Dela:

Entreprenöriell slöjd

Slöjdämnet ger eleverna en otrolig möjlighet att utveckla de entreprenöriella kompetenserna, menar Peter Hasselskog, utbildad slöjdlärare och lektor i slöjd vid Göteborgs universitet.

Peter Hasselskog

Slöjd är ett entreprenöriellt ämne som bland annat tränar kreativitet, förmågan att lösa problem och ta ansvar, menar Peter Hasselskog.

Skolporten ger nu i april för första gången en konferens för slöjdlärare. Peter Hasselskog ska föreläsa om kursplanen samt om bedömning och betygssättning i slöjdämnet.

– Det är lite speciella förutsättningar eftersom slöjdundervisningen fortfarande oftast är uppdelad i trä- och metall respektive textil, men där kursplanen och betyget gäller slöjd, säger Peter Hasselskog, som har varit med och tagit fram slöjdämnets kursplan i Lgr11 för Skolverkets räkning.

Något som ligger Peter Hasselskog varmt om hjärtat när det gäller slöjdämnet är de entreprenöriella förmågorna, som kreativitet, att se möjligheter, lösa problem, ta ansvar och initiativ.

– Dessutom förmågan att kunna fatta välgrundade beslut och att sätta ord på dem – det är precis det vi jobbar med i slöjden.

Han menar att det är allt för få utanför slöjdsalens väggar som känner till vad som motiverar slöjd som ett obligatoriskt ämne idag. Många ser slöjd som ett roligt avbrott i den viktiga skolveckan, och tror att slöjd främst handlar om att lära sig om olika hantverkstekniker.

Visst handlar det fortfarande om att lära sig om slöjd och hantverk, men också om att lära sig genom slöjd, i den konkreta processen från idé till färdig produkt, säger Peter Hasselskog.

– Det är ett annat sätt att lära, kunskap i och genom handling. Om man tar matematik till exempel så behöver vissa elever känna, uppleva, göra, för att lära sig.

– Matematik blir väldigt påtagligt om man mäter en planka i slöjdsalen istället för att föreställa sig 80 centimeter.

Bägge Skolportens konferenser om slöjd är fullbokade, även det extrainsatta tillfället 12-13 maj i Stockholm.

Moa Duvarci Engman

Artikeln är tidigare publicerad i Skolportens forskningsmagasin nr 1 2014.

Sidan publicerades 2014-04-03 15:11 av Moa Duvarci Engman
Sidan uppdaterades 2014-04-07 13:08 av Moa Duvarci Engman


Relaterat

På elevens sida – möt Ann-Marie Begler

Skolans utmaning handlar om de svaga eleverna, de som har sämst förutsättningar för att lära sig. Det menar Ann-Marie Begler, Skolinspektionens chef.

Bedömning för lärande ett kraftfullt verktyg

Bedömning för lärande är ett av de mest kraftfulla verktygen för att höja elevers resultat. Och det är de svaga eleverna som förbättrar sina resultat mest. Det visar Andreia Balans forskning.

De slopade läxorna – för likvärdigheten

Den som även pluggar ­hemma lär sig mer. Det ­säger ­rektor Jessica ­Grandin på Backebo­skolan. Trots det ­införde hon ­läxstopp på ­skolan för tio år sedan. ”Ger du läxor förstärks ojämlikheten”, säger hon.

Debatt: ”Vilka elever som får ett F är ett lotteri”

Det finns många länder som har en tydlig gräns för vad som anses vara en godkänd nivå, så det i sig är inte något ovanligt i ett skolsystem. Det finns dock en hel del saker i Sverige som avviker från hur det ser ut i många andra länder och som gör att det är svårt att låta Lotta Edholms uttalanden passera obemärkt förbi, skriver Johan Lindström, f d lärare och skolledare.

Ett nytt Dream Team – för Sveriges lärare

Ett av Sveriges största fackförbund, Sveriges Lärare, bildas vid årsskiftet. Nu är det klart att de två förbundens redaktioner, Läraren och Skolvärlden, också går ihop. ”Vi bildar ett Dream Team”, säger Michael Jonsson som blir chefredaktör för den nya redaktionen.

Läraren: ”Svårt att anpassa undervisning för 30 elever i en klass”

Många elever som ligger i framkant får inte tillräckligt stimulerande undervisning, visar Skolinspektionens granskning. ”Vi borde bli bättre på att jobba med de stora frågorna som kan vara lite obekväma som pedagog”, säger läraren Karin Boberg.

Rektorernas svar – när skolpersonal anklagas för rasism: ”Inget vi känner igen”

Ungdomar i nordöstra Göteborg blir ofta utsatta för rasism och inte sällan sker det från skolpersonal. Detta enligt en rapport som socialförvaltningen i nordost har tagit fram. ”Lärarna får kanske klä skott för känslan av utanförskap”, säger Roger Blom och Kalina Folme, rektorer på Angeredsgymnasiet.

Skolpolitiker anmäld för kränkning av lärare

En ledamot i Karlstads barn- och ungdomsnämnd har tillsammans med en annan förälder anmälts för kränkande beteende mot två lärare. Politikern uppges ha krävt att rektorn skulle få bort lärarna

”Det behövs mer utrymme att prata om juridik i förskolan”

Läs vår intervju med Maria Refors Legge, jur.dr. som ska föreläsa på Skolportens konferens Rektor i förskolan. Hon kommer att tala om juridik i förskolan.

”Alla partier måste ta ansvar för framtidens skola”

De politiska partierna måste sätta sig ner och ta ett gemensamt ansvar för skolan. Det fungerar inte att förutsättningarna förändras för att regeringar byter färg. Det menar Lärarförbundet Skolledares Ann-Charlotte Gavelin Rydman. ”Det är hela samhället och välfärden som står på spel här”, säger hon.

”Alla kommer inte att lära sig svenska”

För de allra flesta vuxna är det svårt att lära sig ett nytt språk på en nivå som gör det möjligt att konkurrera med infödd arbetskraft. Den insikten måste läggas till grund för migrationspolitiken, skriver Paulina Neuding på ledarplats.

Mikalides: Ordförrådet är avgörande för barnens framtid

För att barn ska kunna utvecklas i sitt läsande och skrivande behöver de ständigt lära sig nya ord. Det är en demokratifråga som lärare måste ta på största allvar, skriver vår krönikör Mikhael Mikalides.

Studiehandledning på modersmålet stärker elevernas kunskaper i svenska

Läs vår intervju med Anne Reath Warren, lektor i didaktik, som ska föreläsa på Skolportens konferens Modersmål. Hon kommer att tala om studiehandledning på modersmålet.

Lärarens försvar – åtalad för sexbrott mot 15 barn

”De är drama queens allihopa.”Orden är hämtade från ett förhör med den lärare som står åtalad för att ha våldtagit och sexuellt ofredat ett stort antal barn på en skola i Borås.  

Våldtäktsmisstänkte läraren om barnens vittnesmål: ”De är drama queens”

I flera månader står pedofilutredningen i Borås och stampar. Den utpekade läraren skyller situationerna som uppkommit på barnen, och säger att de är ”klängiga”. Men plötsligt hittas nya bilder i en beslagtagen mobil – och det förändrar allt.

Läraren Sandra i Kiruna fick ansvar för 40 elever – bytte jobb till gruvan

Sandra Dunbäck är en av många lärare som lämnade skolan för gruvindustrin i Malmfälten. För hennes del blev droppen när hon fick ansvaret för 40 elever i samma klassrum.

Skolportens konferenser
SKOLPORTENS MAGASIN
TEMA: Elevhälsa
  Skolportens magasin nr 5/2022.

TEMA: Elevhälsa

INTERVJU: Daniel Willingham, kognitionsforskare och amerikansk professor i psykologi, vill skapa en bättre skola för eleverna via vetenskapliga rön om inlärning och minne till lärare. TEMA: Elevhälsa. Svenska elever mår allt sämre. Samtidigt har likvärdigheten inom elevhälsan minskat. Hur kan skolan arbeta mer förebyggande och främjande med de ungas psykiska hälsa?

Läs mer och prenumerera här!
Skolportens konferenser
”Det behövs mer utrymme att prata om juridik i förskolan”
  Maria Refors Legge

”Det behövs mer utrymme att prata om juridik i förskolan”

Läs vår intervju med Maria Refors Legge, jur.dr. som ska föreläsa på Skolportens konferens Rektor i förskolan. Hon kommer att tala om juridik i förskolan.

Läs mer och boka din plats!
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
Namn och Nytt
Sista förbundsmötet – så ser ledningen ut i nya Sveriges Lärare

Det nya fackförbundet för Sveriges lärare tar form. Här är personerna som ska leda det nya förbundet.

Charlotta Blom blir ny chef för UNGA Musik i Syd

Charlotta Blom blir ny chef för UNGA Musik i Syd. Charlotta kommer närmast från tjänsten som VD för Ystads teater och tillträder sin tjänst 1 mars 2023.

Därför sa skolchefen i Arvidsjaur upp sig i protest

Den före detta skolchefen i Arvidsjaur sa upp sig i protest, vilket kommer att kosta kommunen minst 650 000 kronor. Det är de ledande politikerna i kommunstyrelsen som Ola Sonidsson anser saknar respekt för såväl barn- och utbildningsnämnden och honom som anställd.

Läs fler Namn och Nytt
Fokussida
Fokus förskola

Fokus förskola

Här samlar vi aktuell forskning och nyheter för dig som är verksam i förskolan.

Till fokussida
Fokussida
Fokussida för chefer

Fokussida för chefer

Nyheter, rapporter, forskning och utveckling för dig som är skolledare eller skolchef.

Till fokussida
Utmärkelser

Tyresö-förskola får årets Guldhatten!

Priset Guldhatten premierar årets störstainsats för barns språkutveckling – i år går det till förskolan Lek och Lär i Tyresö.

De kan bli ”Årets lärare i fritidshem” 2022

Här är de fyra finalisterna som har chansen att bli ”Årets lärare i fritidshem” 2022. Vinnaren presenteras på Fritidshemmens rikskonferens den 8 december.

”Ungdomarna är vår framtid”

Eleverna är framtiden. Och geografiämnet handlar om vår överlevnad. Katrin Bienzle Arruda, lärare på Globala gymnasiet, vet precis varför hon står i klassrummet varje dag. I våras fick hon pris med kunglig glans.

Läs fler
Fokussida
Internationellt

Internationellt

Vi har en omfattande bevakning av skolnyheter från hela världen. Välkommen in!

Till fokussida
Nyhetskategorier