Dela:

Karin Berg: Den bästa läraren

KRÖNIKA/KARIN BERG

NÄR JAG TÄNKER TILLBAKA på mina gamla lärare är det alltid Sture jag tänker på. Min matte och fysiklärare på gymnasiet, som utan att fråga förstod att mitt intresse för just matte och fysik var minimalt. Sture, som alltid kunde skoja och därmed mildra min upplevelse av matematikens abstrakta meningslöshet.

Sture, som till och med när jag fuskat och skrivit ner formelvarianter i min formelsamling, mötte det med glimten i ögat.

Karin Berg

Karin Berg. Foto: Anna von Brömssen.

Det är mer än en gång jag skickat en tacksamhetens tanke till Sture. Han kunde se mitt 17-åriga jag för vad det var. Tog mig och min tonårsfrustration på allvar och mötte mig precis där. Oavsett hur arg och frustrerad jag var fanns alltid ett leende och den där glimten i ögat.

Lärares relation till sina elever har länge varit ett obeforskat område. Det är först på senare år som man inom forskningen kunnat visa att relationen mellan lärare och elev avspeglar sig i elevens lärande. När elever ska beskriva en bra lärare är det en god och respektfull relation de beskriver, i första hand. Men vi lärare behöver bli bättre på att konkretisera exakt vad det är som skapar en god lärande relation.

För det är svårt. Jag minns mina första år som lärare när jag försökte finnas till för exakt allt och alla. När alla mina elevers problem kanaliserades genom mig. Jag minns tröttheten och hur lärandet i stället kom att handla om deras mående.

Sen minns jag perioden då jag, för att överleva, höll mina elever på avstånd och bara fokuserade på exakt det vi skulle lära oss för stunden. Hur tråkigt det var och hur ytligt lärandet blev.

Jag har landat i nåt slags mellanting. Resan till mitt förhållningssätt har krävt mer än ett samtal med erfarna och kloka kollegor. Länge hade vi inte strukturerat vårt kollegiala lärande på skolan där jag arbetar. Och nu när vi arbetar kollegialt handlar den mesta av utvecklingen om olika metoder och bedömningar – inte om relationer.

Samtalen om hur vi förhåller oss till våra elever är betydligt mer informella. Det hoppas jag ändras i framtiden. För relationen spelar roll. Det vittnar eleverna om, och det bekräftas av forskningen.

I dag vet jag att på samma sätt som jag måste vara förtrogen med läroplanen måste jag vara förtrogen med mina elever. Men vår relation ska utgå från det vi ska lära oss. Jag är deras svensklärare, och det är ändå med det de ska förknippa mig. De gånger när jag lyckas skapa den lärande relationen, det är då lärandet blir på allvar och på djupet, och det är då jag kan få vem som helst att läsa Therese Raquin.

Precis som Sture. För trots att den naturvetenskapliga matematiken var så in i döden abstrakt, tråkig och emellanåt absolut obegriplig fick Sture mig att vilja fortsätta att försöka. Och han förlorade aldrig någonsin sin tro på mig. I alla fall lät han mig aldrig märka det.

Fakta/

Karin Berg är gymnasielärare på Schillerska gymnasiet i Göteborg. Hon driver även tankesmedjan Skolsmedjan, som arbetar för en likvärdig skola och en lärande skolorganisation. Karin bloggar och twittrar under pseudonymen Fröken Bagare


>>>Artikeln är tidigare publicerad i Skolportens forskningsmagasin nr 4 2016, beställ ditt ex här eller köp ditt digitala ex i App Store eller Google Play!

Nytt nr av Skolportens forskningsmagasin ute nu! Tema: Nyanlända. Så blir det flerspråkiga klassrummet en tillgång för alla elever.

Inte redan prenumerant? Missa inte kampanjpriset:

2 nr av Skolporten för prova-på-priset 99 kr!

6 nr (helår) av Skolporten för endast 349 kr!

PRENUMERERA HÄR!

Erbjudandet gäller till 31 oktober 2016 och för nya prenumeranter.

Sidan publicerades 2016-09-12 14:56 av Moa Duvarci Engman


Relaterat

Kriget födde värdegrund

Svenska lärare stod stadigt fast vid sina demokratiska ideal gentemot Tyskland under andra världskriget. Det visar Per Höjebergs avhandling, som valts ut som Skolportens favorit av lärarpanelen.

Mötet är det viktiga

Ann-Louise Ljungblad har forskat om relationen mellan lärare och deras elever. Nu har Skolportens lärarpanel valt ut hennes avhandling som Skolportens favorit.

Replik: M och SD fäller alla förslag som skulle få bort marknadsflummet

Det är inte förvånande att Ulla Hamilton försvarar friskolornas orättvisa privilegier men M och SD sviker barnen när de stoppar förslag som tar itu med marknadsskolans problem, skriver Gunilla Svantorp (S), ordförande i utbildningsutskottet, i en replik.

”Det viktigaste är att eleverna läser längre texter”

Läs vår intervju med Ulf Fredriksson, docent i pedagogik, som ska föreläsa på Skolportens konferens Svenska för låg- och mellanstadiet. Han kommer att tala om svenska elevers läsutveckling.

Så går det för eleverna i Göteborgs Stads grundskolor

Nu har elevernas preliminära kunskapsresultat för vårterminen 2022 kommit. Resultaten visar bland annat att pojkarnas kunskapsresultat ökar jämfört med föregående år. Nu börjar arbetet med att analysera varför det går som det gör för eleverna.

LR-ombuden rasar över undermåliga skolor: ”Som ett u-land”

I Göteborg är vissa skolor i så dåligt skick att lärarna skäms när föräldrar kommer på besök. I Ängelholm huseras var tredje elev i tillfälliga paviljonger. ”Det känns som att stiga in i ett u-land när det är trasiga toaletter, sönderrivna tapeter och doft av mögel”, säger HP Tran, LR:s lokalombud på Tångenskola

”Vad krävs för att en boksamling ska kunna kallas skolbibliotek?”

En rapport om skolbibliotek, vad de ska vara bra för, vad som hotar dem och vad vi behöver göra för att ha dem kvar och kunna dra nytta av dem. (pdf)

Ny undersökning: Så tycker väljarna i skolfrågor

En majoritet, drygt 6 av 10 svenskar, vill förstatliga skolan och förbjuda företag att driva skolor med vinstsyfte. De flesta har också tillit till lärarnas kompetens. Det visar en ny analys av den nationella SOM-undersökningen.

När får alla elever tillgång till ett bemannat skolbibliotek? – DIK presenterar ny rapport om skolbiblioteken

I dag ska alla elever i Sverige enligt lag ha tillgång till ett skolbibliotek. Det har inte alla. I DIK:s nya rapport kan vi konstatera att av de totalt nära 1,6 miljoner eleverna som gick i grundskolan (inklusive förskoleklass) och gymnasiet 2019 var det bara 556 000, eller ca 35 procent, som hade tillgång till ett bibliotek på den egna skolenheten som var bemannat på minst halvtid.

Liberalerna vill förbjuda religiösa friskolor helt

Liberalerna vill se ett totaltstopp för religiösa friskolor inom nästa mandatperiod. Det säger partiledaren Johan Pehrson till SVT Nyheter. ”Vi vill se till att vi inte har några religiösa friskolor i Sverige. Det här betyder att existerande skolor får söka om på nytt för en vanlig skolform”, säger han.

”Flummigare att behålla F-betyget än att göra sig av med det”

Dagens budskap till liberala politiker som ger sig in i en skoldebatt de helt enkelt inte behärskar: Det bättre att vara tyst och låta folk tro att man är dum än att öppna munnen och undanröja alla tvivel, skriver Susanne Sjöstedt på ledarplats.

”Bra bild av behoven viktigt när SPSM ger stöd”

Svensk förskola, skola och vuxenutbildning har slitit hårt under pandemin. Nu väntar nya utmaningar för att ge barn och unga som flyr kriget i Ukraina ett bra mottagande. Som stödjande myndighet har Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) uppdraget att stötta utbildningsverksamheter under alla olika förhållanden och att utgå från de behov som finns, skriver Fredrik Malmberg, Specialpedagogiska skolmyndigheten. m.fl.

Hon giftes bort som 15-åring: ”Kände mig som ett djur”

Zubeyde Demirörs giftes själv bort mot sin vilja när hon var 15 år gammal. Trots att det är många år sen är hennes historia fortfarande verklighet för många unga. Inte minst nu under sommarlovet. ”Det ska vara ungdomars bästa period. Men de här flickorna… in i fängelset”, säger hon.

Hur kan man motverka kunskapsmotstånd?

Läs vår intervju med Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi, som ska föreläsa på Skolportens konferens Källkritik. Hon kommer att tala om kunskapsmotstånd.

”Lärare får aldrig prata bort antisemitismen”

Judiska elever i Stockholm verkar inte vara lika ansatta av hat och hot som i Malmö. Däremot tycks några av deras lärare behöva extra undervisning om antisemitismen, skriver DN:s ledarredaktion.

Ny utredning ska förhindra fusk inom folkbildningen

Regeringen har beslutat om en ny utredning för att säkerställa en ändamålsenlig styrning och kontroll av folkbildningen. Ett syfte är att motverka fusk, meddelar utbildningsminister Anna Ekström (S).

Skolportens konferenser
SKOLPORTENS MAGASIN
TEMA: Yrkesutbildning
  Skolportens magasin nr 3/2022.

TEMA: Yrkesutbildning

INTERVJU: Läraren och författaren Maria Wiman är väldigt engagerad i skoldebatten. Men hon trivs bäst när hon undervisar. TEMA: Yrkesutbildning i förändring. 

Läs mer och prenumerera här!
Skolportens konferenser
Hur kan man motverka kunskapsmotstånd?
  Åsa Wikforss

Hur kan man motverka kunskapsmotstånd?

Läs vår intervju med Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi, som ska föreläsa på Skolportens konferens Källkritik. Hon kommer att tala om kunskapsmotstånd.

Läs mer och boka din plats!
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Fokussida
Internationellt

Internationellt

Vi har en omfattande bevakning av skolnyheter från hela världen. Välkommen in!

Till fokussida
Namn och Nytt
Annica Henrysson blir ny gymnasiechef i Skövde kommun

Annica Henrysson efterträder Bengt Stenhammar som gymnasiechef i Skövde kommun. Annica har en lång erfarenhet från olika delar av skolans verksamhet och kommer närmast från en tjänst som avdelningschef inom sektor utbildning i Mariestads kommun.

Mot nya utmaningar – ännu en chef slutar

Landskronas skolchef Fredrik Menkus Wegbratt ut ett mejl till personalen på sin förvaltning att han slutar. Detta efter blott två år på tjänsten.

Carina Högberg ny rektor på Västanviks folkhögskola

Carina Högberg är ny rektor på Västanviks folkhögskola.

Läs fler Namn och Nytt
Fokussida
Lön och karriär

Lön och karriär

Här samlar vi nyheter och forskning om t.ex. lönestatistik och karriärfrågor för dig som är lärare och skolledare.

Till fokussida
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
Utmärkelser

Årets lärare vill vara mjuk

Lågstadieläraren Anna Rydberg har arbetat på Husbygårdsskolan i drygt 20 år. Nu prisas hon för sitt lågmälda sätt att undervisa, vilket skapar ett tryggt klimat i klassen. ”Jag vill vara en mjuk lärare som inte behöver höja rösten”, säger hon.

Rekordstort intresse för Pantresan – första pris till Bärstadsskolan i Värmland

Intresset för skoltävlingen Pantresan har varit rekordstort. Aldrig tidigare har så många skolklasser varit med och tävlat, 742 stycken. I tuff konkurrens är nu vårens vinnarklass utsedd: Bärstadsskolan klass 3 Röd i Hammarö i Värmland.

Grattis Fredrika skola – årets bokväckare 2022!

Årets bokväckare 2022 tilldelas Fredrika skola: ”Som visat hur mycket en liten byskola med stort hjärta kan åstadkomma. Fredrika skola har gjort läsning till ett samtalsämne i bygden, och fått både förskolan, föräldrarna och resten av byn med på sitt glädjefyllda bokväckartåg.”

Läs fler
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Digitala kurser om lärares tysta kunskap
  Maria Wiman

Digitala kurser om lärares tysta kunskap

Hallå där Maria Wiman, prisbelönt lärare, debattör och författare. Du har snickrat ihop tre av Skolportens digitala kurser.

Läs mer
Fokussida
Fokus förskola

Fokus förskola

Här samlar vi aktuell forskning och nyheter för dig som är verksam i förskolan.

Till fokussida
Nyhetskategorier