Få grepp om hur programmering kan integreras i undervisningen

                Mikael Tylmad

Mikael Tylmad, programmeringsproffs, författare och systemadministratör på Södertörns friskola, du har designat Skolportens digitala kurs Programmering i matematik.

Vem riktar sig kursen till?

– Eftersom programmering i matematik och teknik nu ingår i högstadiets läroplan förväntas lärarna att undervisa i programmering. Problemet är att många lärare aldrig har programmerat och många lärare känner stor osäkerhet. Den här digitala kursen vänder sig till dem som behöver grundläggande kunskaper för att snabbt kunna komma igång med programmering i undervisningen.

Vad får deltagarna med sig?

– Det är en innehållsrik kurs som ger kunskap om de mest basala verktygen i programmering. Efter varje delkurs följer tips och övningar att ta med sig till klassrummet. Den digitala kursen ger på kort tid ett bra grepp om hur programmering kan integreras i undervisningen. Men den stannar inte där utan ger även kunskap om hur programmeringsundervisningen kan utvecklas.

Av Susanne Sawander

Mikael Tylmads kurs 

Programmering i matematik – introduktion
Med Mikael Tylmad

Känner du dig trygg att undervisa i programmering? I kursen Programmering i matematik får du grundläggande kunskaper i programmering, samt tekniker för att undervisa och väcka elevernas intresse. I film och text guidar Mikael Tylmad dig genom praktiska övningsuppgifter. Flexibel start och tydligt upplägg. Kursintyg ingår!

Sidan publicerades 2021-05-02 08:29 av Moa Duvarci Engman
Sidan uppdaterades 2021-05-12 10:49 av Moa Duvarci Engman


Relaterat

Programmering i matematik – Digital kurs!

I den här kursen får du grundläggande kunskaper i programmering, samt tekniker för att undervisa och väcka elevernas intresse. I film och text guidar Mikael Tylmad dig genom praktiska övningsuppgifter. Flexibel start, tydligt upplägg och tillgång till kursen i 6 månader. Pris 996 kr ex. moms. Kursintyg ingår!

Prisökningarna slår mot skolan – kött en gång i veckan för skolbarn i Malmö

Prisökningar och krav på besparingar får nu effekt för Malmös skolbarn. Skolor och förskolor kommer framgent servera kött en gång i veckan. Dessutom försvinner jul- och påskmaten från menyn.

Stöd för undervisning om Förintelsen

Undervisning om Förintelsen kan innebära utmaningar för dig som lärare eftersom ämnet är komplext och kan väcka starka reaktioner hos eleverna. Här får du stöd i att planera och genomföra din undervisning om Förintelsen.

Laholms skolor hanterar kränkningar olika – kritik i revisionsrapport

Personalen vet inte alltid vad de ska anmäla och det saknas en tillräcklig analys av arbetet för att motverka kränkande behandling både på förvaltningsnivå och på vissa skolor, konstaterar kommunens revisorer i en uppföljning till den rapport som kom 2022.

Flicka fick köttbullar i skolan – varje dag i 1,5 år

En flicka på en skola i nordvästra Skåne hade behov av specialkost.Då fick hon äta pasta och köttbullar – varje dag i 1,5 år. ”Som det blir får hon ingen varm mat i sig, eller så blir det vi som får stå för maten”, säger hennes mamma. Nu granskar diskrimineringsombudsmannen, DO, en anmälan om flickans kost.

Trender i svensk och engelsk akademisk läsförståelse bland skolungdomar

Läs Skolportens intervju med John Löwenadler, docent i språkdidaktik vid Göteborgs universitet. Han ska föreläsa på Skolportens konferens Engelska på högstadiet eller gymnasiet och kommer att tala om trender i läsförståelse i svenska och engelska bland tonåriga elever.

Inget slöjförbud i Hässleholms kommunala skolor

Det blir inget slöjförbud för elever och personal i de kommunala för- och grundskolorna i Hässleholms kommun, detta har kommunstyrelsens arbetsutskott slagit fast.

Fokus på trygghet och säkerhet i Stockholms skolor

Under den senaste tiden har både skolpersonal och elever vittnat om hot och våld i skolan. Skolan ska vara en trygg miljö för alla som vistas där. Nu stärker det rödgröna styret arbetet för ökad trygghet och säkerhet i Stockholms skolor.

”Timbros Kajsa Dovstad ska lämna barnen och förskolan i fred”

Timbro får ha vilka rutiner de vill om att vara krasslig på jobbet. Men de ska lämna barnen och förskolan i fred! Åsikterna som tankesmedjan nu för fram är direkt skadliga för förskolans utveckling, skriver ledningsgruppen i Förskoleupproret.

Så kan skolor främja närvaro och förebygga frånvaro i skolan

I samband med lov riskerar elevfrånvaron att öka. Det aktualiserar skolans arbete med att främja närvaro och förebygga och åtgärda frånvaro. Till stöd för det arbetet har Skolverket tagit fram rekommendationer som riktar sig skolhuvudmän, rektorer, lärare och personal inom elevhälsan.

Allt fler vill plugga ukrainska

Möjligheterna och intresset för att läsa ukrainska på svenska universitet har ökat rejält sedan Rysslands invasion i februari. För några år sedan gick det inte alls att läsa ukrainska på universitetsnivå i Sverige, numera finns kurser på tre orter: Göteborg, Stockholm och Lund.  

Vägen till högskolan kan hänga på familjen

Din familj och dess ursprung har stor inverkan på sannolikheten för att du börjar läsa på högskola – och när du i så fall gör det. Att gå raka vägen från gymnasiet till högre studier, utan sabbatsår, är vanligare bland personer med utländsk bakgrund.

Skolchefen Inga-Lena Spansk i Mora kommun om satsningen på elevhälsan

Allt fler ungdomar mår psykiskt dåligt och därför förstärkte Mora kommun elevhälsan med mer pengar inför den här terminen. ”Jag ser det här som kanske en av de viktigaste satsningarna som kommunen gör i kommunplanen för 2023”, säger Inga-Lena Spansk, Mora kommun.

Svante Pääbo hälsade på i Bagis – omringades av unga fans

Nobelpristagaren Svante Pääbo växte upp i Bagarmossen och hade själv önskat att få besöka sin gamla skola, Brotorpsskolan. När han kom dit stod en skara barn ute i kylan och ropade ”Svante! Svante! Svante!” så det hördes på långt håll. Han föreläste också för högstadieelever och gav dem tips hur man blir lika framgångsrik som han.

Var femte lärare: Mina elever skriver inte för hand

Elever skriver allt mindre för hand i takt med att datorer, surfplattor och mobiltelefoner kommit in i undervisningen. Är det ett problem? Ja, svarar många lärare. ”Det är mer som distraherar när du sitter framför en skärm”, är en av hundratals kommentarer i vår stora enkät.

Utmana genusmönstren i idrott och hälsa!

Läs vår intervju med Inga Oliynyk, lärare i idrott och hälsa och doktor i pedagogik, som ska föreläsa på Skolportens konferens Idrott och hälsa i låg- och mellanstadiet. Hon kommer att tala om hur man kan utmana genusmönstren i idrott och hälsa.

Skolportens konferenser
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
Skolportens konferenser
Trender i svensk och engelsk akademisk läsförståelse bland skolungdomar
  John Löwenadler

Trender i svensk och engelsk akademisk läsförståelse bland skolungdomar

Läs Skolportens intervju med John Löwenadler, docent i språkdidaktik vid Göteborgs universitet. Han ska föreläsa på Skolportens konferens Engelska på högstadiet eller gymnasiet och kommer att tala om trender i läsförståelse i svenska och engelska bland tonåriga elever.

Läs mer och boka din plats!
Fokussida
Fokus förskola

Fokus förskola

Här samlar vi aktuell forskning och nyheter för dig som är verksam i förskolan.

Till fokussida
SKOLPORTENS MAGASIN
TEMA: Digitalisering
  Skolportens magasin nr 6/2022.

TEMA: Digitalisering

Tema: Digitalisering. Svensk skolas ambition att vara bäst i världen på digitalisering innebär både för- och nackdelar. Intervjun: Issis Melin har länge ägnat sig åt frågor som rör hedersrelaterat våld och förtryck. Enligt henne är den nya läroplanen ett steg i rätt riktning.

Läs mer och prenumerera här!
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Namn och Nytt
Vikarierande generaldirektör på Specialpedagogiska skolmyndigheten

Aurora Lindberg tillträdde som vikarierande generaldirektör för Specialpedagogiska skolmyndigheten den 20 januari 2023.

Ny skolchef för grundskolan

Susanne Englund är Eskilstuna kommuns nya skolchef för grundskolan och grundsärskolan. Hon har tidigare arbetat som chef och ledare inom utbildningsverksamhet i 22 år.

Klart med ny förvaltningschef för bildningsförvaltningen

Svenjohan Davidson blir ny förvaltningschef på bildningsförvaltningen. ”Jag är jätteglad över att vi nu är klara med rekryteringsprocessen och ser fram emot att få välkomna Svenjohan i vår”, säger kommundirektör Gisela Öst.

Läs fler Namn och Nytt
Fokussida
Fokussida för chefer

Fokussida för chefer

Nyheter, rapporter, forskning och utveckling för dig som är skolledare eller skolchef.

Till fokussida
Utmärkelser

Kommunfullmäktige firade 2022 års pedagogiska pristagare

Anna-Lena Peredo, Li Zettermark, Maria Baum, Monica Junefelt och Birgitta Eklund Selander är 2022 års pedagogiska pristagare. De firades på kommunfullmäktiges möte 30 januari.

Två skolor vinner EU-tävling

Holavedsgymnasiet i Tranås och Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg har vunnit varsin plats till Euroscolaprogrammet.

Guldäpplet-vinnaren: Så maxar ni era digitala verktyg i vardagen

2022 var Martin Howe i Borlänge kommun en av tre som tilldelades lärarpriset Guldäpplet. I arbetet fokuserar Martin Howe på inkludering och tillgänglighet, där han försöker öka elevers måluppfyllelse genom digitala verktyg. Voister har pratat med pristagaren.

Läs fler
Fokussida
Internationellt

Internationellt

Vi har en omfattande bevakning av skolnyheter från hela världen. Välkommen in!

Till fokussida
Nyhetskategorier