Få grepp om hur programmering kan integreras i undervisningen

                Mikael Tylmad

Mikael Tylmad, programmeringsproffs, författare och systemadministratör på Södertörns friskola, du har designat Skolportens digitala kurs Programmering i matematik.

Vem riktar sig kursen till?

– Eftersom programmering i matematik och teknik nu ingår i högstadiets läroplan förväntas lärarna att undervisa i programmering. Problemet är att många lärare aldrig har programmerat och många lärare känner stor osäkerhet. Den här digitala kursen vänder sig till dem som behöver grundläggande kunskaper för att snabbt kunna komma igång med programmering i undervisningen.

Vad får deltagarna med sig?

– Det är en innehållsrik kurs som ger kunskap om de mest basala verktygen i programmering. Efter varje delkurs följer tips och övningar att ta med sig till klassrummet. Den digitala kursen ger på kort tid ett bra grepp om hur programmering kan integreras i undervisningen. Men den stannar inte där utan ger även kunskap om hur programmeringsundervisningen kan utvecklas.

Av Susanne Sawander

Mikael Tylmads kurs 

Programmering i matematik – introduktion
Med Mikael Tylmad

Känner du dig trygg att undervisa i programmering? I kursen Programmering i matematik får du grundläggande kunskaper i programmering, samt tekniker för att undervisa och väcka elevernas intresse. I film och text guidar Mikael Tylmad dig genom praktiska övningsuppgifter. Flexibel start och tydligt upplägg. Kursintyg ingår!

Sidan publicerades 2021-05-02 08:29 av Moa Duvarci Engman
Sidan uppdaterades 2021-05-12 10:49 av Moa Duvarci Engman


Relaterat

Ny digital kurs! Programmering i matematik – introduktion

Känner du dig trygg att undervisa i programmering? I kursen Programmering i matematik får du grundläggande kunskaper i programmering, samt tekniker för att undervisa och väcka elevernas intresse. I film och text guidar Mikael Tylmad dig genom praktiska övningsuppgifter. Flexibel start och tydligt upplägg. Kursintyg ingår!

Stora skillnader i barns simkunnighet

Simkunnigheten i Stockholm skolor varierar kraftigt mellan elever i innerstaden och skolor i socioekonomiskt utsatta områden som Järva. Det visar en ny kartläggning som gjorts av Stockholms stad. En 3-årig simstrategi har nu tagits fram för att fler barn ska lära sig simma.

Carlsson (KD): Situationen för resursskolorna är akut

Socialdemokraterna säger sig ofta vilja vara solidariska med samhällets utsatta, så varför har inte Anna Ekström (S) påbörjat ett lagstiftningsarbete för att både ge resursskolorna en egen definition i skollagen, och en hållbar finansieringsmodell? Det frågar Christian Carlsson (KD).

Ny organisation i förskoleförvaltningen

Från och med 1 augusti 2021 införs en ny övergripande organisation i förskoleförvaltningen. Den nya organisationen ska ge rektorer ett bättre och mer sammanhållet stöd i rektorsuppdraget.

”Stoppa flytten av våra rektorer i sommar”

Sommaren står för dörren, men för oss präglas den av osäkerhet och en stark oro inför hösten. Detta efter att Grundskoleförvaltningen beslutat att byta ut alla utom en i vår skolledning, skriver Cecilia Fant och Malin Wikhede, lärare på Bergums skola.

Så går du ner i varv och får tillbaka kraften

Är du helt färdig vid terminens slut? Då kanske du inte får tillräckligt med återhämtning under dina arbetsdagar och i din övriga vardag. ”Vi behöver återhämtning flera gånger om dagen, precis som vi behöver fylla på med mat kontinuerligt”, säger psykologen Niclas Almén.

Så utvecklar du digital kompetens inom sfi-undervisningen

Annsofie Engborg, lärarfortbildare och författare, ska tala om digital kompetens inom sfi-undervisningen på Skolportens konferens Sfi i fokus.

”Lyssna på oss lärare – hela skolsystemet är fel”

Med den här texten är min förhoppning att fler får upp ögonen för vad som sker i Skolsverige. Något håller på att gå sönder. Något som bryts ned för varje år som går, skriver läraren HP Tran och listar de mest fundamentala felen.

Sex pedagoger prisade av kommunen

Några av pedagogernas viktigaste egenskaper är att få individerna att känna trygghet, nyfikenhet för lärande och att få de att växa och nå sina mål. De har de sex pedagogerna som nu är korade till Årets pedagog i Sigtuna lyckats med.

I Skåne kan du få betala för skolmaten på gymnasiet

Arbetsvärlden har granskat Livsmedelsverkets statistik och funnit fyra svenska kommuner som tar betalt för gymnasielunchen. ”Det finns en pedagogisk tanke med att man betalar när man närmar sig vuxen ålder”, menar man i Staffanstorp. Men besluten kritiseras av Lärarförbundet.

Lärarstrejken i Norge trappas upp: ”Vi kommer hålla ut”

17 500 norska lärare togs ut i strejk i morse. Kampviljan är god och kassan välfylld enligt Utdanningsforbundets vice ordförande Terje Skyvulstad. ”Väldigt många lärare strejkar och det märks ute på skolorna. Men vi kommer hålla ut och har inte för avsikt att stoppa strejken,” säger han.

Fyra förskolor i Malmö stoppas – skrev in för många barn

Fyra privata förskolor i Malmö stoppas eftersom de skrivit in för många barn i verksamheterna. Enligt beslutet är ägarna och ledningen inte lämpliga att driva förskola eftersom de på detta sättet fått mer skattepengar än de har haft rätt till.

Lärarförbundet släpper ny rapport om hot och våld i skolan

Nästan hälften av högstadielärarna och fler än var femte gymnasielärare har utsatts för en hotfull situation av en elev de senaste två åren. I dag släpper Lärarförbundet rapporten När tryggheten brister som visar på förekomsten av hot och våld i högstadiet, gymnasiet och inom vuxenutbildningen.

Lärare frågade mörkhyad elev om han varit i ugnen

Under en skoltermin misstänks lärarvikarien ha betett sig illa mot flera elever under lektionstid. Bland annat kallade han en elev för ”pepparkaka” och frågade honom om han ”trillat ner i en lerpöl”, enligt anklagelserna. Nu åtalas läraren för förolämpning vid Blekinge tingsrätt.

”Hårdare tag i skolan löser inget”

Utbildningsministern har rätt i att skolans brister med trygghet och studiero har en tydlig klassaspekt. Problemen ligger dock inte i att elever skulle ha för mycket frihet och skolpersonal för små befogenheter, skriver Melinda Kandel i en krönika.

Spelutbildningen i Boden översköljd av tusen ansökningar

Dataspelsbranschen visar i sin senaste rapport att spelbolagen i Sverige fortfarande söker sig utanför gränserna för arbetskraft. Men egentligen finns den här. I Boden är trycket hårt och över tusen personer har sökt till utbildningen.

Skolportens konferenser
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Skolportens digitala kurser
Viktigt att förstå orsak till talrädsla
  Klara Härgestam

Viktigt att förstå orsak till talrädsla

Att vara rädd för att tala inför grupp är helt rimligt, till och med naturligt. Det säger Klara Härgestam, retoriker och kursledare för Skolportens digitala kurs ”Trygga talare i svenska”.

Läs mer
Fokussida
Fokus förskola

Fokus förskola

Här samlar vi aktuell forskning och nyheter för dig som är verksam i förskolan.

Till fokussida
Skolportens konferenser
Så utvecklar du digital kompetens inom sfi-undervisningen
  Annsofie Engborg

Så utvecklar du digital kompetens inom sfi-undervisningen

Hallå där Annsofie Engborg, lärarfortbildare och författare, som ska tala om digital kompetens inom sfi-undervisningen.

Läs mer
SKOLPORTENS MAGASIN
Nr 3 2021

Nr 3 2021

Intervju med den kanadensiske skolforskaren Steven Katz som gärna talar om för lärare att deras fortbildning ger klena resultat – och varför. Stort tema om komvux i förändring.

Läs mer och prenumerera här!
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
Fokussida
Lön och karriär

Lön och karriär

Här samlar vi nyheter och forskning om t.ex. lönestatistik och karriärfrågor för dig som är lärare och skolledare.

Till fokussida
Namn och Nytt
Idag rektor på Rydskolan – i höst blir hon skolchef i Tibro

Zophia Zander Norell blir ny barn- och utbildningschef i Tibro. Hon är idag rektor på Rydskolan i Skövde kommun och tillträder sin tjänst i Tibro den 4 oktober.

Viktoria Johannesson ny rektor på Karlstad Fria Läroverk

Viktoria Johannesson har utsetts till ny rektor för Karlstad Fria Läroverk och återvänder därmed till Fria Läroverken och Watma Education efter ett år på Karlstad kommun.

André Andersson ny styrelseordförande i Stadsmissionens Skolstiftelse

Vid Stockholms Stadsmissions styrelsemöte den 17 juni utsågs André Andersson till ny styrelseordförande i Stadsmissionens Skolstiftelse.

Läs fler Namn och Nytt
Fokussida

Vi har en omfattande bevakning av skolnyheter från hela världen. Välkommen in!

Till fokussida
Nyhetskategorier
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer