Få grepp om hur programmering kan integreras i undervisningen

                Mikael Tylmad

Mikael Tylmad, programmeringsproffs, författare och systemadministratör på Södertörns friskola, du har designat Skolportens digitala kurs Programmering i matematik.

Vem riktar sig kursen till?

– Eftersom programmering i matematik och teknik nu ingår i högstadiets läroplan förväntas lärarna att undervisa i programmering. Problemet är att många lärare aldrig har programmerat och många lärare känner stor osäkerhet. Den här digitala kursen vänder sig till dem som behöver grundläggande kunskaper för att snabbt kunna komma igång med programmering i undervisningen.

Vad får deltagarna med sig?

– Det är en innehållsrik kurs som ger kunskap om de mest basala verktygen i programmering. Efter varje delkurs följer tips och övningar att ta med sig till klassrummet. Den digitala kursen ger på kort tid ett bra grepp om hur programmering kan integreras i undervisningen. Men den stannar inte där utan ger även kunskap om hur programmeringsundervisningen kan utvecklas.

Av Susanne Sawander

Mikael Tylmads kurs 

Programmering i matematik – introduktion
Med Mikael Tylmad

Känner du dig trygg att undervisa i programmering? I kursen Programmering i matematik får du grundläggande kunskaper i programmering, samt tekniker för att undervisa och väcka elevernas intresse. I film och text guidar Mikael Tylmad dig genom praktiska övningsuppgifter. Flexibel start och tydligt upplägg. Kursintyg ingår!

Sidan publicerades 2021-05-02 08:29 av Moa Duvarci Engman
Sidan uppdaterades 2021-05-12 10:49 av Moa Duvarci Engman


Relaterat

Digital kurs – Programmering i matematik!

Känner du dig trygg att undervisa i programmering? I kursen Programmering i matematik får du grundläggande kunskaper i programmering, samt tekniker för att undervisa och väcka elevernas intresse. I film och text guidar Mikael Tylmad dig genom praktiska övningsuppgifter. Flexibel start och tydligt upplägg. Pris 996 kr ex. moms. Kursintyg ingår!

Skolval – ett sätt för elever att göra sina röster hörda

Snart kan elever på högstadiet och gymnasiet rösta i skolvalet, som anordnas i samband med valet till riksdagen. ”Det är ett sätt att väcka intresse för partipolitiken”, säger Lena Nyberg, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF.

Liberalerna: Sex förslag för ordning och trygghet i skolan

Fler än 16 000 elever lämnar grundskolan utan behörighet till gymnasiet varje år. En viktig orsak är att stök och otrygghet tyvärr är vardag i många svenska skolor. I samband med Johan Pehrsons sommartal i Göteborg presenterar Liberalerna sex förslag för bättre ordning och trygghet i alla skolor.

Så kan förskolan stötta barn på flykt

Läs vår intervju med Erica Mattelin, leg. psykolog och doktorand på Barnafrid, Linköpings universitet, som ska föreläsa på Skolportens konferens Specialpedagogik i förskolan. Hon kommer att tala om hur förskolan kan stötta flyktingbarn.

Eleven åtalas för dubbelmord på lärarna

Den 18-årige eleven som attackerade två lärare i 50-årsåldern med yxa och kniv på Malmö Latinskola åtalas för dubbelmord. Rättegången börjar den 20 juli och flera elever och lärare kommer få avbryta sommarlov och semestrar för att vittna.

”Våldet i förorterna börjar och slutar med papporna”

Den problematik med rivaliserande gäng, våld och machokultur som vi ser i dagens förorter fanns redan på 60-talet i Kortedala där jag växte upp. Då som nu var det understimulerade, otrygga killar som behövde bli sedda som var problemet. Då som nu var deras pappor inte där för dem, skriver Gurli Malmqvist, specialpedagog.

Skola och utbildning fokus i Pehrsons tal

När Liberalernas partiledare Johan Pehrson talade i Almedalen kritiserade han socialdemokraterna för att inte fler elever klarar skolan.Pehrson lyfte fram behovet av fler behöriga lärare, stöd till stökiga elever och fokus på kunskap liksom ordning och reda i skolan.  

Lärarfacket kritiserar partierna: För stort fokus på vinster i skolan

Lärarnas riksförbund är kritiskt till att den politiska debatten i för hög utsträckning handlar om friskolornas vinster.”Det man glömmer är ju att stora delar av Sverige är det här en icke-fråga. Just den bristande likvärdigheten är ett jättestort problem mellan stad och landsbygd”, säger ordföranden för LR, Åsa Fahlén.  

”Vi är redo – vinsterna i svensk skola ska bort”

Varje barn ska ges bästa möjliga förutsättningar inför vuxenlivet. Men dagens skolsystem är riggat för vinstjakt, glädjebetyg och stök. Vi socialdemokrater menar allvar med att ta tillbaka den demokratiska kontrollen över skolan, skriver Tobias Baudin, partisekreterare Socialdemokraterna och Lina Axelsson Kihlblom, skolminister (S).

Lärare häktad – misstänkt för barnvåldtäkt på skola i Borås

En lärare på en grundskola i Borås har häktats, misstänkt för våldtäkt mot barn och grovt sexuellt övergrepp mot barn. Flera barn kan ha blivit drabbade. – Vi beklagar detta djupt, säger Hayne Hedin, tf förvaltningschef på grundskoleförvaltningen.

Lärarförbundet om skolpengen: Slår hårt mot elever i kommunala skolor

I sin granskning av skolpengen kritiserar Riksrevisionen systemet för att inte bidra till ökad likvärdighet i skolan och föreslår en utredning om en statligt beslutad schablon till friskolorna.Åsa Fahlén, ordförande i Lärarnas riksförbund, tror inte att det skulle göra skolan mer likvärdig.Ulla Hamilton, vd för Friskolornas riksförbund, välkomnar en oberoende utredning om friskolornas finansiering.

Fritt fram att ställa bebisarna i skolkön

Det bidrar till att barn födda sent på året missgynnas. Det gäller även nyinflyttade och de som saknar information om hur köerna fungerar. Det ökar segregationen. Men C, M, KD, L och SD står på sig. Redan på BB ska du kunna ställa ditt barn i friskolekön, skriver Aftonbladet på ledarplats.

Carl Jan Granqvists nya plan: Internationellt elitgymnasium i Hällefors och Grythyttan

Krögaren och måltidsprofilen Carl Jan Granqvist vill att ett restauranggymnasium startas i Hällefors kommun. Han hoppas få stöd av Nordiska ministerrådet för att höja statusen för de som tidigt vill utbilda sig inom restaurang, besöksnäring och gastronomi.

Anmälningarna av våld och hot i skolan har fördubblats

2021 fick Arbetsmiljöverket in över 800 anmälningar av våld och hot i svensk skola. Det innebär en fördubbling jämfört med antalet anmälningar i samma kategori för tio år sedan.

Regeringen tillsätter en utredning om hur säkerheten i skolan kan förbättras

Skolan ska vara en trygg och säker plats för alla, men under de senaste åren har det skett ett antal grova våldsdåd i skolor i Sverige. Regeringen tillsätter därför en utredning som ska utreda och lämna förslag till åtgärder för att förbättra arbetet med säkerhet i skolväsendet.

”Det viktigaste är att eleverna läser längre texter”

Läs vår intervju med Ulf Fredriksson, docent i pedagogik, som ska föreläsa på Skolportens konferens Svenska för låg- och mellanstadiet. Han kommer att tala om svenska elevers läsutveckling.

Skolportens konferenser
SKOLPORTENS MAGASIN
TEMA: Yrkesutbildning
  Skolportens magasin nr 3/2022.

TEMA: Yrkesutbildning

INTERVJU: Läraren och författaren Maria Wiman är väldigt engagerad i skoldebatten. Men hon trivs bäst när hon undervisar. TEMA: Yrkesutbildning i förändring. 

Läs mer och prenumerera här!
Skolportens konferenser
 ”Det viktigaste är att eleverna läser längre texter”
  Ulf Fredriksson

”Det viktigaste är att eleverna läser längre texter”

Läs vår intervju med Ulf Fredriksson, docent i pedagogik, som ska föreläsa på Skolportens konferens Svenska för låg- och mellanstadiet. Han kommer att tala om svenska elevers läsutveckling.

Läs mer och boka din plats!
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Fokussida
Internationellt

Internationellt

Vi har en omfattande bevakning av skolnyheter från hela världen. Välkommen in!

Till fokussida
Namn och Nytt
Claudia Lindström ny vd på Aprendere Skolor

Utbildningsbolaget Aprendere Skolors styrelse har utsett Claudia Lindström till ny vd med tillträde på måndag 8 augusti, enligt ett pressmeddelande.

Ny förvaltningschef för bildningsförvaltningen

Anki Johnson blir ny förvaltningschef för bildningsförvaltningen i Kramfors. Hon tillträder befattningen 2022-08-01.

Martin Hellström blir ny rektor för MDU

Professor Martin Hellström blir ny rektor för MDU. ”Jag är glad och stolt över förtroendet. Jag ser fram emot att få lära känna organisationen samt träffa medarbetare, samverkanspartners och studenter vid MDU”, säger han.

Läs fler Namn och Nytt
Fokussida
Lön och karriär

Lön och karriär

Här samlar vi nyheter och forskning om t.ex. lönestatistik och karriärfrågor för dig som är lärare och skolledare.

Till fokussida
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
Utmärkelser

Maria Risthammar utsedd till årets rektor

Maria Risthammar, rektor på Ekkälleskolan (F-6) Linköping utsågs till Årets Rektor vid Skolledargalan i Stockholm den 28 juni.

Läs fler
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Digitala kurser om lärares tysta kunskap
  Maria Wiman

Digitala kurser om lärares tysta kunskap

Hallå där Maria Wiman, prisbelönt lärare, debattör och författare. Du har snickrat ihop tre av Skolportens digitala kurser.

Läs mer
Fokussida
Fokus förskola

Fokus förskola

Här samlar vi aktuell forskning och nyheter för dig som är verksam i förskolan.

Till fokussida
Nyhetskategorier