Forskning: Pojkar blir duktigare av många flickor

Har din skola en hög andel flickor? Grattis, pojkar! Det vinner ni mycket på. Ny forskning visar nämligen att pojkar presterar bättre om skolan de går i har en hög andel flickor.

Läs hela artikeln här!

Sidan publicerades 2017-11-13 13:34 av Susanne Sawander


Relaterat

Uppdrag om kunskapshöjande insatser i skolan om främlingsfientlighet mm – delredovisning

Delredovisning av uppdrag till Skolverket att vidta kunskapshöjande insatser i skolan om främlingsfientlighet och liknande former av intolerans, A2014/1587/DISK. (pdf) Läs hela artikeln här!

Uppdrag att genomföra fortbildning om validering

Slutredovisning av uppdraget att genomföra fortbildning om validering (pdf) Läs hela artikeln här!

Uppdrag om utbildning för brobyggare med romsk språk- och kulturkompetens

Delredovisning av regeringsuppdraget att ta fram och tillgängliggöra en utbildning för brobyggare med romsk språk- och kulturkompetens. (pdf) Läs hela artikeln här!

Delredovisning av uppdraget om jämställdhetsintegrering 2015-2017

Delredovisning av regeringsuppdrag om jämställdhetsintegrering åren 2015-2017. (pdf) Läs hela artikeln här!

Skolverkets redovisning av miljöledningsarbetet 2017

Skolverket ska arbeta aktivt för att bidra till en långsiktigt hållbar utveckling och ständigt minska den miljöbelastning som verksamheten orsakar. (pdf) Läs hela artikeln här!

Skolverkets årsredovisning 2017

Skolverkets uppdrag är att främja att alla barn och elever får tillgång till en likvärdig utbildning och annan verksamhet av god kvalitet i en trygg miljö. Läs hela artikeln här!

Gymnasieministern och Friskolornas riksförbund möts om betyg

Gymnasieminister Anna Ekström (S) har kallat Friskolornas riksförbund till ett möte om vad hon ser som orättvis betygssättning. Friskolornas riksförbund svarar med att bjuda in ministern till sig. Läs hela artikeln här!

Uppdrag att genomföra insatser för att stärka utbildningens kvalitet för nyanlända barn och elever och vid behov för barn och elever med annat modersmål än svenska

Detta uppdrag ersätter det tidigare beslutade uppdraget till Statens skolverk att genomföra insatser för att stärka utbildningens kvalitet för nyanlända elever och vid behov för elever med annat modersmål än svenska. (pdf) Läs hela artikeln här!

”Vi vill ha mer än allmän välvilja, Fridolin!”

Skolkommissionens förslag saknar ett funktionsrättsperspektiv, skriver Lars Ohly, ordförande Funktionsrätt Sverige i ett svar till utbildningsministern. Läs hela artikeln här!

”Skydda lärarna mot hot och våld”

Lärare hotas till livet och misshandlas med tillhyggen. Det måste tas på lika stort allvar som hoten mot blåljuspersonal, skriver Expressen på ledarplats. Läs hela artikeln här!

Här har eleverna machokultur på schemat

Timslånga gruppsamtal med pojkar från årskurs 7 och uppåt för att diskutera normer och machokultur. Läraren Makz Bjuggfält driver projektet på en skola i Bromma. ”I samband med metoo har det uppkommit många frågor från ungdomarna”, säger han. Läs hela artikeln här!

Statens skolinspektion – Årsredovisning 2017

Skolinspektionen redovisar, med denna årsredovisning, sitt nionde hela verksamhetsår sedan starten i oktober 2008. (pdf) Läs hela artikeln här!

YouTube is bigger distraction to children’s homework than television, survey finds

YouTube is a bigger distraction to children’s homework than television, a survey has found. Läs hela artikeln här!

‘Teachers are educators, not security guards’: Educators respond to Trump proposal

Many teachers reacted with alarm at the idea they would be trained and armed. Läs hela artikeln här!

Indfør studenterombud i hele landet

I Danmark har vi et enkelt studenterombud, der er ansat på Københavns Universitet. Stillingen blev oprettet, dengang Penkowa-sagen startede, og man må sige, at stillingen har været brugbar, for den tiltalte studerende blev frifundet for plagiat i sagen. Läs hela artikeln här!

Trump says teachers who carry guns at school should get bonuses for keeping their students safe

Mr Trump floated the idea of giving anywhere between 10 and 40 per cent bonuses to teachers with guns. Läs hela artikeln här!

Konferenser
Ny fokussida
Studie- och yrkesvägledning
  Foto: Warren Wong/Unsplash

Studie- och yrkesvägledning

Här belyser vi studie- och yrkesvägledningens viktiga funktion för att hjälpa eleverna att göra hållbara val för sin framtid. Utöver nyheter hittar du debatt, forskning och rapporter i ämnet.

Till Studie- och yrkesvägledning
Aktuella chefstjänster
Fler platsannonser
Nyhetskategorier
SKOLPORTENS MAGASIN
Tema: Förskola i Skolportens magasin
  Nytt nr ute 7 februari!

Tema: Förskola i Skolportens magasin

Tema: Undervisning i förskolan. I den kommande läroplanen för förskolan betonas undervisningen. Men hur ska den se ut för de allra minsta? Missa inte kampanjpriset – 2 nr för 99 kr! (endast för nya prenumeranter)

Läs mer och prenumerera här!
Aktuella arbetsgivare
Mest läst senaste veckan

Här är lärarlönerna högst – och lägst

Lärarna och rektorerna i Stockholms län tjänar bäst. Medan lönerna är lägst i Gotlands, Blekinges, Värmlands, Dalarnas, Jämtlands och Västerbottens län. Hur ligger du till i lönestatistiken? Läs hela artikeln här!

Unik skolsatsning på adhd och autism

I en unik satsning utbildar Norrtälje kommun nu all förskole -och skolpersonal i att bemöta barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Läs hela artikeln här!

”Ge rektorer skydd som blåljuspersonal”

Rektorer utsätts oftare för försök till otillbörlig påverkan. Ibland handlar det om föräldrar med starka synpunkter i pedagogiska frågor, ibland till och med om hot och våld. Rektorer bör ingå i den grupp som lagstiftningen pekar ut som särskilt allvarliga att rikta hot mot, skriver Matz Nilsson, Sveriges Skolledarförbund. Läs hela artikeln här!

Pedagog ny titel i Malmö

Bristen på förskollärare fick Malmö stad att inrätta en ny sorts pedagogtjänst. Kravet är 120 högskolepoäng. Läs hela artikeln här!

Regeringen vill att estetiska ämnen blir obligatoriska

Ett estetiskt ämne ska införas i alla nationella program i gymnasieskolan. Förslaget kommer från regeringen som skickar det vidare till lagrådet. Läs hela artikeln här!

Konferens
För dig som undervisar i musik

För dig som undervisar i musik

Konferensen tar bland annat upp: likvärdig bedömning av musikkunskap, musiksalens digitala verktygslåda, elevers lustfyllda låtskrivande i praktiken och hur du kan skapa ett kreativt förhållningssätt till musikundervisningen. Välkommen!

Läs mer och boka plats