Ett prov, tre års slit

KRÖNIKA/KARIN BERG

Karin Berg

Karin Berg.

DET ÄR KORTBANE-EM i Köpenhamn och världens bästa simmare, Sarah Sjöström, blir utslagen i försöken. Ändå kommer hon, när mästerskapet summeras, att ha lyckats vinna tre guld och tre silver. Ett lopp var dåligt, men i det stora hela var de flesta loppen bra – så bra att vi utan att överdriva kan konstatera att Sjöström fortfarande är världens bästa simmare, trots att ett av hennes lopp faktiskt inte riktigt var godkänt.

Samma vecka som Sarah simmar i Köpenhamn sitter jag på den kalla bänken utanför klassrummet på min skola för att ge mina elever deras resultat på det sista nationella provet de kommer att genomföra i livet. De flesta eleverna har presterat på en förväntad nivå. Några har lyckats över förväntan. Andra har, likt Sarah Sjöström, skrivit bort sig helt. Redan innan jag satt mig där på bänken vet jag vilka samtal som kommer bli enkla och vilka som kommer bli betydligt svårare.

Efter tre års slit landar vi här, med ett resultat på ett prov som vi lagt mycket möda på att klara av, men som i slutänden faktiskt bara utgör en liten del av en hel gymnasietid. Hur mycket jag än försöker poängtera att provet bara är en del av helheten, så upplevs provresultatet som avgörande och elevernas förväntan blandas med ångest och uppgivenhet. När jag sitter där på bänken tänker jag på regeringens förslag om att göra det nationella provet än mer tongivande för betygssättningen – och så tänker jag på Sarah Sjöström.

Att bedöma en texts kvalitet är en sak. Att bedöma en skribents färdigheter är en annan. När det kommer till det nationella provet i svenska 3 på gymnasiet är det så många olika aspekter som spelar in och det finns många små villovägar där även duktiga skribenter kan hamna fel. En liten feltolkning av källmaterialet, en glömd källhänvisning eller en för tunn slutsats kan dra ner hela slutresultatet, till och med till en icke-godkänd nivå.

Provet ger oss som lärare massor av vettig information om vad eleverna generellt tycker är svårt och vad vi faktiskt lyckats lära dem. Utifrån det kan vi utveckla vår undervisning så att den blir bättre, och förhoppningsvis utvecklas eleverna i takt med den förbättrade undervisningen.

Men att låta ett enskilt provresultat avgöra vad en elev faktiskt kan skulle vara som att summera Sarah Sjöströms karriär utifrån hennes misslyckade lopp i Köpenhamn. Den kunskap jag har om vad mina elever kan och inte kan, kan aldrig ett enskilt prov konkurrera ut. Det är ju jag som möter eleverna varje dag, och det är jag som innan, under och efter varje lektion gör bedömningar om på vilken nivå eleverna befinner sig och vad de behöver utveckla. Jag har helt enkelt fler lopp att utgå ifrån. Det är så självklart att till och med skolpolitiken borde kunna begripa det.

 

Fakta/Karin Berg är gymnasielärare på Schillerska gymnasiet i Göteborg. Hon gör även podden Skolsverige tillsammans med läraren Jacob Möllstam, och bloggar och twittrar under pseudonymen Fröken Bagare


Artikeln är publicerad i Skolportens forskningsmagasin nr 1 2018, beställ ditt ex här!

Omslag_Skolporten_1_2018

Skolportens magasin nr 1/2018

Tema: Undervisning i förskolan

Inte redan prenumerant? Missa inte kampanjpriset:

2 nr av Skolporten för prova-på-priset 99 kr!

 

 

 

 

NYHET! Nu kan du även köpa digitala lösnummer av Skolporten i App Store eller Google Play!

 

Sidan publicerades 2018-03-12 11:45 av Moa Duvarci Engman


Relaterat

Malmö avbryter upphandling efter sfi-fusk

Efter att två utbildningskoncerner – Academedia och Thorengruppen –erkänt sfi-fusk avbryter Malmö den upphandling av sfi-undervisning som skulle gällt från den 1 augusti.

Keps-experimentet

Vi gjorde ett experiment. Vi lät utbildningsmininster Gustav Fridolin (MP) testa hur det är att ha adhd – med och utan keps. Efter bara fem minuter konstaterar han: – Det var väldigt tufft.

Diskriminerings-argumentet

Om kepsen kan hjälpa elever som har svårt att sortera bort intryck från ljud och ljus, så är ju kepsförbudet i så fall diskriminering. Så lyder diskriminerings-argumentet.

Adhd-argumentet

När småprat låter som skrik och gör fysiskt ont. När lysrören i klassrummet känns som blinkande stroboskop. Då kan hörselskydd och keps vara skillnaden som får en elev att orka stanna kvar i skolan. Så lyder adhd-argumentet.

Hyfs-argumentet

Man tar av sig kepsen och mössan inomhus. Allt annat är ohyfsat. Och det behöver eleverna få lära sig i skolan. Så lyder hyfs-argumentet.

Keps-enkäten

Är det egentligen en så stor grej med keps? Det är ju bara en huvudbonad. Men kepsen väcker starka känslor. Särskilt nu när allt fler skolor plötsligt tillåter keps i klassrummet.

Skolministeriet : Osäker skolgång för barn i skyddade boenden

Omkring 3000 barn bor med sina mammor på skyddade boenden runt om i landet varje år. Möjligheten för dem att fortsätta gå i skolan under tiden ser väldigt olika ut beroende på var i landet de bor. (webb-radio)

Nannaskolan har Sveriges bästa skolmat

Än en gång prisas skolmaten på Nannaskolan i Uppsala. I går kväll tilldelades de första pris i tävlingen SkolmatsGastro 2018. ”Barn vill se vad de äter”, säger kökschefen Patti Uddén.

”Sverige får inte svika förortens unga”

Skolan är till för att alla elever, oavsett föräldrarnas livssituation, ska få lika möjligheter att forma ett liv i frihet. Det är både orättvist och farligt om skillnaderna mellan människor beror på något annat än ens egen vilja och förmåga. Vårt budskap är att din bakgrund ska inte avgöra din framtid, skriver Joar Forssell (LUF) och Lotta Edholm (L).

Lärarförbundet antog kritiserad kommunikationsstrategi

Vid sitt senaste möte antog Lärarförbundets styrelse en ny kommunikationsstrategi. Den har fått kritik från såväl fackklubbarna på förbundet som från Svenska Journalistförbundet för att blanda samman kommunikation och journalistik. Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand svarar här på kritiken.

More pupils take term-time holidays, data shows

But the proportion of parents being fined for taking children out of lessons without permission falls.

Hvert tredje barn med autisme magter ikke skolen

Antallet af børn med autisme, der i perioder ikke magter at gå i skole, er steget siden sidste år.

Oslo-rektor slår alarm om gjengkultur

Romsås-rektor Jarle Dukic Sandven i Oslo varsler om unge gjengmedlemmer som nærmest terroriserer nærområdet og tvinger barn til å selge hasj på ungdomsskoler.

Elever med hög skolfrånvaro kan ha neuropsykiatrisk diagnos

Tre av fyra elever med hög skolfrånvaro kan ha någon typ av neuropsykiatrisk diagnos. Ordförande i Autism- och Aspergerföreningen Magnus Agestav tycker att specialskolor behövs och att lärarutbildningen brister.

Svea: Agera för en stärkt trygghet och studiero

Vi anser att det är absolut nödvändigt att regeringen och lokalpolitiker, istället för att agera genom kortsiktiga och enkla lösningar, satsar på att stärka det förebyggande och långsiktiga arbetet för att säkra tryggheten och studieron i landets skolor, skriver Jakob Amnér, förbundsordförande Sveriges elevråd.

Attending grammar school may not boost chance of good GCSE grades, study suggests

‘There appears to be little added benefit to pupils’ educational achievements from attending selective schools’.

Konferenser
Ny fokussida
Studie- och yrkesvägledning
  Foto: Warren Wong/Unsplash

Studie- och yrkesvägledning

Här belyser vi studie- och yrkesvägledningens viktiga funktion för att hjälpa eleverna att göra hållbara val för sin framtid. Utöver nyheter hittar du debatt, forskning och rapporter i ämnet.

Till Studie- och yrkesvägledning
Aktuella chefstjänster
Fler platsannonser
Nyhetskategorier
SKOLPORTENS MAGASIN
Tema: Skola på vetenskaplig grund?
  Nytt nr ute 4 april!

Tema: Skola på vetenskaplig grund?

Det är lättare sagt än gjort när akademi och praktik ska samverka för forskningsbaserad undervisning. Dessutom: Stor forskningsbilaga!

Läs mer och prenumerera här!
Aktuella arbetsgivare
Mest läst senaste veckan

Kontrakt svetsar ihop arbetslaget

Arbetsmiljön är pressad i förskolan. På Boo Gårds förskola har man tagit tag i problemen, bland annat med ett arbetslags­kontrakt där rutiner och regler blir tydliga för alla.

Pisa: Sverige i botten på att utbilda invandrade elever

Gapet mellan invandrade och infödda elevers prestation på Pisaprovet är större i Sverige än i många andra länder, visar en ny rapport. Samtidigt är studiemotivationen hög bland invandrade elever.

1.500 anställda slår larm: Vi har en förskola i kris

Nu slår 1.500 anställda i förskolan larm om en verksamhet i kris. Upproret #pressatläge vittnar om personal som går på knäna och barngrupper som bara växer. – Värsta exemplet är barngrupper med 27 barn, säger initiativtagaren Katrin Nörthen.

Satsning på programmering kan falla platt till marken

I höst ska en miljon elever i grundskolan och på gymnasiet lära sig att programmera. Det har regeringen beslutat. Men satsningen riskerar att falla platt till marken.

Björklund: De bästa lärarna bör tjäna 80 000 i månaden

Att lärare och poliser får högre löner är viktigare än nya stora skattesänkningar.  Det säger Liberalernas partiledare Jan Björklund till Dagens industri. ”De skickligaste ämneslärarna i Sverige borde ha löner runt 70 000-80 000 i månaden, de skickligaste rektorerna borde ligga runt 100 000 och en större grupp av lärare borde ligga runt 50 000 i månaden”.

Konferens
För dig som undervisar i musik

För dig som undervisar i musik

Konferensen tar bland annat upp: likvärdig bedömning av musikkunskap, musiksalens digitala verktygslåda, elevers lustfyllda låtskrivande i praktiken och hur du kan skapa ett kreativt förhållningssätt till musikundervisningen. Välkommen!

Läs mer och boka plats