Hoppa till sidinnehåll
Slöjd

Jögge Sundqvist: Återinför materialkänsla och täljning i skolslöjden

Publicerad:2018-12-21
Uppdaterad:2023-08-31
Ebba Reinolf
Skribent:Ebba Reinolf

– Jag vill inspirera till en slöjdundervisning som utgår från det praktiska hantverket och av material vi har runt omkring oss.

Det säger Jögge Sundqvist, alias s u r o l l e som är en av föreläsarna på Skolportens konferens om slöjd. Han utlovar en berättelse om slöjd som går långt tillbaka till en tid då slöjd handlade om överlevnad och folkkonst på samma gång, kryddat med en stor portion finurlighet.
– På västerbottniska pratar vi om slög, ett ord som är besläktad med slug, underfundig och praktisk. Att vara ”int oslög” är mitt motto och det vill jag dela med mig av.

Hur kan ”int oslög” överföras till slöjdundervisningen i skolan?

– Genom att låta slöjdsalarnas bandsågar, rikt- och planhyvlar stå stilla en stund och istället fokusera på förmågan att forma trä med traditionella skärande verktyg som kniv och yxa. I grunden handlar det om förhållningssättet till materialet och att ta tillvara på de lösningar som generationer tidigare provat. Jag vill visa att det går att bedriva en undervisning som börjar med att gå ut och hugga ned ett väl valt träd, såga itu, klyva, tälja och så småningom har vi där en färdig smörkniv.

Du kan lyssna på Jögge Sundqvist på Skolportens konferens för dig som undervisar i slöjd, den 7-8 maj i Stockholm

Konferensen berör bland annat:

  • Kursplanens tillägg om digitalisering
  • Så blir digitala verktyg ett stöd i slöjdundervisningen!
  • Hur kan vi designa undervisningen för att eleverna ska tränas i att göra val?
  • Slöjdtradition, folkkonst och skarpa verktyg
  • Helhetsperspektiv på bedömning och betygssättning i slöjd
  • Slöjd, uttryck och mångkultur
  • Traditionell näverslöjd möter digital teknik

Se hela programmet och boka plats

Susanne Sawander

Stockholm

Undervisa i Artificiell intelligens

Välkommen till Skolportens konferens för dig som planerar att undervisa i det nya gymnasieämnet artificiell intelligens. Ta del av aktuell forskning som utgår från ämnets syftesbeskrivning, och få praktiska verktyg som hjälper dig att planera och genomföra kurserna. Innehållet är även intressant för dig som vill veta mer om AI i samband med undervisning generellt, samt för dig som undervisar inom vuxenutbildningen.
Läs mer & boka
Gy–Vux
3 okt

Högläsning i förskolan

I den här kursen med kursledare Ann S. Pihlgren får du handfast information om hur högläsningsstunderna kan bli så språkutvecklande som möjligt, och ett viktigt nav som förskolans undervisning kan kretsa runt. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr!
Mer info
Fsk
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev