Hoppa till sidinnehåll
Expertpanel

Jenny Edvardsson: Peppövningar för att bli av med talängslan

Publicerad:2019-04-16
Uppdaterad:2023-08-31
Moa Duvarci Engman
Skribent:Moa Duvarci Engman

SKOLPORTENS EXPERTPANEL

Jenny Edvardsson, lärare i svenska och historia, tipsar om peppövningar för elever med talängslan

Jenny Edvardsson
Jenny Edvardsson.

Varje år är det samma sak. Jag har elever som tycker att det är väldigt jobbigt att tala inför grupp. De börjar stamma och blir generade. En del av dem håller sig hemma istället för att komma till skolan den dagen då de ska hålla sin presentation. För att undvika detta har jag de senaste åren börjat arbeta med något jag kallar peppövningar, och det har visat sig ge resultat. När eleverna under lekfulla former får arbeta med att uttrycka sig både muntligt och med kroppen slappnar de av, och det blir inte lika jobbigt för dem den dag det är dags för ett vanligt muntligt föredrag.

Vad är det då för peppövningar som jag låter eleverna få göra? Jag har en hel uppsjö med övningar som jag med åren samlat på mig. En som jag brukar inleda med är att låta eleverna med sin kropp få gestalta en känsla. Alla eleverna i klassen får ur en påse dra en lapp med ett ord (ledsen, glad, arg…). Sedan får de i turordning visa sin känsla och övriga i klassen gissar. Hur ser man ut om man är ledsen?

En annan övning som jag inledningsvis brukar göra är att låta eleverna få beskriva en sak utan att säga den vid namn. Jag har klippt ut bilder på allt från frukter och bilar till djur, och sedan får eleverna dra en bild från en låda. De får en stunds betänketid och därefter ska de beskriva och berätta om sin sak så att övriga kan gissa vad det är. Det brukar bli många tokiga gissningar.

En tredje övning är att ge eleverna ett ord som inte finns. De ska sedan hitta på en betydelse till ordet och ge det en historisk bakgrund (vem uppfann ordet, när skedde det, och så vidare). De ska kunna presentera detta på ca 1 minut. Genom denna övning har både eleverna och jag fått höra fina förklaringar till ord som gruka, vibba, stenbilo och papanas.

Jag tror att övningar av detta slag kan skapa en trygghet i gruppen. Man vågar göra bort sig och man vågar ha roligt tillsammans. Det gör att det inte blir lika laddat att tala inför klassen när det väl är dags att hålla det muntliga föredraget.

Dessa övningar kan utöver i svenska och svenska som andraspråk användas i alla åldrar och ämnen.

Tre peppövningar som eleverna kan börja med:

  • Gestalta en känsla med kroppen.
  • Beskriv en sak utan att nämna den vid namn.
  • Berätta om ett ord som inte finns.

FAKTA/Jenny Edvardsson 

Jenny Edvardsson är lärare i svenska och historia på Wendesgymnasiet i Kristianstad samt förstelärare i svenska/språkutveckling/IKT. Hon har tilldelats ett flertal priser, däribland Svenska Akademiens svensklärarpris år 2017. Hon är även författare till ett flertal fackböcker, och föreläser om bland annat lässtrategier och skolutveckling kopplat till IKT.


SKOLPORTENS EXPERTPANEL består av personer som återkommande utifrån sitt ämnesområde, sin expertis, skriver om en praxisnära fråga: utmaningar som de har stött på i yrkesutövningen och hanterar på olika sätt. Tanken är att erbjuda läsarna inspiration, konkreta råd, exempel och verktyg kring hur de kan arbeta i sin yrkesvardag.


Skolporten nr 2/2019 – ute nu!

Skolporten nr 2 2019.

Stor intervju med kriminologen Nina Rung om maskulinitetsnormer och kränkningar i skolan.

Tema: Lärares och rektorers karriärvägar.

Inte redan prenumerant? Missa inte kampanjpriset:

2 nr av Skolporten för prova-på-priset 99 kr!

Prenumerera

Psst! Du vet väl att du kan köpa digitala lösnummer av Skolporten i App Store eller Google Play!

Stockholm

Biologi

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som undervisar i biologi eller naturkunskap på högstadiet och gymnasiet! Programmet ger både biologididaktik och ämnesfördjupning, bland annat inom källkritik, AI och genteknik. Föreläsare är till exempel Emma Frans, Sebastian Kirppu och Eva Bida.
Läs mer & boka
Åk 7–Vux
19–20 sep

Kommunikation med vårdnadshavare i förskolan

Den här kursen med kursledare Jakob Carlander fokuserar på kommunikation med vårdnadshavare för att skapa relation och bygga förtroende. Du får flera konkreta verktyg att ta till, inte minst när vårdnadshavare är påstridiga eller bär på olika trauman. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr!
Mer info
Fsk
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev