Hoppa till sidinnehåll
Föreläsare

Förortsslang som språklig resurs

Publicerad:2019-11-04
Uppdaterad:2023-08-31
Ebba Reinolf
Skribent:Ebba Reinolf
Rickard Jonsson, professor i barn- och ungdomsvetenskap.

Hallå där, Rickard Jonsson, professor i barn- och ungdomsvetenskap och författare till böckerna ”Blatte betyder kompis” och ”Värst i klassen”. Du ska föreläsa om förortsslang på Skolportens konferens om svenska som andraspråk. 

Vad behöver skolan veta om förortssvenska?

– Att förortsslang är en språklig resurs bland många andra. Jag kommer att berätta om ortenssvenskans bakgrund och synliggöra de idéer och fördomar som tillskrivs förortsslangen – från sociala problem till kreativitet. Ett skäl till varför föräldrar och elever söker sig från förort till innerstadsskola är möjligheten att lära sig en så kallad ”bra svenska”. En av de frågor jag forskat om är hur skolans vardagliga språkanvändning skapar vem som är svensk och icke svensk.

Vilka är de vanligaste fördomarna om ortensvenska?

– Att förortsslang är tecken på språkbrist. Den föreställningen dyker då och då upp i mediedebatten. Men förortsslang har inget med språkförbistring att göra. Vi berättar vilka vi är genom att använda en viss språklig stil. Vi anpassar också vårt språk efter situation och när vi gör det blir olika språkliga resurser gångbara. 

– På föreläsningen kommer jag även att belysa och utmana ett synsätt som målar upp flerspråkighet som en brist och måltavla för diverse sociala problem. I offentlig debatt är det knappast möjligt att tala nedsättande om ungdomar med utländsk bakgrund utan att uppfattas som främlingsfientlig eller rasistisk. Däremot har detlänge varitmöjligt att tala om “invandrarkillars otillräckliga, sexistiska eller homofobiska språk”. Sådana kommentarer fälls i regel i relation till föreställningen om en ”riktig” eller ”bra” svenska fri från problem. 

Du kan lyssna till Rickard Jonsson på Skolportens konferens om svenska som andraspråk 8-9 september 2020 i Malmö:

Om konferensen och boka plats

Konferensen berör bland annat:

  • Bedömning i svenska som andraspråk – elevexempel med koppling till styrdokumenten.
  • Språkutvecklande arbetssätt med digitala resurser.
  • ”Ortensvenska” – fördomar och funktioner gällande ungdomars språkanvändning i flerspråkiga, urbana miljöer.
  • Grundläggande litteracitet för ungdomar som saknar eller har kort formell utbildning.
  • Uttalsundervisning i svenska som andraspråk – övningar och klassrumsnära exempel att använda i din undervisning.
  • Framgångsfaktorer i skolan för nyanlända ungdomar – vad leder egentligen till skolframgång och inkludering?
  • Lässtrategier i svenska som andraspråk – så kan du stötta dina elevers läsförståelse.
  • Kreativ skrivundervisning med cirkelmodellen – en särskilt användbar metod i svenska som andraspråk.
Stockholm

Undervisa i Artificiell intelligens

Välkommen till Skolportens konferens för dig som planerar att undervisa i det nya gymnasieämnet artificiell intelligens. Ta del av aktuell forskning som utgår från ämnets syftesbeskrivning, och få praktiska verktyg som hjälper dig att planera och genomföra kurserna. Innehållet är även intressant för dig som vill veta mer om AI i samband med undervisning generellt, samt för dig som undervisar inom vuxenutbildningen.
Läs mer & boka
Gy–Vux
3 okt

Högläsning i förskolan

I den här kursen med kursledare Ann S. Pihlgren får du handfast information om hur högläsningsstunderna kan bli så språkutvecklande som möjligt, och ett viktigt nav som förskolans undervisning kan kretsa runt. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr!
Mer info
Fsk
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev