Hitta balans med digitala verktyg i klassrummet

Sara Bruun Foto: Lina Arvidsson

Hallå där Sara Bruun, språklärare i engelska, utvecklingsledare i Höörs kommun, författare och föreläsare om digitala arbetssätt. Du står bakom och leder Skolportens kurs Undervisa i engelska med digitala verktyg.

 Vad är tanken med kursen?

– Att ge lärare bättre kunskaper om hur digitala läromedel och verktyg kan användas för att fördjupa elevernas lärande, men också hur man som lärare kan jobba smartare. Digitala verktyg är inte alltid till nytta, det finns många situationer där papper och penna är mer relevant. Det krävs att man tänker till och inte bara plockar in digitala verktyg av slentrian i klassrummet.

Vilka frågor tampas lärare ofta med när det gäller digitala arbetssätt?

– Det ser väldigt olika ut runt om på skolorna, vissa har kommit långt i sin digitalisering, andra står kvar i startgroparna. Men vad många lärare upplever utmanande är att veta när och hur digitala verktyg fyller sin funktion och när de inte gör det. Att hitta rätt balans som bidrar till elevernas lärande. Det här är inga självklara kunskaper utan kräver en utvidgad lärarkompetens. Många lärare vittnar också om hur datorer och andra digitala verktyg lätt blir ett störningsmoment då elever vid första bästa tillfälle övergår till att spela spel eller göra annat på datorn. Digitala verktyg ställer därmed nya och andra krav på ledarskapet i klassrummet.

Vad får deltagarna med sig av kursen?

– Kursen har en tydlig struktur som bygger på var, när och hur digitala hjälpmedel kan bidra till fördjupat lärande och smartare undervisning i momenten, läsa, tala, lyssna och skriva i ämnet engelska. Därutöver innehåller kursen förstås en massa tips, idéer och råd!

Av Susanne Sawander

Sara Bruuns kurs 

Undervisa i engelska med digitala verktyg
Med Sara Bruun

Digitala verktyg kan göra engelskundervisningen mer kreativ, autentisk och målinriktad. I den här kursen får du handfast information för att välja och använda verktyg som gör skillnad för elevens lärande. Genom att varva teoretiskt och praktiskt arbete övar du på att utnyttja digitala resurser för att till exempel undervisa om skönlitteratur och kreativt skrivande, skapa ett tryggt samtalsklimat, samt förenkla ditt arbete med bedömning och feedback.

Sidan publicerades 2021-11-01 10:42 av Moa Duvarci Engman
Sidan uppdaterades 2021-11-02 14:11 av Moa Duvarci Engman


Relaterat

Skolbibliotek

Välkommen till Skolportens årliga konferens för sig som arbetar med eller i skolbibliotek från förskoleklass till gymnasiet. Här presenteras den senaste forskningen och du får praktiska verktyg för verksamheten. Bjud med din rektor på webbkonferenser utan kostnad!

Rektor i fokus

Ta del av föreläsningar om bland annat kommunikativt ledarskap, skolans juridifiering och lärardriven skolutveckling! Välj om du vill delta på plats i Stockholm den 31 januari-1 februari 2022 eller digitalt!

Risk att digitala verktyg motverkar det inkluderande uppdraget

Digitala verktyg används ofta till annat än skolarbete i klassrummet. Detta tar upp en stor del av undervisningstiden, vilket främst drabbar elever som har särskilda behov, menar Lars Almén som undersökt effekterna av digitaliseringsstrategin.

Fortbildning för lärare grundbult för lyckad digitalisering

En pedagogisk modell i kombination med fortbildning för lärare ökade elevernas resultat med hela 20 procent. Det visar Annika Agélii Genlott som forskat om hur en skolorganisation kan utveckla och driva digitalisering.

”Alla måste ta ansvar för lärarbristen”

Lärarbristen är ett nationellt problem, som ingen kommun kan lösa på egen hand. Alla parter måste ta ansvar, menar Mikael Fältsjö, förbundschef och skolchef i Västerbergslagens utbildningsförbund. Det är dags att sluta huka!

”Föräldrar ska inte kunna hota in sina barn på drömutbildningen”

Föräldrar hotar att anmäla till Skolinspektionen om deras barn får F i betyg. Så skriver en lärare i Skolvärldens undersökning om den press som lärare tvingas utstå. En annan förklarar att en vårdnadshavare meddelat att barnet hade pratat engelska på semestern ”och det var definitivt bättre än ett D”, skriver DN på ledarplats.

Nyamko Sabuni hyllade Gävlemodellen vid besök på Nynässkolan

Nynässkolan är en av de skolor i Gävle som använder den så kallade Gävlemodellen för att arbeta mot mobbning och kränkningar. Under torsdagen var Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni på besök på Nynässkolan. ”Det jag lärt mig är att modellen fungerar – man arbetar med elevenkäter, man följer upp och tar tag i det som behövs”, säger hon.

Kunskapsljuset: ”Saknas praxis och stöd i lag”

Efter Skolinspektionens beslut om att den religiösa friskolan Kunskapsljuset i Norrköping ska stängas efter att ha misskött ekonomin så svarar nu Föreningen Al-Noor Al-Islamia som driver verksamheten med att man kommer överklaga myndighetens beslut i domstol och begära inhibition.

Lärarfacket: ”Saknas respekt för lärarnas arbete”

Enligt Lärarnas Riksförbund i Malmö känner uppemot en fjärdedel av medlemmarna som undervisar på högstadienivå sig pressade av föräldrar och elever. ”Synpunkter kring undervisning och betygsättning blir allt vanligare, och respekten saknas”, säger Johan Åström, förbundsordförande i Malmö

Transammans: Att ministern är transperson borde inte vara fokus

Skolministern Lina Axelsson Kihlblom är den första transperson som tar plats i en svensk regering. Att det fokuseras på hennes transidentitet är inte positivt tycker Wilhelmina Rudin, aktiv i förbundet Transammans Västerås. ”Det är lite fel att det lyfts fram som första punkt att hon är just transperson och inte all den kunskap hon besitter”, säger hon.

Lärare drillas digitalt – för att hitta nya arbetssätt i klassrummet

Under hösten får ämneslärare i Örebro kommun utbildning i ett nytt digitalt pilotprojekt. Lärarna får testa på att arbeta i Trainstations labb i Vivalla, med syfte att ta fram nya arbetsmetoder som kan användas i klassrummen.

MUCF: Öppna skolorna för alla riksdagspartier

Lena Nyberg som är generaldirektör vid myndigheten för ungdoms och civilsamhällesfrågor skriver idag i DN debatt att alla rektorer runt om i landet bör öppna portarna för alla partier som är med i riksdagen.

Ekenäsrektor: Det är svårt för utomstående att förstå hur vardagen fungerar i skolorna

Den ökade känslan av osäkerhet i samhället gör att eleverna bär på en allt större oro, säger rektor Maria Hatt. Hon är bekymrad över att skolpsykologernas och kuratorernas chefer i välfärdsområdet inte förstår skolvardagen.

Våld i skolorna blir allt vanligare – trötta lärare har svårt att ge det stöd utagerande elever behöver

Barn som sparkar personalen och unga som hotar med våld blir allt vanligare i skolorna i Raseborg. Det är ett tydligt tecken på att de unga mår sämre, säger lärarnas huvudförtroendeman. Han hoppas nu att politikerna tar saken på allvar och att resurser kanaliseras till rätt ställen.

Hon vill att ny teknik problematiseras mera

Teknikhistorikern Nina Wormbs önskar att vi hade ett mer resonerande förhållningssätt till ny teknik. Särskilt med tanke på klimatkrisen. Framtidsoron växer bland unga, men även deras driv att bromsa den negativa utvecklingen. Och det bör vi ta vara på.

”Det är dags att sätta punkt för marknadsskolan”

Som kommunpolitiker vill och ska vi göra allt som står i vår makt för att våra skolor ska vara likvärdiga och ha fokus på kunskap och bildning. Men det räcker inte. Det skriver Krissi Johansson (S) och de socialdemokratiska representanterna i barn- och ungdomsnämnden.

Skolportens konferenser
Skolportens konferenser
Nya perspektiv på matematikundervisning i de tidiga årskurserna
  Ola Helenius

Nya perspektiv på matematikundervisning i de tidiga årskurserna

Ola Helenius, professor i ämnesdidaktik med inriktning mot matematik, ska föreläsa om undervisningen av multiplikation och bråk på Skolportens konferens Matematik för låg- och mellanstadiet.

Läs mer och boka din plats!
SKOLPORTENS MAGASIN
Nytt nr ute 25 oktober!

Nytt nr ute 25 oktober!

INTERVJU: Inti Chavez Perez tog steget från journalist till sexualupplysare och jämställdhetsexpert. Han lovordar läroplanens nya tydlighet i kunskapsområdet sexualitet, samtycke och relationer.

Läs mer!
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Fokussida
Internationellt

Internationellt

Vi har en omfattande bevakning av skolnyheter från hela världen. Välkommen in!

Till fokussida
Namn och Nytt
”Vi kan hålla ihop Sverige”

När arbetsdagen är slut ser Magnus Duvnäs redan fram emot nästa. Det han gör som rektor på Husbygårdsskolan i nordvästra Stockholm är viktigt på riktigt, och han känner sig lyckligt lottad.

Ulrica prisad för Årets värdegrund

Ulrica Colliander, rektor på Karlbergs skola (F-3), fick priset för Årets värdegrundsarbete och hyllades vid Skolledargalan för sitt systematiska värdegrundsarbete i skolan. I stället för ordningsregler har skolan sex hjärtan med olika budskap som genomsyrar det dagliga arbetet.

Anna Ekström (S) byter statssekreterare

Efter regeringsskiftet får Kristina Persdotter fortsätta som statssekreterare hos utbildningsminister Anna Ekström (S). Däremot byts Erik Nilsson ut.

Läs fler Namn och Nytt
Fokussida
Lön och karriär

Lön och karriär

Här samlar vi nyheter och forskning om t.ex. lönestatistik och karriärfrågor för dig som är lärare och skolledare.

Till fokussida
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
Utmärkelser

Malmö pedagogpris 2021 gymnasium och vux: Eva Henriksson Garatea

2021 års pedagogpris i kategori gymnasium och vuxenutbildning delas ut postumt till Eva Henriksson Garatea, som under många år var en av S:t Petri skolas mest uppskattade lärare och kollega.

Vinnare av Malmö pedagogpris 2021 i kategori grundskola: Angelica Ioseinov

Under festliga former överraskades grundskolans vinnare Angelica Ioseinov på Munkhätteskolans gård.

Vinnare av Malmö pedagogpris 2021 i kategori förskola: Lina Karlström

Vinnaren av Malmö pedagogpris 2021 i kategori förskola är utsedd och heter Lina Karlström.

Läs fler
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Digitala kurser om lärares tysta kunskap
  Maria Wiman

Digitala kurser om lärares tysta kunskap

Hallå där Maria Wiman, prisbelönt lärare, debattör och författare. Du har snickrat ihop tre av Skolportens digitala kurser.

Läs mer
Fokussida
Fokus förskola

Fokus förskola

Här samlar vi aktuell forskning och nyheter för dig som är verksam i förskolan.

Till fokussida
Nyhetskategorier