Hur skiljer man på sen andraspråksutveckling och språkstörning?

Eva-Kristina SalamehHallå där, Eva-Kristina Salameh, logoped och verksamhetsansvarig för Språkens hus vid Skånes universitetssjukhus i Malmö. Du ska föreläsa på Skolportens konferens om språkstörning, bland annat om hur man skiljer på sen andraspråksutveckling och språkstörning?

– Det stämmer. Rent allmänt är det svårt att skilja mellan problem som beror på för lite exponering för svenska och språkstörning. För flerspråkiga elever finns risk för överdiagnostisering då bedömningsmaterialet ofta är baserat på enspråkiga barn. Fast det kan lika gärna vara tvärtom, att språkproblem inte uppmärksammas utan antas  bero på att eleven pratar flera språk.

Finns det någon nyckel för att upptäcka vad som är vad? 

– Faktiskt, och det är modersmålet. Elevens utveckling av modersmålet måste alltid tas med i bedömningen. På konferensen kommer jag att berätta om vilka redskap man kan använda för detta och hur man kan arbeta för att stötta sina elever språkligt.

Konferensen berör bland annat:

* Insatser som möjliggör språkligt lärande för alla elever trots språkstörning.
* Flerspråkighet och språkstörning.
* Hur ser relationen mellan arbetsminne, språkinlärning och språkstörning ut?
* Relationen mellan språkstörningar och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

Sidan publicerades 2019-09-04 09:34 av Emma Svensson
Sidan uppdaterades 2019-09-05 10:09 av Emma Svensson


Relaterat

Modersmål i fokus, 24 oktober i Stockholm

Välkommen till en heldag för dig som är modersmålslärare! Ta del av intressanta föreläsningar om bl.a. hur hjärnan bearbetar modersmål och andraspråk, resultatet från den nya statliga utredningen om modersmål och studiehandling på modersmål samt exempel på vad i modersmålsundervisningen som kan bidra till att stärka elevens övergripande skolprestation. Missa inte en skräddarsydd dag för dig!

Språkstörning, 6 november i Stockholm

Språket är nyckeln till kunskapshämtning - hur stödjer vi elever med språklig sårbarhet? Vilka insatser möjliggör språkligt lärande för alla elever? Hur ser relationerna ut mellan arbetsminne, språkinlärning och språkstörning samt neuropsykiatriska funktionsnedsättningar? Hur stödjer vi elever med flerspråkig bakgrund? Välkommen till en intensiv och givande heldag!

I Argentina är lärarna krisens och elevernas hjältar

Lärarna har svårt att få lönen att räcka en hel månad och eleverna kommer hungriga till skolan på måndagar. På 14 månader har de strejkat 27 gånger. Skolvärlden åkte till Buenos Aires för att ta reda på vad som driver lärarna i ett land som präglas av svåra ekonomiska förhållanden.

Digital skolstart i Ystad

För att spara tid och pengar har Ystad kommun infört en e-tjänst som sparar 10 000 papper i samband med skolstart. Det handlar bland annat om information om vilket nummer vårdnadshavare kan nås på och elevernas eventuella matallergier.

Vill stoppa vardagsrasismen i skolan

En enkät som projektet Hjotiborg mot rasism gjort visar att majoriteten av eleverna på Carl Johanskolan upplever vardagsrasism i skolan.

Kritiskt läge för förskolan i Ronneby

Större barnkullar och anhöriginvandringen har gjort läget akut för förskolan i Ronneby.

Politiker backar i beslut om ensamkommande

Istället för att lägga resurser på utbildning för ensamkommande så satsade  kommunstyrelsen på boendeinsatser. Just utbildning är ett krav för att de ska få stanna i Sverige.

Minst 25 barn döda i skolbrand i Liberia

En brand i en skola i Libera har kostat minst 25 barn livet, uppger nyhetsbyrån AFP som hänvisar till regeringsuppgifter.

Svantorp (S): Tre områden i sex och samlevnadsämnet ska stärkas

Det är viktigt att undervisningen främjar en förändring i normer och att porren inte får bli normbildande för barn och ungdomars syn på sex och relationer, skriver Gunilla Svantorp (S).

”Kommer gymnasieskolans styrning i skymundan?”

Nu är en ny termin i full gång i landets gymnasieskolor. I skolvardagen möter personal elever som vi vet har stora förhoppningar och lust att lära, men som också lätt kan känna stress och oro för betyg. Gymnasieskolan är idag avgörande för elevers framtidschanser. Därför är styrningen för att alla elever ska kunna lyckas mycket viktig, skriver Helén Ängmo, Skolinspektionen.

Nu är lärarstudenterna tillbaka i Sambiblioteket

Sambiblioteket var en gång en av platserna för Mittuniversitetets lärarutbildning, men 2013 flyttades utbildningen från Härnösand till Sundsvall och lärarstudenterna försvann. Idag är de tillbaka – om än i lite mindre skala.

Många lärare utan behörighet i Norberg

Norbergs kommun är tredje sämst i landet när det gäller andelen behöriga lärare i ett ämne. 47,5 procent i Norberg har behörighet, enligt Skolverkets siffror för läsåret 2018/2019.

Arcadas rektor Mona Forsskåhl om mer pengar till högskolorna: ”En satsning i rätt riktning”

Medan förra regeringen skar ner på anslagen för utbildningen satsar den nuvarande regeringen på mera pengar till bland annat högskolor och yrkeshögskolor.

Moderaterna vill ha slöjförbud i skola och barnomsorg

Huvudduk är inte en bra förebild för unga flickor, menar moderaterna. Nu har partiet motionerat om att kommunen ska införa ett förbud som gäller både barn och personal.

Sofie har inte gått i skolan på närmare fyra år

Sofie önskar att skolan kommit med förslag på lösningar när problemen började. Hon är en av alla de barn som inte går i skolan, trots skolplikten.

Privat förskola invänder mot larmen om vikariebrist i förskolan

En privat förskola i Göteborg reagerar nu på SVT Nyheter Västs rapportering vikariebristen inom förskolan i Göteborg. Något de själva inte alls känner igen.

Konferenser
SKOLPORTENS MAGASIN
Nytt nr ute nu!

Nytt nr ute nu!

TEMA: Elevhälsa. Samordningen av elevhälsan ses nu över av Skolverket och Socialstyrelsen. Inte en dag för tidigt, menar forskarna. INTERVJU: Möt Susanne Kjällander, som forskar om digital teknik i förskolan. SPECIAL: 13 sidor om läsning!

Läs mer!
Lediga jobb
Alla lediga jobb
Pedagogiska poddar
Poddar om utbildning och läraryrket

Poddar om utbildning och läraryrket

Det finns en mängd podcasts om undervisning, lärande och lärarprofessionen i sig: här länkar vi till ett urval, välkommen in och börja botanisera!

Läs mer
Fördjupning
Dags att söka dig vidare?

Dags att söka dig vidare?

Funderar du på nytt jobb efter sommaren? Missa inte Skolportens fokussida med nyheter om lön och karriär för dig som är lärare och skolledare!

Till Lön och karriär
Mest läst senaste veckan

Regeringens skolsatsning: Gör om betygssystemet

Regeringen presenterade på fredagen sina satsningar på skolan i den budget som lämnas nästa vecka. Bland annat handlar det om fler lärarassistenter i skolan, ämnesbetyg i gymnasieskolan och digitala nationella prov.

Perspektiv: Skolvärlden måste sluta önsketänka

Allt för många rektorer önsketänker i dag om sina skolor. Betrakta hellre varje skola med realism och välj lösningar efter förutsättningarna. Det skriver Mats Alvesson, professor och organisationsforskare.

Karin Berg: Olika barn lär sig mer ihop

Redan år 1992 varnade OECD den sittande regeringen för att göra de drastiska marknadsanpassningar i den svenska skolan som man då planerade, skriver Karin Berg, Skolportens krönikör.

Aktuella arbetsgivare
Nyhetskategorier
Utmärkelser

Två förstapriser för Byskolan på White Guide Junior-Galan

”Årets skolkock” och ”Årets hållbara offentliga restaurang” finns på Byskolan i Södra Sandby! Priserna delades ut vid den sjunde upplagan av White Guide Junior-Galan som hölls i Malmö på onsdagskvällen.

Almapriset sätter fart på läsningen

Varje år arbetar eleverna på Hjulsta grundskola med Almapriset – världens största barn- och ungdomslitteraturpris. Under vårterminen sprudlar det av aktivitet kring läsning och litteratur på hela skolan.

”Årets rektor” kommer från Hultsfred

När Årets rektor utsågs, gick priset hedrande till Mattias Kempe Kreutz, bördig från Hultsfred.

Prisade modersmålsläraren: ”Jag vet att mitt arbete gör skillnad”

Abdul Masih Aphrem på Rågsveds grundskola är Årets språkliga eldsjäl 2019. ”Jag vet att mitt arbete gör skillnad”, säger han.

Årets skolbibliotek 2019 är Alléskolan i Åtvidaberg

Utmärkelsen årets skolbibliotek 2019 tilldelas Alléskolan, Åtvidaberg. Priset delas ut av Nationella Skolbiblioteksgruppen, som är ett nätverk av svenska organisationer som samverkar på nationell nivå för att skolbiblioteken ska bemannas, stärkas och utvecklas.

Läs fler
Namn och Nytt

”Årets rektor” kommer från Hultsfred

När Årets rektor utsågs, gick priset hedrande till Mattias Kempe Kreutz, bördig från Hultsfred.

Anders Jolby blir ny utbildningsdirektör

Nu är det klart att Anders Jolby blir ny utbildningsdirektör i Linköpings kommun. Han tillträder tjänsten den 1 december.

Hon är ny rektor på Godegårds skola

Kathrin Thomas har lett det unika arbetet att återöppna en byskola som stängts, efter att de styrande i Motala kommun ansett elevunderlaget för litet. En uppgift som måste ha krävt förmåga till samordning och okuvlig energi.

Skaras skolchef lämnar med omedelbar verkan

Skaras skolchef Jonny Palmkvist lämnar idag sitt jobb i förtid. Han sa i somras upp sig i protest mot Alliansbudgeten. Sin sista dag skulle han egentligen göra i november, men nu meddelar kommunen att han omgående lämnar sin tjänst.

Kassören tar över rektorns jobb

Pär Steen tar över Berit Öhrvalls rektorstjänst för Tankeborgen Svartlå Fria i Boden och hon tar hans plats som kassör i skolstyrelsen.