolhuvudmäns stöd till elever under Corona-pandemin

Under våren genomförde Skolinspektionen en kartläggning av 106 huvudmän med särskilt fokus på stöd till elever i grundskolan. Pandemin har påverkat möjligheterna att ge eleverna det stöd de behöver, men många huvudmän arbetar aktivt med att hantera och kompensera för de upplevda utmaningarna.

Konferenser

Förändringar av höstens konferenser

På grund av rådande läge övergår samtliga höstens konferenser till digitalt format. Du som är anmäld till en fysisk konferens flyttas automatiskt över till webbkonferensen och behåller din plats. Vi kontaktar dig personligen för mer information. Läs mer här.

SKOLPORTENS MAGASIN
Nytt nr ute 22 oktober!

Nytt nr ute 22 oktober!

Tema: En skola på vetenskaplig grund? Intervju: Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson vill inte släppa lärarperspektivet.

Läs mer här
Betyg & Bedömning
Temabrev om betyg & bedömning
  Temabrev från 7 oktober 2020

Temabrev om betyg & bedömning

I vardagen närmar det sig skarpt läge för landets lärare när höstterminens betyg ska sättas. Under en pågående pandemi är det mer komplicerat än någonsin. I det här brevet har vi samlat de senaste nyheterna, debatterna, forskningsrönen men också lärarstöd om betyg och bedömning.

Läs hela brevet här
Erbjudande
Bedömningsunderlag lärarlönelyftet

Bedömningsunderlag lärarlönelyftet

Ska du se över fördelningen av lärarlönelyftet 2020? Med Skolportens bedömningsunderlag för lärarlönelyftet får du ett enkelt verktyg som hjälper till i det komplexa arbetet.

Läs mer och beställ här
KONFERENS
Så hanterar du utmanande personalsamtal
  Foto: Marcus Gustafsson

Så hanterar du utmanande personalsamtal

Jakob Carlander, leg psykoterapeut, handledare och författare, ska föreläsa på Skolportens konferens Rektor i förskolan. Han ska tala om strategier som kan underlätta hanteringen av svåra personalsamtal, och vad rektorer bör undvika för att inte hamna i konfliktfyllda situationer med medarbetare.

Läs mer
Fortbildning
Skolporten satsar på digitala konferenser

Skolporten satsar på digitala konferenser

I höst storsatsar Skolporten på digital fortbildning. "Vi tror att vår digitala satsning kommer att komma många i skolan och förskolan till nytta", säger Birgitta Hartzell, Skolportens vd.

Läs hela artikeln
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
Läsårstider
När börjar höstterminen?

När börjar höstterminen?

Vi har samlat hela Sveriges grundskolors läsårstider för 2020/2021.

Hitta din kommun
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
Namn och Nytt

Tillsättningen av rektorstjänsterna i Trelleborgs kommun är nu klar

Nu är rekryteringen till rektorstjänsterna i Trelleborgs kommun avslutad och följande personer kommer att tillträda tjänsten som rektor i något av Trelleborgs nio nya rektorsområden.

Rektor invald i nationell styrelse

På dagens förbundsförsamling har rektor Martin Hellström blivit invald som styrelseledamot i Sveriges universitets- och högskoleförbunds, SUHF, styrelse för perioden 2021-2023.

UHR:s tidigare gd blir ny utbildningsordförande hos IVA

Karin Röding blir ny ordförande för Utbildning och forskning vid Kungliga ingenjörsvetenskapsakademien.

Rektor på Allbo lärcenter får lämna sin tjänst

Rektorn på Allbo lärcenter i Alvesta Daniel Söderberg får lämna sin tjänst efter att ha varit rektor där sedan 2013.

Skolchef Fredric Norlin slutar i Kristinehamns kommun

Efter snart åtta år som skolchef på skolförvaltningen i Kristinehamns kommun meddelar Fredric Norlin under måndagen att han nu går vidare till ett nytt uppdrag på Region Värmland och därmed avslutar sin anställning i Kristinehamn.

Skolporten 20 år
Uppdrag: Att göra skillnad

Uppdrag: Att göra skillnad

Skolporten fyller 20 år! Det startade med ett enkelt faxbrev till Sveriges rektorer. I dag når vi mer än en tredjedel av skolans personal. Läs om Skolportens resa sedan starten år 2000.

Läs mer
Student
För dig som ska bli lärare

För dig som ska bli lärare

Här samlar vi nyheter, forskning och annan relevant information till dig som studerar och som snart ska ut i yrkeslivet.

Läs mer
Utmärkelser

Nya Läraren nominerad igen – till europeiskt kommunikationspris

Nya Läraren, webbplatsen och magasinen, är nominerad – igen. Den här gången till ett av Europas tyngsta kommunikationspris. Dubbelt upp, till och med.

Sverige lärare tilldelas Guldäpplets Särskilda pris 2020

”Under vårterminen 2020 ställdes skolan inför extraordinära utmaningar. Vi har sett ett fantastiskt arbete i skolor för att hantera en svår och osäker situation som vi aldrig varit med om förut”, säger Per-Arne Andersson, avdelningschef på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Alla Sveriges lärare får Guldäpplejuryns Särskilda Pris 2020

Nu firar vi Sveriges lärare för deras insatser, engagemang, kompetens och kreativitet i mötet med pandemin. Guldäpplets Särskilda Pris 2020 tilldelas alla Sveriges lärare!

Läs fler
Fjärr- och distansundervisning
Skola på distans

Skola på distans

Här samlar vi verktyg och information för dig som undervisar från annan plats.

Läs mer
Nyhetskategorier