Elevhälsoteamet ska göra Malmaskolan likvärdig

Pisa-undersökningen visar att skolan blivit sämre på att kompensera för elevens sociala bakgrund. På Malmaskolan i Kolsva bedrivs ett omfattande elevhälsoarbete för att eleverna ska få det stöd de har rätt till.  Bland annat arbetar skolan framgångsrikt med att få hemmasittare tillbaka till skolan.

Läs hela artikeln här!

Sidan publicerades 2017-01-10 06:29 av John Miller


Relaterat

Matz Nilsson invald i Sacostyrelsen

Sveriges Skolledarförbunds förbundsordförande Matz Nilsson har blivit invald som ordinarie ledamot i Sacos styrelse. Läs hela artikeln här!

Forskare: ”Kompetensbristen det absolut största tillväxthindret”

Kompetensbristen är på allas läppar och behoven är skriande i nästan samtliga branscher i Sverige. Under ett seminarium arrangerat av SPN var det tydligt hur omfattande problemet är. ”Att bara satsa på utbildning när de andra pusselbitarna saknas är som att slänga pengarna i sjön”, sa Nils Karlson, vd på forskningsinstitutet Ratio. Läs hela artikeln här!

”Pojkar på efterkälken ett problem för framtidens arbetsliv”

Svenska 15-åringar presterar över genomsnittet i ett Pisa-test som mäter förmågan att lösa problem. Det är positivt. Negativt är gapet mellan könen, 42 poäng, till flickors fördel. Skillnaden måste skolan ta på allvar, annars får det negativa effekter på framtidens arbetsliv, skriver Karin Rebas, skolpolitisk expert, Svenskt Näringsliv. Läs hela artikeln här!

Dubbla budskap när Löfven säljer Sverige med friskolor

Regeringen använder privata friskolor som ett säljargument för att Stockholm ska få EU:s läkemedelsinstitution. Skolorna har inte tillfrågats om de vill vara med i sammanhanget. Den sittande regeringen måste bestämma sig för vilken inställning de har till landets friskolor, säger Peter Bergström, vd för Futuraskolan. Läs hela artikeln här!

Så lyfte Lekeberg skolans attityder

Lekebergs kommun är den kommun som har fått bästa rankningen gällande företagsklimat i Örebroregionen. Särskilt vad gäller skolans attityder kring företagande. Kommunen har klättrat hela 113 platser på ett år i just den frågan. Läs hela artikeln här!

Lekeberg är länets mest effektiva skolkommun

Ett långsiktigt kvalitetsarbete med klara mål, elevfokus och resurser som används där de gör mest nytta, är tre faktorer som bidrar till mer effektiva skolkommuner. Lekebergs kommun är bland de tio bästa i landet. Läs hela artikeln här!

Kinesisk förskola misstänks ha drogat barn

En förskola i Peking misstänks ha drogat barnen. Enligt uppgifter från föräldrarna ska det också ha förekommit fysisk och mental bestraffning. Nu protesterar föräldrarna och myndigheter anklagas för att ha döljt händelserna. Läs hela artikeln här!

Skolinspektionen: Sexuella trakasserier i skolan

Tusentals elever har berättat om sina upplevelser under #tystiklassen och #räckupphanden. Här kan du läsa om vad som gäller i skolan och vad Skolinspektionen gör. Läs hela artikeln här!

SD vill stoppa nya religiösa friskolor

Sverigedemokraterna vill i likhet med Liberalerna sätta stopp för nyetableringen av religiösa friskolor. Det sade Mattias Karlsson, gruppledare i riksdagen, när han höll tal på partiets landsdagar på fredagen. Därmed finns en majoritet i riksdagen mot nyetableringen av friskolor med konfessionella inslag. Läs hela artikeln här!

#tystiklassen – sexuella trakasserier i skolan

Uppropen om sexuella trakasserier och övergrepp har nu nått skolan.  Hur gör vi skolan till en trygg plats för alla elever? Hör Julia Lindh, förbundsordförande för Sveriges Elevråd, Svea, Lina Hultqvist, Sveriges Elevkårer, som representerar elever i grund- och gymnasieskolan och Matz Nilsson, Skolledarna. (webb-radio) Läs hela artikeln här!

Nu tar fler nyanlända snabbspåret till läraryrket

Snabbspåret vid Umeå universitet har blivit en succé för nyanlända lärare.  Den första gruppen har avslutat utbildningen – och redan nu har en fjärdedel fått vikariatjobb. Läs hela artikeln här!

Fler sommarkurser ska ge fler lärare snabbare

Nu blir det fler sommarkurser för snabbare väg till lärarjobbet. Totalt rör det sig om 2 000 nya högskoleplatser nästa år, det föreslår regeringen i budgetproposition för 2018. Läs hela artikeln här!

SD vill stoppa nyetablering av religiösa friskolor

Under Sverigedemokraternas landsdagar har partiets nya förslag till migrationspolitik debatterats. Bland annat vill partiet stoppa all nyetablering av religiösa friskolor till dess att tillsynen av dem har förstärks. Läs hela artikeln här!

A Chinese kindergarten is being investigated for sexually abusing and drugging children

Police are investigating claims of sexual molestation and needlemarks on children at a Beijing kindergarten. Läs hela artikeln här!

Hver 12. folkeskoleelev bliver testet for ordblindhed

Siden den nationale ordblindetest blev indført, er mere end 18.000 folkeskoleelever blevet vurderet ordblinde. Läs hela artikeln här!

Growing proportion of private faith schools fail Ofsted inspections

Watchdog reports sharp decline in outcomes due to concerns about leadership and teaching of British values. Läs hela artikeln här!

Konferenser
Aktuella chefstjänster
Fler platsannonser
Nyhetskategorier
Magasin skolporten
Likvärdig skola

Likvärdig skola

Senaste numret av Skolportens forskningsmagasin har tema likvärdighet. Är magasinet nytt för dig? Missa inte vårt erbjudande: prova på 2 nr för bara 99 kr!

Läs mer och teckna en prenumeration!
Aktuella arbetsgivare
Mest läst senaste 30 dagarna

Skolinspektionen svarar på kritiken

Skolinspektionens kvalitetsgranskning av förskolan får kritik för att fokusera för mycket på brister och problem. Generaldirektör Helén Ängmo försvarar myndighetens arbetssätt – och tänker börja använda det även i skolan. Läs hela artikeln här!

Föräldrar byter kommun när stöd till elever varierar

Skolan ska vara likvärdig för alla barn, oavsett var man bor i landet. Men när det kommer till elever med särskilda behov, exempelvis barn som har ADHD eller Aspergers, kan stödet som erbjuds se väldigt olika ut i olika kommuner. Så pass att en del familjer känner sig tvungna att flytta för att få den hjälp som de menar sig ha rätt till. Läs hela artikeln här!

Skolledarens uppmaning: ”Rektorer, satsa på tvålärarsystem”

En uppmaning från skolledaren Eva Myrehed Karlsson: ”Rektorer, använd statliga medel för att införa tvålärarsystem i ett långsiktigt pedagogiskt utvecklingsarbete”. Läs hela artikeln här!

Skolforskningsinstitutets chef avgår i protest

Lena Adamson, chef för Skolforskningsinstitutet, har begärt entledigande från sitt uppdrag från 1 februari 2018. Skälet: bristande stöd från regeringen. Läs hela artikeln här!

Skolan förlängs ett år – obligatorisk redan från sex år

Skolplikten ska gälla från och med det år barnet fyller sex år från den 1 januari 2018, vilket innebär att grundskolan blir tio år, i stället för nio som det är i dag. Det beslutet kommer att tas i riksdagen på onsdagen. Läs hela artikeln här!