Hoppa till sidinnehåll
Slöjd

Entreprenöriell slöjd

Publicerad:2014-04-03
Uppdaterad:31 augusti
Moa Duvarci Engman
Skribent:Moa Duvarci Engman

Slöjdämnet ger eleverna en otrolig möjlighet att utveckla de entreprenöriella kompetenserna, menar Peter Hasselskog, utbildad slöjdlärare och lektor i slöjd vid Göteborgs universitet.

Peter Hasselskog
Slöjd är ett entreprenöriellt ämne som bland annat tränar kreativitet, förmågan att lösa problem och ta ansvar, menar Peter Hasselskog.

Skolporten ger nu i april för första gången en konferens för slöjdlärare. Peter Hasselskog ska föreläsa om kursplanen samt om bedömning och betygssättning i slöjdämnet.

– Det är lite speciella förutsättningar eftersom slöjdundervisningen fortfarande oftast är uppdelad i trä- och metall respektive textil, men där kursplanen och betyget gäller slöjd, säger Peter Hasselskog, som har varit med och tagit fram slöjdämnets kursplan i Lgr11 för Skolverkets räkning.

Något som ligger Peter Hasselskog varmt om hjärtat när det gäller slöjdämnet är de entreprenöriella förmågorna, som kreativitet, att se möjligheter, lösa problem, ta ansvar och initiativ.

– Dessutom förmågan att kunna fatta välgrundade beslut och att sätta ord på dem – det är precis det vi jobbar med i slöjden.

Han menar att det är allt för få utanför slöjdsalens väggar som känner till vad som motiverar slöjd som ett obligatoriskt ämne idag. Många ser slöjd som ett roligt avbrott i den viktiga skolveckan, och tror att slöjd främst handlar om att lära sig om olika hantverkstekniker.

Visst handlar det fortfarande om att lära sig om slöjd och hantverk, men också om att lära sig genom slöjd, i den konkreta processen från idé till färdig produkt, säger Peter Hasselskog.

– Det är ett annat sätt att lära, kunskap i och genom handling. Om man tar matematik till exempel så behöver vissa elever känna, uppleva, göra, för att lära sig.

– Matematik blir väldigt påtagligt om man mäter en planka i slöjdsalen istället för att föreställa sig 80 centimeter.

Bägge Skolportens konferenser om slöjd är fullbokade, även det extrainsatta tillfället 12-13 maj i Stockholm.

Moa Duvarci Engman

Artikeln är tidigare publicerad i Skolportens forskningsmagasin nr 1 2014.
Slöjd
Göteborg

Elevhälsa

Välkommen till Skolportens årliga konferens för hela elevhälsoteamet! Ta del av aktuell forskning och få praktiska exempel som berör hela teamet. Delta på plats i Göteborg eller via webbkonferensen. Boka nu till bästa pris, 4 285 kr ex. moms (ord. pris 5 795 kr ex. moms) t.o.m. 31/10!
Läs mer & boka
Åk F–Gy
30 nov – 1 dec

Rättssäker betygssättning

Förbättra din förmåga att sätta likvärdiga och rättssäkra betyg genom en handfast kurs som leds av betygsexperterna Per Måhl och Bo Sundblad. Köp kursen för 749 kr ex. moms och få tillgång till den i 6 månader. Kursintyg ingår!
Mer info
Åk 4–Vux
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev