Gästkrönika: Inspektionen utan syfte

Alf Solander. Foto: Linnea Bengtsson

Alf Solander. Foto: Linnea Bengtsson

NÄR DET GÄLLER att misstro och att ifrågasätta lärarens profession och yrkeskunskap förefaller Skolinspektionens resurser vara gränslösa. Psykologer, jurister eller tandläkare brukar sällan bli kontrollerade på sina jobb. Vi förutsätter att de har rätt yrkesprofession för sina hantverk. Men när det gäller lärarna, som också de har fem års högskolestudier bakom sig, finns varken respekt eller tro på att den enskilde läraren kan göra sitt jobb.

Som rektor får jag ständigt bekräftelse på detta trista faktum. Senast i går tog min mejlbox emot ännu ett mejl. Det stod inte MISSTROENDE MOT DINA LÄRARE som rubrik. Det stod SKOLINSPEKTIONEN, men i praktiken är det synonyma begrepp.

Denna gång ska Skolinspektionen ut på en årslång odyssé med syfte att inspektera hur samhällskunskapslärarna sköter sina jobb. Det betyder att hundratals lärare på många skolor ska ställa om sin undervisning, avsätta tid för intervjuer och i värsta fall ställa in sina lektioner.

Allt som inspektörerna vill och kräver ska ha företräde. Syftet är att granska om ”gymnasieskolans demokratiarbete ger eleverna de förmågor som de behöver för att kunna verka som aktiva ansvarstagande medborgare”.

Självklart är det viktigt med en ansvarsnämnd eller en inspektion som kan kontrollera när en skola, myndighet eller yrkesgrupp missköter sig, men det ska ske på förekommen anledning. Har en lärare allvarligt kränkt sin elev ska hen kunna ställas till svars för detta. Men det behövs inte en gigantisk kontrollmyndighet som för en årskostnad av hisnande 410 miljoner kronor åker kors och tvärs genom Sveriges land och skapar oreda. Det ligger ju i yrkeskompetensen hos en samhällskunskapslärare att arbeta med demokratifrågor – det står i varenda kursplan. Vad ska Skolinspektionen upptäcka – att allt som är fel i Sveriges land från populism till rasism och politikerförakt är samhällskunskapslärarnas fel?

Ingen forskning stödjer att Skolinspektionen fyller ett syfte. Inte ens Statskontoret*, som kontrollerar myndigheter, kan påvisa några positiva effekter. Den ekonomiska kostnaden är gigantisk, för att inte prata om den kunskapsmässiga.

Vad Skolinspektionen lämnar efter sig på ett verksamhetsår är tusentals inställda lektioner, en deprimerande upplevelse av översitteri, pseudostyrning och en lärarprofession som känner sig nedvärderad och dåligt behandlad.

Nej, Skolinspektionen borde inspektera sig själv. Konsekvensen skulle bli både viten och verksamhetsförbud. Det skulle kunna vara en början på något nytt och bättre – ett återupprättande av lärares yrkesstolthet. Tänk att vara betrodd för det yrke man är utbildad till.

*Se Statskontorets rapport Myndighetsanalys av Statens Skolinspektion (2017).

Av Alf Solander

Foto: Linnea Bengtsson

Fakta/Alf Solander är rektor för Tumba gymnasium i Botkyrka och gav hösten 2017 ut boken Konsten att leda en skola – att göra det omöjliga (Lärarförlaget). Han har tidigare arbetat som gymnasielärare och gymnasiechef i Stockholmsområdet.

Fotnot. Denna krönika är en personligt hållen text som reflekterar skribentens åsikter.


Läs Skolinspektionens replik här: 

Skolinspektionen: ”Vi granskar för att förbättra”

Alf Solander skriver i sin gästkrönika att han upplever att Skolinspektionen misstror lärare. Vårt arbete handlar inte om att ifrågasätta lärarprofessionen – tvärtom vet vi att det läraren gör i klassrummet är den enskilt viktigaste faktorn för bra undervisning och utbildning. Vi vill därför klargöra vår roll, skriver Skolinspektionen i en replik.


Gästkrönikan av Alf Solander är tidigare publicerad i Skolportens magasin nr 3 2018. Tema: Skolan och valet 2018

Inte redan prenumerant? Missa inte kampanjpriset: 2 nr av Skolporten för prova-på-priset 99 kr!

NYHET! Nu kan du även köpa digitala lösnummer av Skolporten i App Store eller Google Play!

Sidan publicerades 2018-05-21 11:36 av Moa Duvarci Engman
Sidan uppdaterades 2018-05-28 14:15 av Moa Duvarci Engman


Relaterat

Skolan och valet 2018 – Vad säger forskarna?

Fortbildning för lärare, ökad likvärdighet, mer stöd till skolledare och satsningar på förskolan. Det är några av de viktigaste skolpolitiska punkterna inför valet, menar forskarna. 

Skolinspektionen: ”Vi granskar för att förbättra”

Alf Solander skriver i sin gästkrönika att han upplever att Skolinspektionen misstror lärare. Vårt arbete handlar inte om att ifrågasätta lärarprofessionen – tvärtom vet vi att det läraren gör i klassrummet är den enskilt viktigaste faktorn för bra undervisning och utbildning. Vi vill därför klargöra vår roll, skriver Skolinspektionen i en replik.

Svarar på kritiken: ”Vi bedömer skolor – inte elever”

Vi välkomnar forskning om skolan – men Skolinspektionen är inte ett forskningsinstitut, skriver Helén Ängmo, generaldirektör för Skolinspektionen och Anna Sellin, chef för analys och statistik.

Krönika: ”Borde vi lägga tid på att kämpa för högre lön?”

Forskning visar att vid en lön på 50 000 kronor i månaden börjar brytpunkten för när högre lön inte gör dig lyckligare. Tjänar du mer än så? Borde du i så fall verkligen lägga tid och energi på att kämpa för högre lön? frågar sig gästkrönikör David Haas, rektor på Vuxenutbildning Järva i Stockholm.

Rektorn försvarar betygsättningen: Vi sätter in mycket stöd

Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå är en av 18 skolor som får kritik av Skolinspektionen. Anledningen är att skolorna inte kan förklara elevernas höga betyg – i förhållande till resultaten på nationella prov.Martin Östling, rektor på Gränsälvsgymnasiet, säger att betygsättning handlar om en helhetsbedömning.

Skolinspektionens årsrapport 2020

I Skolinspektionens årsrapport är fokus främst på iakttagelser av huvudmäns och skolors arbete under pandemin. Vi kan se att det gjorts många och omfattande insatser. Men att det fortfarande finns anledning till oro gällande vissa elevgrupper. I årsrapporten finns även en tillbakablick på tidigare granskning av skolor i utsatta områden.

Wiman: Varför känner vi lärare oss så oumbärliga?

Vad är det i vår vardag som får oss att tro att yttersta dagen är kommen bara för att vi inte är på jobbet? frågar sig Maria Wiman.

Skolinspektionen: Lundsberg sätter för höga betyg – rektorn får skarp kritik

Skolinspektionen riktar nu skarp kritik mot rektorn för Lundsbergs frigymnasium i Storfors, enligt Skolinspektionen har rektorn inte gjort tillräckliga insatser för att få lärarna på skolan att sätta rättvisa betyg.

Skolminister Lotta Edholm (L): Extremt viktigt att vi får ny lagstiftning kring friskolor

Skolminister Lotta Edholm vill reglera friskoleföretagens vinstutdelning. Det har aldrig hänt tidigare sedan friskolereformen infördes för 30 år sedan. ”Det viktigaste är elevernas rätt till utbildning, det är inte skolornas rätt till vinst eller rätt att verka”, säger skolministern.

”Att läsa böcker är bland det viktigaste som finns”

Läs Skolportens intervju med Nioosha Shams, läsambassadör. Hon ska föreläsa på Skolportens konferens Skolbibliotek och kommer att tala om mångspråksfokus och läsfrämjande arbete.

”Hur ska vi säkra att elever inte fuskar?”

Snart ska elever på gymnasiet förbereda tal hemma, som en del av nationella proven. Hur ska vi vara säkra på att eleverna inte låter Chat GPT ta fram talet? undrar läraren Henrik Birkebo.

Allt vanligare att kommuner försöker styra rektorers arbete

Att kommuner lägger sig i och försöker styra rektorernas jobb är ett växande problem. ”Politikerna måste utbildas i de lagar och regler som gäller. Vi kan inte ha så mycket lokal intervention i rektorernas arbete”, säger Matz Nilsson, Sveriges Skolledare.

Gymnasiet: Vi är inte rädda för roboten – ”Måste jobba med teknik”

Ingen större oro på gymnasiet i Lund för det nya AI-verktyget som kan ge svar på elevernas frågor.”Jag tycker det är spännande”, säger Petra Karlsson som är rektor på gymnasieskolan Spyken i Lund.Hon tror inte att det kommer öka riskerna för fusk särskilt.

Klart med ny förvaltningschef för bildningsförvaltningen

Svenjohan Davidson blir ny förvaltningschef på bildningsförvaltningen. ”Jag är jätteglad över att vi nu är klara med rekryteringsprocessen och ser fram emot att få välkomna Svenjohan i vår”, säger kommundirektör Gisela Öst.

Lågaffektivt bemötande: ”Det auktoritära är att sänka rösten och ta kontroll”

Som ”metod” är lågaffektivt bemötande avsedd för vissa konfliktsituationer med vissa elever. Men generellt kan vi väl alla vara överens om att lärare över huvud taget inte ska agera i ”högaffekt”? Specialläraren Mikael Vestman anser att hela debatten skulle tjäna på ett sänkt röstläge.

Hur är det att jobba inom småbarnspedagogiken? Vi slår hål på tre myter om branschen

De som jobbar på dagis får liksom många andra yrken höra saker om sitt jobb som inte stämmer. Vi bad Elli Nylund som är ledare inom småbarnspedagogiken i Esbo att ta ställning till tre myter.

Skolportens konferenser
SKOLPORTENS MAGASIN
Nytt nr av Skolportens magasin ute 31 mars!
  Skolportens magasin nr 2/2023

Nytt nr av Skolportens magasin ute 31 mars!

INTERVJU: Forskaren Emma Leifler vill att fler lärare får lära sig mer om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. TEMA: Nya perspektiv med ämnesövergripande undervisning.

Läs mer och prenumerera här!
Skolportens konferenser
Hur stöttar man elever med autism och adhd i idrottsundervisningen?
  Alexander Skytte

Hur stöttar man elever med autism och adhd i idrottsundervisningen?

Läs Skolportens intervju med Alexander Skytte, leg. lärare och författare. Han ska föreläsa på Skolportens konferens Specialpedagogik i grundskolan och kommer att tala om elever med autism och adhd i idrottsundervisningen.

Läs mer och boka din plats!
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Fokussida
Fokus förskola

Fokus förskola

Här samlar vi aktuell forskning och nyheter för dig som är verksam i förskolan.

Till fokussida
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
Fokussida
Fokussida för chefer

Fokussida för chefer

Nyheter, rapporter, forskning och utveckling för dig som är skolledare eller skolchef.

Till fokussida
Utmärkelser

Böle förskola i Piteå prisas återigen för sitt internationella samarbete

På Böle förskola genomfördes under läsåret 20212022 ett eTwinningprojekt som hette Little Red Riding Hood around Europe. För sitt projekt har förskolan för tredje gången vunnit årets eTwinningpris. Det är lärarnas sinnrika undervisningssamarbeten med andra europeiska skolor för att främja internationell förståelse bland eleverna som prisas.

Årets Förskolekraft 2023 – Malin Gummesson från Aneby

Utmärkelsen Årets Förskolekraft 2023 tilldelas Malin Gummesson, leg. förskollärare på Vireda förskola i Aneby. Hon får priset för sin drivkraft och helhetstänk som gynnar förskolans utveckling och barnens bästa. Priset delas ut av Förskoletidningen.

Brev, resande gosedjur och konst i prisad internationell undervisning

Bors högstadieskola i Värnamo och Böle förskola i Piteå har vunnit årets eTwinningpris i var sin ålderskategori. Det är lärarnas sinnrika undervisningssamarbeten med andra europeiska skolor för att främja internationell förståelse bland eleverna som prisas.

Läs fler
Fokussida
Internationellt

Internationellt

Vi har en omfattande bevakning av skolnyheter från hela världen. Välkommen in!

Till fokussida
Namn och Nytt
Ulrika Hansson blir ny skolchef i Hallstahammar

Nu är rekryteringsprocessen av ny skolchef till Hallstahammars kommun avslutad. Ulrika Hansson, som idag är skolchef i Arboga kommun, tillträder sin tjänst den 29 maj och efterträder Anna Landehag som går i pension.

Ny rektor på Skarpatorpsskolan

Marion Sarmiento blir ny rektor på Skarpatorpsskolan i Skarpnäck. Botkyrka, Kungsholmen och Liljeholmen är några av hennes tidigare arbetsplatser.

Svalöfs gymnasiums rektor Lena Hansson går i pension

Lena Hansson, rektor på Svalöfs gymnasium sedan 18 år, går i pension i höst. Under hennes tid som rektor har skolan utvecklats till en modern gymnasieskola och har vuxit med fler utbildningar, program, personal och elever.

Läs fler Namn och Nytt
Nyhetskategorier