Hoppa till sidinnehåll
Föreläsare

”I ett alltmer polariserat samhälle så kommer våldet”

Publicerad:31 januari
John Miller
Skribent:John Miller

Hallå där, Nicolas Lunabba,författare och verksam i organisationen Helamalmö. Du kommer att tala på Skolportens konferensStudie- och yrkesvägledare19-20 mars 2024.

Nicolas Lunabba. Foto: Jesper Klemedsson Sotomayor

Vad ska din föreläsning handla om?

– Jag kommer att tala om de sociologiska och kriminologiska orsakerna till dagens våld och gängkriminalitet. I ett alltmer polariserat samhälle så kommer våldet. Föreläsningen kommer också innehålla ett stort fokus på möjliga lösningar på dessa problem. Genom att analysera och förstå så kommer vi kunna identifiera lösningar på våldets ursprung, menar jag.

Har alla barn och ungdomar i Sverige rätt förutsättningar för att lyckas i livet?

– Alla måste ges förutsättningar att leva ett värdigt liv. Det grundläggande behoven måste vara på plats. I de så kallade utsatta områdena så lever Sverige inte upp till Barnkonventionen. Sådant som grundläggande trygghet, utbildning och så vidare gäller inte för alla barn och ungdomar i dessa områden. De social, materiella och ekonomiska grundbehoven måste komma till. Vi vet vad som kan hända om man berövas dem.

Varför dras unga in i gängkriminalitet?

– Det finns nog många skäl, men jag kan nämna tre. Det ena skälet är behovet av ett sammanhang och en känsla av tillhörighet. Det är något som saknas hos dem. De känner varken tillhörighet till samhället eller Sverige. Det andra skälet är att de dras in i kriminaliteten av äldre förebilder som groomar dem. Förebilderna ser de unga, bekräftar dem och visar att de bryr sig om dem initialt. De kan de ungas sociala koder och vet hur man når fram. Det tredje är det rent materiella. Många av de som blir kriminella har vuxit upp med otillräckliga ekonomiska resurser i, och det ska man komma ihåg, ett samhälle uppbyggt kring materiell status och pengar.

Vad vill du att konferensdeltagarna får med sig från din föreläsning?

– Det är alltid svårt att säga ”det här ska ni ta med er”, men om jag på något sätt kan ge en fördjupad förståelse om de sociala orättvisornas konsekvenser, men också förmedla möjliga lösningar på våra utmaningar, så är jag nöjd.

Du kan lyssna till Nicolas Lunabba påSkolportens konferens Studie- och yrkesvägledare 19-20 mars.

Konferensen berör bland annat:

  • Ämnesbetygsreformen och dimensionering av gymnasieutbildningen –
    så påverkas studie- och yrkesvägledningen.
  • Hur kan vi förbättra beslutsfattande hos unga vuxna?
  • Så påverkar AI framtidens arbetsmarknad.
  • Så kan du använda AI och digitala verktyg i studie- och yrkesvägledning.
  • Att stödja unga på problemfyllda utbildningsbanor.
  •  Hur kan vi få fler flickor att välja tekniska utbildningar?
  • Socialt arbete i våldets skugga.
  • Entreprenörskap som verktyg för vägledning och motivation.

Konferenser

Läs mer
Konferens i Stockholm

Specialpedagogik i grundskolan

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som möter elever i behov av stöd i grundskolan. Välj om du vill delta i Stockholm eller digitalt! Ta del av den senaste forskningen om bland annat AI och framtidens digitala skola, neurodiversitet och hur vi implementerar ett specialpedagogiskt förhållningssätt i hela verksamheten.

Läs mer och boka din plats här!

Några av våra kommande konferenser

AllaFskÅk F–3Åk 4–6Åk 7–9GyVux

Temaföreläsningar

Läs mer
Tema

Främja psykisk hälsa i skolan

Skolportens digitala temaföreläsningar för dig som vill få verktyg för att främja elevers psykiska hälsa i skolan. Titta när det passar dig mellan 14 augusti–25 september, och ta del av diskussionsmaterial för att underlätta det fortsatta arbetet med kollegor.

Läs mer och boka din plats här!

Några av våra kommande temaföreläsningar

AllaFskÅk F–3Åk 4–6Åk 7–9GyVux

Digitala kurser

Läs mer
Digital kurs | Ann S. Pihlgren

Högläsning i förskolan

I den här kursen med kursledare Ann S. Pihlgren får du handfast information om hur högläsningsstunderna kan bli så språkutvecklande som möjligt, och ett viktigt nav som förskolans undervisning kan kretsa runt. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr!

Läs mer och ta del av materialet här!
Stockholm

Biologi

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som undervisar i biologi eller naturkunskap på högstadiet och gymnasiet! Programmet ger både biologididaktik och ämnesfördjupning, bland annat inom källkritik, AI och genteknik. Föreläsare är till exempel Emma Frans, Sebastian Kirppu och Eva Bida.
Läs mer & boka
Åk 7–Vux
19–20 sep

Kommunikation med vårdnadshavare i förskolan

Den här kursen med kursledare Jakob Carlander fokuserar på kommunikation med vårdnadshavare för att skapa relation och bygga förtroende. Du får flera konkreta verktyg att ta till, inte minst när vårdnadshavare är påstridiga eller bär på olika trauman. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr!
Mer info
Fsk
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev