Jenny Edvardsson: Så kan du arbeta med skönlitterära böcker i undervisningen

SKOLPORTENS EXPERTPANEL

Jenny Edvardsson, lärare i svenska och historia, tipsar om böcker som passar att läsa, och arbeta med, tillsammans med eleverna.

Jenny Edvardsson

Jenny Edvardsson.

Har du hittat någon riktigt bra bok som du ska arbeta med i klassrummet i höst? Kanske fick du tips genom mitt förra inlägg här på Skolporten, Boktips till undervisningen? Här tänkte jag ge dig några förslag på hur du kan arbeta med böckerna som nämndes!

Oavsett bok kan du inleda med strategin att förutspå. Den handlar om att förutspå handlingen. Till din hjälp kan du ha frågan: “Vad tror du att boken kommer att handla om utifrån titel, omslag och baksidestext?” Låt eleverna fundera på egen hand, därefter i par eller smågrupper innan du lyfter frågan i helklass. Vill du arbeta med en modell för boksamtal kan jag rekommendera Aidan Chambers modell för boksamtal (läs mer om den här)

Modellen utgår från frågorna:

 • Var det något speciellt du gillade i boken?
 • Var det något som du inte gillade?
 • Var det något som du inte förstod eller tyckte var svårt?
 • Lade du märke till några mönster? Mönster handlar om sådant som upprepar sig (exempelvis ett ord, en situation, en händelse…)
 • Gjorde du några kopplingar? Det kan vara kopplingar till andra texter, till dig själv eller till omvärlden.

Med denna modell hamnar elevernas läsning och elevernas reflektioner i fokus. Det brukar göra att alla elever vågar tala om boken, även de som är ovana läsare.

Ibland kan det vara givande att låta eleverna skriva reflektionsloggar under och efter läsningen. Jag brukar låta dem skapa en logg som jag kallar för “Text & Tanke-loggen”. I denna för eleverna in citat som de reagerat på (Text) och sedan förklarar de vilka tankar, känslor och funderingar som citaten väckte (Tanke). Vill du, skapar du en enkel tabell som eleverna kan använda för sitt loggskrivande (se exemplet nedan).

Text Tanke
I denna kolumn skriver du in dina citat.Ange också sidnummer. Varje citat skrivs in i en egen ruta. I denna kolumn skriver du in vilka tankar, känslor och funderingar som citatet väckte.

 

Sedan kan du följa upp loggskrivandet genom samtal i smågrupper, där eleverna får dela med sig till varandra av sin läsning.

Att låta eleverna skriva en uppsats kan vara ett sätt att avrunda läsningen. En enkel skrivuppgift är att skriva en fortsättning på boken. Vad händer efter att boken tagit slut? Låt eleverna välja en karaktär från boken och beskriva vad som hänt 1 år, 5 år eller 10 år efter romanslutet. Du kommer att få in många intressanta fortsättningar. När eleverna skrivit klart kan de få läsa upp sina fortsättningar antingen för en mindre grupp eller för hela klassen.

Lycka till med ditt arbete med skönlitterära böcker i undervisningen!


FAKTA/Jenny Edvardsson 

Jenny Edvardsson är aktuell med sin nya bok Läsa och samtala om skönlitteratur – med digitala verktyg (Studentlitteratur). Jenny Edvardsson är lärare i svenska och historia på Wendesgymnasiet i Kristianstad samt förstelärare i svenska/språkutveckling/IKT. Hon har tilldelats ett flertal priser, däribland Svenska Akademiens svensklärarpris år 2017. Hon är även författare till ett flertal fackböcker, och föreläser om bland annat läsning, lässtrategier och språkutvecklande arbete.


SKOLPORTENS EXPERTPANEL består av personer som återkommande utifrån sitt ämnesområde, sin expertis, skriver om en praxisnära fråga: utmaningar som de har stött på i yrkesutövningen och hanterar på olika sätt. Tanken är att erbjuda läsarna inspiration, konkreta råd, exempel och verktyg kring hur de kan arbeta i sin yrkesvardag.


Skolporten nr 5/2019 – nytt nr ute nu!

Skolporten nr 5/2019.

Tema: Fritidshemmet. 

Inte redan prenumerant? Missa inte kampanjpriset:

2 nr av Skolporten för prova-på-priset 99 kr!

Du som prenumerant kan läsa magasinet digitalt i App Store eller Google Play eller på din dator!

Sidan publicerades 2019-08-30 15:14 av Moa Duvarci Engman
Sidan uppdaterades 2019-11-07 10:03 av Moa Duvarci Engman


Relaterat

Jenny Edvardsson: Boktips till undervisningen!

Jenny Edvardsson, lärare i svenska och historia, tipsar om böcker som passar att läsa och arbeta med tillsammans med eleverna.

Dysfunktionella chefer i skolan – vad gör du?

Arbetar du nära en chef som är orättvis eller frånvarande, som hånar eller ironiserar, eller osynliggör en del medarbetare och favoriserar andra? Här är rektor Alf Solanders tre bästa tips till dig.

”Samhällets krav gör unga sjuka”

Jag funderar på vilka som föraktar ansträngning och strävsamhet. Våra bästsäljande självhjälpsböcker har budskap om att bädda sängen, ta dig i kragen, orka lite till och jobba lite hårdare. Samtidigt lider allt fler av psykisk ohälsa och utmattningssyndrom – något som sprider sig allt lägre i åldrarna. Vuxna idag hade generellt färre krav och press från samhället än vad dagens unga har, skriver Zina Al-Dewany på ledarplats.

Friendsrapporten 2020: Majoriteten av barn och unga saknar inflytande över trygghetsarbetet i skolan

”Vi behöver bli mer ödmjuka och inlyssnande i vår inställning till barn och ungas perspektiv samt att faktiskt ta barnens perspektiv, åsikter och erfarenheter på allvar. Det finns en stärkande kraft i att bli lyssnad till och tagen på allvar som vi vuxna med ganska enkla medel kan bidra till”, säger Maja Frankel, Friends.

Testa dig själv – är du i riskzonen för sjukskrivning?

Stressen kommer stegvis och kan till slut göra dig utbränd. Här är varningssignalerna du bör ha koll på!

Läraren Carina föll ihop på golvet – var sjukskriven i sju år

Blir jag sjuk, får eleverna ingen undervisning. En vardag alla lärare känner igen, vilket gör att många pressar sig över gränsen. ”Jag är inte förvånad”, säger Carina Wennstig, lärare som är ­tillbaka på jobbet efter sju års sjukskrivning.

Sätt in särskilda avgångar i lokaltrafiken för gymnasieeleverna.

Gymnasieskolorna öppnar för eleverna igen men det finns oro för att smittspridningen åter kan öka, inte minst på grund av ökad trängsel i lokaltrafiken. Idag börjar därför en förordning gälla som innebär att en huvudman även fortsättningsvis kan anpassa verksamheten för att kunna följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Det kan exempelvis handla om att skoldagen kan börja och sluta på annorlunda tider eller att viss undervisning fortfarande bedrivs digitalt.

Barn sällan delaktiga i skolans trygghetsarbete

Mobbning stoppas bäst när barn får inflytande, menar organisationen Friends. Men en ny rapport visar att så sällan är fallet.

Oron inför skolstarten: ”Skapar smitthärdar”

Risk för ökad smittspridning och tuff arbetsbelastning oroar när landets gymnasieskolor åter öppnar upp.– Det är omöjligt att skydda sig och inga åtgärder finns, skriver en lärare som vill vara anonym.

Resultat på högskoleprovet är giltigt i åtta år

Den 6 augusti fattade regeringen beslut om att förlänga giltighetstiden för resultat på högskoleprovet från 5 till 8 år. Förändringen är en av många satsningar på universitet och högskolor som regeringen har gjort med anledning av det nya coronaviruset.

Höstens högskoleprov bör inte genomföras

Att genomföra höstens högskoleprov skulle innebära en ökad risk för smittspridning av coronaviruset. Universitets- och högskolerådets slutsats, i den redogörelse som idag redovisas till regeringen, är därför att högskoleprovet inte bör genomföras i höst.

Våga fråga varför en elev är ensam

Utgå inte från att det är ett introvert personlighets­drag som gör att en elev är ensam, betonar skolkuratorn Kajsa Sundell. En ordentlig utredning bör göras och i klassen kan man jobba i mindre och trygga grupper.

”Friskolorna är myndighetsutövare”

I direktiven till den utredning om att införa offentlighetsprincipen i friskolor som alliansen tillsatte står tydligt att det handlar om att friskolorna är ”helt skattefinansierade och att de bedriver myndighetsutövning”. Där faller hela Bergströms resonemang om hot mot näringslivet i stort, skriver Johan Enfeldt, Nätverket för en likvärdig skola, i en replik.

Grattis, du ska bli lärare! Här är mina bästa tips

Grattis – du ska bli lärare! Du har valt det roligaste yrket som finns, ett jobb som överväldigar och kommer att slå dig med häpnad. Det är ett yrke som kommer med ett oerhört ansvar men också med ynnesten att på riktigt få vara en förebild, skriver läraren Marie Wiman.

Varannan vecka tänder någon eld på en svensk förskola

Varje år brinner uppåt trettio svenska förskolor, därför att någon satt eld på dem. De årliga skolbränderna är närmare trehundra. Nu senast brann det i Lund och i grannkommunen Staffanstorp. Journalisten Jonathan Lundberg undersöker en brottslighet som drabbar barnen hårdast.

Läsning av böcker minskar bland unga: ”Inte så svartvitt”

Statens medieråd har följt läsvanor och konstaterar att läsningen av böcker och tidningar har minskat mest bland barn och unga. Men samtidigt är det den gruppen som känner att de borde läsa mer, framförallt vanliga böcker. ”De unga gör en stor skillnad i vad som är riktig läsning”, säger ungdomsbibliotekarie Maria Fredriksson.

Konferenser

Information om höstens konferenser

På grund av rådande omständigheter övergår några av höstens konferenser helt till digitalt format. Du som är anmäld till en fysisk konferens flyttas då automatiskt över till webbkonferensen och behåller din plats. Vi kontaktar dig personligen för mer information.

Konferenser som övergår till webbkonferens:

 • Specialpedagogik, 2-3 september, Göteborg
 • Specialpedagogik, 17-18 september, Stockholm
 • Svenska som andraspråk, 8-9 september, Malmö
 • Elevhälsa, 15-16 september, Stockholm
 • Biologi, 28 september, Stockholm
 • Franska, 6-7 oktober, Stockholm
 • Tyska, 6-7 oktober, Stockholm
 • Spanska, 8-9 oktober, Stockholm
 • Fortbildning
  Skolporten satsar på digitala konferenser

  Skolporten satsar på digitala konferenser

  I höst storsatsar Skolporten på digital fortbildning. "Vi tror att vår digitala satsning kommer att komma många i skolan och förskolan till nytta", säger Birgitta Hartzell, Skolportens vd.

  Läs hela artikeln
  Läsårstider
  När börjar höstterminen?

  När börjar höstterminen?

  Vi har samlat hela Sveriges grundskolors läsårstider för 2020/2021.

  Hitta din kommun
  Forskarintervjuer

  Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

  Här hittar du alla intervjuer
  Fjärr- och distansundervisning
  Skola på distans

  Skola på distans

  Här samlar vi verktyg och information för dig som undervisar från annan plats.

  Läs mer
  Namn och Nytt

  Ny statssekreterare på Utbildningsdepartementet

  Regeringen har utsett Stefan Engström till statssekreterare hos Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning.

  Skolporten 20 år
  Uppdrag: Att göra skillnad

  Uppdrag: Att göra skillnad

  Skolporten fyller 20 år! Det startade med ett enkelt faxbrev till Sveriges rektorer. I dag når vi mer än en tredjedel av skolans personal. Läs om Skolportens resa sedan starten år 2000.

  Läs mer
  Annonsera
  Vill du synas hos oss?

  Vill du synas hos oss?

  Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

  Läs mer
  Nyhetskategorier
  SKOLPORTENS MAGASIN
  Skolportens magasin
    Skolporten nr 3/2020 – ute 15 maj

  Skolportens magasin

  Intervju: Möt forskaren Gunnlaugur Magnússon, som saknar de mest fundamentala frågorna i debatten. Tema: Rollen som skolchef – så komplex och utsatt är den.

  Läs mer här
  Student
  För dig som ska bli lärare

  För dig som ska bli lärare

  Här samlar vi nyheter, forskning och annan relevant information till dig som studerar och som snart ska ut i yrkeslivet.

  Läs mer
  Utmärkelser

  Nytt stort pris för Linköpings Universitet

  Kulturgatan i Bodafors tillsammans med Linköpings Universitet har med bidrag ifrån Kamprads Stiftelse möjliggjort ett nytt stipendium för utövare inom trä och konshantverk.

  Läs fler