Förortsslang som språklig resurs

Rickard Jonsson, professor i barn- och ungdomsvetenskap.

Hallå där, Rickard Jonsson, professor i barn- och ungdomsvetenskap och författare till böckerna ”Blatte betyder kompis” och ”Värst i klassen”. Du ska föreläsa om förortsslang på Skolportens konferens om svenska som andraspråk. 

Vad behöver skolan veta om förortssvenska?

– Att förortsslang är en språklig resurs bland många andra. Jag kommer att berätta om ortenssvenskans bakgrund och synliggöra de idéer och fördomar som tillskrivs förortsslangen – från sociala problem till kreativitet. Ett skäl till varför föräldrar och elever söker sig från förort till innerstadsskola är möjligheten att lära sig en så kallad ”bra svenska”. En av de frågor jag forskat om är hur skolans vardagliga språkanvändning skapar vem som är svensk och icke svensk.

Vilka är de vanligaste fördomarna om ortensvenska?

– Att förortsslang är tecken på språkbrist. Den föreställningen dyker då och då upp i mediedebatten. Men förortsslang har inget med språkförbistring att göra. Vi berättar vilka vi är genom att använda en viss språklig stil. Vi anpassar också vårt språk efter situation och när vi gör det blir olika språkliga resurser gångbara. 

– På föreläsningen kommer jag även att belysa och utmana ett synsätt som målar upp flerspråkighet som en brist och måltavla för diverse sociala problem. I offentlig debatt är det knappast möjligt att tala nedsättande om ungdomar med utländsk bakgrund utan att uppfattas som främlingsfientlig eller rasistisk. Däremot har det länge varit möjligt att tala om “invandrarkillars otillräckliga, sexistiska eller homofobiska språk”. Sådana kommentarer fälls i regel i relation till föreställningen om en ”riktig” eller ”bra” svenska fri från problem. 

Du kan lyssna till Rickard Jonsson på Skolportens konferens om svenska som andraspråk 2-3 april 2020 i Malmö:

Konferensen berör bland annat:

  • Bedömning i svenska som andraspråk – elevexempel med koppling till styrdokumenten.
  • Språkutvecklande arbetssätt med digitala resurser.
  • ”Ortensvenska” – fördomar och funktioner gällande ungdomars språkanvändning i flerspråkiga, urbana miljöer.
  • Grundläggande litteracitet för ungdomar som saknar eller har kort formell utbildning.
  • Uttalsundervisning i svenska som andraspråk – övningar och klassrumsnära exempel att använda i din undervisning.
  • Framgångsfaktorer i skolan för nyanlända ungdomar – vad leder egentligen till skolframgång och inkludering?
  • Lässtrategier i svenska som andraspråk – så kan du stötta dina elevers läsförståelse.
  • Kreativ skrivundervisning med cirkelmodellen – en särskilt användbar metod i svenska som andraspråk.

Sidan publicerades 2019-11-04 09:20 av Moa Duvarci Engman
Sidan uppdaterades 2019-11-21 11:11 av Moa Duvarci Engman


Relaterat

Gymnasielärare i samhällskunskap, 4-5 feb i Stockholm

Ny konferens! Ta del av föreläsningar som speglar ämnets breda innehåll. Vi fördjupar oss i teman som mänskliga rättigheter, digital och analog återkoppling, hållbart samhälle, källkritik, eu-kunskap och nationalism. Välkommen!

Fortbildning för dig som undervisar i svenska, 19-20 mars

Två koncentrerade dagar för dig som undervisar i svenska på högstadiet eller gymnasiet! Ta del av föreläsningar om bl. a. likvärdig bedömning av läsförståelse, grammatiska verktyg som utvecklar elevernas texter, källkritik, genvägar för elevaktiv retorikundervisning samt strategier för framgångsrik skrivundervisning.

Ingångslönen för svenska lärare ökar stort – de tjänar mest i Europa

Ingångslönen för svenska grundskolelärare ökar nästan mest i Europa. Men fortfarande ligger lärarkåren i Sverige långt efter de länder där lärarna tjänar mest, visar en ny rapport från EU-kommissionen.

Fler barn i förskolan för bättre språkutveckling i svenska

En särskild utredare ska lämna förslag som syftar till att öka deltagandet i förskolan bland barn i 3–5 års ålder och föreslå hur förskolans arbete med barnens språkutveckling i svenska kan stärkas, bl.a. när det gäller nyanlända barn. (pdf)

Tilläggsdirektiv till utredningen Stärkt kvalitet och likvärdighet inom komvux för elever med svenska som andraspråk (KLIVA)

Utredningen får ett utvidgat uppdrag och utredningen förlängs. (pdf)

På väg – mot stärkt kvalitet och likvärdighet inom komvux för elever med svenska som andraspråk

Utredningen för Stärkt kvalitet och likvärdighet inom komvux för elever med svenska som andraspråk (KLIVA) redovisar i denna promemoria uppdraget att utreda hur utbildning kan erbjudas för nyanlända som omfattas av s.k. utbildningsplikt. (pdf)

Karriärstegen som öppnar för karriär i skolan

Möjligheten till karriär och att kunna utvecklas i jobbet är viktigt för både lärare och rektorer. Ett steg på vägen är det förslag till professionsprogram som tagits av regeringen i det så kallade januariavtalet.

Mellanstadieelever digitaliserar hälso- och sjukvården – dags för final i DigIt

Det råder stor kompetensbrist inom IT- och telekomsektorn och andra verksamheter med högt IT-fokus – så stor att tillväxten hämmas. Ett underskott på 70 000 personer väntas år 2022. DigIt är skolprojektet som vill bidra till att vända trenden och på måndag den 20 maj är det final på Universeum. Då avgörs vilken klass som skapat den mest innovativa lösningen för en bättre sjuk- och hälsovård och därmed vinner 10 000 kronor till klasskassan.

Matematiken som en väg in i svenska skolan

Matematiken är något gemensamt för människor – oavsett varifrån de kommer. Därför menar Lligo Matson, mattelärare i Umeå, att det är ett bra sätt att skapa en grund för nyanlända elever.

Facebookgrupp för dig som jobbar med sexualundervisning

I den här gruppen pratar vi om olika sätt att jobba med sexualundervisning på. Vi tipsar om metoder och material och utbyter erfarenheter från klassrummet. Tillsammans utvecklar vi undervisningen så att den blir ännu bättre! Vi håller högt i tak och välkomnar alla diskussioner och tankar som har med sexualundervisning att göra.

Skolverkets föreskrifter om nationella prov i kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare andra kalenderhalvåret 2019 och första kalenderhalvåret 2020

Skolverkets föreskrifter om nationella prov i kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare andra kalenderhalvåret 2019 och första kalenderhalvåret 2020.

Stöd i arbetet med kommunala avtalet för dig som är ombud

I skolavtal18 slås fast att det ska bli mer attraktivt att vara lärare och skolledare, och att det är ett jobb vi ska göra tillsammans. Ett material med fokus på lön och arbetsbelastning är klart till den sista mars.

Oklart vem som har ansvar för hemlösa barn i Sverige

Frågan om hemlöshet har inte tagits på allvar i Sverige, säger Hans Swärd, professor i socialt arbete vid Lunds Universitet.

”Skolan borde vara en självklarhet för alla barn som befinner sig i Sverige”

Iyad Hammoura och Samir Bezzina skriver om skillnader i hur asylsökande barn behandlas i olika länder.

Skolinspektionen: Vi kan inte göra nåt för de som sattes felaktigt i särskola

”Vi har fokus på särskoleutredningarna här när vi gör tillsyn i kommunerna men vi kan inte göra om eller överpröva någon utredning”, säger Elisabet Wikén, avdelningschef på Skolinspektionen.

Elever i Australien gör som svenska Greta

Tusentals australiska skolelever gör som svenska Greta Thunberg och skolkar för klimatet.

Konferenser
Nyhetskategorier
Fortbildning
Svenska som andraspråk

Svenska som andraspråk

Välkommen till två dagar med den senaste forskningen och praktiska exempel för lärare i svenska som andraspråk. 2-3 april 2020 i Malmö.

Läs mer om konferensen
Mest läst senaste veckan

Glädjebetyg när rektor byts ofta: ”Drabbar outbildade”

Särskilt stöd. Sambedömning. Stöd till nya lärare. På alla dessa områden riskerar arbetet att stanna upp i skolor som byter rektor ofta. Det visar Skolinspektionens nya granskning.

Domen: Diskriminering när elev med dyslexi inte fick använda hjälpmedel vid nationella prov

En unik dom har avkunnats vid Örebro tingsrätt. Domen slår fast att en elev med dyslexi som inte fått använda sina vanliga hjälpmedel vid nationella proven i svenska har diskriminerats. Nu ska Örebro kommun betala 10 000 kronor i skadestånd.

Oro bland föräldrar när resursskolor får mindre pengar

Runt 600 elever med neuropsykiatriska funktionshinder i Stockholm kan stå utan skola efter årskiftet. Orsaken är att många elever på kort tid mist det särskilda stöd som resursskolor får utöver den vanliga skolpengen.

SKOLPORTENS MAGASIN
Nytt nr ute nu!

Nytt nr ute nu!

TEMA: Fritidshemmet. Fritidshemmets uppdrag är att skapa en meningsfull fritid för eleverna där deras intressen och kompetenser tas till vara, menar forskarna i nya numret av Skolportens magasin. INTERVJU: Det är dags för en jämlik skola – möt Dennis Beach, professor vid Högskolan i Borås.

Läs mer!
Student
För dig som ska bli lärare

För dig som ska bli lärare

Här samlar vi nyheter, forskning och annan relevant information till dig som studerar och som snart ska ut i yrkeslivet.

Läs mer
Skolportens expertpanel

”Statsbidrag hotar skolans organisation”

Skolan är inte betjänt av politiska utspel och hierarkiska system. Vi behöver ett nytt ledarskap som utgår från varje skolas unika organisation, skriver Alf Solander, rektor i Botkyrka, skoldebattör och författare.

Jenny Edvardsson: Klassiker i undervisningen!

Jenny Edvardsson, lärare i svenska och historia, skriver för Skolportens expertpanel om varför man som lärare ska läsa klassiker med eleverna.

Jenny Edvardsson: Vikten av läsning

Allt fler unga läser allt mindre på sin fritid. Därför måste vi se till att det ges tid till läsning, både i skolan och i hemmet. Det finns inte några genvägar, skriver Jenny Edvardsson, lärare i svenska och historia.

Läs fler experttexter
Läsarundersökning
Vi vill veta vad du tänker!

Vi vill veta vad du tänker!

Hjälp oss att bli bättre genom att svara på Skolportens läsarundersökning. Det tar bara 5 minuter.

Gå till undersökningen
Utmärkelser

Årets lärare i fritidshem: Mattias Henriksson

Mattias Henriksson på Hillerstorpsskolans fritidshem i Gnosjö tar med barnen till lokala föreningar och arbetsplatser. Nu får han utmärkelsen Årets lärare i fritidshem.

Årets praoplats utsedd: Tidaholms Sparbank tar hem priset

På en praoplats får ungdomar en första inblick i arbetslivet. För att uppmärksamma företag som på ett engagerat sätt ger ungdomar en försmak av detta delades för första gången priset Årets praoplats ut under Näringslivsfesten i Tidaholm.

Tomas Rylander får pedagogiska ledarskapspriset

Ett unikum som rektor och en mycket engagerad ledare som alltid tar sig tid för elever och personal. Så lyder delar av nomineringarna som ledde till att Tomas Rylander fick 2019 års pedagogiska ledarskapspris.

Lokala vuxenutbildningens projekt vann pris – nu sprids satsningen i Europa

Vux Huddinge är bäst i Europa på integration. Vuxenutbildningens satsning för att få kvinnor med kort skolbakgrund in i yrkeslivet har lett till ett europeiskt pris för de goda resultaten på hemmaplan.  Nu sprids integrationsprojektet till flera andra länder.

Skolklass från Älmhult medverkar när Barnkonventionen 30 firas på ABBA The Museum

Gemöskolans åk 5-klass från småländska Älmhult har i en nationell skolutmaning blivit utvald att framföra sin version av ABBA:s ”I Have A Dream” på “Barnkonventionen 30 år”, ett event som arrangeras av UNICEF Sverige och ABBA The Museum i Stockholm den 20 november.

Läs fler
Namn och Nytt

Klart med ny skolchef

Per-Olof Wigsén tillträder tjänsten som skolchef i Sjöbo kommun i januari 2020. I uppdraget ingår bland annat ett övergripande ansvar för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem samt att anordna utbildning för elever i grundskola och grundsärskola.

Biträdande förvaltningschef lämnar sitt uppdrag

Erik Eriksson slutar som biträdande förvaltningschef på Skara kommuns barn- och utbildningsförvaltning för att bli gymnasiechef i Mariestads kommun.

Tomas Rylander får pedagogiska ledarskapspriset

Ett unikum som rektor och en mycket engagerad ledare som alltid tar sig tid för elever och personal. Så lyder delar av nomineringarna som ledde till att Tomas Rylander fick 2019 års pedagogiska ledarskapspris.

Barn- och utbildningschef slutar

Barn- och utbildningschefen i Tibro kommun, Per Hallén, har sagt upp sig. Eva Gustavsson, rektor för Kompetenscentrum, är tillsatt som tillförordnad barn- och utbildningschef.

Han blir nu utbildningschef i Borgholms kommun

Roland Hybelius tillträder som utbildningschef den 1 mars och avslutar då sin tjänst som områdeschef på utbildningsförvaltningen i Växjö.