Hjärnsmart ledarskap i förskolan


Lena Skogholm

Hallå där, Lena Skogholm, beteendevetare och författare. Du kommer att tala på Skolportens konferens Rektor i förskolan.

Vad ska din föreläsning handla om?

– Min föreläsning handlar om hjärnsmart ledarskap. När vi agerar och kommunicerar utifrån hjärnans förutsättningar så blir det enklare för alla parter. Det går lättare för dig själv som ledare och det blir bättre för medarbetare och andra som du möter som förskolerektor.

– Jag kommer att prata om ledarskap och hjärnans landskap med hjälp av både storytelling och pedagogiska begrepp och jag ska också ta upp om vad som händer med hjärnan vid exempelvis stress och vad man behöver tänka på då.

Vad kan en god ledare i förskolan vara?

– En bra förskolerektor har koll på sin och medarbetarnas hjärnergonomi. Med relativt små medel går det att förhindra förslitningsskador på hjärnan. En god personalhälsa är också något som sprider sig till och påverkar barnen eftersom de tar efter vuxna. Jag tror att det här kommer bli väldigt viktigt för framtidens förskola när det gäller till exempel rekrytering av personal och rektorer. Tittar man på dagens sjuktal i förskolans värld, inte minst på stressrelaterad ohälsa, så är det en ohållbar situation, anser jag.

Vad vill du att konferensdeltagarna får med sig från din föreläsning?

– Jag ser gärna att de får med sig kunskaper om hjärnan och hur man kan samarbeta med den med hjälp av enkla strategier som är lätta att utveckla och applicera i sitt ledarskap. Man ska gå iväg från föreläsningen och känna ”Ah, det här ska jag prova imorgon”.

Av John Miller

Du kan lyssna till Lena Skogholm på Skolportens konferens Rektor i förskolan den 7-8 februari 2022!

Konferensen berör bland annat:

  • Hjärnsmart ledarskap – ta del av konkreta verktyg.
  • Hur kan du som rektor skapa rutiner och strukturer för föräldrakommunikation?
  • Förskolans uppdrag – vad säger skollag och läroplan?
  • Barn som far illa – förskolans möjligheter att förebygga, upptäcka och agera.
  • Hållbar utveckling i förskolan – erfarenheter från ett forskningsprojekt.
  • Att genomföra utvecklingsprocesser tillsammans med medarbetare.
  • Att skapa förutsättningar för ett hållbart arbetssätt i förskolan.

Sidan publicerades 2021-11-10 15:40 av John Miller


Relaterat

Stärkt pedagogiskt ledarskap: Rektorer granskar sin egen praktik

Anette Forssten Seiser visar i sin avhandling  att rektors pedagogiska ledarskap handlar om att orkestrera skolans omgivande arrangemang så att de möjliggör en lärande och professionell praktik samt bidrar till en god förbättringskapacitet på skolan. 

Pedagogisk ledning för en pedagogisk verksamhet? Om den kommunala förskolans ledningsstruktur

Ett nära och tydligt ledarskap i förskolan har betydelse för den pedagogiska kvaliteten. – Det blir ett kvalitetstänk, säger Maria Styf, som forskat om förskolans ledningsstruktur.

Skiftande förväntningar på rektors ledarskap

Förändringar i skolans styrning påverkar synen på rektors pedagogiska ledarskap. Det visar Katarina Ståhlkrantz i sin avhandling om hur den pedagogiska ledaren konstrueras i policypolitiska dokument.

Matematik för låg- och mellanstadiet

Ta del av föreläsningar om bland annat programmering, undervisning om tal i bråkform, hur algebra kan stärka matematiska förmågor hos yngre elever och språkstödjande undervisning för flerspråkiga elever. Välj om du vill delta på plats i Stockholm den 27-28 januari 2022 eller digitalt!

Rektor i fokus

Ta del av föreläsningar om bland annat kommunikativt ledarskap, skolans juridifiering och lärardriven skolutveckling! Välj om du vill delta på plats i Stockholm den 31 januari-1 februari 2022 eller digitalt!

Digitalisering i förskolan – rektors ledarskap

Digitalisering i förskolan – rektors ledarskap med Ingrid Gunnarsdotter, Kils kommun. Presentationen hölls vid WETT 2021, Wermland Educational Technology Transformation – en dag där vi delar erfarenheter och kunskap kring digital skolutveckling. (webb-tv)

Skolportens konferenser
Skolportens konferenser
Nya perspektiv på matematikundervisning i de tidiga årskurserna

Nya perspektiv på matematikundervisning i de tidiga årskurserna

Ola Helenius, professor i ämnesdidaktik med inriktning mot matematik, ska föreläsa om undervisningen av multiplikation och bråk på Skolportens konferens Matematik för låg- och mellanstadiet.

Läs mer och boka din plats!
SKOLPORTENS MAGASIN
Nytt nr ute 25 oktober!

Nytt nr ute 25 oktober!

INTERVJU: Inti Chavez Perez tog steget från journalist till sexualupplysare och jämställdhetsexpert. Han lovordar läroplanens nya tydlighet i kunskapsområdet sexualitet, samtycke och relationer.

Läs mer!
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Fokussida
Internationellt

Internationellt

Vi har en omfattande bevakning av skolnyheter från hela världen. Välkommen in!

Till fokussida
Namn och Nytt
Ny CIO i Lärandegruppen i Sverige AB

I februari tillträder Stig Fjeldheim som ny CIO i Lärandegruppen i Sverige AB. Han har senaste tio åren arbetat i Upplands Väsby kommun, senast som digitaliseringschef med ansvar för digital verksamhetsutveckling samt IT, men även som IT-strateg, projektledare och lösningsarkitekt.

Robert Edström är ny biträdande rektor på Anna Whitlocks gymnasium

Robert Edström är ny biträdande rektor på Anna Whitlocks gymnasium. Här berättar han om sig själv och varför han valde att komma till oss på Anna Whitlocks gymnasium.

Skolinspektionens generaldirektör får förlängt förordnande

Regeringen förlänger Helén Ängmos förordnande som generaldirektör och chef för Skolinspektionen.

Läs fler Namn och Nytt
Fokussida
Lön och karriär

Lön och karriär

Här samlar vi nyheter och forskning om t.ex. lönestatistik och karriärfrågor för dig som är lärare och skolledare.

Till fokussida
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
Utmärkelser

Akalla-läraren Ulrica får läspris

Läraren Ulrica Ambrosious, på Oxhagsskolan i Akalla, får Berättarministeriets utmärkelse Pennsvärdet. Det här är den tredje utmärkelsen som går till skolor runt Järvafältet i år.

Lärarduon prisas med Pennsvärdet 2021

Lärarna Ulrica Ambrosius och Cristina Kullberg är årets vinnare av utmärkelsen Pennsvärdet som går till lärare som arbetar i särskilt utsatta områden.

Läraren Ulrica prisas för sitt arbete i utsatta områden

Ulrica Ambrosius är en av årets pristagare av Pennsvärdet. ”Det är oerhört hedrande att få pris som lärare, men jag har tyckt att det varit roligt att gå till jobbet varenda dag i 18 år. Utmärkelsen är ett kvitto på att vi gör skillnad för våra elever”, säger hon.

Läs fler
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Digitala kurser om lärares tysta kunskap
  Maria Wiman

Digitala kurser om lärares tysta kunskap

Hallå där Maria Wiman, prisbelönt lärare, debattör och författare. Du har snickrat ihop tre av Skolportens digitala kurser.

Läs mer
Fokussida
Fokus förskola

Fokus förskola

Här samlar vi aktuell forskning och nyheter för dig som är verksam i förskolan.

Till fokussida
Nyhetskategorier