Hoppa till sidinnehåll
Slöjd

Entreprenöriell slöjd

Publicerad:2014-04-03
Uppdaterad:2023-08-31
Moa Duvarci Engman
Skribent:Moa Duvarci Engman

Slöjdämnet ger eleverna en otrolig möjlighet att utveckla de entreprenöriella kompetenserna, menar Peter Hasselskog, utbildad slöjdlärare och lektor i slöjd vid Göteborgs universitet.

Peter Hasselskog
Slöjd är ett entreprenöriellt ämne som bland annat tränar kreativitet, förmågan att lösa problem och ta ansvar, menar Peter Hasselskog.

Skolporten ger nu i april för första gången en konferens för slöjdlärare. Peter Hasselskog ska föreläsa om kursplanen samt om bedömning och betygssättning i slöjdämnet.

– Det är lite speciella förutsättningar eftersom slöjdundervisningen fortfarande oftast är uppdelad i trä- och metall respektive textil, men där kursplanen och betyget gäller slöjd, säger Peter Hasselskog, som har varit med och tagit fram slöjdämnets kursplan i Lgr11 för Skolverkets räkning.

Något som ligger Peter Hasselskog varmt om hjärtat när det gäller slöjdämnet är de entreprenöriella förmågorna, som kreativitet, att se möjligheter, lösa problem, ta ansvar och initiativ.

– Dessutom förmågan att kunna fatta välgrundade beslut och att sätta ord på dem – det är precis det vi jobbar med i slöjden.

Han menar att det är allt för få utanför slöjdsalens väggar som känner till vad som motiverar slöjd som ett obligatoriskt ämne idag. Många ser slöjd som ett roligt avbrott i den viktiga skolveckan, och tror att slöjd främst handlar om att lära sig om olika hantverkstekniker.

Visst handlar det fortfarande om att lära sig om slöjd och hantverk, men också om att lära sig genom slöjd, i den konkreta processen från idé till färdig produkt, säger Peter Hasselskog.

– Det är ett annat sätt att lära, kunskap i och genom handling. Om man tar matematik till exempel så behöver vissa elever känna, uppleva, göra, för att lära sig.

– Matematik blir väldigt påtagligt om man mäter en planka i slöjdsalen istället för att föreställa sig 80 centimeter.

Bägge Skolportens konferenser om slöjd är fullbokade, även det extrainsatta tillfället 12-13 maj i Stockholm.

Moa Duvarci Engman

Artikeln är tidigare publicerad i Skolportens forskningsmagasin nr 1 2014.
Stockholm

Undervisa i Artificiell intelligens

Välkommen till Skolportens konferens för dig som planerar att undervisa i det nya gymnasieämnet artificiell intelligens. Ta del av aktuell forskning som utgår från ämnets syftesbeskrivning, och få praktiska verktyg som hjälper dig att planera och genomföra kurserna. Innehållet är även intressant för dig som vill veta mer om AI i samband med undervisning generellt, samt för dig som undervisar inom vuxenutbildningen.
Läs mer & boka
Gy–Vux
3 okt

Högläsning i förskolan

I den här kursen med kursledare Ann S. Pihlgren får du handfast information om hur högläsningsstunderna kan bli så språkutvecklande som möjligt, och ett viktigt nav som förskolans undervisning kan kretsa runt. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr!
Mer info
Fsk
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev