Hur kan man jobba med de globala målen i fysikundervisningen?


Ingela Bursjöö

Hallå där, Ingela Bursjöö, doktor i naturvetenskapernas didaktik. Du kommer att tala på Skolportens konferens Fysik.

Vad ska din föreläsning handla om?

– Min föreläsning riktar sig till fysiklärare som arbetar med de stora framtidsfrågorna i sin undervisning, till exempel klimatförändring, energikällor och hur vi möter FN:s globala mål. Det sker en ständig utveckling av fysikämnet och hur ämnet kan undervisas. Det är viktigt att som fysiklärare få påfyllning hela yrkeslivet både vad gäller ämnesinnehåll såväl som det ämnesdidaktiska innehållet.

– Jag kommer att ta upp konkreta exempel utifrån undervisningspraktiken och de senaste forskningsrönen. Jag planerar att också ge exempel på digitala resurser och samarbetspartners som har fokus på ämnesdidaktik i naturvetenskap och teknik som kan vara värdefulla för fysiklärare att samarbeta med.

Hur undervisar man om hållbar utveckling så att det motiverar och inte skrämmer elever?

– Det finns en hel del undersökt om detta. Termer som exempelvis klimatångest har föranlett flera studier. Där har vi en hel del att luta oss emot för att kunna vara mer konkreta i undervisningen för att lyckas balansera på den tunna linjen mellan hopp och det brådskande. Om vi visar på problemen så bör vi också i anslutning till detta också visa på möjliga lösningar.

Vad vill du att konferensdeltagarna får med sig från din föreläsning? 

– Jag vill att deltagarna får med sig tankar och ideér om hur undervisningen kan bedrivas. Jag hoppas också att föreläsningen kan bidra till en fortsatt diskussion mellan fysiklärare om de samhällsvetenskapliga frågorna med naturvetenskapligt innehåll.

Av John Miller

Du kan lyssna till Ingela Bursjöö på Skolportens konferens Fysik i Stockholm den 27-28 april!

Konferensen berör bland annat:

  • Så säkerställer vi rättssäkra betyg i fysik.
  • Utmana din tankevärld – om medvetandet som fysikaliskt fenomen.
  • Öka motivationen med undervisning om naturvetenskapens karaktär.
  • Nya perspektiv på laborationer – råd, verktyg och kollegialt lärande.
  • Ta dig an de globala målen och klimatförändringarna i fysik.
  • Så ökar vi förståelsen för kraft och rörelse på ett elevnära sätt.
  • Nya tekniker för att förstå representationer av universum.
  • Interaktiv och datadriven undervisning med ”exploranation”.

 

 

Sidan publicerades 2022-03-10 18:09 av John Miller
Sidan uppdaterades 2022-03-11 07:00 av John Miller


Relaterat

Motsättningar utvecklar undervisningen om hållbar utveckling

Frågor om miljö och hållbarhet är komplexa och kan vara svåra att greppa för yngre elever. I sin avhandling har Henning Bengtsson undersökt hur man kan utveckla undervisningen i relation till sådana samhällsfrågor.

Komplexa textsamtal i fysikundervisningen

Att arbeta med textsamtal i NO-undervisningen är komplext. Det konstaterar Jenny Uddling som i sin forskning belyser både möjligheter och begränsningar till språk- och kunskapsutveckling som erbjuds under textsamtalen i fysikklassrummet.

Det manliga geniet är norm på fysikutbildningen

Anders Johanssons forskning om normer och identiteter på fysikutbildningen visar att stereotypen av fysikern som ett manligt geni är djupt rotad. Högst status har teoretisk fysik medan experimentell fysik ses som något man väljer om man inte klarar de mer krävande teoretiska delarna.

Miljökollaps präglar ungas syn på framtiden

Gymnasieungdomars syn på miljöfrågor präglas av maktlöshet och kognitiv dissonans. Unga vill göra ”rätt”, inte bara på miljöområdet, men vet inte hur det ska gå till, säger Kajsa Kramming.

Kreativitet i fysikämnet med egna analogier

Jesper Haglund var intresserad av hur man kan använda analogier i naturkunskapsundervisningen och bestämde sig för att forska i ämnet. Det överraskade honom att särskilt de yngre barnen var så kreativa i sin förmåga att skapa sina egna analogier.

Banbrytande projekt till Blekinge. Nu rekryteras 15 nya medarbetare.

”Vi har fått 40 miljoner för 2023 av EU-fonden AMIF – pengar som gör att vi i Blekinge ska se till att utveckla de smartaste integrationsprocesserna som ska vara vägledande för hela landet”, säger Henrik Lövgren, Blekinge integrations och utbildningscenter, BIU och nationell projektledare för det nya projektet. BIUs förhoppning är att fler skolor i hela landet får upp ögonen för bland annat studiehandledning online på modersmål.

Ola Rick blir rektor på Uppsala yrkesgymnasium Jälla

Nu är det klart att Ola Rick blir ny rektor för Uppsala yrkesgymnasium Jälla. Han tillträder i januari 2023. Ola har många års erfarenhet av arbete som lärare och rektor.

Hur löser vi svenska skolans problem med Hans Albin Larsson

I debatten framstår det som att problemen med skolan är friskolor och konfessionella skolor och att ett förstatligande skulle lösa många problem. Men ser man till historien om hur förfallet började så kan svaret bli ett annat. Professor emeritus Hans-Albin Larsson har ägnat ett helt yrkesliv åt dessa frågor. (webb-radio)

150 lärare använde hackad tjänst – inlogg kan ha läckt

Lärare i Halmstad kan ha fått sina e-postadresser och lösenord läckta då en webbtjänst för att boka utvecklingssamtal hackats, det skriver Hallandsposten. Cirka 150 grundskollärare ska ha använt tjänsten och vissa har använt samma inloggningsuppgifter som för kommunens nätverk.

Kritiserad skolchef får hundratusentals kronor – så mycket kostade det

Marks kommun har kommit överens med förra chefen för Barn- och utbildningsförvaltningen, den kritiserade Mari Sandell Molander. Uppgörelsen innebär att hon får nio månadslöner, det är tre månader längre än anställningsavtalet och att hon formellt slutade i fredags. Rekryteringen av en ny permanent skolchef pågår.

Poesi i förskoleklass

”Hur ska sexåringar kunna arbeta med poesi, det är väl alldeles för svårt?” tänkte Eva Svedner, förskollärare på Eriksskolan. Men hon blev snart motbevisad. När Eva först blev varse om boken och dess syfte var hon skeptisk men kom sedan att ändra uppfattning helt.

Med hjärtat i värdegrunden

När Ulrica Colliander var rektor för Karlbergs F–3-skola i Stockholm slopade hon ordningsreglerna och införde sex hjärtan i stället. För det fick hon priset Årets värdegrundsarbete 2021.

Hon vill att det tävlas på rätt sätt i idrotten

Att idrotta på elitnivå i forna Sovjet var ingen lek, berättar idrottsläraren Helen Hedblom. Trots det har hon tagit med sig många av de erfaren­heterna in i lärarrollen.

Han gör matten levande för ekonomieleverna

Ekonomielever är inte bara ointresserade av matte. De är totalt ointresserade, berättar matematikläraren Anders Berg. Men ibland lyckas han omvända dem, med hjälp av reklam för det han älskar och genom att förklara hur matematik och ekonomi hör ihop.

Distansundervisning på samiska en stor framgång

Sedan 2018 har Sametinget och Utsjoki kommun testat på undervisning i det samiska språken på distans. Projektet anses vara en framgång och kan få fortsättning, även om det finns vissa utmaningar med distansundervisningen.

Skolsamarbetet har räddat elever från kriminaliteten

Rudsskolans samarbete med polisen har räddat flera högstadieelever från att hamna snett, det menar både polisen och rektor Amelie Wahlström på Rudsskolan. Projektet som har pågått i tre år innebär att skolan, polisen och socialtjänsten samarbetar för att tidigt kunna gå in med resurser om en elev hamnar snett.

Skolportens konferenser
Skolportens konferenser
Så kan inkludering av gymnasieelever med NPF bli bättre
  Emma Leifler

Så kan inkludering av gymnasieelever med NPF bli bättre

Läs Skolportens intervju med Emma Leifler som är specialpedagog och forskare vid Göteborgs universitet. Hon ska föreläsa på Skolportens konferens Specialpedagogik i gymnasiet och kommer att tala om inkludering.

Läs mer och boka din plats!
Fokussida
Fokus förskola

Fokus förskola

Här samlar vi aktuell forskning och nyheter för dig som är verksam i förskolan.

Till fokussida
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
SKOLPORTENS MAGASIN
TEMA: Digitalisering
  Skolportens magasin nr 6/2022.

TEMA: Digitalisering

Tema: Digitalisering. Svensk skolas ambition att vara bäst i världen på digitalisering innebär både för- och nackdelar. Intervjun: Issis Melin har länge ägnat sig åt frågor som rör hedersrelaterat våld och förtryck. Enligt henne är den nya läroplanen ett steg i rätt riktning.

Läs mer och prenumerera här!
Fokussida
Internationellt

Internationellt

Vi har en omfattande bevakning av skolnyheter från hela världen. Välkommen in!

Till fokussida
Utmärkelser

Med hjärtat i värdegrunden

När Ulrica Colliander var rektor för Karlbergs F–3-skola i Stockholm slopade hon ordningsreglerna och införde sex hjärtan i stället. För det fick hon priset Årets värdegrundsarbete 2021.

De prisas för sitt arbete med föräldrarna

När Malmö pedagogpris delades ut stod pedagogerna på avdelningen Junibacken på Almgårdens förskola som vinnare. Bland annat för deras fina arbete med relationer, inte bara med barnen utan även med vårdnadshavarna.

Succé för podden Förskolan!

Förskolan har blivit nominerad i kategorin bästa podcast i European Content Awards. Podden görs av de tre förskollärarna Eva Lindström, Fredrik Kahn och Elin Björkén, tillsammans med redaktören Anna Westman Swantesson.

Läs fler
Namn och Nytt
Louise Andersson blir ny rektor på gymnasiet: ”Brinner för att göra skillnad”

Andreas Ekberg har slutat som rektor på Hultsfreds gymnasium. Louise Andersson har fått jobbet som ny gymnasierektor och påbörjar sin tjänst under våren.

Ola Rick blir rektor på Uppsala yrkesgymnasium Jälla

Nu är det klart att Ola Rick blir ny rektor för Uppsala yrkesgymnasium Jälla. Han tillträder i januari 2023. Ola har många års erfarenhet av arbete som lärare och rektor.

Ny dansant rektor på Björngårdsskolan och Storkyrkoskolan

Lena Jilg blir ny rektor på Björngårdsskolan och Storkyrkoskolan. Hon kommer närmast från Järfälla kommun där hon varit rektor på Ulvsättraskolan.

Läs fler Namn och Nytt
Fokussida
Fokussida för chefer

Fokussida för chefer

Nyheter, rapporter, forskning och utveckling för dig som är skolledare eller skolchef.

Till fokussida
Nyhetskategorier