Hur kan man använda Cirkelmodellen?

                     Pär Sahlin

Pär Sahlin, lärare och läromedelsförfattare, du har designat Skolportens digitala kurs Cirkelmodellen – introduktion. 

Vem riktar sig den digitala kursen till?

Den här digitala kursen riktar sig främst till lärare i grundskolans årskurs 4-9 som arbetar med skrivande på något sätt i sin undervisning. Utbildningen vänder sig till både lärare utan förkunskaper om cirkelmodellen och till lärare som är bekant med arbetssättet, men som vill lära sig mer.

Vad får deltagarna med sig?

Kursdeltagarna får en grundläggande kurs i vad cirkelmodellen är för något, vilken forskning den bygger på, och vad cirkelmodellen innehåller rent teoretiskt. Tyngdpunkten ligger sedan på att få med sig ett praktiskt exempel, där jag ledsagar kursdeltagaren i hur jag i min egen undervisning skulle bygga upp ett helt arbetsområde kring cirkelmodellen. Och parallellt med detta får läraren göra samma sak och börja planera för ett eget arbetsområde. När kursen är genomförd har deltagaren fått ett praktiskt exempel, kanske till och med en hel planering färdig så att man kan börja på en gång.

Av John Miller

Pär Sahlins kurs 

Kursbild till Cirkelmodellen - introduktion
Cirkelmodellen – introduktion
Med Pär Sahlin

Hur arbetar du med att stötta elevernas skrivande av olika texttyper? I kursen Cirkelmodellen kan du arbeta praktiskt med genrepedagogiskt skrivande utifrån modelltexter. I film och text presenterar Pär Sahlin information, mallar och konkreta uppgifter för din undervisning. Med flexibel start och tydligt upplägg kan du studera, repetera och testa i klassrummet. Kursintyg ingår!

Sidan publicerades 2021-05-02 10:51 av Ebba Reinolf
Sidan uppdaterades 2021-05-03 10:58 av Ebba Reinolf


Relaterat

Ny digital kurs med Pär Sahlin! Cirkelmodellen – introduktion

Hur arbetar du med att stötta elevernas skrivande av olika texttyper? I kursen Cirkelmodellen kan du arbeta praktiskt med genrepedagogiskt skrivande utifrån modelltexter. I film och text presenterar Pär Sahlin information, mallar och konkreta uppgifter för din undervisning. Med flexibel start och tydligt upplägg kan du studera, repetera och testa i klassrummet. Kursintyg ingår!

”Svensk skola ska bli mer jämlik igen”

Vi har fortfarande kvar att göra för att ytterligare höja kunskapsresultaten och förbättra jämlikheten i svensk skola. Vi behöver göra upp med marknadsstyrningen och återupprätta skolan som en gemensam samhällsinstitution. Slutreplik från Anna Ekström (S).

Ytterligare kommentarer om Riksrevisionens granskning av Pisa 2018

Den 29 april publicerade Riksrevisionen sin rapport om regeringens och Skolverkets genomförande av Pisa-undersökningen med fokus på exkluderingar och bortfall av elever. Riksrevisionen menade i sin granskning att Skolverket borde ha gjort mer för att säkerställa ett korrekt deltagande i Pisa-undersökningen. Samtidigt sade Riksrevisionen att Skolverket har följt OECD:s riktlinjer för genomförandet av Pisa-undersökningen.

Ny rapport om ungas psykiska mående: Unga uppger att de saknar vuxna att prata med om hur de mår

Många unga har inga vuxna i sin omgivning som de känner att de kan prata med om de mår dåligt. Rapporten, som tagits fram av Fryshuset och Mind, “Hur har du det?” har undersökt ungas psykiska mående genom att ställa frågor om vem unga helst väljer att prata med om hur de mår, och vilka faktorer som påverkar dem att våga berätta för någon att de inte mår bra.

Yrkeshögskolan fungerar i stort sett väl men förbättringspotential finns

Yrkeshögskolan förser arbetsmarknaden med efterfrågad kompetens, visar Riksrevisionens granskning. Det finns dock skäl att utveckla handläggningsprocessen, säkerställa hanteringen av jäv och oberoendet hos Myndigheten för yrkeshögskolan samt att utreda ett gemensamt ansökningssystem.

Nu lanserar Skolporten digitala kurser med flexibel start!

Nu lanserar Skolporten digitala kurser som ger både fördjupning och konkreta verktyg att ta med i den egna praktiken. Först ut är programmering i matematik, cirkelmodellen i svenska och metoder för att eleverna ska bli trygga att tala inför grupp. Dessutom ett helt kurspaket för att stötta nya lärare.

Grundskolans huvuduppdrag krockar under pandemin

Som arbetsgivare ska skolans huvudman se till arbetsmiljön för lärare och elever, man ska alltså kunna gå till skolan utan att oroa sig för att bli smittad. Men samtidigt ansvarar huvudmannen för att skolor hålls öppna och att verksamheten bedrivs med hög kvalitet. Två uppdrag som ibland krockar, menar Michael Fredqvist, verksamhetsutvecklare för grundskolorna i Västerås stad.

Hur kan man använda Cirkelmodellen?

Pär Sahlin, lärare och läromedelsförfattare, håller i Skolportens digitala kurs Cirkelmodellen - introduktion. Han går igenom grunderna för arbetssättet och visar bland annat hur han använder Cirkelmodellen i sin egen undervisning.

Få grepp om hur programmering kan integreras i undervisningen

Mikael Tylmad, programmeringsproffs, författare och systemadministratör på Södertörns friskola, du har designat Skolportens digitala kurs Programmering på högstadiet.

Frågorna om Pisa-fusket som Skolverkets gd vägrar svara på

Skolverket och generaldirektören Peter Fredriksson får nu massiv kritik för haveriet med den svenska Pisa-studien. Expressen har sökt Fredriksson i ett helt dygn men han vägrar möta oss för en intervju. Här är frågorna som Skolverkets generaldirektör inte vill besvara.

Fjärr- och distansundervisning på högstadiet och i gymnasieskolan (april 2021)

Skolverket har med anledning av den pågående covid-19-pandemin genomfört en intervjuundersökning riktad till huvudmän för grundskolans årskurs 7–9 och gymnasieskolan, om i vilken omfattning de vid tillfället bedrev fjärr- eller distansundervisning.

Läromedel ett viktigt instrument

86 procent av lärarna kan inte köpa in de läromedel eleverna behöver, visar en undersökning av Läromedelsförfattarna. Läromedel av hög kvalitet är ett viktigt instrument i skolan – även för lärarna, menar Tim Oates, en av världens främsta experter på läromedel.

Här erbjuds SVT:s reporter falska examensintyg

Försäljningen sker främst i sociala medier och det går att välja fritt vilken utbildning man vill ska stå på pappren. SVT bestämde sig för att testa hur lätt det är köpa syriska examensintyg – och fick snabbt kontakt med flera personer som erbjuder förfalskningar mot betalning.

Konkursförvaltaren: Eleverna kommer inte att få tillbaka pengarna

Flygskolan Tellus, tidigare Skies, vid Skavsta har stoppat verksamheten och ansökt om konkurs. Men vare sig de nuvarande elever som betalat pengar för den utbildning som nu upphört eller de utländska elever som gjort förskottsbetalningar till skolan i hopp om att bli piloter kan räkna med att få pengarna tillbaka.

Skolbaserad samverkan för barns och ungas psykiska hälsa – lärdomar från praktiken

Skolan är en viktig arena för att genomföra insatser som främjar psykiskt välbefinnande och förebygger psykisk ohälsa hos barn och unga, vilket även ökar förutsättningarna för lärandet. Men skolan kan inte agera på egen hand. För att insatserna ska få genomslag behöver skolan, hälso- och sjukvården och socialtjänsten samverka. Därför testades ett nytt skolbaserat arbetssätt i tio kommuner och anslutande regioner. Testet genomfördes med stöd av Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Så här föreslås sommarkursplatser fördelas

Covid-19-pandemin har slagit hårt mot Sverige. Många studenter har haft distansutbildning, många har blivit av med jobbet och långtidsarbetslösheten har stigit. Regeringen föreslår därför stora satsningar inom utbildningsområdet i vårändringsbudgeten för 2021, bland annat på sommarkurser.

Skolportens konferenser
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Skolporten lanserar digitala kurser med flexibel start!

Skolporten lanserar digitala kurser med flexibel start!

– Digitala handböcker med praktiska inslag. Så kan våra nya kurser enkelt beskrivas. Det säger Åsa Gustafsson, projektledare på Skolporten som nu lanserar digitala kurser i olika ämnen för skolans alla stadier.

Läs mer här
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
SKOLPORTENS MAGASIN
Nytt nr ute nu!

Nytt nr ute nu!

Intervju: Mer läsning lyfter eleverna i alla ämnen i skolan – inte bara i svenska. Möt Jenny Edvardsson! Stort tema: Skolmisslyckanden.

Läs mer och prenumerera här!
Fokussida
Betyg och bedömning

Betyg och bedömning

Betyg och bedömning väcker åsikter – håll dig uppdaterad inom ämnet med de senaste nyheterna.

Till fokussida
Skolportens digitala kurser
Digitala kurser om lärares tysta kunskap
  Maria Wiman

Digitala kurser om lärares tysta kunskap

Maria Wiman prisbelönt lärare, debattör och författare, leder Skolportens digitala kurser för nya lärare. Här förmedlas mycket av den tysta kunskap som inte lärs ut på lärarutbildningen och som erfarna lärare tar för givet.

Skolporten
Fokussida
Studie- och yrkesvägledning

Studie- och yrkesvägledning

Här belyser vi studie- och yrkesvägledningens viktiga funktion och samlar nyheter, debatt och forskning.

Till fokussida
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
Namn och Nytt
Eino Örnfeldt – ny generaldirektör med erfarenhet från högskoleområdet

”Min bild av Universitets- och högskolerådet är att det är en väl fungerande myndighet som sedan starten fått en allt tydligare profil som en myndighet.” Det säger Eino Örnfeldt, UHR:s nya generaldirektör från och med den 3 maj.

Marie Blomberg blir ny skolchef

Marie Blomberg heter den nya skolchefen i Härnösand. Hon jobbar nu som skolchef i Dorotea kommun och börjar sin nya tjänst i Härnösand i början av augusti.

Inger Ashing ny ordförande för Folkbildningsrådet

Inger Ashing har valts till ny ordförande för Folkbildningsrådet. Hon är sedan två år tillbaka ledamot i styrelsen och tar över ordförandeskapet efter Catharina Håkansson Boman.

Läs fler Namn och Nytt
Fokus Covid-19 och skolan

Vill du hitta nyheter och forskning om skolan och Covid-19? Besök vår fokussida där vi samlar det nya på området.

Till fokussida
Utmärkelser

Nytt pris till skolklasser som skildrat pandemilivet för framtiden

För första gången delar UR och Nordiska museet ut utmärkelsen ”Årets skaffare” till två skolklasser som särskilt väl hjälpt museet att dokumentera sina liv för framtiden. Årets vinnare är klass 6 A på Brotorpsskolan i Bagarmossen och klass 5 A på Rörsjöskolan i Malmö. Insamlingen Mitt liv har så här långt genererat 1326 inskickade bidrag och alla dessa sparas för framtiden i Nordiska museets samlingar.

Fyra lärare fick pris i ceremoni på The Factory

Vinnarna av Sollentuna Lärarpris 2020 är utsedda, och de som vann första pris fick på måndagen delta i en ceremoni på the Factory. Lärarpriset delas ut varje år i kategorierna hållbarhet, digitalisering och tillgänglighet, plus ett pris där eleverna själva har nominerat kandidater.

Haninge kommun vinner nationellt pris för säkra och trygga skolvägar

Haninge kommun har tilldelats priset GuldTriangeln av Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande (NTF).

Läs fler
Nyhetskategorier
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer