Hoppa till sidinnehåll
Arbetsmiljö

Hjärnsmart ledarskap i förskolan

Publicerad:2021-11-10
Uppdaterad:2023-09-14
John Miller
Skribent:John Miller


Lena Skogholm

Hallå där, Lena Skogholm, beteendevetare och författare. Du kommer att tala på Skolportens konferens Rektor i förskolan.

Vad ska din föreläsning handla om?

– Min föreläsning handlar om hjärnsmart ledarskap. När vi agerar och kommunicerar utifrån hjärnans förutsättningar så blir det enklare för alla parter. Det går lättare för dig själv som ledare och det blir bättre för medarbetare och andra som du möter som förskolerektor.

– Jag kommer att prata om ledarskap och hjärnans landskap med hjälp av både storytelling och pedagogiska begrepp och jag ska också ta upp om vad som händer med hjärnan vid exempelvis stress och vad man behöver tänka på då.

Vad kan en god ledare i förskolan vara?

– En bra förskolerektor har koll på sin och medarbetarnas hjärnergonomi. Med relativt små medel går det att förhindra förslitningsskador på hjärnan. En god personalhälsa är också något som sprider sig till och påverkar barnen eftersom de tar efter vuxna. Jag tror att det här kommer bli väldigt viktigt för framtidens förskola när det gäller till exempel rekrytering av personal och rektorer. Tittar man på dagens sjuktal i förskolans värld, inte minst på stressrelaterad ohälsa, så är det en ohållbar situation, anser jag.

Vad vill du att konferensdeltagarna får med sig från din föreläsning?

– Jag ser gärna att de får med sig kunskaper om hjärnan och hur man kan samarbeta med den med hjälp av enkla strategier som är lätta att utveckla och applicera i sitt ledarskap. Man ska gå iväg från föreläsningen och känna ”Ah, det här ska jag prova imorgon”.

Av John Miller

Här hittar du gratismaterial med konkreta tips!

Du kan lyssna till Lena Skogholm på Skolportens konferens Rektor i förskolan den 7-8 februari 2022!

Om konferensen och boka plats

Konferensen berör bland annat:

  • Hjärnsmart ledarskap – ta del av konkreta verktyg.
  • Hur kan du som rektor skapa rutiner och strukturer för föräldrakommunikation?
  • Förskolans uppdrag – vad säger skollag och läroplan?
  • Barn som far illa – förskolans möjligheter att förebygga, upptäcka och agera.
  • Hållbar utveckling i förskolan – erfarenheter från ett forskningsprojekt.
  • Att genomföra utvecklingsprocesser tillsammans med medarbetare.
  • Att skapa förutsättningar för ett hållbart arbetssätt i förskolan.
Stockholm

Biologi

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som undervisar i biologi eller naturkunskap på högstadiet och gymnasiet! Programmet ger både biologididaktik och ämnesfördjupning, bland annat inom källkritik, AI och genteknik. Föreläsare är till exempel Emma Frans, Sebastian Kirppu och Eva Bida.
Läs mer & boka
Åk 7–Vux
19–20 sep

Kommunikation med vårdnadshavare i förskolan

Den här kursen med kursledare Jakob Carlander fokuserar på kommunikation med vårdnadshavare för att skapa relation och bygga förtroende. Du får flera konkreta verktyg att ta till, inte minst när vårdnadshavare är påstridiga eller bär på olika trauman. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr!
Mer info
Fsk
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev