Jobb åt oerfarna ungdomar i fokus på Arbetsmarknadsdagen

Det måste bli lättare att få ungdomar med begränsade erfarenheter i jobb. Det rådde det stor enighet om bland deltagarna på Svenskt Näringslivs Arbetsmarknadsdag i Falun för studie- och yrkesvägledare från alla delar av Dalarna.

Läs hela artikeln här!

Sidan publicerades 2015-11-20 12:53 av John Miller


Relaterat

”Ta inte bort den valmöjlighet vi har i skolan”

När jag i våras skulle ansöka till gymnasiet så valde jag en kommunal skola. Den verkade bra och det var den säkert för vissa men när jag kom dit så gick jag där i fem veckor och trivdes inte alls. Det skriver Alexander Fridriksson, MUF Kronoberg. Läs hela artikeln här!

Högstadieelever rakar sina huvuden och bär hakkors

Högstadieelever med rakade huvuden, högerextrema klistermärken och hakkors. Nu kallar fältenheten och polisen till krismöte för att lugna oroliga föräldrar. Läs hela artikeln här!

”Att mobilförbud i skolan fortfarande är kontroversiellt övergår faktiskt mitt förstånd”

I höstas införde Frankrike ett nationellt mobilförbud i skolan. Sedan dess har det diskuterats om inte Sverige borde gå samma väg. Med tanke på all den skada mobiler gör för inlärningen är det märkligt ett nationellt förbud inte redan införts, skriver Anela Murguz i en ledare. Läs hela artikeln här!

”Kommuner behöver ändra attityden till friskolorna”

Friskolor behandlas väldigt olika av olika kommuner. Vissa kommuner fattade beslut redan i september, andra flera månader in på det nya året. En del kommuner gör skillnad på olika friskolor beroende på i vilken kommun de ligger. Det skriver Ulla Hamilton, vd Friskolornas riksförbund. Läs hela artikeln här!

”Klassresan börjar i klassrummet”

Den utmaning som skolan står inför är dubbel. Samtidigt som kunskapsresultaten sjunker så ska skolan möta den största integrationsutmaningen någonsin, skriver Jan Björklund (L), och Arman Teimouri (L). Läs hela artikeln här!

Sjöstedt: ”Kommer inte räcka för att få en likvärdig skola”

Att gå till val på att stoppa vinst i välfärden lönade sig inte för Vänsterpartiet i riksdagsvalet 2014. Men partiledaren Jonas Sjöstedt (V) är ändå förhoppningsfull om att få till en stor opinion i frågan inför hösten. Läs hela artikeln här!

Minst 8 av 10 företag i skola och omsorg hotas av nedläggning

Regeringens lagförslag om vinstbegränsning i välfärden kommer att få drastiska konsekvenser. De förändringar som gjorts i lagförslaget jämfört med Reepalu-utredningens förslag ändrar inte detta. Läs hela artikeln här!

”Vi har inte råd med en ideologisk strid”

Vinstbegränsningar i skolor och omsorg sågas av flera privata skolaktörer. Ulla Hamilton, vd för Friskolornas riksförbund, tycker att det är häpnadsväckande att regeringen går vidare med ett hårt kritiserat utredningsförslag. Läs hela artikeln här!

Tak för vinster i skola och omsorg

Regeringen och Vänsterpartiet är överens om hur vinster i välfärden ska begränsas. Det utgår från Välfärdsutredningen som kom för över ett år sedan, och föreslår ett vinsttak på sju procent av operativt kapital plus statslåneräntan. Läs hela artikeln här!

Förslag: Vinsttak på 7 procent för skola och omsorg

Vinsttak på 7 procent av operativt kapital införs för skola och omsorg, i likhet med vad Reepalu-utredningen föreslog. Det är regeringen och Vänsterpartiets förslag för att begränsa vinst i välfärden som civilminister Ardalan Shekarabi (S) och V-ledaren Jonas Sjöstedt presenterade i dag. Läs hela artikeln här!

4,4 miljoner till forskning om hur lärare pratar om kropp, vikt och hälsa

Hur påverkar debatten om den så kallade fetmaepidemin lärare och elever i idrott och hälsa. Forskare vid Örebro universitet, Högskolan Väst och Göteborgs universitet har fått 4,4 miljoner kronor från Vetenskapsrådet för att undersöka hur lärare förhåller sig till kropp, vikt och hälsa. Läs hela artikeln här!

”Att enbart kräva mindre barngrupper räcker inte”

Vi föräldrar måste ställa oss på personalens sida och kräva en familjepolitik som bygger på forskning om små barns behov. Där ingår både mindre barngrupper i förskolan och andra barnomsorgsalternativ, skriver Madeleine Lidman, från uppropet Power to Parents 2018. Läs hela artikeln här!

Yvonne Nilsson tilldelas priset ”Årets Senior”

I fredags kväll utsågs Årets Vikarie för tionde året. Pedagogpoolen vill med priset uppmärksamma lärarvikarier som har gjort en extra stor och betydelsefull insats på förskolor och skolor runt om i Sverige. Yvonne Nilsson, 71 år från Ängelholm, tog emot hedersomnämnandet Årets Senior. Läs hela artikeln här!

Martina Smolcic får priset ”Årets Elevassistent”

I fredags kväll utsågs Årets Vikarie för tionde året. Pedagogpoolen vill med priset uppmärksamma lärarvikarier som har gjort en extra stor och betydelsefull insats på förskolor och skolor runt om i Sverige. Martina Smolcic tog emot hedersomnämnandet Årets Elevassistent. Läs hela artikeln här!

Årets Vikarie 2017 är Dimitrios Koutsouris

Årets Vikarie är en utmärkelse där Pedagogpoolen uppmärksammar lärarvikarier som har gjort en extra stor och betydelsefull insats på förskolor och skolor runt om i Sverige. På kvällen den 19 januari 2017 delades utmärkelsen ut för tionde året i rad. Vinnaren av Årets Vikarie 2017 är Dimitrios Koutsouris som främst undervisar inom de eftertraktade no-ämnena och matematik. Läs hela artikeln här!

Lärarvikarien och fotbollsspelaren Selwan Aljaberi ”Årets Idrottsprofil” för sina insatser inom skola

I fredags kväll utsågs Årets Vikarie för tionde året. Pedagogpoolen vill med priset uppmärksamma lärarvikarier som har gjort en extra stor och betydelsefull insats på förskolor och skolor runt om i Sverige. Selwan Aljaberi tog emot hedersomnämnande för Årets Idrottsprofil. Läs hela artikeln här!

Konferenser
Ny fokussida
Digitalisering
  Foto: Alex Knight/Unsplash

Digitalisering

Programmering, digitala läromedel, robotar, IT i undervisningen och mycket mer – här samlar vi allt som rör digitalisering i förskola och skola.

Till Digitalisering
Aktuella chefstjänster
Fler platsannonser
Nyhetskategorier
SKOLPORTENS MAGASIN
Nytt nummer!

Nytt nummer!

Tema: Inkludering. Stor intervju med Gloria Ray Karlmark. Prova på-pris: 2 nr/99 kr!

Läs mer
Aktuella arbetsgivare
Mest läst senaste veckan

SPSM: Börja med specialpedagogik i rätt ände

Specialpedagogiska insatser börjar ofta i fel ände. Det menar Linda Petersson, rådgivare vid Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM). Läs hela artikeln här!

Svårt att rekrytera rektorer

Det har blivit allt svårare att rekrytera rektorer och biträdande rektorer. Och en anledning som lyfts fram är att löneutvecklingen för lärare varit bra, vilket gör att färre lärare vill ta steget över till att bli chef inom skolan. Läs hela artikeln här!

Hot mot lärare

Hot, våld och kränkningar är en del av många lärares vardag, enligt en enkät som Lärarnas Riksförbund i Malmö gjort. Detta har utlöst en debatt kring vem som egentligen har ansvaret för att förbättra den, på vissa skolor, ohållbara arbetsmiljön som lärare vittnar om. Hör Isak Skogstad, lärare och debattör, Anders Malmquist, grundskoledirektör Malmö, Catharina Niwhede, Lärarnas riksförbund. (webb-radio) Läs hela artikeln här!

Forskaren: Svårt att säga om mobiler stör eleverna

Christina Olin-Scheller är professor vid Karlstads universitet och hon har forskat på elevers mobilanvändande under lektionstid. Hon har bland annat filmat elever när de använder mobiltelefonen. Läs hela artikeln här!

Civilministern: De idéburna slipper omfattas av vinstbegränsningen

Omvärlden ser det svenska exemplet med kommersiella aktörer som kan göra fria vinstuttag i en offentligt finansierad skola som ett skräckexempel hävdar civilminister Ardalan Shekarabi. Snart kommer regeringens förslag om begränsning av vinsterna i välfärdsbolagen. Läs hela artikeln här!