Hoppa till sidinnehåll
Skolportens magasin

Förstärk lärandet!

Publicerad:13 maj
Uppdaterad:14 maj
Moa Duvarci Engman
Skribent:Moa Duvarci Engman
Moa Duvarci Engman. Foto: Wouter Veenstra

Att testbaserat lärande är en effektiv inlärningsstrategi för att befästa kunskap har varit känt i över hundra år, och metoden har också ett starkt stöd inom vetenskapen. Principen är enkel: det handlar om att stärka minnesspåren i hjärnan genom att aktivt plocka fram information under själva inlärningsprocessen. Det kan ske med hjälp av exempelvis frågesport eller att eleverna får skriva ner allt de kommer ihåg från lektionen innan.

Strategin är bevisat effektiv för elever i alla åldrar och med olika kognitiva förutsättningar. Trots detta är det mycket vanligare med andra metoder för att lära sig nya saker – som att läsa en text om och om igen, eller att läraren repeterar något i klassrummet. Men skolan och eleverna skulle kunna vinna mycket på att arbeta mer systematiskt med just testbaserat lärande, menar Bert Jonsson, docent i psykologi och professor i beteendevetenskapliga mätningar vid Umeå universitet, som intervjuas i Skolportens stora temaartikel om testbaserat lärande.

I det här numret har vi också träffat Christian Eidevald, förskoleforskaren som menar att förskolan står inför sin värsta kris sedan 1990-talet. Förskolan i dag är mer slimmad i sin organisation och personalen på landets förskolor kan inte springa fortare, säger han. Missa inte!

Moa Duvarci Engman, chefredaktör Skolporten


Skolportens magasin nr 3/2024 – ute nu!

Skolporten nr 3 2024.

Tema: Testbaserat lärande

Inte redan prenumerant? Missa inte kampanjpriset:

2 nr av Skolporten för prova-på-priset 99 kr*!

*Endast för nya prenumeranter

Prenumerera

Prenumeranter läser hela arkivet digitalt utan kostnad! Ladda ner Skolporten i App Store eller Google Play

Stockholm

Företagsekonomi

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som undervisar i företagsekonomi! Konferensen berör bland annat: Gy25 – vad ändras och varför?, att undervisa i företagsekonomi med ett brett hållbarhetsperspektiv, att kommunicera hållbarhet, undervisning i entreprenörskap – hur och varför? Delta på plats i Stockholm 21 november eller via webbkonferensen 28 november–20 december! Sommarerbjudande: 15% rabatt på din bokning när du anger rabattkod SOMMAR i bokningsformuläret!
Läs mer & boka
Åk 7–Vux
21 nov

Rättssäker betygssättning

Förbättra din förmåga att sätta likvärdiga och rättssäkra betyg genom en handfast kurs som leds av betygsexperterna Per Måhl och Bo Sundblad. Tillgång till kursen i 6 månader och kursintyg ingår! KAMPANJPRIS: 599 kr t.o.m. 15 augusti.
Mer info
Åk 4–Vux
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev