Hur ökar man motivationen för att läsa matematik på yrkesprogram?


Karolina Muhrman, universitetslektor.

Hallå där, Karolina Muhrman, universitetslektor vid Linköpings universitet. Du ska tala på Skolportens konferens Matematik för gymnasiet.

Vad ska din föreläsning handla om?

– Min föreläsning kommer att handla om matematikundervisning på yrkesprogram och hur man kan arbeta ämnesintegrerat för att öka elevernas motivation för att läsa matematik, men även för att förbättra deras resultat i matematik och yrkesämnen.

– Jag kommer också att prata om vilka utmaningar som finns med att undervisa i matematik på yrkesprogram och om vilka didaktiska frågor som är viktiga att tänka på vad gäller hur man kan lägga upp undervisningen utifrån olika organisatoriska förutsättningar.

Varför är många av eleverna på yrkesprogrammen omotiverade att lära sig ämnet matematik?

– Det kan finnas många olika skäl, men det jag har kunnat se i min forskning är att det ofta finns en svag koppling mellan den abstrakta matematiken och matematiken som används i yrkeslivet. Det gör att eleverna har svårt att förstå hur de ska kunna använda matematiken man lär sig på lektionerna i ett yrkessammanhang. Det blir en överföringsproblematik för eleverna som de har svårt att hantera. Och då blir de omotiverade och tycker att ämnet känns irrelevant.

Vad vill du att konferensdeltagarna får med sig från din föreläsning?

– Jag hoppas att deltagarna inspireras att våga prova att jobba ämnesintegrerat på olika sätt, att man inte bara ser en massa hinder. Jag vill också att de får med sig tips om hur de kan gå till väga utifrån vad man har för förutsättningar. Men främst, som sagt, att de blir peppade och ser värdet i att våga testa det här arbetssättet då det finns så mycket att vinna.

Av John Miller

Du kan lyssna till Karolina Muhrman på Skolportens konferens Matematik för gymnasiet den 21–22 september 2021!

Konferensen berör bland annat:

  • Processer för rättssäker bedömning och elevinformation i matematikämnet.
  • Problemlösning – så kan undervisningen förbättras.
  • Ämnesinfärgning och motivation på yrkesprogram.
  • Vad innebär programmering för gymnasiematematiken och hur ska den integreras?
  • Interaktivitet i GeoGebra Classroom.
  • Interleaving – stärk lärandet och engagemanget med blandade uppgifter.
  • Verktyg för ökad måluppfyllelse hos elever med matematiksvårigheter.
  • Lägesrapport om digitaliseringen av de nationella proven.

Sidan publicerades 2021-05-28 16:12 av Susanne Sawander
Sidan uppdaterades 2021-08-24 09:17 av Susanne Sawander


Relaterat

Digital kurs med Klara Härgestam – Trygga talare i svenska!

I den här kursen får du effektiva verktyg och gott om konkreta övningar som stärker elevernas retoriska förmåga och skapar mod och lust att vilja tala. Du får kunskap om hur eleverna blir tryggare i gruppen, i sig själva och i värderingen av sin prestation vid muntliga framföranden. Flexibel start och tydligt upplägg. Pris 996 kr ex. moms. Kursintyg ingår!

Digital kurs – Programmering i matematik!

Känner du dig trygg att undervisa i programmering? I kursen Programmering i matematik får du grundläggande kunskaper i programmering, samt tekniker för att undervisa och väcka elevernas intresse. I film och text guidar Mikael Tylmad dig genom praktiska övningsuppgifter. Flexibel start och tydligt upplägg. Pris 996 kr ex. moms. Kursintyg ingår!

Podcast: Hur ska vi jobba med lärplattorna i förskolan?

Varför ska vi jobba med iPads i förskolan? Förskollärarna Eva Lindström, Fredrik Kahn och Linda Johansson diskuterar för – och nackdelar med digitala verktyg. (webb-radio)

”Värna den svenska modellen, låt friskolorna ta ut vinst”

Socialdemokraterna borde värna den svenska modellen med en skola som är tillgänglig och kostnadsfri för alla , skriver entreprenören Dan Olofsson, apropå Socialdemokraternas hållning i frågan om att ta ut vinst i skolan.

Flera nya reformer träder i kraft när skolan börjar

I samband med att det nya läsåret börjar träder ett flertal nya reformer i kraft. Det handlar bland annat om en utökning av lovskolan, att alla elever i grundskolans årskurs 4–9 får extra studietid och om flera lagändringar som ska öka tryggheten och studieron i skolan. Måndagen den 15 augusti höll skolminister Lina Axelsson Kihlblom en pressbriefing för att informera om förändringarna.

Socialdemokraterna vill skriva in alla nyanlända treåringar i förskolan

Partiet vill göra det obligatoriskt för kommunerna att skriva in alla barn från tre år och uppåt, som bott en kortare tid i Sverige, i förskolan. På det här sättet vill Socialdemokraterna förbättra barnens språkkunskaper, enligt integrationsminister Anders Ygeman.Men förslaget om obligatorisk inskrivning är inte tvingande. Föräldrar som inte vill ha förskoleplatsen kan tacka nej.

Experternas kritik mot M-förslaget om adhd

Moderaterna vill snabbtesta skolungdomar i utanförskapsområden för adhd.Experten Sven Bölte är kritisk – och menar att förslaget kan få motsatt effekt. ”Man jämställer adhd med kriminalitet vilket är problematiskt,” säger Sven Bölte, professor i barn- och ungdomspsykiatrisk vetenskap.

Bara var tredje gymnasielärare i svenska som andraspråk behörig – Elever: ”Lär vi oss fel?”

Endast var tredje gymnasielärare i svenska som andraspråk i Göteborg är behörig att undervisa i ämnet. Göteborg sticker ut i jämförelse med Stockholm och Malmö där nästan varannan gymnasielärare i svenska som andraspråk har behörighet för undervisning.

M: Adhd-utred alla barn i utsatta områden

Moderaterna vill snabbtesta skolklasser i utanförskapsområden för adhd – för att kunna medicinera fler och därmed minska gängkriminaliteten. Socialdemokraterna är kritiska till förslaget och vill i stället satsa på våldsförebyggande arbete i skolorna.

Investera i studie- och yrkesvägledning

OECD är en av sex internationella organisationer som i en publikation presenterar hur viktigt det är med en väl fungerande studie- och yrkesvägledning och hur den behövs för att människor ska kunna göra underbyggda val av inriktning. Det här är en översättning från originalet.

Ändringar i hur betyg ska sättas och nya allmänna råd

Från den 1 juli 2022 gäller ändringar i skollagen med nya bestämmelser för betygssättning. De nya bestämmelserna ska leda till att betygen bättre speglar elevernas kunskaper. Skolverket tar samtidigt fram nya allmänna råd om betyg och prövning. Här kan du läsa om vad ändringarna innebär för olika skolformer.

Skolval – ett sätt för elever att göra sina röster hörda

Snart kan elever på högstadiet och gymnasiet rösta i skolvalet, som anordnas i samband med valet till riksdagen. ”Det är ett sätt att väcka intresse för partipolitiken”, säger Lena Nyberg, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF.

Liberalerna: Sex förslag för ordning och trygghet i skolan

Fler än 16 000 elever lämnar grundskolan utan behörighet till gymnasiet varje år. En viktig orsak är att stök och otrygghet tyvärr är vardag i många svenska skolor. I samband med Johan Pehrsons sommartal i Göteborg presenterar Liberalerna sex förslag för bättre ordning och trygghet i alla skolor.

Så kan förskolan stötta barn på flykt

Läs vår intervju med Erica Mattelin, leg. psykolog och doktorand på Barnafrid, Linköpings universitet, som ska föreläsa på Skolportens konferens Specialpedagogik i förskolan. Hon kommer att tala om hur förskolan kan stötta flyktingbarn.

Eleven åtalas för dubbelmord på lärarna

Den 18-årige eleven som attackerade två lärare i 50-årsåldern med yxa och kniv på Malmö Latinskola åtalas för dubbelmord. Rättegången börjar den 20 juli och flera elever och lärare kommer få avbryta sommarlov och semestrar för att vittna.

”Våldet i förorterna börjar och slutar med papporna”

Den problematik med rivaliserande gäng, våld och machokultur som vi ser i dagens förorter fanns redan på 60-talet i Kortedala där jag växte upp. Då som nu var det understimulerade, otrygga killar som behövde bli sedda som var problemet. Då som nu var deras pappor inte där för dem, skriver Gurli Malmqvist, specialpedagog.

Skolportens konferenser
SKOLPORTENS MAGASIN
TEMA: Yrkesutbildning
  Skolportens magasin nr 3/2022.

TEMA: Yrkesutbildning

INTERVJU: Läraren och författaren Maria Wiman är väldigt engagerad i skoldebatten. Men hon trivs bäst när hon undervisar. TEMA: Yrkesutbildning i förändring. 

Läs mer och prenumerera här!
Skolportens konferenser
Så kan förskolan stötta barn på flykt
  Erica Mattelin

Så kan förskolan stötta barn på flykt

Läs vår intervju med Erica Mattelin, leg. psykolog och doktorand på Barnafrid, Linköpings universitet, som ska föreläsa på Skolportens konferens Specialpedagogik i förskolan. Hon kommer att tala om hur förskolan kan stötta flyktingbarn.

Läs mer och boka din plats!
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Fokussida
Internationellt

Internationellt

Vi har en omfattande bevakning av skolnyheter från hela världen. Välkommen in!

Till fokussida
Namn och Nytt
Mats Strandler blir ny rektor på Björkhagens skola

När Björkhagens skola i Stockholm öppnar efter sommarlovet är det med en ny rektor på plats. Han har bland annat varit rektor på Eklidens skola i Nacka kommun och startat Viktor Rydbergs skola i Fisksätra.

Ny chef för division Utbildning

Nu är det klart att Peter Ekedahl, som är nuvarande gymnasiechef och rektor på Nyköpings gymnasium, efterträder Inger Fransson som divisionschef för division Utbildning.

Ny rektor: Kvarnbyskolan har en viktig plats i mitt hjärta

Liza Lundgren är ny rektor på Kvarnbyskolan i Rinkeby. Hennes erfarenheter från uppväxten i Chile och från arbete som lärare på flera olika skolor i Sverige påverkar Lizas engagemang och ledarskap.

Läs fler Namn och Nytt
Fokussida
Lön och karriär

Lön och karriär

Här samlar vi nyheter och forskning om t.ex. lönestatistik och karriärfrågor för dig som är lärare och skolledare.

Till fokussida
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
Utmärkelser

Maria Risthammar utsedd till årets rektor

Maria Risthammar, rektor på Ekkälleskolan (F-6) Linköping utsågs till Årets Rektor vid Skolledargalan i Stockholm den 28 juni.

Läs fler
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Digitala kurser om lärares tysta kunskap
  Maria Wiman

Digitala kurser om lärares tysta kunskap

Hallå där Maria Wiman, prisbelönt lärare, debattör och författare. Du har snickrat ihop tre av Skolportens digitala kurser.

Läs mer
Fokussida
Fokus förskola

Fokus förskola

Här samlar vi aktuell forskning och nyheter för dig som är verksam i förskolan.

Till fokussida
Nyhetskategorier