Hur ökar man motivationen för att läsa matematik på yrkesprogram?


Karolina Muhrman, universitetslektor.

Hallå där, Karolina Muhrman, universitetslektor vid Linköpings universitet. Du ska tala på Skolportens konferens Matematik för gymnasiet.

Vad ska din föreläsning handla om?

– Min föreläsning kommer att handla om matematikundervisning på yrkesprogram och hur man kan arbeta ämnesintegrerat för att öka elevernas motivation för att läsa matematik, men även för att förbättra deras resultat i matematik och yrkesämnen.

– Jag kommer också att prata om vilka utmaningar som finns med att undervisa i matematik på yrkesprogram och om vilka didaktiska frågor som är viktiga att tänka på vad gäller hur man kan lägga upp undervisningen utifrån olika organisatoriska förutsättningar.

Varför är många av eleverna på yrkesprogrammen omotiverade att lära sig ämnet matematik?

– Det kan finnas många olika skäl, men det jag har kunnat se i min forskning är att det ofta finns en svag koppling mellan den abstrakta matematiken och matematiken som används i yrkeslivet. Det gör att eleverna har svårt att förstå hur de ska kunna använda matematiken man lär sig på lektionerna i ett yrkessammanhang. Det blir en överföringsproblematik för eleverna som de har svårt att hantera. Och då blir de omotiverade och tycker att ämnet känns irrelevant.

Vad vill du att konferensdeltagarna får med sig från din föreläsning?

– Jag hoppas att deltagarna inspireras att våga prova att jobba ämnesintegrerat på olika sätt, att man inte bara ser en massa hinder. Jag vill också att de får med sig tips om hur de kan gå till väga utifrån vad man har för förutsättningar. Men främst, som sagt, att de blir peppade och ser värdet i att våga testa det här arbetssättet då det finns så mycket att vinna.

Av John Miller

Du kan lyssna till Karolina Muhrman på Skolportens konferens Matematik för gymnasiet den 21–22 september 2021!

Konferensen berör bland annat:

  • Processer för rättssäker bedömning och elevinformation i matematikämnet.
  • Problemlösning – så kan undervisningen förbättras.
  • Ämnesinfärgning och motivation på yrkesprogram.
  • Vad innebär programmering för gymnasiematematiken och hur ska den integreras?
  • Interaktivitet i GeoGebra Classroom.
  • Interleaving – stärk lärandet och engagemanget med blandade uppgifter.
  • Verktyg för ökad måluppfyllelse hos elever med matematiksvårigheter.
  • Lägesrapport om digitaliseringen av de nationella proven.

Sidan publicerades 2021-05-28 16:12 av Susanne Sawander
Sidan uppdaterades 2021-08-24 09:17 av Susanne Sawander


Relaterat

Elevhälsa Webbkonferens

Konferensen vänder sig till dig som arbetar med och i elevhälsoteam/resursteam! Ta del av föreläsningar om bl.a. friskvårdsfaktorer som förebygger ohälsa, aktivt arbete för återgång till skolan samt hur pandemin påverkat barn och elever. Välkommen till konferensen som fokuserar på elevhälsoteamets viktiga arbete!

Matematik för gymnasiet Webbkonferens

Välkommen till Skolportens webbkonferens för sig som undervisar i matematik på gymnasiet och vux. Här presenterar vi den senaste forskningen och ger praktiska verktyg för undervisningen, välkommen!

Ny digital kurs med Klara Härgestam – Trygga talare i svenska!

I den här kursen får du effektiva verktyg och gott om konkreta övningar som stärker elevernas retoriska förmåga och skapar mod och lust att vilja tala. Du får kunskap om hur eleverna blir tryggare i gruppen, i sig själva och i värderingen av sin prestation vid muntliga framföranden. Kursintyg ingår!

Ny digital kurs! Programmering i matematik – introduktion

Känner du dig trygg att undervisa i programmering? I kursen Programmering i matematik får du grundläggande kunskaper i programmering, samt tekniker för att undervisa och väcka elevernas intresse. I film och text guidar Mikael Tylmad dig genom praktiska övningsuppgifter. Flexibel start och tydligt upplägg. Kursintyg ingår!

”Nu är det dags att politiker tar reda på hur vi mår”

För att kunna vara en pelare i stormen för våra elever måste det med all tydlighet framgå att vi inte kan vara allt och inte hela tiden. Alla frågor och bekymmer får inte delegeras ner till arbetslag och individuella lärare, skriver gymnasieläraren Linda Bönström.

Minskat matsvinn i Helsingborg

På Ringtorpsparkens förskola har matsvinnet minskat med tre fjärdedelar på ett par år. Framgångsreceptet består i att allt har tänkts igenom: från matlagning till servering och hur personalen är förebilder vid matbordet.

”Göteborg har svikit förorten – inte minst skolorna”

Inte undra på att gängkriminaliteten växer och frodas i Göteborgs förorter. Det blir så när skolan inte får tillräckligt med resurser för att fånga upp de svagaste och oroligaste individerna, skriver HP Tran, lärare i Göteborg.

Barn skottskadades i Visättra – nu utbildas föräldrar i samtal om trauman

I somras skottskadades två barn i Visättra, söder om Stockholm. Nu har socialtjänst och skola gått ihop för att visa föräldrar hur man kan prata med barn om traumatiska händelser.

Skolon och Svenska Dagbladet i samarbete för likvärdigt lärande – SvD Skola blir tillgänglig kostnadsfritt i biblioteket

I Skolon finns över 3500 digitala skolverktyg och lärresurser i alla ämnen för den svenska skolan. Nu stärks biblioteket ytterligare när Skolon inleder ett unikt samarbete med Svenska Dagbladet. Samarbetet innebär att tidningens digitala tjänst SvD Skola blir tillgänglig kostnadsfritt i Skolons plattform – ett gemensamt steg mot ett ökat likvärdigt lärande.

”Hög tid att lärdomarna från metoo tar plats i Stockholms skolor”

Så många som fyra av tio unga svenskar har utsatts för sexuella trakasserier någon gång.  Därför har Liberalerna i år tagit flera initiativ till åtgärder för att bidra till att lära stadens killar och tjejer vad som är acceptabelt – och vad som inte är det, skriver Liberalerna i Stockholm i ett debattinlägg.

Skolan under coronapandemin hösten 2021

Undervisning i skolans lokaler är huvudregel i höst och det är viktigt att arbeta förebyggande för att minska risken för smittspridning. Skolor behöver samtidigt ha beredskap för att hantera fall och utbrott av covid-19 i skolan. Här hittar du övergripande information om vad som gäller i skolan i höst.

Skenande smittspridning efter skolstarten i USA

Drygt fyra veckor efter skolstarten har smittspridningen bland barn och unga fullkomligt exploderat i USA. Åldersgruppen står nu för omkring 26 procent av alla nya fall. I kväll väntas president Joe Biden presentera en ny handlingsplan för att bromsa smittan.

Svensk vuxenutbildning ett föredöme i Europa

Vad krävs för att stötta vuxna med låg utbildningsnivå? Eurydikerapporten ”Adult Education and Training in Europe” lyfter fram metoder för att främja livslångt lärande bland vuxna i Europas länder.

Regeringen satsar på högre kunskapsresultat, fler utbildade lärare och ökad jämlikhet i skolan

I budgetpropositionen för 2022 föreslår regeringen en ny skolmiljard. Dessutom presenteras satsningar för fler utbildade lärare samt en rad reformer av skolsystemet som ökar likvärdigheten, stärker fokuset på kunskap och bildning och skapar mer tid för lärande.

”När jag såg skolan kände jag panik i hela kroppen”

I fjärde klass mådde Lova Yllner så dåligt att hon inte ville gå till skolan. För SvD berättar hon och hennes mamma Nadja om kampen under åren då Lova var ”hemma­sittare” och om vägen tillbaka.

Rektorn som flyttade från storstan till Gällivare:”Jag ville testa på något nytt”

Mikael Wekim är en av landets yngsta rektorer och tog sin an sin första tjänst som rektor redan vid 25-års ålder. I våras tyckte han att det var dags för nya utmaningar. Han lämnade då trygga Stockholm med jobb, familj och vänner för en rektorstjänst inom förskolan i Gällivare kommun.

Skolportens konferenser
SKOLPORTENS MAGASIN
Nytt nr ute nu!

Nytt nr ute nu!

INTERVJU: Inkluderingen har gått för långt, ropar röster i skoldebatten. Tvärtom, menar MARA WESTLING ALLODI, professor i specialpedagogik. Inkludering är viktig för demokratin – och vi har inte ens börjat.

Läs mer!
Skolportens konferenser
Digitala verktyg i särskolans läs- och skrivundervisning
  Jenny Samuelsson, logoped och doktorand

Digitala verktyg i särskolans läs- och skrivundervisning

Hallå där Jenny Samuelsson, logoped på DART och doktorand vid Göteborgs universitet, som ska tala om digitala verktyg i särskolans läsundervisning på Skolportens konferens Grund- och gymnasiesärskolan.

Läs mer
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Fokussida
Internationellt

Internationellt

Vi har en omfattande bevakning av skolnyheter från hela världen. Välkommen in!

Till fokussida
Namn och Nytt
Han blir Skinnskattebergs nya skolchef: ”Dags att prova något nytt”

Det blir Henrik Junno, idag gymnasiechef i Fagersta, som kommer axla rollen som ny skolchef i Skinnskatteberg, vilket nyhetssajten Fagersta Nyheter var först med att rapportera.

Jari Salmijärvi ny rektor på Kunskapscompaniet Gymnasium

Kunskapscompaniet Gymnasium med utbildningar inom Bygg, Fordon och Vård växer med många nya elever. Nu är rekryteringen av en rektor med den erfarenhet av yrkesgymnasiumutbildningar som skolan sökt klar och i oktober tillträder Jari Salmijärvi.

Rektorn som flyttade från storstan till Gällivare:”Jag ville testa på något nytt”

Mikael Wekim är en av landets yngsta rektorer och tog sin an sin första tjänst som rektor redan vid 25-års ålder. I våras tyckte han att det var dags för nya utmaningar. Han lämnade då trygga Stockholm med jobb, familj och vänner för en rektorstjänst inom förskolan i Gällivare kommun.

Läs fler Namn och Nytt
Fokussida
Lön och karriär

Lön och karriär

Här samlar vi nyheter och forskning om t.ex. lönestatistik och karriärfrågor för dig som är lärare och skolledare.

Till fokussida
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
Utmärkelser

Isabella och Benjamin är Sveriges bästa kockelever

Det råder segerglädje på Dackeskolan i Mjölby efter att två av skolans kockelever vunnit den tunga bemärkelsen ”Årets kockelever 2021”. Isabella Winkler och Benjamin Hellström vann tävlingen på måndagen efter att ha imponerat med två rätter på lök och äpple.

Sju skolhuvudmän tilldelas kvalitetsutmärkelsen Guldtrappan 2021 för digital skolutveckling

Digital kompetens hos elever kan byggas systematiskt från förskola till vuxenutbildning. Det visas av sju kommunala skolhuvudmän som har haft den nationella strategin för digitalisering i skolan som grund. För sitt arbete tilldelas dessa huvudmän nu kvalitetsutmärkelsen Guldtrappan 2021.

Årets skolbibliotek 2021 går till Linköping

I år går priset Årets skolbibliotek till ett av Linköpings skolbibliotek. I kommunen kallas de skolbibliotek man satsat extra på fokusbibliotek.

Läs fler
Skolportens digitala kurser
Viktigt att förstå orsak till talrädsla
  Klara Härgestam

Viktigt att förstå orsak till talrädsla

Att vara rädd för att tala inför grupp är helt rimligt, till och med naturligt. Det säger Klara Härgestam, retoriker och kursledare för Skolportens digitala kurs ”Trygga talare i svenska”.

Läs mer
Fokussida
Fokus förskola

Fokus förskola

Här samlar vi aktuell forskning och nyheter för dig som är verksam i förskolan.

Till fokussida
Nyhetskategorier