Hur kan man använda Cirkelmodellen?

                     Pär Sahlin

Pär Sahlin, lärare och läromedelsförfattare, du har designat Skolportens digitala kurs Cirkelmodellen – introduktion. 

Vem riktar sig den digitala kursen till?

– Den här digitala kursen riktar sig främst till lärare i grundskolans årskurs 4-9 som arbetar med skrivande på något sätt i sin undervisning. Utbildningen vänder sig till både lärare utan förkunskaper om cirkelmodellen och till lärare som är bekant med arbetssättet, men som vill lära sig mer.

Vad får deltagarna med sig?

– Kursdeltagarna får en grundläggande kurs i vad cirkelmodellen är för något, vilken forskning den bygger på, och vad cirkelmodellen innehåller rent teoretiskt.

– Tyngdpunkten ligger sedan på att få med sig ett praktiskt exempel, där jag ledsagar kursdeltagaren i hur jag i min egen undervisning skulle bygga upp ett helt arbetsområde kring cirkelmodellen. Och parallellt med detta får läraren göra samma sak och börja planera för ett eget arbetsområde. När kursen är genomförd har deltagaren fått ett praktiskt exempel, kanske till och med en hel planering färdig så att man kan börja på en gång.

Av John Miller

Pär Sahlins kurs 

Kursbild till Cirkelmodellen - introduktion
Cirkelmodellen – introduktion
Med Pär Sahlin

Hur arbetar du med att stötta elevernas skrivande av olika texttyper? I kursen Cirkelmodellen kan du arbeta praktiskt med genrepedagogiskt skrivande utifrån modelltexter. I film och text presenterar Pär Sahlin information, mallar och konkreta uppgifter för din undervisning. Med flexibel start och tydligt upplägg kan du studera, repetera och testa i klassrummet. Kursintyg ingår!

Sidan publicerades 2021-05-02 10:51 av Ebba Reinolf
Sidan uppdaterades 2021-06-10 15:40 av Ebba Reinolf


Relaterat

Digital kurs med Pär Sahlin – Cirkelmodellen!

Hur arbetar du med att stötta elevernas skrivande av olika texttyper? I kursen Cirkelmodellen kan du arbeta praktiskt med genrepedagogiskt skrivande utifrån modelltexter. I film och text presenterar Pär Sahlin information, mallar och konkreta uppgifter för din undervisning. Flexibel start och tydligt upplägg. Pris 996 kr ex. moms. Kursintyg ingår!

Podcast: Hur ska vi jobba med lärplattorna i förskolan?

Varför ska vi jobba med iPads i förskolan? Förskollärarna Eva Lindström, Fredrik Kahn och Linda Johansson diskuterar för – och nackdelar med digitala verktyg. (webb-radio)

”Värna den svenska modellen, låt friskolorna ta ut vinst”

Socialdemokraterna borde värna den svenska modellen med en skola som är tillgänglig och kostnadsfri för alla , skriver entreprenören Dan Olofsson, apropå Socialdemokraternas hållning i frågan om att ta ut vinst i skolan.

Experternas kritik mot M-förslaget om adhd

Moderaterna vill snabbtesta skolungdomar i utanförskapsområden för adhd.Experten Sven Bölte är kritisk – och menar att förslaget kan få motsatt effekt. ”Man jämställer adhd med kriminalitet vilket är problematiskt,” säger Sven Bölte, professor i barn- och ungdomspsykiatrisk vetenskap.

Ändringar i hur betyg ska sättas och nya allmänna råd

Från den 1 juli 2022 gäller ändringar i skollagen med nya bestämmelser för betygssättning. De nya bestämmelserna ska leda till att betygen bättre speglar elevernas kunskaper. Skolverket tar samtidigt fram nya allmänna råd om betyg och prövning. Här kan du läsa om vad ändringarna innebär för olika skolformer.

Så kan förskolan stötta barn på flykt

Läs vår intervju med Erica Mattelin, leg. psykolog och doktorand på Barnafrid, Linköpings universitet, som ska föreläsa på Skolportens konferens Specialpedagogik i förskolan. Hon kommer att tala om hur förskolan kan stötta flyktingbarn.

”Våldet i förorterna börjar och slutar med papporna”

Den problematik med rivaliserande gäng, våld och machokultur som vi ser i dagens förorter fanns redan på 60-talet i Kortedala där jag växte upp. Då som nu var det understimulerade, otrygga killar som behövde bli sedda som var problemet. Då som nu var deras pappor inte där för dem, skriver Gurli Malmqvist, specialpedagog.

”Vi är redo – vinsterna i svensk skola ska bort”

Varje barn ska ges bästa möjliga förutsättningar inför vuxenlivet. Men dagens skolsystem är riggat för vinstjakt, glädjebetyg och stök. Vi socialdemokrater menar allvar med att ta tillbaka den demokratiska kontrollen över skolan, skriver Tobias Baudin, partisekreterare Socialdemokraterna och Lina Axelsson Kihlblom, skolminister (S).

Anmälningarna av våld och hot i skolan har fördubblats

2021 fick Arbetsmiljöverket in över 800 anmälningar av våld och hot i svensk skola. Det innebär en fördubbling jämfört med antalet anmälningar i samma kategori för tio år sedan.

Regeringen tillsätter en utredning om hur säkerheten i skolan kan förbättras

Skolan ska vara en trygg och säker plats för alla, men under de senaste åren har det skett ett antal grova våldsdåd i skolor i Sverige. Regeringen tillsätter därför en utredning som ska utreda och lämna förslag till åtgärder för att förbättra arbetet med säkerhet i skolväsendet.

”Det viktigaste är att eleverna läser längre texter”

Läs vår intervju med Ulf Fredriksson, docent i pedagogik, som ska föreläsa på Skolportens konferens Svenska för låg- och mellanstadiet. Han kommer att tala om svenska elevers läsutveckling.

Podcast: Så fungerar TMO, traumamedveten omsorg

Lyssna på ett nytt avsnitt av vår podd. I den här tredje delen med fokus på traumamedveten omsorg, TMO, får du höra om hur Praktiska gymnasiet i Kristianstad arbetar med förhållningssätt och metoder efter att hela kollegiet har fått utbildning i traumamedveten omsorg. (webb-radio)

Debatt: Fokusera på undervisningen i stället

Den skoldebatt som nu förs sysslar inte med vad eleverna ska lära sig i skolan och vilka former för lärande som ska förekomma utan kretsar nära nog uteslutande kring frågor som rör skolans huvudmannaskap och ekonomi, skriver debattören Rolf Ekelund.

Hur kan man motverka kunskapsmotstånd?

Läs vår intervju med Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi, som ska föreläsa på Skolportens konferens Källkritik. Hon kommer att tala om kunskapsmotstånd.

Liberalerna vill stoppa de religiösa friskolorna helt

Liberalernas ledning ändrar ståndpunkt – och vill ha ett totalstopp för fristående skolor med konfessionell inriktning.

Arbetsmiljö, biträdande rektors roll och omsättningen valfrågor för skolledarna

Sveriges Skolledarförbund presenterade redan början av året sin valplattform med titeln Valets viktigaste frågor – för ledarskap i förskola och skola. Här kan du läsa den.

Skolportens konferenser
SKOLPORTENS MAGASIN
TEMA: Yrkesutbildning
  Skolportens magasin nr 3/2022.

TEMA: Yrkesutbildning

INTERVJU: Läraren och författaren Maria Wiman är väldigt engagerad i skoldebatten. Men hon trivs bäst när hon undervisar. TEMA: Yrkesutbildning i förändring. 

Läs mer och prenumerera här!
Skolportens konferenser
Så kan förskolan stötta barn på flykt
  Erica Mattelin

Så kan förskolan stötta barn på flykt

Läs vår intervju med Erica Mattelin, leg. psykolog och doktorand på Barnafrid, Linköpings universitet, som ska föreläsa på Skolportens konferens Specialpedagogik i förskolan. Hon kommer att tala om hur förskolan kan stötta flyktingbarn.

Läs mer och boka din plats!
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Fokussida
Internationellt

Internationellt

Vi har en omfattande bevakning av skolnyheter från hela världen. Välkommen in!

Till fokussida
Namn och Nytt
Mats Strandler blir ny rektor på Björkhagens skola

När Björkhagens skola i Stockholm öppnar efter sommarlovet är det med en ny rektor på plats. Han har bland annat varit rektor på Eklidens skola i Nacka kommun och startat Viktor Rydbergs skola i Fisksätra.

Ny chef för division Utbildning

Nu är det klart att Peter Ekedahl, som är nuvarande gymnasiechef och rektor på Nyköpings gymnasium, efterträder Inger Fransson som divisionschef för division Utbildning.

Ny rektor: Kvarnbyskolan har en viktig plats i mitt hjärta

Liza Lundgren är ny rektor på Kvarnbyskolan i Rinkeby. Hennes erfarenheter från uppväxten i Chile och från arbete som lärare på flera olika skolor i Sverige påverkar Lizas engagemang och ledarskap.

Läs fler Namn och Nytt
Fokussida
Lön och karriär

Lön och karriär

Här samlar vi nyheter och forskning om t.ex. lönestatistik och karriärfrågor för dig som är lärare och skolledare.

Till fokussida
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
Utmärkelser

Maria Risthammar utsedd till årets rektor

Maria Risthammar, rektor på Ekkälleskolan (F-6) Linköping utsågs till Årets Rektor vid Skolledargalan i Stockholm den 28 juni.

Läs fler
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Digitala kurser om lärares tysta kunskap
  Maria Wiman

Digitala kurser om lärares tysta kunskap

Hallå där Maria Wiman, prisbelönt lärare, debattör och författare. Du har snickrat ihop tre av Skolportens digitala kurser.

Läs mer
Fokussida
Fokus förskola

Fokus förskola

Här samlar vi aktuell forskning och nyheter för dig som är verksam i förskolan.

Till fokussida
Nyhetskategorier