”Förväntan håller uppe motivationen”

Anna Tebelius Bodin.

Anna Tebelius Bodin.

Anna Tebelius Bodin är pedagog, föreläsare och författare, och utbildad vid Harvard universitet. Hon ska tala på Skolportens konferens Specialpedagogik i höst.

Vad ska du föreläsa om?

– Fokus i min föreläsning kommer att vara på dopamin, en väldigt central signalsubstans i hjärnan som vi behöver för att vi ska kunna vara uppmärksamma, nyfikna och engagerade. På savannen utsöndrades dopamin vid upptäckten av något nytt för att vi skulle överleva, men i dag får vi en kick hela tiden av att vi flyttar vår uppmärksamhet. Hela scrollningsfunktionen på internet stimulerar dopaminet, tanken “vad kan det finnas för nytt” skapar förväntan.

– Men om man har brist på dopamin, som elever med adhd till exempel ofta har, då söker man stimulans. Det skapar en rastlöshet och ett sug vilket kan leda till konflikt. Läraren kan tycka att det är märkligt att eleven kan spela tv-spel i flera timmar men inte kan fokusera i 20 minuter under en lektion.

Kan du ge något konkret förslag på hur man som lärare kan tänka för att skapa motivation?

– Ja, jag menar inte att lektionerna ska bli dataspel, utan vi behöver istället försöka få upp dopaminet på andra sätt. De gör vi bland annat genom att skapa förväntan. Till exempel kan man hinta i början av lektionen vad man ska avsluta med – något som man vet att eleverna kan triggas av. Då kommer förväntningen om belöningen att ge dopamin.

Av Moa Duvarci Engman


Du kan lyssna till Anna Tebelius Bodin på Skolportens konferens Specialpedagogik  – aktuell forskning och praktiska metoder 2-3 sep i Göteborg samt 17-18 sep i Stockholm.

Konferensen berör bland annat:

  • Studiemotivation – hur elever stimuleras att vilja tänka.
  • ”Läsklar” – en läsinlärningsmetod som gör skillnad för barn i riskgrupper.
  • Talrädsla – bakomliggande faktorer och framgångsrik stöttning.
  • Pluggkultur för alla – så får vi fler pojkar att lyckas i skolan.
  • Matematiksvårigheter – att skapa meningsfullhet och förståelse för lågpresterande elever.
  • Elever med särskild begåvning – vilka är de och hur bemöter vi dem?
  • Elever med NPF-diagnoser – fördjupad kompetens och pedagogiska strategier

Sidan publicerades 2020-01-13 10:37 av Moa Duvarci Engman
Sidan uppdaterades 2020-05-07 11:33 av Moa Duvarci Engman


Relaterat

Världen och vi

När sfi-eleverna tillsammans gör tidningen Världen & vi väcks både motivation, stolthet och glädje.

Agneta Gulz: Så skapar du motivation hos eleverna

Hur arbetar man bäst för att skapa motivation i klassrummet? Forskaren Agneta Gulz ger sina viktigaste tips.

Så förbereder du yngre elever för nationella proven

Osäkra elever behöver hjälp med förberedelserna. För läraren kan det bli ett stressmoment att inte få ge yngre elever det stöd de behöver under de nationella proven. ”Det är viktigt att utveckla ett professionellt ­omdöme”, säger forskaren Anette Bagger.

Därför är visuella representationer viktiga i kemiundervisningen

Läs Skolportens intervju med Emelie Patron, lektor vid Linnéuniversitetet. Hon ska föreläsa på Skolportens konferens Kemi och kommer att tala om visuella representationer i undervisningen.

Tre frågor om: ”Så gör du om du blir uthängd i en exposegrupp”

Moe Idle är ofta ute på skolor i Malmö och pratar om hur man är schysst på nätet. Allt oftare stöter han på fenomenet ”exposegrupper” – alltså chattar eller konton där barn delar kränkande innehåll på andra barn. Här ger han tre konkreta tips till dig om du skulle bli inbjuden eller uthängd i en sådan grupp.

Ledare: Svensk skola – världsbäst på digitalisering?

Har de digitala verktygen i skolan och förskolan gjort skillnad? En studie från IFAU för några år sedan visade att kunskapsresultaten inte påverkades alls på skolor där alla elever hade en egen dator – förutom hos elever med lågutbildade föräldrar. Där visade studien på en viss försämring av kunskapsresultaten.

Så utmanar du särskilt begåvade elever

Har du elever som behöver extra utmaningar för att stimuleras? Mona Liljedahl, specialpedagog och leg gymnasielärare, är aktuell med boken ”Pedagogiskt ABC för särskilt begåvade elever” och ger här några tips för att utmana eleverna.

Studiehandledning på modersmålet stärker elevernas kunskaper i svenska

Läs vår intervju med Anne Reath Warren, lektor i didaktik, som ska föreläsa på Skolportens konferens Modersmål. Hon kommer att tala om studiehandledning på modersmålet.

Hur kan man tänka kring undervisningen i litteraturhistoria?

Läs vår intervju med Jonas Johansson gymnasielärare och universitetsadjunkt, som ska föreläsa på Skolportens konferens Svenska för högstadiet och gymnasiet. Han kommer att tala om undervisningen i litteraturhistoria.

5 skolprofiler: Så får vi eleverna att läsa

Vuxna måste sluta bekräfta bilden av ungdomar som helt och hållet ointresserade av läsning. Det menar Anne-Marie Körling, en av de läsexperter som ger sina bästa tips för ökad läslust.

Så kan du hjälpa elever som stammar

Okunskap om stamning begränsar barns möjlighet att nå sina mål, då stammande elever ofta känner en oro i skolan. Här ger läraren Tove Selvåg Drott – som själv stammar – sina bästa tips för hur problemen kan förebyggas.

Skolpsykologen: ”Så hanterar du elevers oro”

Du möter elevers oro bäst genom att bekräfta känslan och inte vifta bort den. Det säger skolpsykologen Anna Yttergård som här ger sina bästa tips till lärare.

Så pratar du med unga som sörjer: Var lyhörd och vänta in

Den senaste tiden har två tonåringar tragiskt omkommit i olyckor i Uppsala län. Rakel Eklund, forskare i katastrofpsykiatri på Uppsala universitet berättar hur man ska prata med barn och unga som sörjer.

Så kan förskolan stötta barn på flykt

Läs vår intervju med Erica Mattelin, leg. psykolog och doktorand på Barnafrid, Linköpings universitet, som ska föreläsa på Skolportens konferens Specialpedagogik i förskolan. Hon kommer att tala om hur förskolan kan stötta flyktingbarn.

Hur kan man motverka kunskapsmotstånd?

Läs vår intervju med Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi, som ska föreläsa på Skolportens konferens Källkritik. Hon kommer att tala om kunskapsmotstånd.

Så kan spansklärare öka elevernas pragmatiska och interkulturella kompetens

Läs vår intervju med Jenny Morales Ruíz, doktorand i spanska, som ska föreläsa på Skolportens konferens Spanska. Hon kommer att tala om hur man kan öka elevernas pragmatiska och interkulturella kompetens i spanska.

Skolportens konferenser
SKOLPORTENS MAGASIN
Nytt nr av Skolportens magasin ute 31 mars!
  Skolportens magasin nr 2/2023

Nytt nr av Skolportens magasin ute 31 mars!

INTERVJU: Forskaren Emma Leifler vill att fler lärare får lära sig mer om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. TEMA: Nya perspektiv med ämnesövergripande undervisning.

Läs mer och prenumerera här!
Skolportens konferenser
Hur stöttar man elever med autism och adhd i idrottsundervisningen?
  Alexander Skytte

Hur stöttar man elever med autism och adhd i idrottsundervisningen?

Läs Skolportens intervju med Alexander Skytte, leg. lärare och författare. Han ska föreläsa på Skolportens konferens Specialpedagogik i grundskolan och kommer att tala om elever med autism och adhd i idrottsundervisningen.

Läs mer och boka din plats!
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Fokussida
Fokus förskola

Fokus förskola

Här samlar vi aktuell forskning och nyheter för dig som är verksam i förskolan.

Till fokussida
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
Fokussida
Fokussida för chefer

Fokussida för chefer

Nyheter, rapporter, forskning och utveckling för dig som är skolledare eller skolchef.

Till fokussida
Utmärkelser

Böle förskola i Piteå prisas återigen för sitt internationella samarbete

På Böle förskola genomfördes under läsåret 20212022 ett eTwinningprojekt som hette Little Red Riding Hood around Europe. För sitt projekt har förskolan för tredje gången vunnit årets eTwinningpris. Det är lärarnas sinnrika undervisningssamarbeten med andra europeiska skolor för att främja internationell förståelse bland eleverna som prisas.

Årets Förskolekraft 2023 – Malin Gummesson från Aneby

Utmärkelsen Årets Förskolekraft 2023 tilldelas Malin Gummesson, leg. förskollärare på Vireda förskola i Aneby. Hon får priset för sin drivkraft och helhetstänk som gynnar förskolans utveckling och barnens bästa. Priset delas ut av Förskoletidningen.

Brev, resande gosedjur och konst i prisad internationell undervisning

Bors högstadieskola i Värnamo och Böle förskola i Piteå har vunnit årets eTwinningpris i var sin ålderskategori. Det är lärarnas sinnrika undervisningssamarbeten med andra europeiska skolor för att främja internationell förståelse bland eleverna som prisas.

Läs fler
Fokussida
Internationellt

Internationellt

Vi har en omfattande bevakning av skolnyheter från hela världen. Välkommen in!

Till fokussida
Namn och Nytt
Ulrika Hansson blir ny skolchef i Hallstahammar

Nu är rekryteringsprocessen av ny skolchef till Hallstahammars kommun avslutad. Ulrika Hansson, som idag är skolchef i Arboga kommun, tillträder sin tjänst den 29 maj och efterträder Anna Landehag som går i pension.

Ny rektor på Skarpatorpsskolan

Marion Sarmiento blir ny rektor på Skarpatorpsskolan i Skarpnäck. Botkyrka, Kungsholmen och Liljeholmen är några av hennes tidigare arbetsplatser.

Svalöfs gymnasiums rektor Lena Hansson går i pension

Lena Hansson, rektor på Svalöfs gymnasium sedan 18 år, går i pension i höst. Under hennes tid som rektor har skolan utvecklats till en modern gymnasieskola och har vuxit med fler utbildningar, program, personal och elever.

Läs fler Namn och Nytt
Nyhetskategorier