Frågan om det fria skolvalet har blivit en av de mest brännande i skoldebatten

Höjd lärarstatus, tidiga insatser och mer lärtid i skolan. Det lyfter de flesta riksdagspartier fram i sin skol­politik.
Men när det gäller det fria skolvalet går åsikterna isär. 

Elisabet Nihlfors

Elisabet Nihlfors, docent vid Uppsala universitet, vill se en bredare diskussion i skolpolitiken.
Foto: Vetenskapsrådet/Magnus Jando

Den senaste Pisa-rapporten, som mäter 15-åringars kunskaper i läsförståelse, matematik, naturvetenskap och problemlösning, visar en kraftig nedgång för svenska elever. Resultatet engagerar både politiker och väljare, liksom forskare.

Inför valet i höst anser fyra av tio svenskar att skolan är det viktigaste politikområdet, enligt en mätning från DN/Ipsos i januari.

Till stor del har debatten i Pisas kölvatten handlat om likvärdigheten i den svenska skolan, eller bristen på densamma, och frågan om det fria skolvalet och dess betydelse för kvaliteten i skolan har blivit en av de mest brännande i skoldebatten.

Anders Jakobsson, professor i pedagogik med inriktning mot de naturvetenskapliga ämnenas didaktik vid Malmö högskola, är en av de forskare som analyserat Pisaresultaten under 2000-talet för att försöka förstå vad som gått snett.

Han har sett att nedgången inte är jämn. De lågpresterande eleverna uppvisar en mycket kraftig nedgång, medan nedgången är mindre hos högpresterande.

– Om vi tittar på skolnivå i stället för på individnivå, ser vi att skillnaden mellan de bästa och de sämsta skolorna har fördubblats när det gäller resultaten i naturvetenskap under 2000-talet, och tredubblats när det gäller läsförståelse. Vi har fått en väldigt stor skillnad mellan olika skolor som vi inte sett tidigare, säger Anders Jakobsson.

Han pekar ut det fria skolvalet som en viktig faktor till varför klyftorna ökar.

– Det har lett till en rangordning av skolorna i en kommun, där det blivit viktigt för ambitiösa föräldrar att välja ”rätt” skola för sina barn. Det ger en negativ effekt på de kvarvarande eleverna som är låg- eller mellanpresterande. Undervisning som bygger på att eleverna bara ska få godkänt sänker nivån. Det blir ganska torftigt och ger en sämre skola. I de länder som presterar bra i Pisaundersökningen är alla skolor bra.

Även Skolverket bedömer att det fria skolvalet sannolikt har bidragit till ökade resultatskillnader mellan skolor och en ökad socioekonomisk skolsegregation, och därmed till minskad likvärdighet.

Hur ska då likvärdigheten ökas? Ligger lösningen i att begränsa det fria skolvalet? Eller i ägandeskapet? Här glider partiernas åsikter isär.

Centerpartiet tror starkt på individens rätt att välja skola och anser att konkurrensen i fria skolval ger högre kvalitet.

Folkpartiet, med skolminister Jan Björklund i spetsen, förklarar både sjunkande studieresultat och lärarstatus med kommunaliseringen. Han vill återförstatliga skolan, precis som Sverigedemokraterna. Även en majoritet av folket, inklusive den svenska lärarkåren, anser att staten har bäst förutsättningar för att skapa en likvärdig skola, enligt Lärarnas Riksförbund.

Dessa åsikter stöds av Leif Lewins statliga utredning Staten får inte abdikera, som i februari konstaterade att genomförandet av kommunaliseringen av den svenska skolan 1991 blev ett misslyckande. I samband med kommunaliseringen infördes friskolereformen och det fria skolvalet, som innebär att skolpengen följer med eleven till den skola där han eller hon placeras efter sitt val.

Vänsterpartiet är det enda parti som mycket tydligt vill förbjuda vinstdrivande friskolor: ”Skolpengen ska gå till undervisning, inte till vinstuttag eller räntebetalningar.”

Något som förenar alla partier är behovet av att öka statusen för läraryrket. Framför allt lyfts höjda löner, kompetensutveckling och en minskad administrationsbörda fram. Lärarna ska kunna fokusera på sitt jobb.

Anders_Jakobsson

Anders Jakobsson, professor vid Malmö högskola, har analyserat Pisaresultaten.
Foto: Moa Duvarci Engman

I Pisaundersökningen får länder med höga lärarlöner goda resultat. Men lönen är inte hela lösningen.

– Att få utvecklas i sitt arbete har en rejäl effekt, säger Anders Jakobsson.

Han hänvisar till den nyzeeländske utbildningsforskaren John Hatties uppmärksammade forskningsöversikt Visible Learning från 2009. Vidareutbildning genom kurser och resor är viktigt. Även karriärtjänster är en bra väg.

– Det gäller att styra duktiga och ambitiösa lärare till lågpresterande elever. Ge lärarna uppdrag med högre lön, och en utmaning: ”Vänd på den här trenden”. Annars finns det stor risk för att vi kommer att se en fortsatt nedåtgående spiral, och de sämsta skolorna läggs ner – men det löser inte problemet. Eleverna finns ju kvar, säger Anders Jakobsson.

Flera av riksdagspartierna vill ha mer lärtid i skolan. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet tror på mindre klasser för att ge eleverna mer tid med sin lärare och Moderaterna och Kristdemokraterna lyfter fram fler lektionstimmar.

Enligt John Hattie ger färre elever i en klass dock inte automatiskt någon effekt om man inte samtidigt ändrar pedagogiken.

– Sverige har ganska få matte­timmar, men andra länder med bättre Pisaresultat har ännu färre timmar. Kvaliteten finns inte i antalet timmar, utan i innehållet – engagerade lärare som gör ämnet spännande och roligt, säger Anders Jakobsson.

Ett annat område som flera partier lyfter fram är tidiga insatser för att fånga upp svaga elever och ge dem extra stöd, bland annat genom fler specialpedagoger. Men hur det ska gå till är inte självklart.

Folkpartiet vill identifiera de elever som är i behov av särskilt stöd med hjälp av betyg redan i fjärde klass, men det finns inga belägg för att betyg före 12–13 års ålder får eleverna att prestera bättre, enligt Anders Jakobsson. Inte heller nivågruppering har positiva effekter, som bland andra Sverigedemokraterna föreslår.

Claes Nilholm, professor i pedagogik med inriktning mot specialpedagogik vid Malmö högskola, poängterar att specialpedagogiskt stöd bäst ges inom eller i anslutning till den vanliga undervisningen. Det är mindre utpekande.

– Det gäller att ha en god verksamhet redan i förskolan, att jobba förebyggande. En god undervisning ger färre elever i behov av särskilt stöd.

Han menar att politikerna bara pratar om kunskapsmålet i Pisadebatten, och glömmer bort att uppdraget i skollagen är mycket bredare: ”Utbildningen inom skolväsendet syftar till att barn och elever ska inhämta och utveckla kunskaper och värden.”

– Det sociala uppdraget måste gå hand i hand med kunskapsuppdraget.

Även Elisabet Nihlfors, docent i pedagogik vid Uppsala universitet samt gästprofessor vid Centrum för skolledarutveckning vid Umeå universitet, vill se en bredare diskussion i skolpolitiken.

– Politikerna bör ta tag i de stora övergripande frågorna, som ”Vad är skolan till för?”, ”Vart är vi på väg?”, ”Varför är en hög utbildningsnivå hos alla en angelägenhet för Sverige?”. Detaljerna, som antal elever i klassen, kan lärarna bestämma.

Men politik handlar om att vilja någonting. Medvetenheten om att det finns forskning inom skolområdet är hög, och det är lätt att söka stöd för sina egna tankar och idéer.

– Man kan inte bara titta lösryckt på en studie, utan det handlar om att lägga samman flera forskningsrapporter, säger Elisabet Nihlfors.

Hon ser fram emot Skolforskningsinstitutet, som bildas den 1 januari 2015. Det är en myndighet som ska ansvara för att systematiskt väga samman och sprida forskningsresultat om skolan, för att öka kunskapen om vetenskapligt väl underbyggda och effektiva metoder och arbetssätt i skolväsendet.

– Politikerna behöver, liksom praktikerna i skolan, tillgång till state of the art, det vill säga veta var forskningsfronten ligger inom olika utbildningsvetenskapliga områden.

Anders Broman, forskare i statsvetenskap med inriktning mot skolan, ungdomar och politik vid Karlstads universitet, tror dock inte att forskningsrön har så stor betydelse för väljarna.

– Till viss del ökar trovärdigheten om politikerna hänvisar till olika studier – om forskningsresultaten är entydiga. Men skolan är en komplex fråga som alla har ”kunskap” om på ett annat sätt än andra politiska frågor. Man minns sin egen skoltid eller barnens.

– För väljarna spelar troligen känslan i vallöftena minst lika stor roll som fakta­underlaget.

Av Eva Barkeman

Illustration Sam Brewster

Artikeln är tidigare publicerad i Skolportens forskningsmagasin nr 2 2014

Folkpartiet

VALET 2014

Skolporten har frågat riksdagspartierna vilka som är deras tre viktigaste skolpolitiska frågor inför höstens val. Men har politiken grund i forskningen? Skolporten har granskat några av förslagen.

Läs mer på Skolporten.se/valet

 

 

Länkar till artikeln:

Staten får inte abdikera – om kommunaliseringen av den svenska skolan. Utbildningsdepartementet, SOU 2014:5

I rättan tid? Om ålder och skolstart. Utbildningsdepartementet. SOU 2010:67

Visible learning, av John Hattie (2009), visible-learning.org/2009/02/visible-learning-meta-study

Synligt lärande. Presentation av en studie av vad som påverkar elevers studieresultat. Sveriges kommuner och landsting 2011.

Utbildning & Demokrati. Tidskrift för didaktik och utbildningspolitik. Nummer 2013:3 (Kan vi lita på PISA?)

Sidan publicerades 2014-04-11 09:38 av Moa Duvarci Engman
Sidan uppdaterades 2014-04-24 13:38 av Moa Duvarci Engman


Relaterat

Skola + Marknad = Problem

Konkurrens och marknadsstyrning är inte någon bra modell för ett skolsystem, anser Jonas Vlachos, docent i nationalekonomi vid Stockholms universitet, skolforskare och skoldebattör.

På elevens sida – möt Ann-Marie Begler

Skolans utmaning handlar om de svaga eleverna, de som har sämst förutsättningar för att lära sig. Det menar Ann-Marie Begler, Skolinspektionens chef.

Specialpedagoger nöjda med lönen men ser orosmoln

Det är lättare för yngre och nyexade lärare och specialpedagoger att höja lönen än för mer erfarna kollegor. För många är ökad yrkeserfarenhet i dag detsamma som sämre löneutveckling.

”Fullständigt orimliga nedskärningar i gymnasiet när staden gör stora överskott”

Vi har fått veta att Schillerska gymnasiet ska skära ned kraftigt. Detta beror på kommunens nya hyresmodell där hyran har höjts med 5 miljoner kronor varpå verksamheten plötsligt går 4,8 miljoner back. Det finns något djupt bisarrt i detta och vi anser att det är ett uppenbart systemfel då kommunen höjer sina egna hyror varpå skolorna tvingas skära ned, skriver flera gymnasielärare.

Statligt stöd till kulturskolan sänks kraftigt – tusen elever i Eskilstuna påverkas

De senaste åren har kulturskolan i Eskilstuna jobbat med öppna verksamheter för barn och unga i områden som de tidigare haft svårt att nå ut till. Det har finansierats med hjälp av ett statsbidrag som kommer halveras, efter ett beslut från riksdagen.

Hon är ny rektor på Mariehällsskolan

Johanna Stjernlöf är ny rektor på Mariehällsskolan i Bromma. Hon har bland annat varit biträdande rektor på Bromstensskolan och Mariehällsskolan tidigare.

Speciallärare: Nedskärningarna kan leda till psykisk ohälsa hos elever

Det planeras nedskärningar inom skolan vilket får Uppsalas speciallärare att bli oroliga för barnens framtid. På Lindbackens skola jobbar specialläraren Kersti Vikström som menar att lärarna i klassen inte räcker till och att det kan få stora konsekvenser långsiktigt.

Flera förändringar föreslås för gymnasieutbildningarna

Matematikämnet ska anpassas så att fler väljer att fördjupa sig, ett nationellt frisör- och stylistprogram ska införas och naturkunskap ska ingå i teknikprogrammet. Det är några av de förslag för gymnasieskolan och gymnasiesärskolan som regeringen lägger fram i en proposition till riksdagen.

Så är nya lönerna för grundskollärare

Det är lättare för yngre och nyexade grundskollärare att höja lönen än för mer erfarna kollegor. Trenden är densamma i alla lärargrupper – inte minst bland låg- och mellanstadielärare, visar ny statistik från Sveriges Lärare.

Replik på ”Inga fler experiment med den svenska skolan”.

Istället för att ägna sig åt pseudoproblem borde vår skolminister påbörja en kritisk granskning och omprövning av marknadsstyrningen av svensk skola. Det är marknadsskolan och inte “postmodern kunskapssyn” eller “full inkludering” som lett till vikande resultat, sämre arbetsmiljöer, omfattande byråkrati och kontroll, slöseri med skattemedel och växande segregation, skriver Gunnlaugur Magnússon.

Varbergsskola satsar på AI – Sandra: Kul att träffa Chrusjtjov

På Ridgymnasiet i Varberg har artificiell intelligens, AI, blivit ett viktigt verktyg. Eleverna har bland annat skapat egna karaktärer som de pratar engelska med och när de läste om Kubakrisen fick de träffa en AI-version av Nikita Chrusjtjov. ”Det var väldigt roligt att diskutera med någon som levt förr, man tar in bättre med AI”, säger eleven Sandra Määttälä.

”Alldeles för tyst om grundskolan”

Företrädare för högskolor har begärt speciella visumvillkor för utländska forskare och forskarstuderande, eftersom de skulle vara viktiga för svensk forskning. Samtidigt säger företrädarna inte ett ord om att grundskole- och gymnasieutbildning borde förbättras. Det är politiskt korrekt att säga att utländska forskare är viktiga men inte att grund- och gymnasieskola borde förbättras, skriver Inger Enkvist, professor emerita i spanska.

Ny satsning ska bryta utanförskap

Med bättre studie– och yrkesvägledning och effektivare kontakter med arbetsgivarna ska folkhögskolorna bidra till att minska arbetslöshet och utanförskap. ”Vi är vana att möta de som står långt ifrån samhället”, säger Annica Paulsson Kihlstrand, rektor på Dalslands folkhögskola.

Flera skoldåd har stoppats av polisen – får in nya tips varje vecka

Under det år som gått sedan två lärare mördades på Malmö latinskola har polisen lyckats stoppa fler nya potentiella attacker. Det menar Mats Karlsson som är chef på polisens underrättelseenhet i syd. Han säger att de varje vecka får tips om personer som de borde utreda. ”Från riktigt allvarliga avsikter till att det inte var helt genomtänkt.” säger han.

Kulturskolan i Sörmland riskerar nedskärningar när stödet halveras

Efter riksdagens beslut om att halvera stödet till kulturskolorna kan flera kulturskolors verksamhet minska. På Kulturskolan i Katrineholm arbetar man mycket med uppsökande verksamhet i skolan, men det är en verksamhet som kan komma att försvinna när pengarna inte finns. ”Det drabbar både eleverna och personalen”, säger Lotta Asplund, Katrineholms Kulturskola.

Mattetalanger-podden: Talangcenter för elever med stor lärandepotential

I Norge finns det möjlighet att som elev med stor lärandepotential söka till olika talangcenter där man tre till fyra gånger på ett läsår får jobba med tvärvetenskapliga utmaningar. Fokus ligger på att eleverna ska få utforska teman inom matematik, naturvetenskap och teknik tillsammans med likasinnande och mötas i sann skaparglädje. Vi samtalar med Safina de Klerk, ledare för Oslo Ventenskapscenter där ett av Norges talangcenter ligger. (pdf)

Skolportens konferenser
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
Skolportens konferenser
Därför är visuella representationer viktiga i kemiundervisningen
  Emelie Patron

Därför är visuella representationer viktiga i kemiundervisningen

Läs Skolportens intervju med Emelie Patron, lektor vid Linnéuniversitetet. Hon ska föreläsa på Skolportens konferens Kemi och kommer att tala om visuella representationer i undervisningen.

Läs mer och boka din plats!
SKOLPORTENS MAGASIN
TEMA: Förskolans arbetsmiljö
  Skolportens magasin nr 1/2023

TEMA: Förskolans arbetsmiljö

Tema: Stora barngrupper och brist på utbildade förskollärare är några av förskolans utmaningar. Intervjun: En grundbult för att stävja mobbning är att arbeta med skolans ledarskap och sociala klimat, säger forskaren Robert Thornberg.

Läs mer och prenumerera här!
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
Fokussida
Internationellt

Internationellt

Vi har en omfattande bevakning av skolnyheter från hela världen. Välkommen in!

Till fokussida
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Fokussida
Fokus förskola

Fokus förskola

Här samlar vi aktuell forskning och nyheter för dig som är verksam i förskolan.

Till fokussida
Utmärkelser

Prisregn över Stockholms stads skolor

Årets UF-pristagare skapar, syr och slipar på affärsidéer. Stockholm Science och Innovation School gör skäl för sitt namn. Det stod klart när två av skolans UF-företag utsågs till Årets UF-företag och Årets innovation i Ung Företagsamhets regionala tävling som gick av stapeln nyligen.

”Festfixaren”: Kan inte tänka mig annat än att vara lärare

För Rickard Fors är matematik mycket mer än ”bara” ett skolämne. Synsättet smittar av sig på hans elever – som precis som Rickard Fors ser matteproven som en fest. Nu har han tilldelats Kungliga Vetenskaps­akademiens matematiklärarpris.

Kemiläraren Jonas i Helsingborg prisas av Kungliga vetenskapsakademin

Han har arbetat i särskola, med flyktingar från Syrien och som lågstadielärare i Örkelljunga. Nu arbetar Jonas Kronkvist som gymnasielärare i Helsingborg och har fått pris för sin undervisning.

Läs fler
Fokussida
Fokussida för chefer

Fokussida för chefer

Nyheter, rapporter, forskning och utveckling för dig som är skolledare eller skolchef.

Till fokussida
Namn och Nytt
Svalöfs gymnasiums rektor Lena Hansson går i pension

Lena Hansson, rektor på Svalöfs gymnasium sedan 18 år, går i pension i höst. Under hennes tid som rektor har skolan utvecklats till en modern gymnasieskola och har vuxit med fler utbildningar, program, personal och elever.

Hon är ny rektor på Mariehällsskolan

Johanna Stjernlöf är ny rektor på Mariehällsskolan i Bromma. Hon har bland annat varit biträdande rektor på Bromstensskolan och Mariehällsskolan tidigare.

Ny skolorganisation klar

Nu är den nya skolorganisationen i Sjöbo kommun klar, där alla har tackat ja till sina platserbjudanden. Nu börjar förvaltningsledningen det viktiga implementeringsarbetet att tillsammans med rektorerna skapa de bästa förutsättningarna för teamen.

Läs fler Namn och Nytt
Nyhetskategorier