Jenny Edvardsson: Så kan du arbeta med skönlitterära böcker i undervisningen

SKOLPORTENS EXPERTPANEL

Jenny Edvardsson, lärare i svenska och historia, tipsar om böcker som passar att läsa, och arbeta med, tillsammans med eleverna.

Jenny Edvardsson

Jenny Edvardsson.

Har du hittat någon riktigt bra bok som du ska arbeta med i klassrummet i höst? Kanske fick du tips genom mitt förra inlägg här på Skolporten, Boktips till undervisningen? Här tänkte jag ge dig några förslag på hur du kan arbeta med böckerna som nämndes!

Oavsett bok kan du inleda med strategin att förutspå. Den handlar om att förutspå handlingen. Till din hjälp kan du ha frågan: “Vad tror du att boken kommer att handla om utifrån titel, omslag och baksidestext?” Låt eleverna fundera på egen hand, därefter i par eller smågrupper innan du lyfter frågan i helklass. Vill du arbeta med en modell för boksamtal kan jag rekommendera Aidan Chambers modell för boksamtal (läs mer om den här)

Modellen utgår från frågorna:

  • Var det något speciellt du gillade i boken?
  • Var det något som du inte gillade?
  • Var det något som du inte förstod eller tyckte var svårt?
  • Lade du märke till några mönster? Mönster handlar om sådant som upprepar sig (exempelvis ett ord, en situation, en händelse…)
  • Gjorde du några kopplingar? Det kan vara kopplingar till andra texter, till dig själv eller till omvärlden.

Med denna modell hamnar elevernas läsning och elevernas reflektioner i fokus. Det brukar göra att alla elever vågar tala om boken, även de som är ovana läsare.

Ibland kan det vara givande att låta eleverna skriva reflektionsloggar under och efter läsningen. Jag brukar låta dem skapa en logg som jag kallar för “Text & Tanke-loggen”. I denna för eleverna in citat som de reagerat på (Text) och sedan förklarar de vilka tankar, känslor och funderingar som citaten väckte (Tanke). Vill du, skapar du en enkel tabell som eleverna kan använda för sitt loggskrivande (se exemplet nedan).

Text Tanke
I denna kolumn skriver du in dina citat.Ange också sidnummer. Varje citat skrivs in i en egen ruta. I denna kolumn skriver du in vilka tankar, känslor och funderingar som citatet väckte.

 

Sedan kan du följa upp loggskrivandet genom samtal i smågrupper, där eleverna får dela med sig till varandra av sin läsning.

Att låta eleverna skriva en uppsats kan vara ett sätt att avrunda läsningen. En enkel skrivuppgift är att skriva en fortsättning på boken. Vad händer efter att boken tagit slut? Låt eleverna välja en karaktär från boken och beskriva vad som hänt 1 år, 5 år eller 10 år efter romanslutet. Du kommer att få in många intressanta fortsättningar. När eleverna skrivit klart kan de få läsa upp sina fortsättningar antingen för en mindre grupp eller för hela klassen.

Lycka till med ditt arbete med skönlitterära böcker i undervisningen!


FAKTA/Jenny Edvardsson 

Jenny Edvardsson är aktuell med sin nya bok Läsa och samtala om skönlitteratur – med digitala verktyg (Studentlitteratur). Jenny Edvardsson är lärare i svenska och historia på Wendesgymnasiet i Kristianstad samt förstelärare i svenska/språkutveckling/IKT. Hon har tilldelats ett flertal priser, däribland Svenska Akademiens svensklärarpris år 2017. Hon är även författare till ett flertal fackböcker, och föreläser om bland annat läsning, lässtrategier och språkutvecklande arbete.


SKOLPORTENS EXPERTPANEL består av personer som återkommande utifrån sitt ämnesområde, sin expertis, skriver om en praxisnära fråga: utmaningar som de har stött på i yrkesutövningen och hanterar på olika sätt. Tanken är att erbjuda läsarna inspiration, konkreta råd, exempel och verktyg kring hur de kan arbeta i sin yrkesvardag.


Skolporten nr 5/2019 – nytt nr ute nu!

Skolporten nr 5/2019.

Tema: Fritidshemmet. 

Inte redan prenumerant? Missa inte kampanjpriset:

2 nr av Skolporten för prova-på-priset 99 kr!

Du som prenumerant kan läsa magasinet digitalt i App Store eller Google Play eller på din dator!

Sidan publicerades 2019-08-30 15:14 av Moa Duvarci Engman
Sidan uppdaterades 2019-11-07 10:03 av Moa Duvarci Engman


Relaterat

Grund- och gymnasiesärskolan, 12-13 november i Stockholm

Ta del av aktuella föreläsningar om praktiska exempel på ämnesövergripande undervisning och hur digitala verktyg kan utmana elever på olika utvecklingsnivåer. Konferensen berör också sex- och samlevnadsundervisning i särskolans praktik och hur man skapar en tillgänglig undervisning för elever med syn- eller hörselnedsättning. Missa inte högaktuella och intressanta dagar!

Jenny Edvardsson: Boktips till undervisningen!

Jenny Edvardsson, lärare i svenska och historia, tipsar om böcker som passar att läsa och arbeta med tillsammans med eleverna.

Dysfunktionella chefer i skolan – vad gör du?

Arbetar du nära en chef som är orättvis eller frånvarande, som hånar eller ironiserar, eller osynliggör en del medarbetare och favoriserar andra? Här är rektor Alf Solanders tre bästa tips till dig.

Sviker du skolan, Anna Ekström?

Kritiken mot regeringen och utbildningsminister Anna Ekström är just nu hård. Samtidigt visar Lärarförbundets nya rektorsenkät att två av tre rektorer tvingas spara i sin skolverksamhet. I den här intervjun svarar utbildningsministern på frågan om hon borde ha fajtats hårdare för mer pengar till skolan?

Elever i ny enkät: Det får oss att må bra i högstadiet

Elever i årskurs 9 behöver känna tillit till andra människor och vara trygg i skolan, det visar en rapport från Region Örebro län. Att sova tillräckligt och att vara fysiskt aktiv är också faktorer som bidrar till ett bra mående.

Stora brister i utbildningsväsendet gör att Sverige riskerar att hamna på efterkälken

En ny rapport från Svensk Kooperation visar att det inom alla nivåer av utbildningsväsendet finns en väldigt tydlig obalans, där utbildningar helt missar de kooperativa och ömsesidiga företagen, trots att dessa utgör en stabil och långsiktig kärna i det svenska näringslivet.

Inga pepparkakor på förskolor i Östersund

Förskolorna i Östersund får fira lucia utan pepparkakor i år. Detta sedan köpstopp införts på kommunala skolor och förskolor. ”Man tappar lite hoppet när det än en gång är barnen man väljer att spara in på”, säger föräldern Johanna Sjösund till Aftonbladet.

Skolorna i Mellerud måste spara fem miljoner

16,7 miljoner ska sparas – 5 miljoner tas från skolan. Den största nedskärningen handlar om stöd- och resurspersonal. ”All personal är värdefull, men i en neddragning är det prioriteringar som måste göras”, säger Tomas Nilsson (C) ordförande Kultur- och utbildningsnämnden.

Så säger universiteten i Mellansverige om kontroller vid högskoleprovet

Det är Universitets- och högskolerådet som ansvarar för att ta fram och rätta högskoleprovet. Den mer praktiska delen med att anordna provet – exempelvis att se till att det finns provlokaler och provledare på plats – ligger på universiteten och högskolorna. Om regeringens förslag om utökade kontroller blir verklighet kommer ytterligare ansvar att hamna på lärosätena.

Skolverkets svar – efter kritiserat förslag om nationalsången

”Du gamla, du fria” har skapat politisk debatt. I Skolverkets förslag om förändrade kursplaner har en formulering om nationalsången tagits bort från musiklektionerna i lågstadiet – något som kritiseras av bland andra Kristina Axén Olin (M). Skolverket å sin sida menar att det är självklart att låten kommer att läras ut ändå.

”Den ena pedagogiska metoden utesluter inte den andra”

Valet står inte mellan lågaffektivt bemötande och att bemöta barn med våld. Inte heller mellan helt passiviserade pedagoger eller studiero. Detta är en falsk dikotomi som båda sidor i debatten har en tendens att vilja förmedla. Vad det bör handla om är kompletterande metoder som utgår från barnens individuella behov, skriver Zanno Jacklin och Edward Nordén, Medborgerlig samling.

Kommuner får medel för att förebygga våld i skolan

I juni utlyste SKL medel till skolhuvudmän som vill stärka det våldsförebyggande arbetet. Nu står det klart att 48 kommuner får ta del av medlen. Satsningen är ett samarbete med regeringen.

Kommunens beslut drabbar 98 procent av skolans elever i behov av stöd

Österåkers kommun har beslutat att minska och dra tillbaka pengar till särskilda stödinsatser för en stor majoritet av eleverna på resursskolan Helleborusskolan. Totalt har 113 av 115 elever från Österåker fått sänkt tilläggsbelopp eller avslag.

Så undviker du att jobba gratis

Allt för pressade scheman gör att många lärare inte hinner med jobbet på sin arbetstid och i praktiken jobbar gratis på sin fritid. ”Med bättre koll på arbetstidsreglerna kan du lättare ställa krav på en förändring”, tipsar lokalombudet Carina Murblad.

Italien först i världen med klimatlära i skolan

Italiens två månader färska regering girar åt det gröna hållet. Från och med nästa år ska alla grundskoleelever lära sig om klimatförändringarna – något som landet blir först i världen med att införa.

Säkra på skolan men på stan håller Elsa och Chanel koll på prylarna

Dyra kläder och prylar – då gäller det att ha uppsikt, det konstaterar högstadieelever som SVT pratat med angående rånen mot unga den senaste veckan. Men att gå så långt som att stjäla eller råna – det är bara tragiskt.

Konferenser
Läsarundersökning
Vi vill veta vad du tänker!

Vi vill veta vad du tänker!

Hjälp oss att bli bättre genom att svara på Skolportens läsarundersökning. Det tar bara 5 minuter.

Gå till undersökningen
Lediga jobb
Alla lediga jobb
SKOLPORTENS MAGASIN
Nytt nr ute nu!

Nytt nr ute nu!

TEMA: Fritidshemmet. Fritidshemmets uppdrag är att skapa en meningsfull fritid för eleverna där deras intressen och kompetenser tas till vara, menar forskarna i nya numret av Skolportens magasin. INTERVJU: Det är dags för en jämlik skola – möt Dennis Beach, professor vid Högskolan i Borås.

Läs mer!
Fortbildning
Svenska som andraspråk

Svenska som andraspråk

Välkommen till två dagar med den senaste forskningen och praktiska exempel för lärare i svenska som andraspråk. 2-3 april 2020 i Malmö.

Läs mer om konferensen
Mest läst senaste veckan

”Skolinspektionens urbana norm raserar kulturskolan”

Utbildningsministern och kulturministern måste förhindra att Skolinspektionens urbana tolkning av regler raserar några av Sveriges bästa kulturskolor, skriver Terese Bengard, Hela Sverige ska leva.

Betyg på mellanstadiet utvärderas: ”Får negativa konsekvenser”

Införandet av betyg i årskurs sex har försämrat flickors självkänsla och generella mående radikalt. Det visar en ny, stor studie från Umeå universitet.

Budgetsveket: Två av tre rektorer tvingas spara

Skolan behöver 10 miljarder kronor, enligt beräkningar från Lärarförbundet. Två av tre rektorer tvingas redan nu att spara på personal och läromedel, enligt en ny omfattande skolledarenkät från Lärarförbundet.

Student
För dig som ska bli lärare

För dig som ska bli lärare

Här samlar vi nyheter, forskning och annan relevant information till dig som studerar och som snart ska ut i yrkeslivet.

Läs mer
Aktuella arbetsgivare
Nyhetskategorier
Utmärkelser

Här är Sveriges mest hållbara för-, grund- och gymnasieskolor

Nu är det klart. Årets mest hållbara förskola, grundskola och gymnasieskola är Kyrkhults förskola i Olofström, Gröndalsskolan i Nynäshamn och Öresundsgymnasiet i Landskrona. Vinnarna annonseras ut i dag, på Grön Flagg-dagen, som uppmärksammas runt om i hela landet.

Uppsala universitet prisas för studentutbyten

Uppsala universitet belönas med utmärkelsen Årets Erasmus+aktör för sina insatser för att få fler studenter att studera utomlands. Universitets- och högskolerådet (UHR) delar ut priset för att uppmärksamma lärosäten som ökat antalet utresande studenter inom utbytesprogrammet Erasmus+.

Gymnasielärare prisas för arbete kring tvålärarskap

Gymnasielärarna Marie Gilbertsson och Magdalena Lind tilldelas Helgepriset 2019.  Lärarduon belönas med 125 000 kronor för sina pedagogiska idéer inom tvålärarskap.

F som i sämst – vinnare av Barnradions bokpris 2019

Cilla Jackerts ”F som i sämst” tilldelas Barnradions bokpris 2019 för sin skildring om önskan att få duga som den man är. Det avslöjades idag i radioprogrammet Barnradions bokpris i P4. Boken röstades fram av en jury bestående av fem 9-12-åringar från Stockholms Internationella Montessoriskola. Utöver äran belönas Cilla Jackert med 30 000 kr.

Spak prisas för sitt engagemang: ”Det bästa är att få skapa förändring”

Skolvärldens bloggare David Spak har fått utmärkelsen Årets vägledare 2019. I motiveringen slår man fast att hans engagemang bidrar både till att stärka och utveckla studie- och yrkesvägledningen, regionalt som nationellt.

Läs fler
Namn och Nytt

Han blir nu utbildningschef i Borgholms kommun

Roland Hybelius tillträder som utbildningschef den 1 mars och avslutar då sin tjänst som områdeschef på utbildningsförvaltningen i Växjö.

Isak Skogstad blir ny skolpolitisk expert för Liberalerna

Läraren och skoldebattören Isak Skogstad går in i Liberalerna och blir ny skolpolitisk expert för partiet. Det erfar Expressen. Tanken är att han ska utveckla partiets skolpolitik och återta Liberalernas position som ledande inom området.

Jenny Nordström ny förvaltningsdirektör för Barn- och utbildningskontoret

Jenny Nordström har anställts som förvaltningsdirektör för Barn- och utbildningskontoret i Norrtälje kommun och är nu ansvarig för kommunens utbildningsverksamhet inom förskola, grundskola, gymnasieskola, särskola samt vuxenutbildning.

Lundsbergsrektor ny skolchef i Degerfors

Christer Carlsson, som i somras efter ett år slutade som rektor på Lundsbergs skola, har nu tillträtt som ny kultur- och utbildningschef i Degerfors.

Maja Frankel ny generalsekreterare på Friends

Maja Frankel har utsetts till ny generalsekreterare på stiftelsen Friends. Hon kommer närmast från jobbet som Nordenchef på Ashoka, världens ledande globala nätverk för sociala entreprenörer, och kommer att leda Friends verksamhet från 1 januari 2020.