Hur kan rektor bli en bättre kommunikatör?


Serena Mon de Vienne.

Hallå där, Serena Mon de Vienne, retoriker, samtalsexpert och författare till den nyligen utgivna boken Framgångsrika samtal – ett kommunikativt ledarskap. Du kommer att tala på Skolportens konferens Rektor i fokus.

Vad ska din föreläsning handla om?

– Min föreläsning kommer att handla om vad rektorer kan göra för att bli bättre i sin kommunikation och mer tydliga och empatiska i sina samtal med medarbetarna. De flesta medarbetarundersökningar oavsett bransch visar att chefer inte är tillräckligt tydliga och empatiska när det kommer till samtal. Men de får sällan höra hur de kan bli bättre på att kommunicera.

– Jag kommer under föreläsningen att ge exempel från min nya bok på vardagsnära verktyg och strategier för hur rektor kan bli mer träffsäker.

Vilken betydelse har kommunikationen för rektorer i deras ledarskap?

– Jag möter många rektorer som talar om vikten av att kunna navigera i samtalen som uppstår med medarbetare, elever och vårdnadshavare. Hur man kommunicerar påverkar hur mottagaren reagerar. Det handlar alltså inte bara om vad man kommunicerar utan på vilket sätt. Ett av rektors stora uppdrag är att i samtal få medarbetarna att acceptera förändringar och vilja arbeta i enlighet med dessa. Med framgångsrika samtal får man lättare igenom beslut och skapar ett bättre arbetsklimat på skolan.

Vad vill du att konferensdeltagarna får med sig från din föreläsning?

– Jag hoppas att deltagarna blir mer modiga att ta samtalen på skolan, att de blir mer proaktiva och har kunskapen för hur man gör dessa samtal på bästa sätt. Jag vill att rektorerna blir mer av det som lärarna behöver ha.

Av John Miller

Du kan lyssna till Serena Mon de Vienne på Skolportens konferens Rektor i fokus den 31 januari – 1 februari 2022!

Konferensen berör bland annat:

  • Rektors viktiga samtal – utveckla din kommunikativa kompetens.
  • Juridikens roll i svenskt utbildningsväsende.
  • Vikten av goda vanor – att våga göra det förutsägbara.
  • Ofrivillig misskötsel – när medarbetare inte uppfyller kraven.
  • Hur utvecklar skolan sitt digitala arbete efter pandemin?
  • Att leda lärardriven skolutveckling.
  • Att leda elevhälsoarbetet – så fångar vi upp psykisk ohälsa i tid.
  • Hållbart lärande genom hälsofrämjande bedömningspraktiker.

Sidan publicerades 2021-10-22 09:01 av John Miller
Sidan uppdaterades 2021-10-27 07:54 av John Miller


Relaterat

Att leda ett utmanande skoluppdrag i förändring: Rektorers ledarskap i likabehandlingsarbete

Greta Lindberg vill med sin avhandling utveckla kunskap om det statligt formulerade likabehandlingsuppdraget och hur det omsätts i rektorers och huvudmäns styrning och ledning av likabehandlingsarbete.

Rektors pedagogiska ledarskap: en kritisk policyanalys

Katarina Ståhlkrantz har undersökt hur den pedagogiska ledaren konstrueras diskursivt i offentliga utbildningspolitiska policytexter samt vilka förändringar och stabiliteter som kan urskiljas i dessa konstruktioner över tid.

Rektor i förskolan Webbkonferens

Webbkonferensen vänder sig till dig som är rektor i förskolan! Ta del av sju förinspelade föreläsningar om bland annat förskolans uppdrag enligt skollag och läroplan, att driva utvecklingsprocesser och hjärnsmart ledarskap. Titta när det passar dig under två veckor. Välkommen!

Skolbibliotek

Välkommen till Skolportens årliga konferens för sig som arbetar med eller i skolbibliotek från förskoleklass till gymnasiet. Här presenteras den senaste forskningen och du får praktiska verktyg för verksamheten. Bjud med din rektor på webbkonferenser utan kostnad!

Rektors pedagogiska ledarskap

Hur kan rektor navigera mellan de olika och ibland motstridiga krav och förväntningar som ställs på pedagogiska ledare? Det är något som forskaren Katarina Ståhlkrantz undersöker i sin bok om pedagogiskt ledarskap.

Hjärnsmart ledarskap i förskolan

Lena Skogholm, beteendevetare och författare, ska föreläsa på Skolportens konferens Rektor i förskolan. Hon kommer att tala om hjärnsmart ledarskap.

Hitta balans med digitala verktyg i klassrummet

Sara Bruun är språklärare i engelska, utvecklingsledare i Höörs kommun, författare och föreläsare om digitala arbetssätt. Hon leder Skolportens nya digitala kurs Undervisa i engelska med digitala verktyg.

Hur kan rektor bli en bättre kommunikatör?

Serena Mon de Vienne, retoriker, samtalsexpert och författare, ska tala om vad rektorer kan göra för att bli bättre i sin kommunikation på Skolportens konferens Rektor i fokus.

Hur kan man använda tydliggörande pedagogik i vuxenutbildningen?

David Edfelt, leg psykolog, ska tala om tydliggörande pedagogik i vuxenutbildningen på Skolportens webbkonferens Vuxenutbildning.

Ledare: Att vända en skola

När satsningen Samverkan för bästa skola initierades av regeringen var syftet att öka likvärdigheten inom och mellan skolor samt höja kunskapsresultaten. Nu börjar forskarna kunna dra slutsatser av de riktade insatserna.

Ny rapport visar: Tufft för rektorerna när skolan omvandlas till resultatenheter

Skolan håller allt mer på att förvandlas till en resultatenhet, vilket kräver ett nytt sätt att se på ledarskapet. Att vara rektor idag innebär ökade krav från en rad intressenter och en stor mängd administrativa arbetsuppgifter – typiska mellanchefsutmaningar, som står i konflikt med idealbilden av skolan som ett unikt rum för lärande. Det visar IT-företaget Gotit i sin nya rapport om skolledarnas arbetssituation.

Digitala verktyg i särskolans läs- och skrivundervisning

Jenny Samuelsson, logoped på DART och doktorand vid Göteborgs universitet, ska tala om digitala verktyg i särskolans läsundervisning på Skolportens konferens Grund- och gymnasiesärskolan.

Nya perspektiv på undervisningen i ämnet idrott och hälsa

Suzanne Lundvall, professor vid Göteborgs universitet, ska tala om hållbar idrottsundervisning på Skolportens konferens Idrott och hälsa.

Så utvecklar du digital kompetens inom sfi-undervisningen

Annsofie Engborg, lärarfortbildare och författare, ska tala om digital kompetens inom sfi-undervisningen på Skolportens konferens Sfi i fokus.

Hur ökar man motivationen för att läsa matematik på yrkesprogram?

Karolina Muhrman, universitetslektor vid Linköpings universitet, ska tala om matematikundervisning på yrkesprogram på Skolportens konferens Matematik för gymnasiet.

Karin Berg: Motivationen som försvann

När vi återgår till en mer normal verklighet hoppas jag att vi ser skolans sociala interaktion som en av huvudnycklarna till elevernas motivation. Det skriver Karin Berg, Skolportens krönikör.

Skolportens konferenser
Skolportens konferenser
Nya perspektiv på matematikundervisning i de tidiga årskurserna
  Ola Helenius

Nya perspektiv på matematikundervisning i de tidiga årskurserna

Ola Helenius, professor i ämnesdidaktik med inriktning mot matematik, ska föreläsa om undervisningen av multiplikation och bråk på Skolportens konferens Matematik för låg- och mellanstadiet.

Läs mer och boka din plats!
SKOLPORTENS MAGASIN
Nytt nr ute 25 oktober!

Nytt nr ute 25 oktober!

INTERVJU: Inti Chavez Perez tog steget från journalist till sexualupplysare och jämställdhetsexpert. Han lovordar läroplanens nya tydlighet i kunskapsområdet sexualitet, samtycke och relationer.

Läs mer!
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Fokussida
Internationellt

Internationellt

Vi har en omfattande bevakning av skolnyheter från hela världen. Välkommen in!

Till fokussida
Namn och Nytt
Lina Axelsson Kihlblom är ny skolminister

Sveriges nya S-regering får en ny minister: Lina Axelsson Kihlblom, känd som rektorn och skolutvecklaren som vände Ronnaskolan i Södertälje. Anna Ekström är kvar som utbildningsminister.

Tidigare Ronnarektor tar plats i regeringen

Lina Axelsson Kihlblom (S) blir ny skolminister i Magdalena Anderssons regering. Hon var tidigare rektor på Ronnaskolan och nu senast förvaltningschef i Nynäshamns kommun. Lina Axelsson Kihlblom blir också den första transpersonen i en svensk regering.

Lina Axelsson Kihlblom blir skolminister i nya regeringen

Lina Axelsson Kihlblom (S) blir skolminister i Magdalena Anderssons nya regering.  Hon är den första transpersonen att bli minister i Sverige. ”Vi ska erbjuda en bättre framtid än ett liv i kriminalitet och utanförskap”, säger Lina Axelsson Kihlblom om det nya uppdraget.

Läs fler Namn och Nytt
Fokussida
Lön och karriär

Lön och karriär

Här samlar vi nyheter och forskning om t.ex. lönestatistik och karriärfrågor för dig som är lärare och skolledare.

Till fokussida
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
Utmärkelser

Rektor i Rågsved: Satsning på kunskap, trygghet och rörelse ger effekt

Kunskap, trygghet och rörelse. Tre ledord som blivit framgångsfaktorer på Rågsveds grundskola. Skolan fick nyligen en fin utmärkelse.

Skoltävling om ventilation engagerade landets sjätteklassare

Under hösten har Svensk Ventilation genomfört en tävling för sjätteklassare. Tävlingen gick ut på att på ett kreativt sätt beskriva luftens väg i klassrum och skola. Engagerade tolvåringar från de nordligaste till de sydligaste delarna av landet skapade videor och nu är vinnarna utsedda.

Läraren prisad i prestigetävling

Läraren tog tillsammans med Lärarförbundet brons i den prestigefyllda branschtävlingen CMA London. ”Det här är ett kvitto på att vi kan mäta oss med Europas främsta mediebolag”, säger Lärarens chefredaktör Michael Jonsson.

Läs fler
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Digitala kurser om lärares tysta kunskap
  Maria Wiman

Digitala kurser om lärares tysta kunskap

Hallå där Maria Wiman, prisbelönt lärare, debattör och författare. Du har snickrat ihop tre av Skolportens digitala kurser.

Läs mer
Fokussida
Fokus förskola

Fokus förskola

Här samlar vi aktuell forskning och nyheter för dig som är verksam i förskolan.

Till fokussida
Nyhetskategorier