Karin Berg: Läsning för livet

 

KRÖNIKA/KARIN BERG

Jag lärde mig att läsa med hjälp av Viveca Lärns En ettas dagbok. Tove Janssons berättelse om Det osynliga barnet lärde mig om ironi. Katarina Taikons Katitzi berättade för mig om livets orättvisor, om utanförskap och rasism.

Karin Berg

Karin Berg. Foto: Anna von Brömssen.

När jag blev äldre förstod jag innebörden av skolböckernas beskrivningar av andra världskriget när jag läste Michelle Magorians Godnatt mister Tom. Jag plöjde Tills vi möts igen av Judith Krantz och undrade om vuxenlivets kärleksstormar verkligen var så starka. Marianne Fredriksson väckte mitt intresse för mytologi och religion. Jane Eyres kyla provocerade mig medan Nancy Spungens trasighet gav mig en inblick i psykisk sjukdom. Mitt liv kan illustreras med de böcker som jag läst. I min bokhylla står mina minnen, mina lärdomar och mina slutsatser.

Vi pratar ofta om vikten av läsförståelse i skolan. Pisa mäter det, de nationella proven är fokuserade på det och vi oroar oss när vi ser att den sjunker. Böcker har hård konkurrens i dag av film, Youtube, sociala medier och allt annat som ska rymmas i våra liv. Detta gäller inte bara den unga generationen. Läsning prioriteras mindre och mindre i hela samhället. Men i skolan är den viktig och regeringen tycker numera att läsningen är så viktig att ett helt lov uppkallats efter den. Och många av oss var det som jublade över de lässvaga pojkarnas ökade läsförmåga när de senaste Pisa-resultaten kom.

I skolans värld verkar vi alla vara slående överens om att läsning är bra och viktigt. Har landets unga god läsförståelse går det bra för landet. Det hänger på något sätt ihop. Men vi sätter sällan fingret på vad läsningen gör med oss. Varför vi värderar den så högt. Det gör inte heller jag. Trots att litteraturen alltid varit så central för mig, för att förstå min omvärld, så glömmer jag ibland bort att diskutera litteraturens kraft med mina elever, eller för den delen med mina kollegor.

Missförstå mig rätt. Vi diskuterar litteratur vi läst och vad den kan betyda. Men just att litteraturen är en livets följeslagare, det samtalet har vi alltför sällan. Att vi jagar höga poäng i läsförståelse i internationella mätningar handlar ju egentligen om livet självt. God läsförståelse är troligen en indikator på att unga faktiskt läser mer – och ju mer litteratur som läses desto mer nyanserad bild av världen och livet får de läsande.

Ju fler nyanserade bilder, desto klokare samhälle kan vi skapa tillsammans. Litteraturen skapar alltså inte bara ett rikare liv för den enskilde, den skapar ett rikare samhälle för oss allihop. Det finns en anledning till att böcker är det första som bränns i diktaturer. I friska, goda och kloka samhällen flödar litteraturen genom människor.

Det tycker jag är både viktigt och fint på samma gång.

 

Fakta/Karin Berg är gymnasielärare på Schillerska gymnasiet i Göteborg. Hon driver även tankesmedjan Skolsmedjan, som arbetar för en likvärdig skola och en lärande skolorganisation. Karin bloggar och twittrar under pseudonymen Fröken Bagare


Artikeln är tidigare publicerad i Skolportens forskningsmagasin nr 1 2017, prenumerera eller beställ ditt ex här

NYHET!

Nu kan du även köpa digitala lösnummer av Skolporten i App Store eller Google Play!

Sidan publicerades 2017-05-23 15:55 av Moa Duvarci Engman
Sidan uppdaterades 2017-05-31 15:57 av Moa Duvarci Engman


Konferenser
Skolporten 20 år
Det började med ett fax

Det började med ett fax

Konferenser, magasin och ett forskningsinstitut. Följ med på Skolportens resa sedan starten år 2000!

Läs mer
Fjärr- och distansundervisning
Skola på distans

Skola på distans

Här samlar vi verktyg och information för dig som undervisar från annan plats.

Läs mer
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
SKOLPORTENS MAGASIN
Skolportens magasin
  Skolporten nr 2/2020 – ute 6 april

Skolportens magasin

Tema: SKOLBIBLIOTEK. Drygt hälften av Sveriges elever saknar ett bemannat skolbibliotek. Nu har regeringen tillsatt en särskild utredare för att ändra på det.

Läs mer här
Nyhetskategorier
Läsårstider
När börjar höstterminen?

När börjar höstterminen?

Vi har samlat hela Sveriges grundskolors läsårstider för 2020/2021.

Hitta din kommun
Poddagogen
Missa inte Poddagogen!

Missa inte Poddagogen!

Ny podd om skolforskning med lektorerna Janne Kontio & Sofia Lundmark i samarbete med Skolporten. Lyssna här!

Läs mer
Mest läst senaste veckan

Kostnadsfria digitala läromedel

Många elever i Sverige undervisas nu på distans. Specialpedagogiska skolmyndighetens uppdrag är att ge alla elever möjligheten att nå sina studiemål, och erbjuder därför sina digitala läromedel kostnadsfritt till och med sista juni.

Sammanställd information om situationen hos huvudmän inom riktade insatser med anledning av Corona-krisen

Med syftet är att bidra till myndighetens bild av läget i skolan med anledning av den situation som råder och för att öka Skolverkets möjlighet att kunna svara på frågor om läget i landet har medarbetare som arbetar med riktade insatser tagit kontakt med drygt 100 huvudmän och skolor. (pdf)

8 berättelser från skolan: Så påverkar corona oss varje dag

Coronapandemin håller Sverige i ett hårt grepp. Skolans värld är starkt påverkad. Från gymnasiet och uppåt drivs undervisningen på distans. Förskola och grundskola är öppna och många lärare gör hjälteinsatser för att verksamheten ska fungera.

Student
För dig som ska bli lärare

För dig som ska bli lärare

Här samlar vi nyheter, forskning och annan relevant information till dig som studerar och som snart ska ut i yrkeslivet.

Läs mer
Utmärkelser

Här är enda skolan i Östergötland som fått Skolverkets utmärkelse

Kättinge skola i är den enda i Östergötland som jobbar med Skolverkets utmärkelse ”Skola för hållbar utveckling”. Utmärkelsen stöttar och förbättrar skolans arbete med en hållbar utveckling som ska genomsyra all undervisning i såväl, ekonomi, sociala förhållanden, som miljö.

5 tips – så blir du bra på matte

Tycker du matte är tråkigt? Eller kanske har svårt att begripa hur mycket du än försöker? Prisade matematikläraren Daniel Carlsson vid Linköpings universitet ger här fem tips på vad du kan tänka på.

Han får Sveriges största lärarpris

Matematikläraren Daniel Carlsson blir den första mottagaren av Ingemars lärarpris som, med sin prissumma på en halv miljon kronor, blir Sveriges största.

”Det gäller att fånga de roliga stunderna”

Med ett brinnande intresse för naturkunskap och historieberättande som bidragande orsaker utsågs Maria Johansson nyligen till Årets förskolekraft 2020. Ett pris som gjorde henne förvånad, men också väldigt rörd.

Johanna Hallberg är Årets pedagog i Trelleborg 2020

Johanna Hallberg har tilldelats utmärkelsen Årets pedagog i Trelleborg 2020 av bildningsnämndens ordförande Lars Mikkelä (M) och utbildningschef Sofia Henderup Larsson. Johanna Hallberg arbetar som fritidspedagog på Serresjöskolan.

Läs fler
Namn och Nytt

Jörgen Norström blir ny avdelningschef för grundskolan på Gotland

Jörgen Norström, nuvarande rektor för Gråboskolan i Visby, kommer att tillträda tjänsten som avdelningschef för grundskolan den 1 juni 2020.

Olinsgymnasiets nya rektorer – ”drömvärvningar”

Olinsgymnasiet växer och stärker upp ledningsorganisationen med nya rektorer. Från augusti blir Olof Lindblad rektor för Olinsgymnasiet Skara och Thomas Roos blir rektor för Olinsgymnasiet campus Götene.

Nya chefer på kulturskolan och Kulturhuset Najaden

Nu är två rekryteringar av ledare inom kulturen i Halmstads kommun klara. Ny rektor för Halmstads kulturskola blir Henrik Martén, och Marcus Lundberg tillträder som chef för enhet Upplevelser, där bland annat Kulturhuset Najaden ingår.

Jan Strid blir kvar som förvaltningschef för skolförvaltningen

Charlotte Olsson slutar som verksamhetschef för grundskolan i Karlskoga den 23 juni. I och med detta så har kommundirektör Johan Harryson och Jan Strid gemensamt beslutat att Jan Strid stannar kvar som förvaltningschef för skolförvaltningen tillsvidare.

Ny Arbetsmarknads- och utbildningschef i Boden

Magnus Åkerlund, nuvarande skolchef i Bodens kommun, ska leda den nya arbetsmarknads- och utbildningsförvaltningen i Bodens kommun.