Hoppa till sidinnehåll
Expertpanel

Jenny Edvardsson: Så kan du arbeta med boksamtal

Publicerad:2019-03-25
Uppdaterad:2023-08-31
Moa Duvarci Engman
Skribent:Moa Duvarci Engman

SKOLPORTENS EXPERTPANEL

Jenny Edvardsson, lärare i svenska och historia, om boksamtalsmetoder

Jenny Edvardsson
Jenny Edvardsson tipsar om boksamtal.

Hur får man alla elever delaktiga i ett boksamtal? Jag har sedan jag började arbeta som lärare i slutet av 1990-talet testat olika boksamtalsmetoder. Gång på gång återkommer jag till en som jag upplever fungerar väldigt bra, nämligen Aidan Chambers modell. Aidan Chambers är en engelsk ungdomsboksförfattare och läsfrämjare. Hans modell är enkel och fungerar därför i alla årskurser. Den utgår från elevernas läsning av en gemensamt vald text, vilket jag ser som en styrka.

Boksamtalen genomför jag i mindre grupp (5-8 elever). Övriga elever får antingen arbeta på egen hand med en uppgift eller så har en kollega eller skolans bibliotekarie hand om dem. Jag vill arbeta med små grupper för att alla elever ska kunna komma till tals. Under och efter läsningen får eleverna fundera över modellens fyra grundfrågor: Vad är det du gillar i/med texten? Vad är det du ogillar? Är det något du inte förstår eller undrar över? Kan du koppla den lästa texten till något annat du läst, något du varit med om eller hört talas om? De skriver ner sina tankar i ett läsprotokoll, som jag förberett. Protokollet och den lästa boken tar de sedan med sig in i samtalet.

När samtalet startar får alla lov att berätta vad de antecknat och därefter fördjupar vi samtalet. Jag ställer frågor som: Vad var det som gjorde att du gillade just detta? Du sa att huvudpersonen var läskig, på vilket sätt då? Ibland har eleverna helt olika åsikter om en sak och då diskuteras detta. Har man elever som är ovana vid att samtala om böcker kan man stötta med börjor, alltså inledningar på meningar. Dessa kan eleverna få utskrivna inför samtalet och de kan därmed förbereda vad de vill säga om sin läsning och eventuellt förbereda frågor som de vill ställa till övriga i gruppen. Börjorna kan se ut så här: Jag tycker inte att… Det som jag reagerade på i boken var…Hur tänkte du när du sa…? Vad var det som gjorde att du…?

När jag utvärderar modellen får den alltid höga betyg. Eleverna tycker att deras förståelse för bokens handling ökar när de får lyssna på andras tolkningar och de tycker att de lär sig mer när de tvingas sätta ord på sina egna tankar.

3 TIPS:

  • Låt elever i en grupp läsa samma text.
  • Låt eleverna skriva ner sina tankar om texten i ett läsprotokoll. Utgå från de fyra grundfrågorna: Vad är det du gillar i/med texten? Vad är det du ogillar? Är det något du inte förstår eller undrar över? Kan du koppla den lästa texten till något annat du läst, något du varit med om eller hört talas om?
  • Låt samtalet handla om det eleverna hittat under och efter läsningen. Utgå från det de skrivit ner i sina läsprotokoll.

Läs mer!
Du hittar mer om Aidan Chambers modell för boksamtal på Lektionsbanken.se

FAKTA/Jenny Edvardsson 

Jenny Edvardsson är lärare i svenska och historia på Wendesgymnasiet i Kristianstad samt förstelärare i svenska/språkutveckling/IKT. Hon har tilldelats ett flertal priser, däribland Svenska Akademiens svensklärarpris år 2017. Hon är även författare till ett flertal fackböcker, och föreläser om bland annat lässtrategier och skolutveckling kopplat till IKT.


SKOLPORTENS EXPERTPANEL består av personer som återkommande utifrån sitt ämnesområde, sin expertis, skriver om en praxisnära fråga: utmaningar som de har stött på i yrkesutövningen och hanterar på olika sätt. Tanken är att erbjuda läsarna inspiration, konkreta råd, exempel och verktyg kring hur de kan arbeta i sin yrkesvardag.


Skolporten nr 1/2019 – ute nu!

Tema: Dyslexi

Inte redan prenumerant? Missa inte kampanjpriset:

2 nr av Skolporten för prova-på-priset 99 kr!

Prenumerera

Missa inte vår uppdaterade app med ännu bättre gränssnitt! Ladda ner Skolporten i App Store eller Google Play!

Stockholm

Biologi

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som undervisar i biologi eller naturkunskap på högstadiet och gymnasiet! Programmet ger både biologididaktik och ämnesfördjupning, bland annat inom källkritik, AI och genteknik. Föreläsare är till exempel Emma Frans, Sebastian Kirppu och Eva Bida.
Läs mer & boka
Åk 7–Vux
19–20 sep

Kommunikation med vårdnadshavare i förskolan

Den här kursen med kursledare Jakob Carlander fokuserar på kommunikation med vårdnadshavare för att skapa relation och bygga förtroende. Du får flera konkreta verktyg att ta till, inte minst när vårdnadshavare är påstridiga eller bär på olika trauman. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr!
Mer info
Fsk
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev