Hoppa till sidinnehåll
Föreläsare

Gör konsten mer relevant för eleverna!

Publicerad:13 juni
John Miller
Skribent:John Miller

Hallå där, Matilda Åhall, bildlärareoch läromedelsförfattare. Du kommer att tala på Skolportens konferens Bild 24-25 september 2024.

Matilda Åhall

Vad ska din föreläsning handla om?

– Min föreläsning kommer att handla om konstvetenskap och konstens plats i bildämnet i grundskolan. Den kommer också att handla om hur bildläraren kan stärka sin undervisning och arbeta med konst så att den känns mer relevant för dagens elever. 

Varför är bildämnet viktigt?

– I den värld vi lever i så är mängden visuella uttryck som kommuniceras oändligt stor. Konst liksom all annan visuell kultur är en typ av kommunikation. Jag anser att eleverna har rätt att lära sig att hantera och förstå den. Bilder och visuell kultur liksom andra former av kommunikation, som exempelvis att ha orden för att kunna debattera samhällsfrågor, behöver man kunna tolka, förstå och använda.

– Bildämnet ger möjligheter för eleverna att själva lära sig kommunicera visuellt. Idag när allt ska gå snabbt och man konsumerar mängder av bilder så tror jag att det lätt uppstår en passivitet hos många, man har bråttom till nästa klipp eller bild och så vidare. I ett bildklassrum kan eleverna ägna sig åt ett fokuserat skapande och komma ner i varv. I bildämnet finns också möjligheterna att utmana elevernas hjärnkondition, menar jag. Att skapa något som finns kvar är lite ovanligt idag och där fyller bildämnet ett stort hål.

Vad vill du att konferensdeltagarna får med sig från din föreläsning?

– Jag vill att konferensdeltagarna ska få med sig en känsla av att konst är något mer än den eurocentriska konstkanon som vi har. Jag vill att de ska känna en konstglädje och en nyfikenhet. Och så klart, att de tar med sig rena lektionsexempel som de kan prova direkt i sin egen bildundervisning.

Du kan lyssna till Matilda Åhall påSkolportens konferens Bild 24-25 september 2024.

Konferensen berör bland annat:

  • AI – hot eller möjlighet för skapande?
  • LGR22, formativ klassrumspraktik och betygssättningsprinciper.
  • Hur kan vi arbeta med konst så att den känns relevant för dagens unga?
  • Att undervisa om teckning – nya idéer och perspektiv.
  • Att skapa förutsättningar för bildämnets arbetsprocesser.
  • Vad kan ämnesintegrering tillföra bildämnet?
  • Kamratåterkoppling som stöd för att utveckla idéer.

Konferenser

Läs mer
Konferens i Stockholm

Undervisa i artificiell intelligens

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som planerar att undervisa i det nya gymnasieämnet artificiell intelligens! Programmet utgår från ämnets syftesbeskrivning och ger både forskningsfördjupning och praktiska verktyg för att du enklare ska kunna genomföra kurserna. Innehållet passar även dig som vill veta mer om AI i samband med undervisning generellt. Sommarerbjudande: 15% rabatt på din bokning när du anger rabattkod SOMMAR i bokningsformuläret!

Läs mer och boka din plats här!

Några av våra kommande konferenser

AllaFskÅk F–3Åk 4–6Åk 7–9GyVux

Temaföreläsningar

Läs mer
Tema

Främja psykisk hälsa i skolan

Skolportens digitala temaföreläsningar för dig som vill få verktyg för att främja elevers psykiska hälsa i skolan. Titta när det passar dig mellan 14 augusti–25 september, och ta del av diskussionsmaterial för att underlätta det fortsatta arbetet med kollegor.

Läs mer och boka din plats här!

Några av våra kommande temaföreläsningar

AllaFskÅk F–3Åk 4–6Åk 7–9GyVux

Digitala kurser

Läs mer
Digital kurs | Ann S. Pihlgren

Högläsning i förskolan

I den här kursen med kursledare Ann S. Pihlgren får du handfast information om hur högläsningsstunderna kan bli så språkutvecklande som möjligt, och ett viktigt nav som förskolans undervisning kan kretsa runt. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. KAMPANJPRIS: 599 kr t.o.m. 15 augusti!

Läs mer och ta del av materialet här!
Stockholm

Företagsekonomi

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som undervisar i företagsekonomi! Konferensen berör bland annat: Gy25 – vad ändras och varför?, att undervisa i företagsekonomi med ett brett hållbarhetsperspektiv, att kommunicera hållbarhet, undervisning i entreprenörskap – hur och varför? Delta på plats i Stockholm 21 november eller via webbkonferensen 28 november–20 december! Sommarerbjudande: 15% rabatt på din bokning när du anger rabattkod SOMMAR i bokningsformuläret!
Läs mer & boka
Åk 7–Vux
21 nov

Rättssäker betygssättning

Förbättra din förmåga att sätta likvärdiga och rättssäkra betyg genom en handfast kurs som leds av betygsexperterna Per Måhl och Bo Sundblad. Tillgång till kursen i 6 månader och kursintyg ingår! KAMPANJPRIS: 599 kr t.o.m. 15 augusti.
Mer info
Åk 4–Vux
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev