En skola för alla

KRÖNIKA/KARIN BERG

Karin Berg

Karin Berg.

MIN FARFAR HADE läshuvud, sades det under min uppväxt. Ändå slutade han skolan vid tolv års ålder eftersom hans bakgrund och klass inte tillät honom att studera vidare. Det kom att bli hans stora sorg i livet. Huruvida min farmors huvud var lämpat för vidare studier var det ingen som reflekterade över. Hon var ju flicka, dessutom ensam flicka i en familj med tre söner, och så klart skulle inte hon studera vidare. Min pappa var den första i sin släkt att ta studenten. Detta efter att den nya gymnasieskolan, som gjorde gymnasiestudier mer tillgängliga för alla samhällsklasser, införts. Min mamma lyckades efter mycket slit på Komvux trassla sig in på universitetet.

När sedan jag och min syster började skolan var klassresan ett faktum. Gymnasiestudier var en självklarhet och universitetens utbud stod lika öppet för oss som för alla andra.

För mig är det detta den moderna skolan handlar om. En kompensatorisk skola där alla, oavsett bakgrund, har möjlighet att tillgodogöra sig kunskap på hög nivå. En skola som lyckas kompensera för människors olika bakgrund är demokratins starkaste medel. För en sådan skola skapar ett samhälle där alla har verktyg för att göra sin röst hörd, skapa opinion och bli lyssnade på. Det blir ett samhälle där livets och mänsklighetens alla nyanser får utrymme. Ett samhälle med en god skola för alla är också ett samhälle där människorna lever längre, är friskare och lyckligare – det visar otaliga studier. Det är också ett samhälle som rent samhällsekonomiskt är rikt. Och det är ju därför, och bara därför, som OECD är så engagerade just i skolfrågor.

En gång för inte så länge sedan var svensk skola också världsbäst på att verka kompensatoriskt. Så är det inte längre. Svenska skolans likvärdighet har sjunkit under hela 2000-talet, till dagens med svenska mått mätt mycket låga nivåer. I dag spelar det återigen roll vilka föräldrar du har och i vilken skola du går. Något som är alarmerande på många olika plan samtidigt, demokratiskt, ekonomiskt och individuellt.

Personligen har jag hela mitt välstånd att tacka den kompensatoriska skolan för. Samtidigt är det numera inte mina barn som individuellt kommer att drabbas av skolans bristande kompensatoriska förmåga. Men jag minns fortfarande min farfars sorg över att han aldrig fick läsa vidare, och jag minns min farmors kapacitet och kraft som bara fick utrymme inom familjens ram. Deras historia är min historia. Därför kommer den likvärdiga skolan alltid att vara den viktigaste frågan för mig. Någon kanske vill klistra en politisk färg på likvärdigheten, men för demokratins skull, för ekonomin och för var och en av oss borde likvärdigheten och skolans kompensatoriska förmåga vara viktigast för oss alla.

Fakta/Karin Berg är gymnasielärare på Schillerska gymnasiet i Göteborg. Hon gör även podden Skolsverige tillsammans med läraren Jacob Möllstam, och bloggar och twittrar under pseudonymen Fröken Bagare


Artikeln är publicerad i Skolportens forskningsmagasin nr 5 2017, prenumerera eller beställ ditt ex här! 

NYHET!

Nu kan du även köpa digitala lösnummer av Skolporten i App Store eller Google Play!

Sidan publicerades 2017-11-16 16:43 av Moa Duvarci Engman


Relaterat

Skolbibliotek, 21-22 mars i Göteborg

Som central plats för kunskapsinhämtning och läsinspiration har biblioteket sin självklara plats. Under denna konferens fördjupar vi oss i det källkritiska uppdraget vilket följer som en röd tråd under båda dagarna. Välkommen till Skolportens årliga mötesplats för dig som är skolbibliotekarie!

Indfør studenterombud i hele landet

I Danmark har vi et enkelt studenterombud, der er ansat på Københavns Universitet. Stillingen blev oprettet, dengang Penkowa-sagen startede, og man må sige, at stillingen har været brugbar, for den tiltalte studerende blev frifundet for plagiat i sagen.

Sonesson: Genomför studien om heder i Göteborgs skolor

Endast 900 elever i Göteborg har svarat på enkäten om heder. Trots upprepade påstötningar från projektledare är det flera skolor som avstått. Av 24 utvalda kommunala skolor är det endast 15 som deltagit. Resultatet är ännu sämre för de fristående. Endast fyra har medverkat av 34 fristående skolor. Rektorerna måste ta sitt ansvar och stödja kartläggningen, skriver Jenny Sonesson på ledarplats.

Ordning i klassrummen ska få Liberalerna att växa

Bättre politik på de områden där man inte lyckades i alliansregeringen. Det är Liberalernas strategi för att vinna tillbaka väljare. Tyngdpunkterna är skolan, integrationen och de liberala värderingarna. ”Vi vill ha en ideologisk valrörelse”, säger partisekreteraren Maria Arnholm.

Fler initiativ för stärkt likvärdighet och ökad närvaro i skolan

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss för en bättre och mer likvärdig skola. Beslutet innebär bland annat att regeringen nu går vidare med fler av de förslag som Skolkommissionen lämnade i sitt slutbetänkande under fjolåret.

Åtta flickors liv i världen: Så var min första skoldag

Åtta flickors första skoldag: ”Jag gråter inte längre nu”

”Vuxenutbildning är den största utmaningen i dag”

Utbildnings-Sverige har blivit för mycket av betygs- och poängfabrik, anser Gunnar Danielsson, rektor inom Folkuniversitetet. Han vill lyfta bildningsperspektivet. ”Visst, alla bör ha gymnasieutbildning, men det är så viktigt att förmedla andra värden också – bildning, nyfikenhet och intresse för omvärlden.

Samuel, 18: ”Jag känner mig inte längre säker i skolan”

Samuel Zeif, 18, förlorade sin bästa vän i skolmassakern i Florida. Han bröt ihop framför USA:s president Donald Trump. ”Jag känner mig inte längre bekväm i mitt land… Jag känner mig inte längre säker i skolan”, säger han med tårar i ögonen. Trumps svar: Beväpna lärarna.

Här är internet en ”revolution” i skolan

Plötsligt finns hela världen i klassrummet. Den snabba utvecklingen inom solenergi och it har skapat ett paradigmskifte i utbildningen på låg- och mellanstadieskolan i Bagaï, vid gränsen mellan Kamerun och Nigeria. ”Det är verkligen en stor revolution”, säger rektorn Djemegued Dieudonne.

76 skolflickor räddade i Nigeria

Militären i Nigeria har räddat 76 skolflickor, och hittat två döda efter att jihadiströrelsen Boko Haram tog sig in i byn Dapchi.

Allt fler deltar i modersmålsundervisning

I dag är internationella modersmålsdagen. Antalet elever som deltar i modersmålsundervisning har ökat med 60 procent de senaste fem åren. En av dem är sjuåriga Rayan som läser kurdiska på Västerholms friskola i Skärholmen i Stockholm

Storsatsning på att utbilda kommunens alla lärare i NPF

Norrtälje satsar stort på att höja kompetensen inom neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Alla rektorer, lärare och fritidspedagoger ska utbildas och lokalerna ska anpassas. ”Ambitionen är att alla elever ska få det yttersta bemötandet”, säger Helene Walukiewicz.

Psykologen: ”I vardagen ska vi ha gränser”

Det finns de som tror att lågaffektivt bemötande handlar om att inte agera alls, men det fungerar inte, betonar psykologen Bo Hejlskov Elvén.  ”Man måste skilja på vardag och kris. I vardagen ska vi självklart ha gränser”, säger han.

Sveriges viktigaste jobb finns i välfärden – Rekryteringsrapport 2018

Välfärden kommer att behöva öka antalet anställda med knappt 200 000 personer fram till 2026, om inga förändringar sker, därutöver förväntas cirka 300 000 medarbetare gå i pension under perioden. Antalet pensioneringar är dock färre än i SKL:s tidigare prognos. Behovsökning och pensionsavgångar fram till 2026 summeras till 508 000 personer. Störst är behovsökningen inom äldreomsorg och gymnasieskola. (pdf)

Kränkande språk allt lägre ner i åldrarna

Språket blir allt grövre lägre ner i åldrarna. Det visar en undersökning som en skola i Ånge har gjort. Redan i årskurs tre blir barn kallade för hora. ”Det blir som ett litet hål i hjärtat”, säger Milton Löfstrand i årskurs tre.

Att vara lugnet i stormen

Hantera, utvärdera och förändra. Det är tre grundprinciper för lärare som jobbar med lågaffektivt bemötande i klassrummet. En av dem är lågstadieläraren Johan Sander. ”Det är min uppgift som lärare att ta reda på orsakerna till beteendemässiga svårigheter hos eleverna och förändra undervisningen så att det inte händer igen”.

Konferenser
Ny fokussida
Studie- och yrkesvägledning
  Foto: Warren Wong/Unsplash

Studie- och yrkesvägledning

Här belyser vi studie- och yrkesvägledningens viktiga funktion för att hjälpa eleverna att göra hållbara val för sin framtid. Utöver nyheter hittar du debatt, forskning och rapporter i ämnet.

Till Studie- och yrkesvägledning
Aktuella chefstjänster
Fler platsannonser
Nyhetskategorier
SKOLPORTENS MAGASIN
Tema: Förskola i Skolportens magasin
  Nytt nr ute 7 februari!

Tema: Förskola i Skolportens magasin

Tema: Undervisning i förskolan. I den kommande läroplanen för förskolan betonas undervisningen. Men hur ska den se ut för de allra minsta? Missa inte kampanjpriset – 2 nr för 99 kr! (endast för nya prenumeranter)

Läs mer och prenumerera här!
Aktuella arbetsgivare
Mest läst senaste veckan

Här är lärarlönerna högst – och lägst

Lärarna och rektorerna i Stockholms län tjänar bäst. Medan lönerna är lägst i Gotlands, Blekinges, Värmlands, Dalarnas, Jämtlands och Västerbottens län. Hur ligger du till i lönestatistiken?

Unik skolsatsning på adhd och autism

I en unik satsning utbildar Norrtälje kommun nu all förskole -och skolpersonal i att bemöta barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

”Ge rektorer skydd som blåljuspersonal”

Rektorer utsätts oftare för försök till otillbörlig påverkan. Ibland handlar det om föräldrar med starka synpunkter i pedagogiska frågor, ibland till och med om hot och våld. Rektorer bör ingå i den grupp som lagstiftningen pekar ut som särskilt allvarliga att rikta hot mot, skriver Matz Nilsson, Sveriges Skolledarförbund.

Pedagog ny titel i Malmö

Bristen på förskollärare fick Malmö stad att inrätta en ny sorts pedagogtjänst. Kravet är 120 högskolepoäng.

Regeringen vill att estetiska ämnen blir obligatoriska

Ett estetiskt ämne ska införas i alla nationella program i gymnasieskolan. Förslaget kommer från regeringen som skickar det vidare till lagrådet.

Konferens
För dig som undervisar i musik

För dig som undervisar i musik

Konferensen tar bland annat upp: likvärdig bedömning av musikkunskap, musiksalens digitala verktygslåda, elevers lustfyllda låtskrivande i praktiken och hur du kan skapa ett kreativt förhållningssätt till musikundervisningen. Välkommen!

Läs mer och boka plats