Hoppa till sidinnehåll
Digitalisering

Hitta balans med digitala verktyg i klassrummet

Publicerad:2021-11-01
Uppdaterad:2023-08-31
Ebba Reinolf
Skribent:Ebba Reinolf
Sara Bruun Foto: Lina Arvidsson

Hallå där Sara Bruun, språklärare i engelska, utvecklingsledare i Höörs kommun, författare och föreläsare om digitala arbetssätt. Du står bakom och leder Skolportens kurs Undervisa i engelska med digitala verktyg.

 Vad är tanken med kursen?

– Att ge lärare bättre kunskaper om hur digitala läromedel och verktyg kan användas för att fördjupa elevernas lärande, men också hur man som lärare kan jobba smartare. Digitala verktyg är inte alltid till nytta, det finns många situationer där papper och penna är mer relevant. Det krävs att man tänker till och inte bara plockar in digitala verktyg av slentrian i klassrummet.

Vilka frågor tampas lärare ofta med när det gäller digitala arbetssätt?

– Det ser väldigt olika ut runt om på skolorna, vissa har kommit långt i sin digitalisering, andra står kvar i startgroparna. Men vad många lärare upplever utmanande är att veta när och hur digitala verktyg fyller sin funktion och när de inte gör det. Att hitta rätt balans som bidrar till elevernas lärande. Det här är inga självklara kunskaper utan kräver en utvidgad lärarkompetens. Många lärare vittnar också om hur datorer och andra digitala verktyg lätt blir ett störningsmoment då elever vid första bästa tillfälle övergår till att spela spel eller göra annat på datorn. Digitala verktyg ställer därmed nya och andra krav på ledarskapet i klassrummet.

Vad får deltagarna med sig av kursen?

– Kursen har en tydlig struktur som bygger på var, när och hur digitala hjälpmedel kan bidra till fördjupat lärande och smartare undervisning i momenten, läsa, tala, lyssna och skriva i ämnet engelska. Därutöver innehåller kursen förstås en massa tips, idéer och råd!

Av Susanne Sawander

Sara Bruuns kurs 

Undervisa i engelska med digitala verktyg
Med Sara Bruun

Digitala verktyg kan göra engelskundervisningen mer kreativ, autentisk och målinriktad. I den här kursen får du handfast information för att välja och använda verktyg som gör skillnad för elevens lärande. Genom att varva teoretiskt och praktiskt arbete övar du på att utnyttja digitala resurser för att till exempel undervisa om skönlitteratur och kreativt skrivande, skapa ett tryggt samtalsklimat, samt förenkla ditt arbete med bedömning och feedback.

Stockholm

Undervisa i artificiell intelligens

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som planerar att undervisa i det nya gymnasieämnet artificiell intelligens! Programmet utgår från ämnets syftesbeskrivning och ger både forskningsfördjupning och praktiska verktyg för att du enklare ska kunna genomföra kurserna. Innehållet passar även dig som vill veta mer om AI i samband med undervisning generellt.
Läs mer & boka
Gy–Vux
3 okt

Högläsning i förskolan

I den här kursen med kursledare Ann S. Pihlgren får du handfast information om hur högläsningsstunderna kan bli så språkutvecklande som möjligt, och ett viktigt nav som förskolans undervisning kan kretsa runt. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr!
Mer info
Fsk
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev