Gustav Fridolin kommenterar att jämlikhetspengen nu fördelas till Sveriges skolor

Det är inte vilken familj du föds i som ska avgöra din framtid, utan din ansträngning i skolan. Sverige hade ett av världens mest jämlika skolsystem, och det ska vi återbygga. Därför investerar vi mer i de skolor och elever som haft det tuffast.

Läs hela artikeln här!

Sidan publicerades 2017-08-11 14:51 av John Miller


Relaterat

Öppna Jämförelser – Grundskola 2017

I Öppna jämförelser – Grundskola kan du jämföra resultat och resursindikatorer på kommunnivå. (pdf) Läs hela artikeln här!

Tydliga utmaningar i ny skolrapport

Öppna jämförelser för grundskolan visar på både orosmoln och ljuspunkter. I många kommuner har resultaten försämrats. Samtidigt visar internationella studier att elevernas kunskaper stärkts. Läs hela artikeln här!

Unga röster 2017 – tema val 2018

För tredje året i rad släpper vi nu, tillsammans med Ungdomar.se/Fryshuset, rapporten Unga röster. Denna gång har vi fokuserat på temat Inför valet 2018 (pdf). Läs hela artikeln här!

Unga röster 2017 – tema val 2018

För tredje året i rad presenterar Mentor Sverige och Fryshusets verksamhet Ungdomar.se rapporten Unga röster med syftet att ta reda på vad unga i dag tänker och känner kring framtiden. 3 200 ungdomar har svarat på enkätundersökningen, och oroande siffror om unga personers framtidstro sticker ut bland resultaten. I år har rapporten en temadel om valet 2018. Läs hela artikeln här!

SSB: – Flere lærere ga ingen effekt på karakterene

Satsingen på 600 flere lærere på ungdomsskoletrinnet har ikke gitt noen bedring i elevenes karakterer. Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Läs hela artikeln här!

Indvandrerskoler går gerne i kirke til jul

Flere skoler med mange tosprogede tager eleverne med i kirke op til jul uden problemer. Läs hela artikeln här!

Primary school invites in elderly people to work with young pupils

Downshall primary school in Essex hosts day centre where older people, some with early dementia, can interact with children. Läs hela artikeln här!

Sexual harassment ‘rife’ in schools but largely unreported, study says

More than one in three girls in mixed secondary schools say they have been sexually harassed and many teachers are ill-equipped to tackle problem. Läs hela artikeln här!

They made the education news in 2017 – but what happened next?

From the maths teacher hauled off a plane on his school trip to the US to the vice-chancellor who accused a Tory whip of McCathyism: we find out how they’re doing now. Läs hela artikeln här!

Gymnasieelever strejkar för ensamkommande

Under tisdagen 12 december går gymnasieelever ut i strejk runt om i landet för att visa stöd för de ensamkommande ungdomar som riskerar utvisas till Afghanistan. I Göteborg håller elever på bland annat Schillerska gymnasiet en manifestation. Läs hela artikeln här!

V-politiker: Mer jämställt med normkritik i förskolorna

Den starka #metoo-rörelsen visar hur viktigt det är att redan i förskolan motverka traidionella könsroller med hjälp av genuspedagogik, skriver två V-politiker. Läs hela artikeln här!

Joakim Broman: Problemet är pedagogiken

Det är glädjande att svenska elever ökar sin läsförståelse. Men samma undersökning bekräftar att den svenska skolan fortfarande har strukturella problem, skriver Joakim Broman i en krönika. Läs hela artikeln här!

Skola riskerar 350 000 i vite för dålig arbetsmiljö – lärare fick jobba på toalett

Det finns omfattande brister i arbetsmiljön på Sankt Olofsskolan i Sundsvall. Det konstaterar Arbetsmiljöverket och kräver åtgärder. Annars hotar ett vite på 350 000 kronor. Läs hela artikeln här!

Lärarens åsikter är oförenliga med skolans värdegrund

En lärare på ett gymnasium i Örebro län som i en pod uttrycker homofoba, rasistiska och kvinnoförnedrande åsikter ska nu utredas av skolan där läraren jobbar. Läs hela artikeln här!

Var femte gymnasieflicka sexuellt ofredad

En av fem gymnasieflickor och lite mindre än en av tio gymnasiepojkar i länet har varit med om att någon gjort något mot ens kropp som inte var okej. Läs hela artikeln här!

Løkke missnöjd med inställd julgudstjänst

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen är missnöjd med en skolas beslut att slopa sin årliga julgudstjänst, skriver han på Facebook. Det är en skola i Græsted som enligt danska TV2 ställt in deltagandet i den gudstjänst som traditionellt markerat början på jullovet. Läs hela artikeln här!

Konferenser
Aktuella chefstjänster
Fler platsannonser
Nyhetskategorier
SKOLPORTENS MAGASIN
Nytt nr ute 5/12!

Nytt nr ute 5/12!

Tema: Inkludering. Stor intervju med Gloria Ray Karlmark. Prova på-pris: 2 nr/99 kr!

Läs mer
Aktuella arbetsgivare
Mest läst senaste 30 dagarna

Skolan förlängs ett år – obligatorisk redan från sex år

Skolplikten ska gälla från och med det år barnet fyller sex år från den 1 januari 2018, vilket innebär att grundskolan blir tio år, i stället för nio som det är i dag. Det beslutet kommer att tas i riksdagen på onsdagen. Läs hela artikeln här!

Skolforskningsinstitutets chef avgår i protest

Lena Adamson, chef för Skolforskningsinstitutet, har begärt entledigande från sitt uppdrag från 1 februari 2018. Skälet: bristande stöd från regeringen. Läs hela artikeln här!

Från forskning till handfasta tips om NPF i klassrummet

Det kan vara svårt att hitta vägen till en mer inkluderande skola.  Beteendevetaren Linda Jensen har omvandlat ny aktuell forskning till hundratals handfasta tips för lärare hur man skapar en lyckad skolgång för elever med ADHD och autism. Läs hela artikeln här!

Skolinspektionen: Sexuella trakasserier i skolan

Tusentals elever har berättat om sina upplevelser under #tystiklassen och #räckupphanden. Här kan du läsa om vad som gäller i skolan och vad Skolinspektionen gör. Läs hela artikeln här!

”Som lärare ska man trolla med knäna”

En undersökning om skolans arbete med extra anpassningar och särskilt stöd. Enligt skollagen har elever i årskurs 7–9 som utretts för särskilt stöd, och bedömts vara i behov av det, rätt att få sådant stöd. Läs hela artikeln här!