Populärkultur blir historieundervisning

Mikael Bruér, författare och universitetsadjunkt vid Malmö universitet.

Mikael Bruér, författare och universitetsadjunkt vid Malmö universitet.

Hej Mikael Bruér, författare och universitetsadjunkt vid Malmö universitet. Du ska föreläsa på Skolportens konferens SO i fokus. Bland annat om historiebruk, vad är det?

– För SO-lärare är begreppet välkänt men många tycker det är svårt att arbeta med det i undervisningen. Historiebruk handlar om att just bruka den synliga historien vi har runt omkring oss – allt från historiska namn på gator till populärkultur – i historieundervisningen.

Ett slags sammankoppling av dåtid och nutid?

– Stämmer, med historiebruk kan vi utveckla elevernas historiemedvetande men också att förstå hur historia även används för helt andra syften än själva historieberättandet. Som att sälja varor, propagera för en viss politik eller spegla förändringar i samhället. Jag kommer att berätta mer om hur man som lärare rent praktiskt kan lägga upp sin undervisning.

Du kan lyssna till Mikael Bruér på Skolportens konferens SO i fokus 28-29 jan 2020:

Konferensen berör bland annat:

  • Hur kan du utveckla din prov- och bedömningspraktik i SO-ämnena?
  • Historiebruk – från ord till handling!
  • Kontroversiella samhällsfrågor i undervisningen – möjligheter och utmaningar.
  • Låt eleverna upptäcka och undersöka världen i geografin.
  • Interkulturellt förhållningssätt i religionskunskapsundervisningen.
  • Digital källkritik – vad innebär det i undervisningen?
  • Så skapar du motivation hos eleverna!

Sidan publicerades 2019-09-17 09:00 av Moa Duvarci Engman
Sidan uppdaterades 2019-09-19 13:59 av Moa Duvarci Engman


Relaterat

Grund- och gymnasiesärskolan, 12-13 november i Stockholm

Ta del av aktuella föreläsningar om praktiska exempel på ämnesövergripande undervisning, bfl och hur det fungerar i särskolans lärmiljö och hur digitala verktyg kan utmana elever på olika utvecklingsnivåer. Konferensen berör också sex- och samlevnadsundervisning i särskolans praktik och hur man skapar en tillgänglig undervisning för elever med syn- eller hörselnedsättning. Missa inte högaktuella och intressanta dagar!

”Vart går skattepengarna? Inte till min son och andra med autism i alla fall”

Det ska sparas pengar och då spelar inte lagen någon roll. Jenny Remnert, mamma till en hemmasittande son med autismdiagnos, skriver om hur hans rättigheter inte tillgodoses.

Skolpersonal och föräldrar i protest mot nedskärningar i skolan

Lärare, skolpersonal och föräldrar i Karlshamns kommun har nu fått nog av de nedskärningar som görs i skolan för att hålla budgeten. Under söndagen samlades de i en gemensam manifestation för att protestera mot skolbesparingarna.

Skolpersonal och föräldrar i protest mot nedskärningar i skolan

Lärare, skolpersonal och föräldrar i Karlshamns kommun har nu fått nog av de nedskärningar som görs i skolan för att hålla budgeten. Under söndagen samlades de i en gemensam manifestation för att protestera mot skolbesparingarna.

Lärare och elever protesterade mot nedskärningar i skolan: ”Personal sliter sig fördärvad”

Rektorer, pedagoger och fackligt engagerade slöt upp till protestmarsch på Stora torget i Falun under lördagen. Anledningen är att de har fått nog av nedskärningarna i skolan. ”Personal sliter sig fördärvad i skolan och går på knäna. Ytterst är det ju barnen som får betala för det här,” säger Åsa Hansson, en av initiativtagarna och specialpedagog på Gruvrisskolan.

Framtidens kompetens och yrken i fokus på SYV-dag

Att skapa en hållbar relation mellan utbildningssystemet och företagen är avgörande för att lösa kompetenskrisen. Detta var även i fokus när Svenskt Näringsliv arrangerande en dag för studie- och yrkesvägledare i Nyköping och Oxelösund.

Stockholm halverar mängden kött i skolmaten

Maten i Stockholm stads verksamheter ska vara klimatsmart till 2030. Upplägget innebär att mängden kött i skolmaten och äldreomsorgen halveras.

Stockholm ska mer än halvera mängden kött i skolmaten

Stockholm har skrivit under en matdeklaration för klimatsmart mat som begränsar köttintaget till 16 kilo per år.

Barn i Stockholms utsatta områden ska få mer hälsosam uppväxt

Nu permanentas stödet till familjer i länets utsatta områden för att ge barnen en mer hälsosam uppväxt. Ett problem man vill få bukt med är barnfetman som ökat de senaste åren.

Fler barn och unga söker sig till samtalsmottagningarna i Sörmland

Antalet unga som söker söker sig till samtalsmottagningarna i Sörmland på grund av psykisk ohälsa har ökat kraftigt de senaste åren.

DEBATT: Kalabalik i klassrummen – skolvärlden behöver ställa krav på ordning och reda

Skolan måste återgå till att vara en plats för lärande. Den onda cirkel där stökiga elever förstör sin egen framtid, får lärare att inte längre vilja vara lärare och saboterar för de elever som faktiskt vill lära sig. Detta måste brytas och lösningen är enkel, det stavas ordning och reda, skriver MUF Västernorrland.

Skolan fick hålla öppet i decennier trots larm om brott och kränkningar

Kan en dömd ekobrottsling utan pedagogisk utbildning driva en skola? Får pengar som ska gå till barns utbildning skickas till bolag utomlands? Tillåts en skola hålla öppet trots att lärare slår larm om elever som far illa och flickor som tvingas ha slöja? Svaret på alla frågor är ja. DN berättar historien om en svensk skola.

”Bevara antiken i skolan, och staketen i samhället”

Att plocka antiken ur skolschemat är en nedmontering, utan tvekan. Men det är inte den enda nedmontering samhället drabbas av just nu. Att elever idag skickas ut att skolstrejka av sina lärare är också ett exempel, på hur principer glömts bort och monterats ned, skriver debattören Malcom Keyeune.

Mobbning och ohälsa ökar i skolan

Mobbningen ökar i svenska skolor och allt fler elever lider av psykosomatiska besvär, visar SCB:s uppföljning av hur arbetet med FN:s Agenda 2030 går.

Mobbningen ökar och fler mår dåligt i skolan

Den negativa trenden för svenska elevers kunskapsresultat har brutits, visar statistikmyndigheten SCB:s uppföljning av arbetet med FN:s Agenda 2030. Men mobbningen ökar – och allt fler elever lider av psykosomatiska besvär.

Barnfetma vanligast i Stockholms fattiga områden

Övervikt och fetma bland barn är vanligast i länets socioekonomiskt svaga kommuner och stadsdelar. Det visar data från Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin i region Stockholm.

Konferenser
Lediga jobb
Alla lediga jobb
Nyhetsbrev
Häng med i nyhetsflödet

Häng med i nyhetsflödet

Vi bevakar ett hundratal nyhetskällor, organisationer och myndigheter varje dag. Prenumerera på våra nyhetsbrev så missar du inga viktiga skolnyheter!

Läs mer
SKOLPORTENS MAGASIN
Nytt nr ute nu!

Nytt nr ute nu!

TEMA: Elevhälsa. Samordningen av elevhälsan ses nu över av Skolverket och Socialstyrelsen. Inte en dag för tidigt, menar forskarna. INTERVJU: Möt Susanne Kjällander, som forskar om digital teknik i förskolan. SPECIAL: 13 sidor om läsning!

Läs mer!
Mest läst senaste veckan

Anna Ekström om kommunernas besparingar: ”Allvarligt”

Utbildningsminister Anna Ekström ser allvarligt på svaren i Ekots enkät som visar att en stor andel av landets kommuner sparar på skolan. Det är ett kommunalt ansvar, men staten kan hjälpa till, säger hon.

”För att lösa lärarbristen måste skolans styrning ändras i grunden”

Ska vi komma till rätta med lärarbristen måste vi ändra skolans styrning i grunden. Det skriver Linnéa Lindquist, rektor för Hammarkullsskolan och initiativtagare till Skolledarupproret.

Utbildningspolitiska ställningstaganden från Sveriges Skolledarförbund

Sveriges Skolledarförbunds medlemmar har djup kunskap om och bred erfarenhet av hur skolan fungerar ur en mängd perspektiv. Följande områden har förbundsstyrelsen valt att lyfta fram som de största utmaningarna för en hög kvalitet i förskolan och skolan i framtiden.

Fortbildning
Källkritik i fokus

Källkritik i fokus

Vilka praktiska verktyg finns till hjälp för att utesluta falsk information? Välkommen till en konferens med fokus på källkritik - 28 januari 2020.

Läs mer om konferensen
Aktuella arbetsgivare
Nyhetskategorier
Utmärkelser

Våga-vara-snäll stipendiet gick till skola

Pelle Stipendiet 2019 gick till Borgmästarskolan i Luleå för att de arbetar med karaktärerna kring Pelle Svanslös och att eleverna då utvecklar en större förståelse för varandras olikheter. På prischecken står det 46 500 kronor.

Susanne Kjällander, forskare vid Stockholms universitet, får Guldäpplejuryns särskilda pris 2019

Juryn för Guldäpplet har utsett Susanne Kjällander, filosofie doktor och lektor vid Stockholms universitet, till mottagare av Guldäpplejuryns särskilda pris 2019.

Skolans kvalitetspris till Edina Muratagic

Edina Muratagic, biträdande rektor på Järvenskolan i Katrineholm , tilldelas 2019 års kvalitetspris från bildningsnämnden. Hon får det för sitt engagerade arbete med att utveckla studiehandledning för nyanlända elever.

Lundaläraren har fler än 3,14 anledningar att jubla

Lundaläraren Martin Nilsson är ny världsrekordhållare i Pi Matrix, det vill säga att minnas decimaler i talet pi ≈ 3,14.

LMK-stiftelsens Medicinpris 2019

Årets Medicinpris tilldelas forskaren Johan Mårtensson. Temat för årets pris är  ”Tvärvetenskap i fokus – möten mellan medicin och humaniora”. Mårtenssons forskning syftar till att utveckla metoder som kan förstå, förklara och förbättra möjligheterna för lärande.

Läs fler
Namn och Nytt

Klart med två nya chefer i Svedala kommun

Kommunstyrelsen har fattat beslut att anställa två nya toppchefer i Svedala kommun. Fredrik Aksell tar över som utbildningschef och Boris Blumenfeld blir ny ekonomi- och utvecklingschef.

På nytt jobb: ”Jag pekar inte med hela handen”

Hon är en prisad dirigent och en erfaren rektor med meriter från flera av Stockholms förortsskolor. Men som ny rektor för Adolf Fredriks musikklasser har Anna Alvring helt nya utmaningar att ta sig an.

Lars Bergström ny vice preses vid KVA

Lars Bergström, professor i teoretisk fysik vid Stockholms universitet, har tillträtt som ny förste vice preses i Kungliga Vetenskapsakademin.

Skolans kvalitetspris till Edina Muratagic

Edina Muratagic, biträdande rektor på Järvenskolan i Katrineholm , tilldelas 2019 års kvalitetspris från bildningsnämnden. Hon får det för sitt engagerade arbete med att utveckla studiehandledning för nyanlända elever.

Lena Gumaelius är utsedd till ny prorektor för Mälardalens högskola

Mälardalens högskola utser Lena Gumaelius till ny prorektor. Lena Gumaelius kommer närmast från ett uppdrag som lektor vid KTH, där hon leder forskningsgruppen ”Ingenjörsutbildningens roll i samhället”.