Hoppa till sidinnehåll
Föreläsare

Hur ökar man motivationen för att läsa matematik på yrkesprogram?

Publicerad:2021-05-28
Uppdaterad:2023-08-31
John Miller
Skribent:John Miller


Karolina Muhrman, universitetslektor.

Hallå där, Karolina Muhrman, universitetslektor vid Linköpings universitet. Du ska tala på Skolportens konferens Matematik för gymnasiet.

Vad ska din föreläsning handla om?

– Min föreläsning kommer att handla om matematikundervisning på yrkesprogram och hur man kan arbeta ämnesintegrerat för att öka elevernas motivation för att läsa matematik, men även för att förbättra deras resultat i matematik och yrkesämnen.

– Jag kommer också att prata om vilka utmaningar som finns med att undervisa i matematik på yrkesprogram och om vilka didaktiska frågor som är viktiga att tänka på vad gäller hur man kan lägga upp undervisningen utifrån olika organisatoriska förutsättningar.

Varför är många av eleverna på yrkesprogrammen omotiverade att lära sig ämnet matematik?

– Det kan finnas många olika skäl, men det jag har kunnat se i min forskning är att det ofta finns en svag koppling mellan den abstrakta matematiken och matematiken som används i yrkeslivet. Det gör att eleverna har svårt att förstå hur de ska kunna använda matematiken man lär sig på lektionerna i ett yrkessammanhang. Det blir en överföringsproblematik för eleverna som de har svårt att hantera. Och då blir de omotiverade och tycker att ämnet känns irrelevant.

Vad vill du att konferensdeltagarna får med sig från din föreläsning?

– Jag hoppas att deltagarna inspireras att våga prova att jobba ämnesintegrerat på olika sätt, att man inte bara ser en massa hinder. Jag vill också att de får med sig tips om hur de kan gå till väga utifrån vad man har för förutsättningar. Men främst, som sagt, att de blir peppade och ser värdet i att våga testa det här arbetssättet då det finns så mycket att vinna.

Av John Miller

Du kan lyssna till Karolina Muhrman på Skolportens konferens Matematik för gymnasiet den 21–22 september 2021!

Om konferensen och boka plats

Konferensen berör bland annat:

  • Processer för rättssäker bedömning och elevinformation i matematikämnet.
  • Problemlösning – så kan undervisningen förbättras.
  • Ämnesinfärgning och motivation på yrkesprogram.
  • Vad innebär programmering för gymnasiematematiken och hur ska den integreras?
  • Interaktivitet i GeoGebra Classroom.
  • Interleaving – stärk lärandet och engagemanget med blandade uppgifter.
  • Verktyg för ökad måluppfyllelse hos elever med matematiksvårigheter.
  • Lägesrapport om digitaliseringen av de nationella proven.
Stockholm

Undervisa i Artificiell intelligens

Välkommen till Skolportens konferens för dig som planerar att undervisa i det nya gymnasieämnet artificiell intelligens. Ta del av aktuell forskning som utgår från ämnets syftesbeskrivning, och få praktiska verktyg som hjälper dig att planera och genomföra kurserna. Innehållet är även intressant för dig som vill veta mer om AI i samband med undervisning generellt, samt för dig som undervisar inom vuxenutbildningen.
Läs mer & boka
Gy–Vux
3 okt

Högläsning i förskolan

I den här kursen med kursledare Ann S. Pihlgren får du handfast information om hur högläsningsstunderna kan bli så språkutvecklande som möjligt, och ett viktigt nav som förskolans undervisning kan kretsa runt. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr!
Mer info
Fsk
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev