Hoppa till sidinnehåll
Expertpanel

Jenny Edvardsson: Vikten av läsning

Publicerad:2019-09-23
Uppdaterad:2023-08-31
Moa Duvarci Engman
Skribent:Moa Duvarci Engman

SKOLPORTENS EXPERTPANEL

Jenny Edvardsson, lärare i svenska och historia, om vikten av att vara läsande förebilder och gynna läsningen i skolan och hemmet. 

Jenny Edvardsson
Jenny Edvardsson.

Statens medieråd har nyligen släppt sin rapport om ungdomars medievanor. För mig som brinner för läsning är det ledsam läsning. Allt fler unga läser allt mindre på sin fritid. Endast 11 procent av alla 18-åringar läser dagligen böcker eller tidningar på sin fritid. Det kan jämföras med siffrorna från år 2012, då 27 procent av alla 18-åringar läste dagligen. Det som skrämmer mig mest är att det är allt fler barn och unga som uppger att de aldrig läser på sin fritid (se rapporten Ungar & medier 2019). Samtidigt är det kanske inte så konstigt att vi får dessa siffror. Att läsa är inte längre en del av fritiden, inte hos unga och inte hos vuxna.

Vad ska man då göra när man får ta del av denna statistik? Jag tänker att det är dags att kavla upp ärmarna. Barn och unga gör inte som vi säger. De gör som vi gör. Om vi vill att de ska läsa måste vi börja läsa. Så är det bara. Vi måste vara läsande förebilder. Vi måste prata litteratur och läsning. Vi måste synliggöra att vi läser och vi måste visa intresse för våra barns och/eller elevers läsning. Vi måste också se till att det ges tid till läsning, både i skolan och i hemmet. Det finns inte några genvägar. Ska man bli en god läsare måste man läsa. 

För en del kan det kanske kännas svårt. Var ska jag börja? Vad ska jag göra? Börja i det lilla och det enkla, säger jag då.

  • Läs sådant som du tror kan fånga dina elever. Ha med dig boken till klassrummet. Berätta om den. Låt den cirkulera bland eleverna.
  • Skapa ett bokbord eller en bokhörna i klassrummet, fyll med jämna mellanrum på med böcker som eleverna kan få låna.
  • Ta hjälp av skolans bibliotekarie för att hitta böcker som passar målgruppen. Låt eleverna få vara delaktiga vid inköp av ny litteratur.
  • Läs högt för eleverna. Prata om det lästa. Inför “veckans boktips”, där du eller eleverna får tipsa om en riktigt bra bok.

Det behövs inte så mycket. Om alla gör något för att gynna läsningen kommer vi att få en positiv utveckling. Det är jag säker på!


FAKTA/Jenny Edvardsson 

Jenny Edvardsson är aktuell med boken Läsa och samtala om skönlitteratur – med digitala verktyg (Studentlitteratur). Jenny Edvardsson är lärare i svenska och historia på Wendesgymnasiet i Kristianstad samt förstelärare i svenska/språkutveckling/IKT. Hon har tilldelats ett flertal priser, däribland Svenska Akademiens svensklärarpris år 2017. Hon är även författare till ett flertal fackböcker, och föreläser om bland annat läsning, lässtrategier och språkutvecklande arbete.


SKOLPORTENS EXPERTPANELbestår av personer som återkommande utifrån sitt ämnesområde, sin expertis, skriver om en praxisnära fråga: utmaningar som de har stött på i yrkesutövningen och hanterar på olika sätt. Tanken är att erbjuda läsarna inspiration, konkreta råd, exempel och verktyg kring hur de kan arbeta i sin yrkesvardag.


Skolporten nr 5/2019 – nytt nr ute nu!

Skolporten nr 5/2019.

Tema: Fritidshemmet. 

Inte redan prenumerant? Missa inte kampanjpriset:

2 nr av Skolporten för prova-på-priset 99 kr!

Prenumerera

Du som prenumerant kan läsa magasinet digitalt i App Store eller Google Play eller på din dator! 

Du kan lyssna till Jenny Edvardsson på Skolportens konferensför dig som undervisar i svenska 19-20 mars 2020 i Stockholm:

Om konferensen och boka plats

Konferensen berör bland annat:

  • Likvärdig bedömning av läsförståelse – är det möjligt?
  • Digital kompetens i svenskämnet – vad krävs av dig som lärare?
  • Grammatiska verktyg som utvecklar elevernas texter.
  • Källkritik – så avslöjar du nätets falska påståenden.
  • Strategier för framgångsrik skrivundervisning.
  • Elevernas talspråk som pedagogisk tillgång i svenskundervisningen.
  • Tala med kroppen – genvägar för elevaktiv retorikundervisning.
  • Ökad läslust genom värdeskapande arbetssätt i klassrummet.
Stockholm

Undervisa i Artificiell intelligens

Välkommen till Skolportens konferens för dig som planerar att undervisa i det nya gymnasieämnet artificiell intelligens. Ta del av aktuell forskning som utgår från ämnets syftesbeskrivning, och få praktiska verktyg som hjälper dig att planera och genomföra kurserna. Innehållet är även intressant för dig som vill veta mer om AI i samband med undervisning generellt, samt för dig som undervisar inom vuxenutbildningen.
Läs mer & boka
Gy–Vux
3 okt

Högläsning i förskolan

I den här kursen med kursledare Ann S. Pihlgren får du handfast information om hur högläsningsstunderna kan bli så språkutvecklande som möjligt, och ett viktigt nav som förskolans undervisning kan kretsa runt. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr!
Mer info
Fsk
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev