2017-05-23 15:55  945 Dela:

Karin Berg: Läsning för livet

 

KRÖNIKA/KARIN BERG

Jag lärde mig att läsa med hjälp av Viveca Lärns En ettas dagbok. Tove Janssons berättelse om Det osynliga barnet lärde mig om ironi. Katarina Taikons Katitzi berättade för mig om livets orättvisor, om utanförskap och rasism.

Karin Berg

Karin Berg. Foto: Anna von Brömssen.

När jag blev äldre förstod jag innebörden av skolböckernas beskrivningar av andra världskriget när jag läste Michelle Magorians Godnatt mister Tom. Jag plöjde Tills vi möts igen av Judith Krantz och undrade om vuxenlivets kärleksstormar verkligen var så starka. Marianne Fredriksson väckte mitt intresse för mytologi och religion. Jane Eyres kyla provocerade mig medan Nancy Spungens trasighet gav mig en inblick i psykisk sjukdom. Mitt liv kan illustreras med de böcker som jag läst. I min bokhylla står mina minnen, mina lärdomar och mina slutsatser.

Vi pratar ofta om vikten av läsförståelse i skolan. Pisa mäter det, de nationella proven är fokuserade på det och vi oroar oss när vi ser att den sjunker. Böcker har hård konkurrens i dag av film, Youtube, sociala medier och allt annat som ska rymmas i våra liv. Detta gäller inte bara den unga generationen. Läsning prioriteras mindre och mindre i hela samhället. Men i skolan är den viktig och regeringen tycker numera att läsningen är så viktig att ett helt lov uppkallats efter den. Och många av oss var det som jublade över de lässvaga pojkarnas ökade läsförmåga när de senaste Pisa-resultaten kom.

I skolans värld verkar vi alla vara slående överens om att läsning är bra och viktigt. Har landets unga god läsförståelse går det bra för landet. Det hänger på något sätt ihop. Men vi sätter sällan fingret på vad läsningen gör med oss. Varför vi värderar den så högt. Det gör inte heller jag. Trots att litteraturen alltid varit så central för mig, för att förstå min omvärld, så glömmer jag ibland bort att diskutera litteraturens kraft med mina elever, eller för den delen med mina kollegor.

Missförstå mig rätt. Vi diskuterar litteratur vi läst och vad den kan betyda. Men just att litteraturen är en livets följeslagare, det samtalet har vi alltför sällan. Att vi jagar höga poäng i läsförståelse i internationella mätningar handlar ju egentligen om livet självt. God läsförståelse är troligen en indikator på att unga faktiskt läser mer – och ju mer litteratur som läses desto mer nyanserad bild av världen och livet får de läsande.

Ju fler nyanserade bilder, desto klokare samhälle kan vi skapa tillsammans. Litteraturen skapar alltså inte bara ett rikare liv för den enskilde, den skapar ett rikare samhälle för oss allihop. Det finns en anledning till att böcker är det första som bränns i diktaturer. I friska, goda och kloka samhällen flödar litteraturen genom människor.

Det tycker jag är både viktigt och fint på samma gång.

 

Fakta/Karin Berg är gymnasielärare på Schillerska gymnasiet i Göteborg. Hon driver även tankesmedjan Skolsmedjan, som arbetar för en likvärdig skola och en lärande skolorganisation. Karin bloggar och twittrar under pseudonymen Fröken Bagare


Artikeln är tidigare publicerad i Skolportens forskningsmagasin nr 1 2017, prenumerera eller beställ ditt ex här

NYHET!

Nu kan du även köpa digitala lösnummer av Skolporten i App Store eller Google Play!

Sidan publicerades 2017-05-23 15:55 av Moa Duvarci Engman
Sidan uppdaterades 2017-05-31 15:57 av Moa Duvarci Engman


Konferenser

Information om höstens konferenser

På grund av rådande omständigheter övergår några av höstens konferenser helt till digitalt format. Du som är anmäld till en fysisk konferens flyttas då automatiskt över till webbkonferensen och behåller din plats. Vi kontaktar dig personligen för mer information.

Konferenser som övergår till webbkonferens:

 • Specialpedagogik, 2-3 september, Göteborg
 • Specialpedagogik, 17-18 september, Stockholm
 • Svenska som andraspråk, 8-9 september, Malmö
 • Elevhälsa, 15-16 september, Stockholm
 • Biologi, 28 september, Stockholm
 • Franska, 6-7 oktober, Stockholm
 • Tyska, 6-7 oktober, Stockholm
 • Spanska, 8-9 oktober, Stockholm
 • Fortbildning
  Skolporten satsar på digitala konferenser

  Skolporten satsar på digitala konferenser

  I höst storsatsar Skolporten på digital fortbildning. "Vi tror att vår digitala satsning kommer att komma många i skolan och förskolan till nytta", säger Birgitta Hartzell, Skolportens vd.

  Läs hela artikeln
  SKOLPORTENS MAGASIN
  Skolportens magasin
    Skolporten nr 3/2020 – ute 15 maj

  Skolportens magasin

  Intervju: Möt forskaren Gunnlaugur Magnússon, som saknar de mest fundamentala frågorna i debatten. Tema: Rollen som skolchef – så komplex och utsatt är den.

  Läs mer här
  Skolportens lärarpanel

  Skolportens lärarpanel

  Skolportens lärarpanel läser all ny utbildningsvetenskaplig forskning kring skolan och förskolan.

  Läs mer
  Läsårstider
  När börjar höstterminen?

  När börjar höstterminen?

  Vi har samlat hela Sveriges grundskolors läsårstider för 2020/2021.

  Hitta din kommun
  Fjärr- och distansundervisning
  Skola på distans

  Skola på distans

  Här samlar vi verktyg och information för dig som undervisar från annan plats.

  Läs mer
  Skolporten 20 år
  Uppdrag: Att göra skillnad

  Uppdrag: Att göra skillnad

  Skolporten fyller 20 år! Det startade med ett enkelt faxbrev till Sveriges rektorer. I dag når vi mer än en tredjedel av skolans personal. Läs om Skolportens resa sedan starten år 2000.

  Läs mer
  Annonsera
  Vill du synas hos oss?

  Vill du synas hos oss?

  Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

  Läs mer
  Nyhetskategorier
  Student
  För dig som ska bli lärare

  För dig som ska bli lärare

  Här samlar vi nyheter, forskning och annan relevant information till dig som studerar och som snart ska ut i yrkeslivet.

  Läs mer
  Utmärkelser

  Södertäljes skolor och förskolor får priset Guldtrappan 2020

  Södertälje ligger i framkant när det gäller den digitala skolutvecklingen. Nu vinner kommunen utmärkelsen Guldtrappan.

  Läs fler
  Namn och Nytt

  Ny rektor vid Linköpings universitet

  I dag beslutade regeringen att anställa Jan-Ingvar Jönsson som rektor vid Linköpings universitet. Jan-Ingvar Jönsson tillträder tjänsten den 1 juli.

  Anna Örjebo slutar som skolchef

  Det fortsätter att storma inom skolvärlden i Östersunds kommun. På onsdagen stod det klart att Anna Örjebo slutar som skolchef efter bara nio månaders tjänstgöring. Istället blir hon chef på kulturskolan.

  Gd slutar och blir chef på Skolinspektionen

  Agneta Broberg har varit Diskrimineringsombudsman i nästan sju år. Nu står det klart att hon kommer att bli regionchef på Skolinspektionen.

  Sveriges elevkårer får ny generalsekreterare

  Myrra Franzén är utsedd till ny generalsekreterare för Sveriges elevkårer.