Jenny Edvardsson: Boktips till undervisningen!

SKOLPORTENS EXPERTPANEL

Jenny Edvardsson, lärare i svenska och historia, tipsar om böcker som passar att läsa, och arbeta med, tillsammans med eleverna.

Jenny Edvardsson

Jenny Edvardsson.

Jag har samlat ihop några riktigt bra böcker som jag tänker passar att läsa tillsammans med eleverna. De olika titlarna öppnar upp för diskussion och samtal men även för skrivuppgifter. Det är böcker vars handling eleverna på olika sätt kan relatera till.

För de yngsta kan jag rekommendera bilderböckerna Gropen av Emma Adbåge och Dom som bestämmer av Lisen Adbåge. De två böckerna utspelar sig i skolmiljö och båda lyfter frågor om rätten att bestämma. Illustrationerna samspelar fint med texten samtidigt som de lyfter det outsagda.

En högläsningsbok för lågstadiet är Vitas hemlighet av Kerstin Lundberg Hahn som finns hos En bok för alla. Här får läsaren följa Vita som är sju år. Hon har en massa tankar om familjen, livet och vad det är som gömmer sig bakom dörren på den lokala pizzerian. Det här är en bok som lyfter frågor om vänskap, flykt och familjerelationer. Här hittar du också en lärarhandledning hos En bok för alla. 

Till flera böcker hos En bok för alla finns det en färdig lärarhandledning, se mer hos En bok för alla.

För mellanstadiet skulle jag rekommendera Fjädrar av Jacqueline Woodson. Det är en bok som kräver sin läsare och därför tänker jag att den passar bra som högläsningsbok. Huvudpersonen är Frannie. Till hennes klass, där alla elever är svarta, kommer en dag en ny elev. Eleven är inte bara vit, har långt lockigt hår och kan teckenspråk. Han gråter också på lektionerna. De gamla grupperingar som funnits i klassen luckras upp och leder till förändring.

På högstadiet tänker jag att Doften av ett hem av Bonnie-Sue Hitchcock passar bra. I denna bok får läsaren följa flera ungdomar genom flera parallella handlingar. Deras liv korsas och vävs samman på olika sätt. Ett plus för att den utspelar sig i Alaska, en del av världen som oftast inte återfinns i barn- och ungdomsböcker.

I våras arbetade jag med romanen Slutet av Mats Strandberg, en bok jag varmt rekommenderar för gymnasiet. Trots sina 500 sidor är boken förhållandevis lättläst. Här får läsaren följa två karaktärer, Simon och Lucinda, vars liv förändras när världen är på väg att gå under.

Efter sommaren kommer jag här på Skolporten att ge dig konkreta tips på hur du kan arbeta med dessa böcker. Missa inte det!


FAKTA/Jenny Edvardsson 

Jenny Edvardsson är lärare i svenska och historia på Wendesgymnasiet i Kristianstad samt förstelärare i svenska/språkutveckling/IKT. Hon har tilldelats ett flertal priser, däribland Svenska Akademiens svensklärarpris år 2017. Hon är även författare till ett flertal fackböcker, och föreläser om bland annat lässtrategier och skolutveckling kopplat till IKT.


SKOLPORTENS EXPERTPANEL består av personer som återkommande utifrån sitt ämnesområde, sin expertis, skriver om en praxisnära fråga: utmaningar som de har stött på i yrkesutövningen och hanterar på olika sätt. Tanken är att erbjuda läsarna inspiration, konkreta råd, exempel och verktyg kring hur de kan arbeta i sin yrkesvardag.


Skolporten nr 3/2019 – ute nu!

Skolporten nr 3 2019

Tema: Skolans styrning och rektors ledarskap.

Inte redan prenumerant? Missa inte kampanjpriset:

2 nr av Skolporten för prova-på-priset 99 kr!

Du som prenumerant kan läsa magasinet digitalt i App Store eller Google Play eller på din dator!

Sidan publicerades 2019-06-13 12:47 av Moa Duvarci Engman
Sidan uppdaterades 2019-06-17 10:49 av Moa Duvarci Engman


Relaterat

Modersmål i fokus, 24 oktober i Stockholm

Välkommen till en heldag för dig som är modersmålslärare! Ta del av intressanta föreläsningar om bl.a. hur hjärnan bearbetar modersmål och andraspråk, resultatet från den nya statliga utredningen om modersmål och studiehandling på modersmål samt exempel på vad i modersmålsundervisningen som kan bidra till att stärka elevens övergripande skolprestation. Missa inte en skräddarsydd dag för dig!

Gymnasielärare i religionsvetenskap, 2 oktober i Stockholm

Välkommen till en heldag med fokus på att undervisa i religionskunskap i gymnasiet. Ta del av föreläsningar om bland annat interkulturell religionsdidaktik – kan mångfald i klassrummet förstärka undervisningen och forskning om hur barn och ungdomar upplever att växa upp inom en sluten och stigmatiserad religiös grupp. Passa på att under en heldag träffa religionslärarkollegor från hela landet!

Stor brist på behörig fritidspersonal i Malmö

Bristen på behörig fritidspersonal är akut i Malmö inför hösten. Men det finns planer på hur det nya legitimationskravet för fritidspedagoger ska lösas. Personal som redan jobbar på stadens fritidshem ska få chansen att bli behöriga genom en särskild utbildning.

Revidering av ämnesplaner i vuxenutbildningen

Regeringen, C och L är överens om att betygssystemet i grundskolan ska förenklas. Det här gäller för komvux.

Nu ska barnen checkas in digitalt i förskolan

Under hösten börjar alla kommunala förskolor i Göteborg använda en app där barnen checkas in och ut digitalt.

Mathias, 25, var hemmasittare i flera år – lyckades bryta mönstret

Mathias Bergström från Kungsör hoppade av två utbildningar efter studenten och började isolera sig i sitt rum. ”Jag spenderade en stor del av dagen i sängen”, säger han.

Studenten Hanna Canholm: ”Jag köade i 5 år för ett korttidskontrakt”

Nu startar höstterminen för studenterna i Uppsala. Det är cirka 40 000 studenter, och till dessa finns det 10 000 bostäder. Att det är fortsatt bostadsbrist är ett faktum. ”Det är väldigt tufft”, säger Johannes Bäck, ordförande vid Uppsala studentkår.

Nästan var fjärde elev känner sig ensam i skolan

Denna vecka drar många av länets skolor igång igen efter sommarlovet. Kul och spännande för de flesta, men det finns elever som också känner stor oro.

Elever i stan får skolskjuts till byskolor i Söderhamn

Barn i centrala Söderhamn har från och med höstterminen rätt till skolskjuts om de väljer en skola på landsbygden. Men hittills har intresset varit svagt.

Forskare: Datorn i klassrummet blir ännu en distraktion

Han är teknikoptimisten och digitaliseringsivraren som varnar för att ”slänga in” en massa datorer och surfplattor i klassrummen utan tillräcklig kunskap om följderna. ”Vi riskerar ett nytt kunskapsras och en förlorad generation”, säger professorn och hjärnforskaren Torkel Klingberg.

700 lärare i Vänersborg rustas för det globala klassrummet

Nu utbildas 700 lärare i Vänersborgs kommun för att bli bättre rustade för att klara av den mångfald i klassrummet som finns idag. Genom en kurs från Högskolan Väst som rör språk, kultur, mottagande och interkulturalitet satsar kommunen nu stora resurser för att vässa lärarkompetensen.

Extremism i klassrummet

Vad kan läraren göra när elever uppvisar extrema åsikter i skolan? Två gymnasielärare berättar om sin erfarenheter och hur de tacklade elever som gått över gränsen.

Sex av tio gymnasielärare vill byta karriär

En tredjedel av de tillfrågade har varit sjukskrivna till följd av stress.

Sex av tio gymnasielärare vill lämna yrket

I dag drar skolorna i gång efter sommarlovet på flera håll i landet. Men för många gymnasielärare innebär skolstarten en oro, enligt en undersökning gjord av Lärarnas Riksförbund.

Allt fler hemmasittande elever i Uppsala Kommun

Marie Louise är mamma till en dotter som varit borta nästan hela vårterminen. Hon efterlyser mer stöd.

Fackets larm: Rika föräldrar lägger sig i lärarnas arbete

Föräldrar till elever i välbärgade områden betraktar allt oftare sig själva och sitt barn som kunder i skolan – och det skapar problem. Det menar Andrea Meiling, ordförande i Lärarförbundet region väst. ”Man har kommit upp sig i smöret och tycker att man kan bestämma. Kunden har ju alltid rätt”, säger hon.

Konferenser
Lediga jobb
Alla lediga jobb
SKOLPORTENS MAGASIN
Tema: Skolans styrning
  Skolporten nr 3/2019 – ute nu

Tema: Skolans styrning

Sveriges rektorer slits mellan budgetkrav och elevers rätt till likvärdig utbildning.

Prova på-pris: 2 nr/99 kr!
Pedagogiska poddar
Poddar om utbildning och läraryrket

Poddar om utbildning och läraryrket

Det finns en mängd podcasts om undervisning, lärande och lärarprofessionen i sig: här länkar vi till ett urval, välkommen in och börja botanisera!

Läs mer
Fördjupning
Dags att växa?

Dags att växa?

Funderar du på nytt jobb efter sommaren? Missa inte Skolportens fokussida med nyheter om lön och karriär för dig som är lärare och skolledare!

Till Lön och karriär
Mest läst senaste veckan

Heta skolutredningar presenteras i höst – se alla här

Stora skolpolitiska frågor som riksdagspartierna strider om är under statlig utredning. Under hösten ska flera av dessa redovisas.

”Det är dags för en ny omskakning av svenska skolväsendet”

Våra barn är värda bättre än det sätt som svensk skolpolitik förts på. Det är dags för en förändring och en ny omskakning av skolväsendet i Sverige. Men den här gången i en rationell och förnuftig riktning, skriver skolexperten Per Kornhall.

Rektorn sågar svenska skolmodellen: Därför inför vi tre terminer

Under tisdagen startar 150 gymnasieelever i Göteborg sin utbildning – som kommer att bestå av tre terminers undervisning. Det är första försöket någonsin i Sverige.

Aktuella arbetsgivare
Nyhetskategorier