Hoppa till sidinnehåll
Arbetsmiljö

Hur kan rektor bli en bättre kommunikatör?

Publicerad:2021-10-22
Uppdaterad:2023-08-31
John Miller
Skribent:John Miller


Serena Mon de Vienne.

Hallå där, Serena Mon de Vienne, retoriker, samtalsexpert och författare till den nyligen utgivna boken Framgångsrika samtal – ett kommunikativt ledarskap. Du kommer att tala på Skolportens konferens Rektor i fokus.

Vad ska din föreläsning handla om?

– Min föreläsning kommer att handla om vad rektorer kan göra för att bli bättre i sin kommunikation och mer tydliga och empatiska i sina samtal med medarbetarna. De flesta medarbetarundersökningar oavsett bransch visar att chefer inte är tillräckligt tydliga och empatiska när det kommer till samtal. Men de får sällan höra hur de kan bli bättre på att kommunicera.

– Jag kommer under föreläsningen att ge exempel från min nya bok på vardagsnära verktyg och strategier för hur rektor kan bli mer träffsäker.

Vilken betydelse har kommunikationen för rektorer i deras ledarskap?

– Jag möter många rektorer som talar om vikten av att kunna navigera i samtalen som uppstår med medarbetare, elever och vårdnadshavare. Hur man kommunicerar påverkar hur mottagaren reagerar. Det handlar alltså inte bara om vad man kommunicerar utan på vilket sätt. Ett av rektors stora uppdrag är att i samtal få medarbetarna att acceptera förändringar och vilja arbeta i enlighet med dessa. Med framgångsrika samtal får man lättare igenom beslut och skapar ett bättre arbetsklimat på skolan.

Vad vill du att konferensdeltagarna får med sig från din föreläsning?

– Jag hoppas att deltagarna blir mer modiga att ta samtalen på skolan, att de blir mer proaktiva och har kunskapen för hur man gör dessa samtal på bästa sätt. Jag vill att rektorerna blir mer av det som lärarna behöver ha.

Av John Miller

Du kan lyssna till Serena Mon de Vienne på Skolportens konferens Rektor i fokus den 31 januari – 1 februari 2022!

Om konferensen och boka plats

Konferensen berör bland annat:

  • Rektors viktiga samtal – utveckla din kommunikativa kompetens.
  • Juridikens roll i svenskt utbildningsväsende.
  • Vikten av goda vanor – att våga göra det förutsägbara.
  • Ofrivillig misskötsel – när medarbetare inte uppfyller kraven.
  • Hur utvecklar skolan sitt digitala arbete efter pandemin?
  • Att leda lärardriven skolutveckling.
  • Att leda elevhälsoarbetet – så fångar vi upp psykisk ohälsa i tid.
  • Hållbart lärande genom hälsofrämjande bedömningspraktiker.
Stockholm

Biologi

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som undervisar i biologi eller naturkunskap på högstadiet och gymnasiet! Programmet ger både biologididaktik och ämnesfördjupning, bland annat inom källkritik, AI och genteknik. Föreläsare är till exempel Emma Frans, Sebastian Kirppu och Eva Bida.
Läs mer & boka
Åk 7–Vux
19–20 sep

Kommunikation med vårdnadshavare i förskolan

Den här kursen med kursledare Jakob Carlander fokuserar på kommunikation med vårdnadshavare för att skapa relation och bygga förtroende. Du får flera konkreta verktyg att ta till, inte minst när vårdnadshavare är påstridiga eller bär på olika trauman. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr!
Mer info
Fsk
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev