Hur ökar man motivationen för att läsa matematik på yrkesprogram?


Karolina Muhrman, universitetslektor.

Hallå där, Karolina Muhrman, universitetslektor vid Linköpings universitet. Du ska tala på Skolportens konferens Matematik för gymnasiet.

Vad ska din föreläsning handla om?

– Min föreläsning kommer att handla om matematikundervisning på yrkesprogram och hur man kan arbeta ämnesintegrerat för att öka elevernas motivation för att läsa matematik, men även för att förbättra deras resultat i matematik och yrkesämnen.

– Jag kommer också att prata om vilka utmaningar som finns med att undervisa i matematik på yrkesprogram och om vilka didaktiska frågor som är viktiga att tänka på vad gäller hur man kan lägga upp undervisningen utifrån olika organisatoriska förutsättningar.

Varför är många av eleverna på yrkesprogrammen omotiverade att lära sig ämnet matematik?

– Det kan finnas många olika skäl, men det jag har kunnat se i min forskning är att det ofta finns en svag koppling mellan den abstrakta matematiken och matematiken som används i yrkeslivet. Det gör att eleverna har svårt att förstå hur de ska kunna använda matematiken man lär sig på lektionerna i ett yrkessammanhang. Det blir en överföringsproblematik för eleverna som de har svårt att hantera. Och då blir de omotiverade och tycker att ämnet känns irrelevant.

Vad vill du att konferensdeltagarna får med sig från din föreläsning?

– Jag hoppas att deltagarna inspireras att våga prova att jobba ämnesintegrerat på olika sätt, att man inte bara ser en massa hinder. Jag vill också att de får med sig tips om hur de kan gå till väga utifrån vad man har för förutsättningar. Men främst, som sagt, att de blir peppade och ser värdet i att våga testa det här arbetssättet då det finns så mycket att vinna.

Av John Miller

Du kan lyssna till Karolina Muhrman på Skolportens konferens Matematik för gymnasiet den 21–22 september 2021!

Konferensen berör bland annat:

  • Processer för rättssäker bedömning och elevinformation i matematikämnet.
  • Problemlösning – så kan undervisningen förbättras.
  • Ämnesinfärgning och motivation på yrkesprogram.
  • Vad innebär programmering för gymnasiematematiken och hur ska den integreras?
  • Interaktivitet i GeoGebra Classroom.
  • Interleaving – stärk lärandet och engagemanget med blandade uppgifter.
  • Verktyg för ökad måluppfyllelse hos elever med matematiksvårigheter.
  • Lägesrapport om digitaliseringen av de nationella proven.

Sidan publicerades 2021-05-28 16:12 av Susanne Sawander
Sidan uppdaterades 2021-08-24 09:17 av Susanne Sawander


Relaterat

Digital kurs – Trygga talare i svenska!

Flexibel digital kurs med Klara Härgestam! Få effektiva verktyg och konkreta övningar som stärker elevernas retoriska förmåga och gör dem trygga i sig själva vid muntliga presentationer. Flexibel start, tydligt upplägg och tillgång till kursen i 6 månader. Pris 996 kr ex. moms. Kursintyg ingår!

Programmering i matematik – Digital kurs!

I den här kursen får du grundläggande kunskaper i programmering, samt tekniker för att undervisa och väcka elevernas intresse. I film och text guidar Mikael Tylmad dig genom praktiska övningsuppgifter. Flexibel start, tydligt upplägg och tillgång till kursen i 6 månader. Pris 996 kr ex. moms. Kursintyg ingår!

Introduktion till att arbeta i fritidshem

Du som ska arbeta i fritidshemmet behöver känna till läroplanen och andra styrdokument. I ditt uppdrag är det viktigt att du är medveten om vilket ansvar du har för att eleverna ska lära och må bra i fritidshemmet.

Hur stöttar man elever med autism och adhd i idrottsundervisningen?

Läs Skolportens intervju med Alexander Skytte, leg. lärare och författare. Han ska föreläsa på Skolportens konferens Specialpedagogik i grundskolan och kommer att tala om elever med autism och adhd i idrottsundervisningen.

Sätta betyg i grundskolan

I grundskolan sätts betyg från årskurs 6. Betyget ska spegla den kvalitet som eleven har på sina kunskaper vid tiden för betygssättningen. Här kan du som är lärare läsa mer om bedömning och betygssättning i grundskolan.

Mobbningen började redan i ettan: ”Gå och dö”

”Världen vore en bättre plats om du gick och dog”. Klasskompisarnas ord fick Elenor Bengtsson att kräkas när hon kom hem från skolan. Det krävdes tio år i terapi för att läka såren.

Vässa din undervisning i sexualitet, samtycke och relationer!

Läs Skolportens intervju med sexologen Kalle Norwald. Han är en av talarna på Skolportens digitala TEMA-konferens Att undervisa om sexualitet, samtycke och relationer och ska tala om hur man kan integrera teman om sexualitet, samtycke och relationer i övrig undervisning.

Tre frågor om: ”Så gör du om du blir uthängd i en exposegrupp”

Moe Idle är ofta ute på skolor i Malmö och pratar om hur man är schysst på nätet. Allt oftare stöter han på fenomenet ”exposegrupper” – alltså chattar eller konton där barn delar kränkande innehåll på andra barn. Här ger han tre konkreta tips till dig om du skulle bli inbjuden eller uthängd i en sådan grupp.

Stöd för undervisning om Förintelsen

Undervisning om Förintelsen kan innebära utmaningar för dig som lärare eftersom ämnet är komplext och kan väcka starka reaktioner hos eleverna. Här får du stöd i att planera och genomföra din undervisning om Förintelsen.

Utmana genusmönstren i idrott och hälsa!

Läs vår intervju med Inga Oliynyk, lärare i idrott och hälsa och doktor i pedagogik, som ska föreläsa på Skolportens konferens Idrott och hälsa i låg- och mellanstadiet. Hon kommer att tala om hur man kan utmana genusmönstren i idrott och hälsa.

”Det behövs mer utrymme att prata om juridik i förskolan”

Läs vår intervju med Maria Refors Legge, jur.dr. som ska föreläsa på Skolportens konferens Rektor i förskolan. Hon kommer att tala om juridik i förskolan.

Studiehandledning på modersmålet stärker elevernas kunskaper i svenska

Läs vår intervju med Anne Reath Warren, lektor i didaktik, som ska föreläsa på Skolportens konferens Modersmål. Hon kommer att tala om studiehandledning på modersmålet.

Hur kan man tänka kring undervisningen i litteraturhistoria?

Läs vår intervju med Jonas Johansson gymnasielärare och universitetsadjunkt, som ska föreläsa på Skolportens konferens Svenska för högstadiet och gymnasiet. Han kommer att tala om undervisningen i litteraturhistoria.

Stort intresse för terapihundkurs i Skellefteå – Sveriges nordligaste utbildning

I Skellefteå har det startat en ny kurs för terapihundar som ska kunna jobba inom skola, vård och omsorg. Söktrycket har varit stort – de 15 kursplatserna fylldes på mindre än en vecka.  

Karlstads kommun först i Sverige med ett elevborgarråd för klimatet

Barn och unga kommer genom undervisningen i de kommunala grundskolorna kunna påverka framtidens Karlstad. Målet? Skarpa förslag för att växla upp klimatomställningen och skapa framtidstro.

Så kan man arbeta med normmedvetenhet i skolan

Läs vår intervju med genusvetaren och etnologen Maria Hulth som ska föreläsa på Skolportens Elevhälsa. Hon kommer att tala om värdegrund och normmedvetenhet.

Skolportens konferenser
SKOLPORTENS MAGASIN
Nytt nr av Skolportens magasin ute 31 mars!
  Skolportens magasin nr 2/2023

Nytt nr av Skolportens magasin ute 31 mars!

INTERVJU: Forskaren Emma Leifler vill att fler lärare får lära sig mer om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. TEMA: Nya perspektiv med ämnesövergripande undervisning.

Läs mer och prenumerera här!
Skolportens konferenser
Hur stöttar man elever med autism och adhd i idrottsundervisningen?
  Alexander Skytte

Hur stöttar man elever med autism och adhd i idrottsundervisningen?

Läs Skolportens intervju med Alexander Skytte, leg. lärare och författare. Han ska föreläsa på Skolportens konferens Specialpedagogik i grundskolan och kommer att tala om elever med autism och adhd i idrottsundervisningen.

Läs mer och boka din plats!
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Fokussida
Fokus förskola

Fokus förskola

Här samlar vi aktuell forskning och nyheter för dig som är verksam i förskolan.

Till fokussida
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
Fokussida
Fokussida för chefer

Fokussida för chefer

Nyheter, rapporter, forskning och utveckling för dig som är skolledare eller skolchef.

Till fokussida
Utmärkelser

Böle förskola i Piteå prisas återigen för sitt internationella samarbete

På Böle förskola genomfördes under läsåret 20212022 ett eTwinningprojekt som hette Little Red Riding Hood around Europe. För sitt projekt har förskolan för tredje gången vunnit årets eTwinningpris. Det är lärarnas sinnrika undervisningssamarbeten med andra europeiska skolor för att främja internationell förståelse bland eleverna som prisas.

Årets Förskolekraft 2023 – Malin Gummesson från Aneby

Utmärkelsen Årets Förskolekraft 2023 tilldelas Malin Gummesson, leg. förskollärare på Vireda förskola i Aneby. Hon får priset för sin drivkraft och helhetstänk som gynnar förskolans utveckling och barnens bästa. Priset delas ut av Förskoletidningen.

Brev, resande gosedjur och konst i prisad internationell undervisning

Bors högstadieskola i Värnamo och Böle förskola i Piteå har vunnit årets eTwinningpris i var sin ålderskategori. Det är lärarnas sinnrika undervisningssamarbeten med andra europeiska skolor för att främja internationell förståelse bland eleverna som prisas.

Läs fler
Fokussida
Internationellt

Internationellt

Vi har en omfattande bevakning av skolnyheter från hela världen. Välkommen in!

Till fokussida
Namn och Nytt
Ny rektor på Nybohovsskolan

Caroline Cloarec blir ny rektor på Nybohovsskolan i Liljeholmen, Stockholm. Hon kommer närmast från Solbergaskolan där hon varit biträdande rektor.

Jennika Pettersson – ny rektor på Bollnäs folkhögskola

Jennika Pettersson blir ny rektor för Bollnäs folkhögskola, hon tillträder den 17 april. Jennika arbetar idag inom Region Gävleborg som processledare inom avdelningen ledningsstöd hälso- och sjukvård.

Ulrika Hansson blir ny skolchef i Hallstahammar

Nu är rekryteringsprocessen av ny skolchef till Hallstahammars kommun avslutad. Ulrika Hansson, som idag är skolchef i Arboga kommun, tillträder sin tjänst den 29 maj och efterträder Anna Landehag som går i pension.

Läs fler Namn och Nytt
Nyhetskategorier