Hitta balans med digitala verktyg i klassrummet

Sara Bruun Foto: Lina Arvidsson

Hallå där Sara Bruun, språklärare i engelska, utvecklingsledare i Höörs kommun, författare och föreläsare om digitala arbetssätt. Du står bakom och leder Skolportens kurs Undervisa i engelska med digitala verktyg.

 Vad är tanken med kursen?

– Att ge lärare bättre kunskaper om hur digitala läromedel och verktyg kan användas för att fördjupa elevernas lärande, men också hur man som lärare kan jobba smartare. Digitala verktyg är inte alltid till nytta, det finns många situationer där papper och penna är mer relevant. Det krävs att man tänker till och inte bara plockar in digitala verktyg av slentrian i klassrummet.

Vilka frågor tampas lärare ofta med när det gäller digitala arbetssätt?

– Det ser väldigt olika ut runt om på skolorna, vissa har kommit långt i sin digitalisering, andra står kvar i startgroparna. Men vad många lärare upplever utmanande är att veta när och hur digitala verktyg fyller sin funktion och när de inte gör det. Att hitta rätt balans som bidrar till elevernas lärande. Det här är inga självklara kunskaper utan kräver en utvidgad lärarkompetens. Många lärare vittnar också om hur datorer och andra digitala verktyg lätt blir ett störningsmoment då elever vid första bästa tillfälle övergår till att spela spel eller göra annat på datorn. Digitala verktyg ställer därmed nya och andra krav på ledarskapet i klassrummet.

Vad får deltagarna med sig av kursen?

– Kursen har en tydlig struktur som bygger på var, när och hur digitala hjälpmedel kan bidra till fördjupat lärande och smartare undervisning i momenten, läsa, tala, lyssna och skriva i ämnet engelska. Därutöver innehåller kursen förstås en massa tips, idéer och råd!

Av Susanne Sawander

Sara Bruuns kurs 

Undervisa i engelska med digitala verktyg
Med Sara Bruun

Digitala verktyg kan göra engelskundervisningen mer kreativ, autentisk och målinriktad. I den här kursen får du handfast information för att välja och använda verktyg som gör skillnad för elevens lärande. Genom att varva teoretiskt och praktiskt arbete övar du på att utnyttja digitala resurser för att till exempel undervisa om skönlitteratur och kreativt skrivande, skapa ett tryggt samtalsklimat, samt förenkla ditt arbete med bedömning och feedback.

Sidan publicerades 2021-11-01 10:42 av Moa Duvarci Engman
Sidan uppdaterades 2021-11-02 14:11 av Moa Duvarci Engman


Relaterat

Risk att digitala verktyg motverkar det inkluderande uppdraget

Digitala verktyg används ofta till annat än skolarbete i klassrummet. Detta tar upp en stor del av undervisningstiden, vilket främst drabbar elever som har särskilda behov, menar Lars Almén som undersökt effekterna av digitaliseringsstrategin.

Fortbildning för lärare grundbult för lyckad digitalisering

En pedagogisk modell i kombination med fortbildning för lärare ökade elevernas resultat med hela 20 procent. Det visar Annika Agélii Genlott som forskat om hur en skolorganisation kan utveckla och driva digitalisering.

Ola Rick blir rektor på Uppsala yrkesgymnasium Jälla

Nu är det klart att Ola Rick blir ny rektor för Uppsala yrkesgymnasium Jälla. Han tillträder i januari 2023. Ola har många års erfarenhet av arbete som lärare och rektor.

150 lärare använde hackad tjänst – inlogg kan ha läckt

Lärare i Halmstad kan ha fått sina e-postadresser och lösenord läckta då en webbtjänst för att boka utvecklingssamtal hackats, det skriver Hallandsposten. Cirka 150 grundskollärare ska ha använt tjänsten och vissa har använt samma inloggningsuppgifter som för kommunens nätverk.

Rubinen inne på tredje året

För ett par år sedan öppnade förskolan Ädelstenen avdelningen Rubinen för att erbjuda verksamhet för barn med extraordinära behov, den första avdelningen i sitt slag i Örebro kommuns regi. Vi ringde upp Lina Pettersson, tillförordnad rektor på Lundby förskolor, för att höra hur arbetet har gått. Nya lokaler, fler personal och ändrade tankar kring integrering i den större verksamheten är några saker som har förändrats.

”Mycket kluven till öppet hus”

Risken med öppet hus är att fokus hamnar på det yttre faktorerna, som flashiga lokaler och it-utrustning, i stället för på information om utbildningen, det eleverna har möjlighet att lära sig och framtidsutsikter. Det skriver yrkesläraren Malin Nyberg.

Lärare inom småbarnspedagogiken i Raseborg hinner inte alltid ta ut sin planeringstid – orsaken stavas vikariebrist

Utveckling av den pedagogiska vardagen kräver planeringstid, men en intern enkät visar att småbarnspedagogerna i Raseborg inte kan förverkliga den planering som de borde ha rätt till.

Så kan inkludering av gymnasieelever med NPF bli bättre

Läs Skolportens intervju med Emma Leifler som är specialpedagog och forskare vid Göteborgs universitet. Hon ska föreläsa på Skolportens konferens Specialpedagogik i gymnasiet och kommer att tala om inkludering.

Gunilla Winberg är ny rektor för Sickla rektorsområde i Nacka

Efter tio år som skolledare i Nacka kommun antar nu Gunilla Winberg utmaningen att bli rektor för Sickla rektorsområde. Därmed får hon strategiskt ansvar för två grundskolor, en grundsärskola, tre förskolor och Modersmålsenheten i Nacka.

”Att arbeta mot rasism i skolor kan vara känsligt” – har antirasismkurser för lärare någon inverkan?

Antirasismkurser ska hjälpa lärare och annan personal i skolorna att ingripa aktivt mot rasism eller diskriminering i skolorna. Men har kurserna någon effekt på vardagen i skolan?

Skolors arbete med lärande för hållbar utveckling

I granskningen har Skolinspektionen bedömt i vilken utsträckning elever ges delaktighet och inflytande över frågor som berör hållbar utveckling. Vi har också bedömt i vilken utsträckning rektorerna styr och organiserar skolorna så att lärande för hållbar utveckling präglar utbildningen i sin helhet. (pdf)

Frågor och svar om Letterbox – paketet som ökar barns läs- och skrivutveckling

Monica Achà Sonesson är specialpedagog i botten och nu projektledare för Letterbox Club Sverige, en insats som syftar till att öka barn i socialt utsatta situationers lust till att läsa, skriva, räkna och lära sig. Barnen som är med får hem paket fyllda med noggrant utvalda böcker, spel och pysselsaker. Vi ställde henne några frågor om Letterbox Club!

Nationellt professionsprogram för rektorer, lärare och förskollärare

Denna proposition innehåller förslag till ändringar i skollagen som innebär att det införs ett nationellt professionsprogram för rektorer, lärare och förskollärare inom skolväsendet. Syftet är att utveckla undervisningens kvalitet, stärka professionerna, öka yrkenas attraktionskraft och därigenom öka likvärdigheten i utbildningen för eleverna. (pdf)

Utbildningsminstern: ”Det är för stökigt i svenska klassrum”

Det måste bli lättare för lärare att slänga ut elever som stör på lektionerna. Det säger utbildningsminister Mats Persson efter SVT Nyheter Västs rapportering om läraren Hans Olofsborg som blev av med jobbet efter att ha tagit en elev i armen.

Detaljerade uppgifter om lärare helt öppna på nätet – ”Vi blev bestörta”

I skolor över hela landet som använder sig av skolplattformen Skola 24 kan obehöriga lätt hitta detaljerade uppgifter om lärarnas scheman och i vilket klassrum undervisningen äger rum.

Experten: Nya lagen ger lärarna tydligare ramar

Den nya skollagen som trädde i kraft i augusti förra året ska göra det tydligare för lärare vad de får och inte får göra. Det säger Maria Refors Legge som är doktor i utbildningsrätt.  

Skolportens konferenser
Skolportens konferenser
Så kan inkludering av gymnasieelever med NPF bli bättre
  Emma Leifler

Så kan inkludering av gymnasieelever med NPF bli bättre

Läs Skolportens intervju med Emma Leifler som är specialpedagog och forskare vid Göteborgs universitet. Hon ska föreläsa på Skolportens konferens Specialpedagogik i gymnasiet och kommer att tala om inkludering.

Läs mer och boka din plats!
Fokussida
Fokus förskola

Fokus förskola

Här samlar vi aktuell forskning och nyheter för dig som är verksam i förskolan.

Till fokussida
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
SKOLPORTENS MAGASIN
TEMA: Digitalisering
  Skolportens magasin nr 6/2022.

TEMA: Digitalisering

Tema: Digitalisering. Svensk skolas ambition att vara bäst i världen på digitalisering innebär både för- och nackdelar. Intervjun: Issis Melin har länge ägnat sig åt frågor som rör hedersrelaterat våld och förtryck. Enligt henne är den nya läroplanen ett steg i rätt riktning.

Läs mer och prenumerera här!
Fokussida
Internationellt

Internationellt

Vi har en omfattande bevakning av skolnyheter från hela världen. Välkommen in!

Till fokussida
Utmärkelser

Med hjärtat i värdegrunden

När Ulrica Colliander var rektor för Karlbergs F–3-skola i Stockholm slopade hon ordningsreglerna och införde sex hjärtan i stället. För det fick hon priset Årets värdegrundsarbete 2021.

De prisas för sitt arbete med föräldrarna

När Malmö pedagogpris delades ut stod pedagogerna på avdelningen Junibacken på Almgårdens förskola som vinnare. Bland annat för deras fina arbete med relationer, inte bara med barnen utan även med vårdnadshavarna.

Succé för podden Förskolan!

Förskolan har blivit nominerad i kategorin bästa podcast i European Content Awards. Podden görs av de tre förskollärarna Eva Lindström, Fredrik Kahn och Elin Björkén, tillsammans med redaktören Anna Westman Swantesson.

Läs fler
Namn och Nytt
Louise Andersson blir ny rektor på gymnasiet: ”Brinner för att göra skillnad”

Andreas Ekberg har slutat som rektor på Hultsfreds gymnasium. Louise Andersson har fått jobbet som ny gymnasierektor och påbörjar sin tjänst under våren.

Ola Rick blir rektor på Uppsala yrkesgymnasium Jälla

Nu är det klart att Ola Rick blir ny rektor för Uppsala yrkesgymnasium Jälla. Han tillträder i januari 2023. Ola har många års erfarenhet av arbete som lärare och rektor.

Ny dansant rektor på Björngårdsskolan och Storkyrkoskolan

Lena Jilg blir ny rektor på Björngårdsskolan och Storkyrkoskolan. Hon kommer närmast från Järfälla kommun där hon varit rektor på Ulvsättraskolan.

Läs fler Namn och Nytt
Fokussida
Fokussida för chefer

Fokussida för chefer

Nyheter, rapporter, forskning och utveckling för dig som är skolledare eller skolchef.

Till fokussida
Nyhetskategorier